Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

Przecież napisałem że "w gazetach piszą". Nie oceniam, nie wnikam ale widać coś jest na rzeczy

Spoko, taki żarcik. Wiesz jak to w gazetach, zobaczymy jak będzie. Ale moim zdaniem ludzi którzy tam pracują nie wyrzucą

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, marks50 napisał(a):

A co obecnie oznacza nielegalny ??? skoro granice mamy otwarte . Od polaków nikt nie wymaga karty pobytu , zawsze moze powiedzieć ze wczoraj przyjechał , no chyba ze ma kartotekę :)  

Nielegalnie mieszka i pracuje. To, że można jechać bez wizy to nie znaczy, ze można np pracować. A powiedzieć, że wczoraj przyjechał to możesz w domu rodzinie. 

Powiedz gliniarzowi w stanach na ulicy, ze wczoraj przyjechałeś a jesteś tam pół roku to zobaczysz czy do domu wrócisz na kolacje czy będziesz jadł śniadanie w Polsce.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
33 minuty temu, galan99 napisał(a):

To twe marzenia boś zapytał to ci odpowiedziałem wprost . 

Nie dość że mieszkasz na żydowskich posiadłościach to jeszcze dopytujesz o Co to jest równość LGBT? @12Pafnucy

Kłamiesz.

Nie mieszkam na żydowskich posiadłościach 

Moja ziemia nigdy nie należała do tej nacji 

O LGBT zapytałem , bo się nie znam...

Widać masz duże doświadczenie w tym że tak potrafisz wytłumaczyć..😆🤭

Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał(a):

chłoptaśu jakoś mało masz do powiedzenia ostatnio ,  spisku nie ma złodziejstwo jeszcze większe ..  a ty wyskakujesz raz w tygodniu ze spisek , główka jeszcze pracuje ? 

Główka pracuje bardzo dobrze lewicowy ćwoku. Głównie czytam i z bólem stwierdzam że głupia większość przybiera na sile. Poryło niektórym dekiel tak jak tobie i galanowi i po prostu nie chce mi sie z głupkami użerać tym bardziej że mam sporo innych zajęć. 

6 godzin temu, Roman176 napisał(a):

wczoraj byłem w zakopanym jeden dzień bez noclegu tyś zł  2+2  3 posiłki +termy  jedzenie gówno wart .. zakopane się skoczyło  szkoda kasy  

Tak to jest jak sie dziad wybierze miedzy ludzi. Pamietaj Romek - jak się nie ma miedzi to się na d*pie siedzi.

4 godziny temu, Roman176 napisał(a):

zostały ci już tylko obrazki ? nie dziwie ci się ...  a kobietę już masz czy dalej walisz partyzanta ?  

No od obrazków i to najczęściej prostackich to większego speca od ciebie tu nie ma. 

ślepota alkoholowa tam zrobiła trwały ubytek 

1 godzinę temu, Roman176 napisał(a):

image.png

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kłamiesz.

Nie mieszkam na żydowskich posiadłościach 

Moja ziemia nigdy nie należała do tej nacji 

O LGBT zapytałem , bo się nie znam...

Widać masz duże doświadczenie w tym że tak potrafisz wytłumaczyć..😆🤭

Kto ich bronił że to też ludzie nie ty .

• Haha 1
Opublikowano

nie wiem dlaczego sie czepiacie romana, ze stwierdzil iz zakopane jest drogie i nedzne. tez tak uwazam, zjesc pizze to dramat, zaparkowac - o dziwo udalo sie , ale nie bylo prosto, ludzi masa, mi sie srednio podobalo. moze sa koneserzy tej miejscowosci, ale nie ja. to samo moge powiedziec o karpaczu. korek przez cale miasto, miesca do zaparkowania nie ma, drogo jak diabli, atrakcji zbyt duzych nie ma, dzieciaki na sankach zjezdzaly w blocie 🤕 tylu ludzi w jednym miejscu to chyba na zaprzysiezeniu trampa mozna tylko zobaczyc. musze przyznac ,ze troche drogie jedzenie, cokolwiek nie kupisz -nie najesz sie, ale ceny nie sa niskie. w wloszech kumpel byl, to wszystko okropnie drogie, piwo 14 czy 16 euro, jedynie trasy zjazdowe o niebo lepsze niz w polsce. 🤕

