Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, jarecki napisał(a):

Jak byłby mądry to by nie kopał 

widziałeś kiedy pole w następny rok po źle wyzbieranych ziemniakach? zwłaszcza po ostatnich kilku zimach kiedy zbyt ciepło aby zmarzły. W roślinach motylkowych zwłaszcza fasoli trudno to wypryskać bo selektywność herbicydów wobec tych upraw pokrywa się z ziemniakami i tylko w stonce nadzieja

Duże gospodarstwa zwiększyły powierzchnię kartoflanych nasadzeń w tym roku np widziałem przypadek gdzie z 50ha w 24 w tym już ponad 100ha

to się musiało tak skończyć niezależnie czy otwarte granice czy nie
a na białorusi mają braki kartofli w tym roku i ta granica akurat zamknięta

wielkie mi mecyje - "150 ton wysypał i darmo rozdaje"; w tym roku to plon z czterech góra pięciu hektarów o ile nie jakiś agrotechniczny partacz

pokasowano gorzelnie bo by można bodaj na bioetanol paliwowy to przerobić choć to za mała ilość jak na jedną gorzelnię a 20gr/kg ziemniaka to już by było opłacalne tylko energię do destylatora trzeba by z jakich solarów fotowoltaicznych czy wiatraków w czas nadprodukcji i może i miało by to jakiś sens nawet i ekonomiczny? taka forma przechowania energii nie tylko w bateriach elektrycznych a w formie chemicznej i wobec nieustannie drożejących nośników kopalnych ... ?
Może by podrzucić jakiemu studenciakowi na temat pracy dyplomowej czy magisterskiej?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 godzin temu, galan99 napisał(a):

.. Pomogłeś dojść do władzy tych z 13 paź z satelitami .

9 godzin temu, dsbh napisał(a):

...A pamiętasz kto od dwóch lat jest u władzy ? 

A pamiętacie kto wygrał wybory? Czemu oni nie rządzą?

Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał(a):

widziałeś kiedy pole w następny rok po źle wyzbieranych ziemniakach? zwłaszcza po ostatnich kilku zimach kiedy zbyt ciepło aby zmarzły. W roślinach motylkowych zwłaszcza fasoli trudno to wypryskać bo selektywność herbicydów wobec tych upraw pokrywa się z ziemniakami i tylko w stonce nadzieja

Duże gospodarstwa zwiększyły powierzchnię kartoflanych nasadzeń w tym roku np widziałem przypadek gdzie z 50ha w 24 w tym już ponad 100ha

to się musiało tak skończyć niezależnie czy otwarte granice czy nie
a na białorusi mają braki kartofli w tym roku i ta granica akurat zamknięta

wielkie mi mecyje - "150 ton wysypał i darmo rozdaje"; w tym roku to plon z czterech góra pięciu hektarów o ile nie jakiś agrotechniczny partacz

pokasowano gorzelnie bo by można bodaj na bioetanol paliwowy to przerobić choć to za mała ilość jak na jedną gorzelnię a 20gr/kg ziemniaka to już by było opłacalne tylko energię do destylatora trzeba by z jakich solarów fotowoltaicznych czy wiatraków w czas nadprodukcji i może i miało by to jakiś sens nawet i ekonomiczny? taka forma przechowania energii nie tylko w bateriach elektrycznych a w formie chemicznej i wobec nieustannie drożejących nośników kopalnych ... ?
Może by podrzucić jakiemu studenciakowi na temat pracy dyplomowej czy magisterskiej?

pole widziałem a co do gorzelni to zmieniła się struktura brak jest małych lokalnych za to są dużę wbrew pozorom idzie sporo zboża a szczególnie qq na gorzelnie 

Opublikowano (edytowane)

no tak - z kukurydzą kartofle nie wygrają w gorzelni, drożej przerób wychodzi a i wydatek czystego spirytusu z hektara to nawet nie wiem z którego więcej

w nadprodukcji żywności ale przy drożejących paliwach pola odłogami leżeć nie będą; bioenergetyka zagospodaruje a to czy kartoflami, burakami czy kukurydzą czy czymś jeszcze innym to już odrębny temat

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał(a):

Jest plon gdzie były takie opady po których mógł się napić ziemniak w czasie swojej wegetacji .

W moim rejonie słabo było z opadami tak że nawet odmiana jurek która zawsze ma mało drobnych ziemniaków to w tym roku jest ich ponad 3 x więcej.

W moim rejonie tych opadów nie było.  Coś pomżyło, kopnołeś butem i ziemia sucha więc nie miał co ciągnąć ten ziemniak bez podlewania.

