Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie, ale płacić na dzieciaka powinien ... To jego dziecko i on powinien je utrzymywać jak nie umie założyć gumy na instrument ...

Podałem jeden tylko z przykładów. Dla Ciebie widać wszystko jest proste w życiu.

Idę bo robota czeka a ściemnia się.

Opublikowano
9 minut temu, dsbh napisał(a):

To w takim razie jak ten rodzic ma zawieźć to dziecko do żłobka na przykład skoro do roboty ma na 6 tą czy 7 dmą ? O odebraniu  ze żłobka nie wspomnę. Pracę ma zmienić ?

jest wiele zmiennych a najważniejsze to gdzie sie mieszka , w agromeracjach miejskich nie ma problemu na wioskach gdzie do pracy trzeba jechać dalej już tak , 

Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Podałem jeden tylko z przykładów. Dla Ciebie widać wszystko jest proste w życiu.

Idę bo robota czeka a ściemnia się.

Pojęcia zielonego nie ma jak to wygląda w miescie kiedy, oboje rodzice pracują i nie ma komu odebrać dziecka czy zaprowadzić do przedszkola.

System jest chory bo paniusie w państwowej placówce pracują do 15 czy 16 a ty martw się o dziecko. 

Podobnie urzędy. Masz sprawe w urzędzie to bierz wolne. W różnych firmach można jebać od rana do nocy na zmiany  ale nie w budżetówce.

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, dsbh napisał(a):

@Tomasz0611 różne są przypadki. Znam sytuację że facet zrobił dziecko i zostawił dziewczynę a znalazł sobie inną. I co mu zrobisz ? Zastrzelisz ?

to się nazywa samotne rodzicielstwo i ma swoje przywileje , nawet niewiem czy tu nie było omawiane żę lepiej życ na kocią łape bo są spore korzysci materialne 

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

System jest chory bo paniusie w państwowej placówce pracują do 15 czy 16 a ty martw się o dziecko

nie wiem skąd te przykłady bo znam kilka kobiet które mają grafik tak dobrany w budżetówce że ogarniaja doskonale , a i przedszkola są też dostosowane u mnie odbiory z przedszkola były miedzy 16-17 .00 

Opublikowano

Zamiast dawać te 800 plus to powinny być darmowe przedszkola,żlobki, wyżywienie, przybory szkolne, wycieczki, później pomoce naukowe itp itd a nie kasa idzie na kosmetyczki czy fryzjera.

I o tym od początku piszę ...

Opublikowano

Zamiast dawać te 800 plus to powinny być darmowe przedszkola,żlobki, wyżywienie, przybory szkolne, wycieczki, później pomoce naukowe itp itd a nie kasa idzie na kosmetyczki czy fryzjera.

Hola pomału jak darmowe przedszkola - niby kto ma płacić za ta darmochę ?.

Opublikowano

jest darmowe przedszkole , jest wyprawka , darmowe obiady też są w gminie mojej i sąsiedniej , był program PIS wycieczki szkolne za darmo 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał(a):

Jeżeli dwoje rodziców pracuje to opłaci się to dla budżetu państwa. Większe będą dochody z podatków tego drugiego, pracującego rodzica niż koszt tego przedszkola ...

Opublikowano

Mam znajomych nauczycieli. W większości roszczeniowa grupa zawodowa obiboków ale trochę racji mają np jest wycieczka szkolna i 1/3 klasy nie jedzie bo nie ma pieniedzy - 200zł. Dyrektor sie wkurwił i powiedział na zebraniu ze państwo daje 800plus i to są na to pieniądze i on będzie temu sie przyglądał i zgłaszał do opieki takie przypadki.

Byłem ostatnio w pewnej miejscowosci i patrze co jest k**wa - na każdym.rogu fryzjer albo kosmetyczka. Pytam się znajomej ki ch*j? Ona że jaki dali 500 plus to taki ruch się zrobił i powstają cały czas nowe zakłady.  I faktycznie tak jest. Odkąd to wprowadzili to branża beauty rośnie  lawinowo. Chore to jest. Pieniądze zamiast na dzieci idą na włosy i paznokcie.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jeżeli dwoje rodziców pracuje to opłaci się to dla budżetu państwa. Większe będą dochody z podatków tego drugiego, pracującego rodzica niż koszt tego przedszkola ...

Jak policzysz rolników i rolnik domownik ?.

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał(a):

Jak to kto? Zabrać 800 plus które idzie na fryzjera/kosmetyczme/wóde/fajki a przeznaczyć bezpośrednio na dzieci. Proste jak drut. 

