Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jarecki napisał(a):

tak samo ziemiaki w ubiegłym roku dały zarobić 

Kapusta też w zeszłym roku płaciła, dlatego w tym roku za darmo, bo idioci nasadzili ... Ludzie którzy już kilka lat kapusty nie mieli w tym roku po 350tys sadzonek zamawiali ...

W sumie z bobem myślałem, że w tym roku też tak będzie, na wiosnę siałem od niechcenia, był nawet krótki moment pod koniec czerwca że już po 5-6zł w hurcie był, ale jakoś się odbiło w górę. W ciągu 3-4 dni z 10zł/kg spadł na połowę, ale po kilku dniach już był 8-10zł/kg.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ty nie roZumiesz co to bezpieczeństwo żywnościowe kraju....

w rosji to dobrze widać jak farmerzy kupowali traktory z zachodu a teraz brakuje czesci do naprawy 🙃 wniosek .............

Opublikowano
15 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ty nie roZumiesz co to bezpieczeństwo żywnościowe kraju....

Politycy z pierwszych ławek  mają na to wyjebane, a beda się martwić o bezpieczeństwo żywnościowe jacyś małorolni.

Wytłumaczysz ludziom w mieście że muszą kupować u polskiego rolnika bo to chodzi o myślenie długookresowe? Ma to w nosie.

Tak samo rolnik kupuje nawozy rosyjskie bo ma taniej i sie tym nie przejmuje. Nasiona kukurydzy z ukrainy - a czemu nie? Taniej jest. Nawet z Francji czy innych. Ewentualnie krzyczy ze pis kupował węgiel od ruskich ale on przecież  nie pali węglem. 

Taka mentalnosć Kalego jak u większosci tutaj. 

I takich przykladow tysiące. Wszyscy patrzą na cene. Pracuje w produkcji i handlu żywnością 20 lat i widzę w jakim kierunku to idzie. Moze być gówno aby tylko było tanio, aby napchać bebzun. Klient stawiający na jakość to kilka procent.

• Like 2
Opublikowano
41 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

W okolicy Sieradza po tyle kupisz. Tam mentalność taka jak w Czerwińsku z truskawką, byle sprzedać ...

galan jest z okolicy krasnegostawu na lubelszczyznie a tam nie ma tyle tego ziemniaka i takich cen 

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał(a):

galan jest z okolicy krasnegostawu na lubelszczyznie a tam nie ma tyle tego ziemniaka i takich cen 

Galan to głupoty pisze, najpierw czyta jakieś śmieci w Internecie i potem to pisze tutaj ...

• Like 2
Opublikowano
36 minut temu, galan99 napisał(a):

Będzie po 10 gr .

chyba jesteś bez wyobraźni i klepiesz co ślina na język przyniesie

22 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kapusta też w zeszłym roku płaciła, dlatego w tym roku za darmo, bo idioci nasadzili ... Ludzie którzy już kilka lat kapusty nie mieli w tym roku po 350tys sadzonek zamawiali ...

W sumie z bobem myślałem, że w tym roku też tak będzie, na wiosnę siałem od niechcenia, był nawet krótki moment pod koniec czerwca że już po 5-6zł w hurcie był, ale jakoś się odbiło w górę. W ciągu 3-4 dni z 10zł/kg spadł na połowę, ale po kilku dniach już był 8-10zł/kg.

Nasion było mało a sporo tego nasadzili.

U mnie w tym roku bób szybko staniał i długo się ciągnął po te 10zł w detalu zanim zaczął drożeć 

Zdecydowanie tańszy niż przed rokiem 

Z bobem jest tak że jak ludziom nie wyschnie to jest tani 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, racyl napisał(a):

Zdecydowanie tańszy niż przed rokiem 

Zeszły rok to był bardzo wyjątkowy. Aż jestem w szoku że w tym roku była taka cena po tym co się działo rok temu ... Bardziej się spodziewałem 3-4zł/kg w hurcie ;)  Okolice Łowicz, Łęczyca pełno było nasadzone tego w tym roku ...

Opublikowano

Zobaczymy po ile będą nasiona na przyszły sezon jak już praktycznie pod koniec grudnia nie było już bizona w sklepach a potem niektóre nasiona innych odmian kosztowały nawet 175zł/5kg 

Opublikowano
4 godziny temu, jacor73 napisał(a):

A pamiętacie kto wygrał wybory? Czemu oni nie rządzą?

8 lat kłótni ze wszystkimi partiami zrobiło swoje. 

To co ma do zaoferowania rolnikom obecny rząd ? Kołodziejczak widząc że nic nie mogą, zwiał z rządu i udaje opozycję. PSL zrobił t.z.w. rebranding czyli zamienił jednego swojego ministra drugim licząc na chwilowe uciszenie nastrojów. Na chwilę im to pomogło ale co dalej ? Jakie pomysły ma rząd dla społeczeństwa ? Ściganie Pisu już się przejadło większości i jest dla fanatyków. Reszta oczekuje konkretów a tych brak. Sikorski zastąpi Tuska 🤣 ? Zabieg kosmetyczny dla naiwnych.

47 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

No twoja, twoja, jeździsz i robisz u tego Hansa za parobka, Hans ma swoje i naszego nie chce ...

Zapłać tyle co Hans, będzie jeździł do Ciebie :ph34r:.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na OLX, od "chłopa" ceny jak w poprzednich latach, przed 2024, od tych 11-12zł/kg do 17-18zł/kg za jakieś ciekawsze odmiany i ładne nasiona.

