Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Ludzie co wy z tym alarmem? Ile ludzi o 2 w nocy przeczyta sms a z alarmem RCB. Ile ludzi ogląda tv bo pisiory mówią, że tv w nocy nie informowała tylko rano. Piszesz, ze ludzie olali alarm przeciwlotniczy. NO olali bo najzwyczajniej w świecie spali w nocy.

Ja mieszkam w takim miejscu w kraju, że nie olewam alarmów lotniczych, bo do mnie te drony dolatują. I pamiętam jeszcze lekcje Przysposobienia Obronnego, jak się zakłada maskę p-gaz, strzela, rzuca granatem. Gorzej mają ci, co dziś żyją w nieświadomości, albo celowo ignorują zagrożenie. Może to i lepiej, będzie mniej kretynów na świecie.

Opublikowano (edytowane)

rcb przed żadnym prawdziwym zagrożeniem nas na pewno na czas nie ostrzeże o którym byśmy nie wiedzieli sami dużo wcześniej a już na pewno nie ostrzeże przed tymi o których nie wiemy na czas sami z innych źródeł czy własnych obserwacji; jestem tego pewien, praktyka całej historii odkad to powołano sama to udowadnia

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

rcb przed żadnym prawdziwym zagrożeniem nas na pewno na czas nie ostrzeże o którym byśmy nie wiedzieli

Tu nie problem w ostrzeżeniu, bo ono powinno być tylko sygnałem do pewnych zachowań albo działań. Problem w tym że zachowań nie mamy wyćwiczonych a i środków do prawidłowego zadziałania nie ma.

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał(a):

rcb przed żadnym prawdziwym zagrożeniem nas na pewno na czas nie ostrzeże o którym byśmy nie wiedzieli sami dużo wcześniej a już na pewno nie ostrzeże przed tymi o których nie wiemy na czas sami z innych źródeł czy własnych obserwacji; jestem tego pewien, praktyka całej historii odkad to powołano sama to udowadnia

jak tłumaczę córce, co oznaczają kolejne sygnały syrena - to jest ździwiona, bo ona myślałe, że syreny to tylko do pożaru

i weź tu wytłumacz ludziom, że to podstawowe narzędzie ostrzegania przed zagrożeniami

Teraz, mirro napisał(a):

Tu nie problem w ostrzeżeniu, bo ono powinno być tylko sygnałem do pewnych zachowań albo działań. Problem w tym że zachowań nie mamy wyćwiczonych a i środków do prawidłowego zadziałania nie ma.

ludzie wmiastach nawet nie wiedzą, gdzie mieliby się schronić, co mają zrobić, a wsiach już nie wspomnę, bo tam to nawet syreny nie sa wpięte do systemu powiadamiania

Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

i weź tu wytłumacz ludziom, że to podstawowe narzędzie ostrzegania przed zagrożeniami

A ksiądz? Czemu księdz nie bije w dzwony? Kiedyś jak szła burza to bili w dzwony.

4 minuty temu, jahooo napisał(a):

ludzie wmiastach nawet nie wiedzą, gdzie mieliby się schronić,

Noooooo fakt. Kukurydzy w mieście za wiele nie ma.

Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

A ksiądz? Czemu księdz nie bije w dzwony? Kiedyś jak szła burza to bili w dzwony.

teraz by ludzie pomyśleli, że znowu kasę łupie z pogrzebu, aczkolwiek na wsi bicie w dzwony pewnie by ludzi zastanowiło

trzeba sobie zdać sprawę, że alert RCB przyjdzie tylko wtedy, gdy sieci komórkowe działają, a w dobie powszchnych oszczędności, jakie robią operatorzy, po zaniku zasilania one będą działać max 2-3 godziny i dalej dętka, prawo ich nie zmusza, aby gwarantowali dłuższe działanie, więc tego nie robią. 

jakiś system ostrzegania musi działać, można się śmiać z dzwonów na trwogę - lepsze to, niż nic, poza tym ksiądz też taką informację musi dostać

w dobie wygaszania klasycznych telefonów po kablach miedzianych - wkrótce w obliczu konfliktu zostaniemy tak samo bez łaczności, jak w czasie I Wojny Światowej, bo wszelkie voipy zdechną wpierwszej kolejności

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał(a):

Kasy w banku nie  trzymać - uczą z PO żeby mieć gotówki przy sobie 30 tyś .