• Thanks 1
Opublikowano

to ze nie było idioto możliwości szybciej po sprawa była w sądzie arbitrażowym ale przegrali chcieli 4mld odszkodowania bo kaczor ich zablokował 

a od jsw w 2020 chcieli 3mld odstępnego a rudy sprzedał koncesje 200mln 

co nie dowierzasz ? ze rudy sprzedał Polskę po całej linii ?   Krupiński też sprzedali złoża do dokoła kopalni dlatego musiał być zamknięty 

minister środowiska przyznał spółce koncesję wydobywczą na 50 lat[7]. Spółka New World Resources znalazła się jednak w trudnej sytuacji finansowej[7]. W 2016 roku Prairie Mining Limited kupiła 100% akcji NWR Karbonia[7]. Wydobyciem w rejonie kopalni Dębieńsko zainteresowała się także Jastrzębska Spółka Węglowa, która byłaby w stanie prowadzić tamże eksploatację z Ruchu Szczygłowice Kopalni Węgla Kamiennego Knurów-Szczygłowice[7]. W 2019 roku australijska firma Prairie Mining Limited, która przejęła kopalnię Dębieńsko, pozwała Polskę, oskarżając ją o utrudnianie budowy nowych kopalń[7].

wiec j**any debilu skoro w 2010 sprzedali im koncesje na 50 lat to wiec ? 

image.png

tu masz przykład siłę niemieckich mediów 

nie wiem ile wypiles ale polaczenie australii z niemcami  zrujnuje co watrobe.

chyba ze jestes w takim stanie ze australia i austria wsio ryba..

2 godziny temu, jahooo napisał(a):

Skoro mozna zablokowac idiotyczny tiktok, to dlaczego nie FB czy instagram albo X ??

na jeden dzien chyba..mam nadzieje ze wiesz ze to w usa ..

jesli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pienaidze..

2 godziny temu, Roman176 napisał(a):

wyborcy rudego idzie nowy przekaz 

https://www.facebook.com/share/v/1F3MdGYiCV/

"Ja jestem z disco polo od lat i nigdy się tego nie wstydziłem. Na gale chodziłem latami. Bardzo lubię taką muzykę" 🫣

8 lat hejtowali Zenka Martyniuka, 8 lat kpili z Sylwestra z Dwójką gdzie królowała muzyka Disco Polo. Teraz nagle mówią że są miłośnikami tego gatunku…jedno jest pewne, to niewiarygodni ludzie, fałszywi i zakłamani.

ale to komunista..

2 godziny temu, Roman176 napisał(a):

@jacus 

image.png

pan kocha pana 

ktos znad granicy powiekszyl mape i znalazl swoje rejony ??

1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

no i wolno im
to czego jeszcze chcą?

ja czuję obrzydzenie do manifestowania publicznego fizjologicznych aspektów miłości w tym i tych w/w
i też mi wolno
Obrzydzenie takie samo uczucie jak każde inne

to co? jeśli tamci walczą o prawo do swej "fizjologii miłosnej" w przestrzeni publicznej to ja co? mam postulować o refundowaną w stu procentach hydroksyzynę (jeden z medykamentów przeciwwymiotnych)
to zaraz zacznie protesty moja wątroba itd.

oto jak to jedne postulaty generują kolejne :P

przyjedz do miasta..przejdziesz po ulicy stwierdzisz ze cie to ani nie ziebi ani nie grzeje..

kazdy normalny nie ma z tym problemu...tylko kryptogeje zazdroszcza ze oni nie maja tyle odwagi.

mlodzi geje ze wsi wyjechali zaraz po szkole ale starzy ?? 

naprawde nie ma u was takich ludzi ??