O poplonie po żniwach to można było zapomnieć w tym roku bo nic by nie zeszło i wyrosło na czas 

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

no tak - z kukurydzą kartofle nie wygrają w gorzelni, drożej przerób wychodzi a i wydatek czystego spirytusu z hektara to nawet nie wiem z którego więcej

No a kukurydza mokra na Podkarpaciu już 350, a tak na prawdę jeszcze się żniwa nie zaczęły.

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

ostatnio czytałem żę z ziemi przeznaczonej pod uprawy na biopaliwa i biogazu można by wyżwić okoo 1,3 mld ludzi troche sporo 

Opublikowano (edytowane)

na planecie obecnie nie brak żywności jest powodem głodu a polityka bo produkcja żywności i ta uszczuplona biopaliwami jest wystarczająca aż w nadprodukcję i problem nie w produkcji a dystrybucji do rejonów gdzie jeszcze ktoś głoduje i na pewno nie głoduje na planecie

9 minut temu, jarecki napisał(a):

1,3 mld

a jakieś co najwyżej pojedyncze miliony tak że kogo chcesz dożywiać z zarżnięcia bioenergetyki?
Hodowlę jakąś seryjną uruchomić?
to ostatnie złośliwe - sorry bo nie w Ciebie wymierzone a w tych argumentatorów co się tam na jakichś powołujesz

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
11 minut temu, racyl napisał(a):

O poplonie po żniwach to można było zapomnieć w tym roku bo nic by nie zeszło i wyrosło na czas 

Oooooo widzisz. I tym sposobem zostało mi parę ton reczki, co miała być poplonem. 

Opublikowano

a chodziło mi o nadprodukcje , wbrew pozorom afryka jest sie w stanie sama wykarmić bo ma też dobre dość gleby i nie trzeba jej dokarmiać , 

12 minut temu, dysydent napisał(a):

na planecie obecnie nie brak żywności jest powodem głodu a polityka bo produkcja żywności i ta uszczuplona biopaliwami jest wystarczająca aż w nadprodukcję i problem nie w produkcji a dystrybucji do rejonów gdzie jeszcze ktoś głoduje i na pewno nie głoduje na planecie

a jakieś co najwyżej pojedyncze miliony tak że kogo chcesz dożywiać z zarżnięcia bioenergetyki?
Hodowlę jakąś seryjną uruchomić?
to ostatnie złośliwe - sorry bo nie w Ciebie wymierzone a w tych argumentatorów co się tam na jakichś powołujesz

Opublikowano (edytowane)

jeśli rośnie trawa na sawannach to równie dobrze może rosnąć kukurydza czy mniej wymagające nawozowo sorgo itp. a i okopowe też tam mogą plonować cały rok. Strefa międzyzwrotnikowa ma największy potencjał produkcyjny biomasy na hektar na całej planecie bo opadów tam jest wystarczająco a okołorównikowy pas to aż za dużo i nie klimat a głupota ludzi jest tam przyczyną głodu; tamtych ludzi. Ostatnio trochę się poprawiło z efektywnością gospodarowania i u ""murzynów" i mamy eksplozję demograficzną w Afryce. Europejczycy w okresie kolonialnym niczego tych murzynów nie nauczyli to może Chińczyk teraz lepszym dla tamtych gospodarzem się okaże? skoro sami nie potrafili nigdy w Historii

ocieplenia klimatu na Ziemi żadne xujnijne siojtki nie powstrzymają i skoro ono postępuje to i suma opadów globalna będzie wzrastać wszak ponad trzy czwarte planety to woda parująca tym bardziej im cieplej i ograniczającym czynnikiem biomasę na Ziemi nie były jej okresy ciepłe a zlodowaceń i kto wie czy to owo ocieplenie nie powstrzymało postępującej w początkach dwudziestego wieku plagi głodu w globalnym ujęciu?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał(a):

ocieplenia klimatu na Ziemi żadne xujnijne siojtki nie powstrzymają

Yyyyyy bo łone nie powstrzymują sie od puszczania bąków. Albo jeszcze normy Euro na bąki nie wymyślono, więc cała robota na nic.🤣

Opublikowano (edytowane)

no i Kaczyński zakopał szanse PiS-u na przejęcie władzy
https://tvn24.pl/polska/kaczynski-o-czarnku-nie-byl-dotad-premierem-ale-pewnie-bedzie-st8694872

takiej groźby iżby Czarnek miał być premierem polskie społeczeństwo nie zignoruje wszak aż tak ciemne nie jest i po tej deklaracji-groźbie to nawet ja złamię swoją zasadę w wyborach i jeśli nie miałem dotychczas nikogo za kim mógł bym głosować i nie głosowałem wcale bo nie chciałem przeciwko komukolwiek to teraz ...
Jednak ten Kaczyński jest większym głupcem niż Go oceniałem; takiego dzbana fundamentalistę wyznaniowca jak Czarnek na premiera? to już bym wolał z losowania w zamojskim zoo w małpiarni

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

no i Kaczyński zakopał szanse PiS-u na przejęcie władzy

Jakoś zawsze jak więcej gada, to poparcie PiS spada...