• Like 2
Opublikowano
jarecki napisał:

ja biorę pod uwagę żę z jednym dzieckiem kobiecie jest łatwiej podjąć pracę ,

A co to za różnica? Jedno może robić tyle smarków co trójka w kupie. Pójdzie do szkoły to tak samo hgw co z nim w ferie i wakacje robić. Albo w taki dzień edukacji. W tym roku jeden dzień edukacji, drugi dzień to dyrektorskie godziny i masz przymusowy długi łykend. Dzieciak sam w domu może zostać dopiero od 9 roku życia. Idąc Twoim systemem i zamiarem promocji prokreacji to dodatek od dziecka powinien być raczej od trzeciego obywatela...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jak to kto? Zabrać 800 plus które idzie na fryzjera/kosmetyczme/wóde/fajki a przeznaczyć bezpośrednio na dzieci. Proste jak drut. 

Państwo ma z tego więcej podatku wiec o czym mowa . Nie zabiorą 800 + nigdy .

W roku 2026 dopiero dopier...ą podatki .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał(a):

Państwo ma z tego więcej podatku wiec o czym mowa . Nie zabiorą 800 + nigdy .

Nie wiem. Jedną z pierwszych decyzji rządu było obniżenie vatu fryzjerkom i kosmetyczkom🤦‍♂️.

Opublikowano

O czym piszą co to ma być .

Konrad Berkowicz

„W nadchodzących latach liczba Ukraińców uprawnionych do obywatelstwa znacznie wzrośnie. (…) Wystarczająco dużo, by zacząć wpływać na wyniki wyborów w niektórych okręgach.” „Innymi słowy – Ukraińcy mogliby już w 2027 roku mieć swoją reprezentację w Sejmie.”

To nie jest teoria spiskowa. To fragment ukraińskiej gazety, która jasno pokazuje, w jakim kierunku idzie polityka rządu. To moment, w którym trzeba zadać pytanie: czy Polacy wciąż będą decydować o Polsce? Bo jeśli obywatelstwo stanie się kartą przetargową w rękach władzy, to za kilka lat o kierunku naszego państwa zadecydują nie ci, którzy je budowali, lecz ci, którzy dopiero co przyjechali.

Politycy, którzy rozdają obywatelstwo jak ulotki, bawią się w niebezpieczną grę. Polska może przestać być wspólnotą narodową i stać się terytorium zarządzanym przez przypadkową większość. A wtedy nie będzie już odwrotu. Wtedy Polska stanie się Ukrainą 2.0.

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst

Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał(a):

W nadchodzących latach liczba Ukraińców uprawnionych do obywatelstwa znacznie wzrośnie. (…)

Yyyy niech gościu se przyswoi jak się uzyskuje obywatelstwo a potem pisze co chce. Uprawniony, nie oznacza że z  urzędu dostał.

Opublikowano

Ceny mleka w dół. To dopiero początek spadków

Rynek mleka w UE zaczyna odczuwać konsekwencje nadprodukcji masła w Stanach Zjednoczonych. – Amerykańska nadprodukcja rozbija nasz rynek, ceny mleka i masła lecą w dół, a gospodarstwa rodzinne tracą rentowność – alarmuje OOPR.

Masło z USA dwa razy tańsze od polskiego

Stany Zjednoczone oceniły, że dzięki przewadze kosztowej i słabemu dolarowi, import będzie opłacalny nawet po doliczeniu barier handlowych i transportu. Różnicę w cenie szczególnie odczuła Polska, gdzie kilogram rodzimego masła w blokach kosztuje ok. 32 zł, natomiast w USA można kupić kg za 15 zł.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/rynki-rolne/analizy-rynkowe/ceny-mleka-w-dol-to-dopiero-poczatek-spadkow-2539253?fbclid=IwY2xjawNQ0mJleHRuA2FlbQIxMABicmlkETA1aU8xQkdlWjRGQ0dsQzZxAR750kRFjssT2oFoKizu1QZhg0l24xF3ayYFpNUNqodHTwl-eWMU

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Byłem ostatnio w pewnej miejscowosci i patrze co jest k**wa - na każdym.rogu fryzjer albo kosmetyczka. Pytam się znajomej ki ch*j? Ona że jaki dali 500 plus to taki ruch się zrobił i powstają cały czas nowe zakłady.  I faktycznie tak jest. Odkąd to wprowadzili to branża beauty rośnie  lawinowo. Chore to jest. Pieniądze zamiast na dzieci idą na włosy i paznokcie.

też to zauważyłem , ale po czesci to też wzrost wynagrodzeń być możę ? 

49 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

1/3 klasy nie jedzie bo nie ma pieniedzy - 200zł.

kiedy Robiłeś samodzielne zakupy np na weekend ? sprzedaz detaliczna spada 

Edytowane przez jarecki