Godzinę temu, marks50 napisał(a):

A co obecnie oznacza nielegalny ??? skoro granice mamy otwarte . Od polaków nikt nie wymaga karty pobytu , zawsze moze powiedzieć ze wczoraj przyjechał , no chyba ze ma kartotekę :)  

no przyjechal do usa..

w sumie w twoim przypadku zdziwienie nie jest na miejscu..

jesli jestes wygledny to nie masz czego sie bac..polaka z latynosem trudno pomylic..

22 minuty temu, galan99 napisał(a):

Sprzedać co Polskie i gdzie ten kapitał Polski .

https://www.facebook.com/100004482612022/videos/1757276088385386

wez pojedz do gdyni wiejski chlopcze i poogladaj tereny stoczni..

taki przekaz trafa tylko do tych co nigdzie nie byli i nic nie widzieli

Opublikowano
20 minut temu, jacus napisał(a):

przyjedz do miasta..przejdziesz po ulicy stwierdzisz ze cie to ani nie ziebi ani nie grzeje..

kazdy normalny nie ma z tym problemu...tylko kryptogeje zazdroszcza ze oni nie maja tyle odwagi.

nie każdy tak pije to nieprzytomności jak ty ze d*pa boli ...... wsadza chociaż ci 50 zł do kapsy ? 

22 minuty temu, jacus napisał(a):

nie wiem ile wypiles ale polaczenie australii z niemcami  zrujnuje co watrobe.

chyba ze jestes w takim stanie ze australia i austria wsio ryba..

potwierdza tylko ze jesteś idiotą 

55 minut temu, Ulman napisał(a):

Tak to jest jak sie dziad wybierze miedzy ludzi. Pamietaj Romek - jak się nie ma miedzi to się na d*pie siedzi.

wiem wiem biedny to nawet gówno zje ........ a zapłacić za gówno i drogo to tylko ty możesz ... @Siedzacybyk napisał racje ....... ale jak zawsze ty byłeś z wiejskiego wyjazdu z 10 lat temu i tyle masz do powiedzenia ...

bo Bułgaria alwypas  przelot samolotem bez kolejek ubezpieczenie rezydent 2,5k  wiec gupiś i tyle   

Opublikowano

rudy to przejrzystość

KAS bada transakcje na 102 mld zł 

Krajowa Administracja Skarbowa przyglądała się działaniom 110 podmiotów, korzystających ze środków publicznych na łączną kwotę 102 mld zł. Chodzi o nieprawidłowości w zakresie: 

• naruszenia zasad przyznawania i rozliczania dotacji i innej pomocy publicznej, 
  • wydatkowania środków publicznych sprzecznie z ustalonym planem finansowym, 
  • nieuzasadnionego ekonomicznie tworzenie instytucji publicznych oraz podmiotów na określone potrzeby, 
  • wydatkowania środków ogólnej rezerwy budżetowej oraz rezerwy celowej niezgodnie z warunkami jej wykorzystywania, 
  • wykorzystania dotacji i innej pomocy niezgodnie z przeznaczeniem, 
  • działania bez podstawy prawnej bądź tworzenie przepisów na określone potrzeby, 
  • niegospodarnego wydatkowania środków publicznych – brak poszanowania oraz lekceważenie zasad celowego i oszczędnego wydatkowania środków publicznych, 
  • niezabezpieczenia interesów Skarbu Państwa. 

Do prokuratury trafiło 98 zawiadomień o możliwości popełnienia przestępstwa, a do Rzecznika Dyscypliny Finansów Publicznych 54 zawiadomień o naruszenie dyscypliny finansów publicznych. 

Jakie instytucje rolnicze znalazły się pod lupą KAS? 

Wśród instytucji, którym przyglądała się KAS, znalazły się także te z sektora rolniczego. Chodzi o Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do prokuratury trafiły zawiadomienia w sprawie nieprawidłowości, opiewających łącznie na ponad 6 mln zł! 

Przeczytaj także: Koszty rolników wzrosły dużo bardziej niż ceny skupu. Kolejne zagrożenia w 2025 roku

Co KAS zarzuca ministerstwu rolnictwa? 

zawiadomienie, będące wynikiem audytu prowadzonego przez Krajową Administrację Skarbową w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przedmiotem zawiadomienia jest poniesienie wydatków na cele nie mające bezpośredniego związku z ustawowymi zadaniami MRiRW. Chodzi o wydatkowanie środków budżetowych na studia podyplomowe, w tym podpisanie umów z pracownikami, którzy nie przepracowali następnie wymaganego okresu w MRiRW. Kwota zawiadomienia wyniosła 1.170.569,14 zł. 