Ciężko mi zrozumieć fenomen Kaczyńskiego.

Jak ono tyle lat u sterow i taki wplywowy...

No nie pojmuje

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jak oni tyle lat u sterow i taki wplywowy...

No nie pojmuje

YYyyyyy bo tylko On zna kody do sejfu z kasą i wie gdzie PiSowskie złoto zakopane?🤣

• Confused 1
Opublikowano
27 minut temu, dysydent napisał(a):

takiej groźby iżby Czarnek miał być premierem polskie społeczeństwo nie zignoruje wszak aż tak ciemne nie jest

Księga o tym mówi. Znana jest przepowiednia o rycerzu zwanym Czarnkiem co lewackiego konia dosiędzie i pianę tocząc z pyska  (on i koń bo w tej kwestii badacze pisma sa podzieleni.) wielką kaźnię zdrajcom uczyni. 🤣

• Haha 4
Opublikowano

ROLNICY SAMI NA SIEBIE UKRĘCILI BAT TAK BAT I DOSTALI KOPA W D...E .

Zachciało się za darmo rozdawania - teraz będą cały czas oddawać za darmo sieciom HANDLOWYM .

Zaczęło się cwaniakowanie przy samozbiorach. Markety też chcą towar za pół darmo

ROLNICY NIECH TERAZ WYMUSZĄ NA NASTĘPNE LATA DOBRĄ CENĘ NA SPRZEDASZ DO SIECI . JAK  ZA DARMO ROZDAJĄ SIECI ZA H...A - NIE ZAPŁACĄ . PRĘDZEJ SPROWADZĄ ZA GRANICY JAK CEBULĘ OBECNIE I PAPRYKĘ . TAK SIĘ KOŃCZĄ DURNE DZIAŁANIA Z ROZDAWANIEM ZA DARMO .  KILKANAŚCIE LAT TEMU TO SAMO BYŁO Z JABŁKAMI JAK - ZE SKUPEM PRZEZ RZĄD SKUPIONE JABŁKA ROZDAWALI  PRZED BAZARAMI . TARGU NIKT NIE SPRZEDAŁ .

Po fali emocjonalnych wpisów w mediach społecznościowych i rekordowej popularności samozbiorów rolnicy zaczynają ostrzegać przed nowym zjawiskiem: przedstawiciele handlu próbują wykorzystać ich trudną sytuację. Handlowcy dzwonią do rolników i mówią -  skoro oddajecie paprykę czy jabłka ludziom po złotówce, to my też nie damy wam więcej.

Sieci handlowych – także tych z polskim kapitałem –  próbuje obecnie wymusić sprzedaż jabłek po skandalicznie niskich stawkach, często poniżej 1 zł za kilogram . Tymczasem w sklepach owoce sprzedawane są po 5–6 zł. Oznacza to, że za każdy kilogram jabłek sieci zyskują nawet kilka złotych marży, a sadownicy zostają z minimalnym wynagrodzeniem, które nie pokrywa kosztów produkcji.

Według urzędników rolnicy mogliby inwestować w magazyny i chłodnie, zamiast oddawać plony za bezcen. W takich projektach do wykorzystania jest do 1,3 mln zł dopłaty, pokrywającej 60 proc. kosztów budowy lub modernizacji obiektów. Zainteresowanie jest duże - w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 złożono już ponad 2,5 tys. wniosków.

• Haha 2
Opublikowano

Galan chodzisz czasem po sklepach ? Bo wklejasz tewksty oderwane odrzeczywistosci , sprawdz sobie ceny na giełdzie w broniszach po jakich drobni kupcy zaopatrują swoje sklepy i w cale tak tanio nie jest , ziemiaki to często po 1zł a nie po 20 gr 

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Galan chodzisz czasem po sklepach ? Bo wklejasz tewksty oderwane odrzeczywistosci , sprawdz sobie ceny na giełdzie w broniszach po jakich drobni kupcy zaopatrują swoje sklepy i w cale tak tanio nie jest , ziemiaki to często po 1zł a nie po 20 gr 

Ziemniaka 300 kg kupione po 25 groszy kg . kapusta przywieziona na szatkowanie po 30 gr główka . 

Jabłko swoje , marchewka i inne warzywa więc co mnie obchodzą sklepy po jakiej cenie sprzedają .

Rolnik sam bata na siebie ukręcił rozdawnictwem lub za kilka groszy .