Nie wiem czy wrócę do tych nasion od chłopa. Jakoś mimo, że drogie ze sklepu to lepiej mi to wychodzi i więcej mam na krzaku. Co prawda więcej dokarmiania dolistnego i stymulatorów daję ale to chyba zasługa nasion 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, racyl napisał(a):

Nie wiem czy wrócę do tych nasion od chłopa. 

Ja w poprzednich latach zawsze brałem od takiego chłopaka, ale w zeszłym roku wszystko wypchnął "na zielono" i nie miał nasion, kupowałem w sklepie, bo było raptem 3zł na kg drożej niż od chłopa i nie widziałem jakiejś większej różnicy.

Typowo z OLX'a nigdy nie brałem, zawsze z polecenia, przez znajomych itp.

Opublikowano
21 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

takich przykladow tysiące. Wszyscy patrzą na cene. Pracuje w produkcji i handlu żywnością 20 lat i widzę w jakim kierunku to idzie. Moze być gówno aby tylko było tanio, aby napchać bebzun. Klient stawiający na jakość to kilka procent.

Hmm , ja bym napisał że jest problem z cena stabilną i mentalnoscia rolnika która by zatrzymała kupca , nieraz jak wejdę w ofertę RHD to  marchewka 6 zł , ziemniak po 3 zł a mięso to już kosmos wystarczyło by zrobić ceny ,, przyzwoite " i strategia długoterminowa 

Opublikowano
50 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

10gr/kg ?? Przecież to nikt nie będzie zbierał.

Bób można zbierać kombajnem do zielonego groszku. Było to próbowane, jest heder do do tych kombajnów specjalny. Nie poszło ze względu na zachwaszczenie plantacji i głupotę zbierającego. Podstawa to wielkość oczek na sitach bębna młócącego i siatce separacyjnej. Postałem popatrzyłem a uwagi zachowałem dla siebie.

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

Hmm , ja bym napisał że jest problem z cena stabilną i mentalnoscia rolnika która by zatrzymała kupca 

Problem to jest z mentalnością debili którzy sadzą więcej bo coś zapłaciło w danym roku, a potem za rok nadprodukcja i płacz bo się nie opłaca ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Problem to jest z mentalnością debili którzy sadzą więcej bo coś zapłaciło w danym roku, a potem za rok nadprodukcja i płacz bo się nie opłaca ...

Słuchaj Tomek , jakby zrobić cena stabilną np 2 zł za ziemniak i tak stabilnie kilka lat to klient się utrzyma tak samo warzywa może niej zarobi się ale stabilnie przez lata 

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Hmm , ja bym napisał że jest problem z cena stabilną i mentalnoscia rolnika która by zatrzymała kupca

Problem jest w dalszym ciągu największy z pośrednikami. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Słuchaj Tomek , jakby zrobić cena stabilną np 2 zł za ziemniak i tak stabilnie kilka lat to klient się utrzyma tak samo warzywa może niej zarobi się ale stabilnie przez lata 

Nie zrobisz tak, bo jak cena będzie opłacalna to będzie rosła produkcja ... Muszą być te dołki cenowe aby odsiać część producentów ... Ktoś kto kilka lat siedzi w branży przeżyje taki dołek cenowy, gorzej mają ci nowi którzy napalili się bo coś w danym roku płaciło ...

Opublikowano

Mi chodzi o klienta detalicznego , co roku kilka ton zmieniaka tak sprzedaje , w tym roku i zeszłym cena 1,5 zł za kg 

1 minutę temu, mirro napisał(a):

Problem jest w dalszym ciągu największy z pośrednikami. 

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Hmm , ja bym napisał że jest problem z cena stabilną i mentalnoscia rolnika która by zatrzymała kupca , nieraz jak wejdę w ofertę RHD to  marchewka 6 zł , ziemniak po 3 zł a mięso to już kosmos wystarczyło by zrobić ceny ,, przyzwoite " i strategia długoterminowa 

U nas prawie nikt nie patrzy długotetminowo. Liczy się możliwiść wyrwania kasy na tą chwile. Powiem ci jak to wygląda z drobiem bo w tym najbardziej teraz siedze. Jak kurczak jest drogi( Pomór, ptasia grypa itp) to hodowcy mają wyjebane na stałych odbiorców(ubojnie), tam gdzie mają zakontraktowane to oddają część albo wcale, sprzedają kto podkupi mimo umowy i kontraktacji - że niby pozdychały itp itd. Jak jest górka to odwrotnie - lecą do tego z kim mają umowe i włażą w d*pę, wtedy ubojnie się odwdzjęczają i tak cały czas. Więc firmy typu Cedrob Wipasz i inne budują swoje kurniki na olbrzymie ilości kurczaków żeby nie być dymanym przez hodowców i być w 100% niezależnym. W długim okresie zaorze to  zwykłych rolników. Tyle że większość myśli na kilka miesięcy do przodu i się tym nie przejmuje.

Nie ma wcale współpracy.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Muszą być te dołki cenowe aby odsiać część producentów ...

W tej chwili dołki cenowe mają za zadanie odsiać całe regiony z danej produkcji a nie małych producentów. Teraz walka idzie juz o całe segmenty produkcji a nie kilka przyczep towaru.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

W tej chwili dołki cenowe mają za zadanie odsiać całe regiony z danej produkcji a nie małych producentów. Teraz walka idzie juz o całe segmenty produkcji a nie kilka przyczep towaru.

Mechanizm nadal ten sam, tylko skala większa ...