KAS kontroluje KOWR. Nieprawidłowości na blisko 1 mln zł 

Krajowa Administracja Skarbowa złożyła również zawiadomienie do prokuratury w sprawie nieprawidłowości w KOWR. Ośrodkowi zarzucono wydatkowanie środków publicznych naruszające zasadę wydatkowania środków publicznych w sposób celowy i oszczędny, przy uzyskiwaniu najlepszych efektów z danych nakładów. Kwota zawiadomienia wynosi 900.000,00 zł. 

image.png

lalall

@jacus  jesteś debilem i będziesz 

Rolnicy wściekli na KOWR. Dał "furtkę" dużym dzierżawcom ziemi

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/ziemia-rolna/rolnicy-chca-obalic-zarzadzenie-kowr-o-dzierzawach-opoznia-wydanie-ziemi-2525567

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jacus napisał(a):

są jak wszędzie tylko publicznie nikt się z tym nie obnosi
ani że jest czy nie jest
tak że nawet dociekanie kto kim jest po za bezpośrednio zainteresowanymi jest odczuwane co najmniej z niesmakiem
wynaturzeniec to nie ten inny w środowisku a ten który ma z tym problem czy u siebie czy innych

tak pokrótce

jak popatrzyłem na tę pisaninę to poprawię - tak pokrótce jak na mnie :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
58 minut temu, Roman176 napisał(a):

wiem wiem biedny to nawet gówno zje ........ a zapłacić za gówno i drogo to tylko ty możesz ... @Siedzacybyk napisał racje ....... ale jak zawsze ty byłeś z wiejskiego wyjazdu z 10 lat temu i tyle masz do powiedzenia ...

bo Bułgaria alwypas  przelot samolotem bez kolejek ubezpieczenie rezydent 2,5k  wiec gupiś i tyle   

Pojechałeś do zakopca na dzień i dałeś się w tym dziadostwie oskubać na tysiaka - i kto tu jest głupi? 

Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

miasta

zaś nic wspólnego ze środowiskiem naturalnym nie mają
za krótko są w skali czasu trwania życia  tak naprawdę to jeszcze nie wiadomo co w nich jest a co nie tym wynaturzeniem ale to nie jakieś subkultury będą o tym decydować a zwykła chamska przeżywalność tylko tu też adekwatna skala czasu jest potrzebna

Opublikowano

ile tysiecy lat ma najstarsze miasto ..poszukaj.

Godzinę temu, Roman176 napisał(a):

nie każdy tak pije to nieprzytomności jak ty ze d*pa boli ...... wsadza chociaż ci 50 zł do kapsy ? 

potwierdza tylko ze jesteś idiotą 

bulgaria to bya modna gdy ty byles w planach.. rodzice mieli czerwone legitymacje i temu do bulgarii jezdzili..zamiast jak reszta rodziny do rajchu wyjechac i jezdzic na lazurowe wybrzeze😂

40 minut temu, Roman176 napisał(a):

rudy to przejrzystość

KAS bada transakcje na 102 mld zł 

Krajowa Administracja Skarbowa przyglądała się działaniom 110 podmiotów, korzystających ze środków publicznych na łączną kwotę 102 mld zł. Chodzi o nieprawidłowości w zakresie: 

• naruszenia zasad przyznawania i rozliczania dotacji i innej pomocy publicznej, 
  • wydatkowania środków publicznych sprzecznie z ustalonym planem finansowym, 
  • nieuzasadnionego ekonomicznie tworzenie instytucji publicznych oraz podmiotów na określone potrzeby, 
  • wydatkowania środków ogólnej rezerwy budżetowej oraz rezerwy celowej niezgodnie z warunkami jej wykorzystywania, 
  • wykorzystania dotacji i innej pomocy niezgodnie z przeznaczeniem, 
  • działania bez podstawy prawnej bądź tworzenie przepisów na określone potrzeby, 
  • niegospodarnego wydatkowania środków publicznych – brak poszanowania oraz lekceważenie zasad celowego i oszczędnego wydatkowania środków publicznych, 
  • niezabezpieczenia interesów Skarbu Państwa. 