Opublikowano
Teraz, galan99 napisał(a):

Masz smartfony  .

czytałeś, co napisałem wcześniej ? smartfonem będziesz mógł co najwyżej muchę zabić

po pierwsze - łączność radiowa będzie zakłócana w pierwszej kolejności

po drugie - zapewne będą braki energii, a stacje bazowe zaraz zdechną

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

czytałeś, co napisałem wcześniej ? smartfonem będziesz mógł co najwyżej muchę zabić

po pierwsze - łączność radiowa będzie zakłócana w pierwszej kolejności

po drugie - zapewne będą braki energii, a stacje bazowe zaraz zdechną

Nie prawda Rudy nie dopuści do tego zdarzenia on kocha Polskę . @Tomasz0611 Prawda Rudy kocha  Polskę .

Edytowane przez galan99
  • Haha 2
Opublikowano
57 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Pisałem wielokrotnie, że europa sama własnoręcznie się wykastrowała po upadku cccp.

Pamiętam jak ten moczymorda kwaśniewski mówił że mamy za dużą armie i należy ją maksymalnie zredukować albo jak kaczyński poleciał do gruzji i powiedział że następna będzie ukraina to tusk stwierdził że kaczor chce wywołać 3 wojne światową i gada głupoty. Sikorski zas stwierdził że to objawy choroby psychicznej.

Wszyscy mieli beke a teraz wielcy orędownicy zbrojeń, a jak wleciało do kraju kilka styropianowych fruwaczy to okazało się że nie mamy czym ich strącać. 

Za komuny wszystkie 1000 latki były przewidziane jako szpitale albo schrony. W szkołach uczono o obronie przed atakiem chemicznym i inne podstawy.

Teraz uczą że nawet jak masz kutasa to możesz uważać się za dziewczynke i odwrotnie.

Tak dokładnie, ciekawe ilu dzisiejszy chłopców w rurkach umiała przetrwać 24 godziny bez prądu i tym bardziej bez smartfona , bo nikt z młodzieży nie włącza myślenia tylko sięga po filmiki albo aplikacje 🤦

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Tak dokładnie, ciekawe ilu dzisiejszy chłopców w rurkach umiała przetrwać 24 godziny bez prądu i tym bardziej bez smartfona , bo nikt z młodzieży nie włącza myślenia tylko sięga po filmiki albo aplikacje 🤦

Oto cały czas chodzi żeby tak było .

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał(a):

Jak się skończy paliwo w agregacie.

jakim agregacie ?  ja nie znam żadnej stacji bazowej ze stacjonarnym agregatem, a ekipy są w stanie zasilić kilka masztów w województwie, może 4-5, bo nie ma więcej agregatów i ludiz

Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

Ale koło nas jest maszt i stoi agregat przy nim na stałe.

to znaczy, że zasila kilka stacji dookoła za pomocą radiolinii, jest takich pewnie kilka w województwie, reszta zdechnie, jak padną akumulatory

poza tym - prawdopodobieństwo, że agregat zastartuje i nic się nie wywali wynosi 50% - albo się uda, albo nie

Opublikowano
17 minut temu, mirro napisał(a):

Jak wszędzie elektryczne dzwony, energii nie będzie to jak ksiądz będzie bił 

Chyba co najwyżej po głowie wikarego 😅

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Jak wszędzie elektryczne dzwony, energii nie będzie to jak ksiądz będzie bił 

Chyba co najwyżej po głowie wikarego 😅

albo w łeb kapucyna

Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

poza tym - prawdopodobieństwo, że agregat zastartuje i nic się nie wywali wynosi 50% - albo się uda, albo nie

Nooo to mogę im pomóc. Nasz cięgnął tunel mroźniczy i ma prawie megawat mocy. Nzwet pewnie przewody by się znalazły. Odpalany regularnie i sam się włącza jakby co.

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

Nooo to mogę im pomóc. Nasz cięgnął tunel mroźniczy i ma prawie megawat mocy. Nzwet pewnie przewody by się znalazły. Odpalany regularnie i sam się włącza jakby co.

Nie da rady jak byś miał agregat za Wisłą to tak . Do Wisły ruskie szybciej rowerami przyjadą jak zbierze się obrona .

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

co z tego, jak w górę sieci nie będzie łaczności, poza tym - większość firm ma platformy usługowe za granicą, wystarczy jakies zawirowanie polityczne i zostanie nam w kraju tylko kupa bezużytecznych kabli światłowodowych

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v