Do prokuratury trafiło 98 zawiadomień o możliwości popełnienia przestępstwa, a do Rzecznika Dyscypliny Finansów Publicznych 54 zawiadomień o naruszenie dyscypliny finansów publicznych. 

Jakie instytucje rolnicze znalazły się pod lupą KAS? 

Wśród instytucji, którym przyglądała się KAS, znalazły się także te z sektora rolniczego. Chodzi o Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do prokuratury trafiły zawiadomienia w sprawie nieprawidłowości, opiewających łącznie na ponad 6 mln zł! 

Przeczytaj także: Koszty rolników wzrosły dużo bardziej niż ceny skupu. Kolejne zagrożenia w 2025 roku

Co KAS zarzuca ministerstwu rolnictwa? 

zawiadomienie, będące wynikiem audytu prowadzonego przez Krajową Administrację Skarbową w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przedmiotem zawiadomienia jest poniesienie wydatków na cele nie mające bezpośredniego związku z ustawowymi zadaniami MRiRW. Chodzi o wydatkowanie środków budżetowych na studia podyplomowe, w tym podpisanie umów z pracownikami, którzy nie przepracowali następnie wymaganego okresu w MRiRW. Kwota zawiadomienia wyniosła 1.170.569,14 zł. 

KAS kontroluje KOWR. Nieprawidłowości na blisko 1 mln zł 

Krajowa Administracja Skarbowa złożyła również zawiadomienie do prokuratury w sprawie nieprawidłowości w KOWR. Ośrodkowi zarzucono wydatkowanie środków publicznych naruszające zasadę wydatkowania środków publicznych w sposób celowy i oszczędny, przy uzyskiwaniu najlepszych efektów z danych nakładów. Kwota zawiadomienia wynosi 900.000,00 zł. 

image.png

lalall

@jacus  jesteś debilem i będziesz 

Rolnicy wściekli na KOWR. Dał "furtkę" dużym dzierżawcom ziemi

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/ziemia-rolna/rolnicy-chca-obalic-zarzadzenie-kowr-o-dzierzawach-opoznia-wydanie-ziemi-2525567

zgodnie z przepisami taka sama sytuacje ma kazdy dzierzawca ziemi rolnej.. 

ktos z was ma tego swiadomosc ze zejscie z dzzierzawy natychmiast to tylko wasza dobra wola ??

24 minuty temu, Ulman napisał(a):

Pojechałeś do zakopca na dzień i dałeś się w tym dziadostwie oskubać na tysiaka - i kto tu jest głupi? 

ale on nie byl w zakopanem 😂 tylko w szaflarach 😂 to blizej nowego targu.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, jacus napisał(a):

ile tysiecy lat ma najstarsze miasto ..poszukaj.

zmiany genomów tworzące nowe gatunki to skala dziesiątek do setek tysięcy lat a jakieś sadyby pierwotne o powierzchni do maks kilku hektarów z pojedynczymi tysiącami mieszkańców to żadne porównanie do miast nawet Starożytności a tym bardziej współczesnych. te pierwotne były mniej miejskie od obecnych wiosek tak że podejrzewam co sugerujesz ale nie te skale czasowe i wszelkie inne.

Można z innej strony próbować temat ugryźć. Czy zgodniejsza z naturą jest społeczna tolerancja czy prohibicja wobec dewiacji seksualnych i jako kryterium można by wziąć co? przyrost naturalny? ekspansjonizm danej społeczności? coś jeszcze innego?

jeśli czegoś szukać to odpowiedzi na tak postawione pytania bo te mają wartościowy sens i jakąś tam wartość poznawczą (choćby nawet i wykazującą brak wpływu)

gwoli ścisłości ja nie znam odpowiedzi a o tej porze to i nie mam zamiaru niczego szukać

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v