Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

by ktokolwiek uznał że mogą być przedatne bo ich oferta to coś w stylu - weźcie mnie do stada to dla was posunę się do rzeczy do których wam obrzydzenie posunąć się nie pozwala.

Albo - weźcie mnie do siebie, bo jak mnie wezmą oni , to wam zrobię z dupska jesień średniowiecza.🤣

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

A tutaj na temat reparacji bardzo ciekawe streszczenie faktów.

1. Podczas konferencji w Jałcie podjęto decyzję, że Niemcy zapłacą częściowe reparacje. Do ustalenia konkretnego rozwiązania w tej sprawie (i wielu innych) powołano Allied Control Council for Germany.

2. ACCfG przyjęła zasadę, że reparacje dostaną cztery mocarstwa i one rozdzielą pożytki pomiędzy kraje, które przedstawią roszczenia. W szczególności roszczenia polskie miały być zaspokojone w postaci 15% tego co dostanie ZSRR. Rozwiązanie to zostało zaakceptowane przez konferencję w Poczdamie, więc jeśli ktoś twierdzi, że Niemcy nie płaciły - jest w błędzie. Płaciły i to dużo i było to umocowane w prawie międzynarodowym i traktatach. Do realizacji ustaleń powołano Allied Reparation Agency.

3. Uzgodniono, że roszczenia ZSRR będą zaspokojone z jego strefy, co okazało się fatalne dla Polski. Co prawda uzyskaliśmy 15% zajętych przez ZSRR statków, 17 kompletnych fabryk, wszystkie parowozy i wagony (bezużyteczne dla ZSRR ze względu na rozstaw kół), ale ZSRR zagwarantował sobie prawo do "zajęcia 25% majątku Rzeszy leżącego poza strefami okupacyjnymi". Ten zapis dotyczy Śląska, Wielkopolski i Wybrzeża, na których odbywała się regularna grabież. Gdy już wywieziono co się dało, ZSRR łaskawie zgodził się na "zrzeczenia roszczeń" do tego mienia w zamian za dostawy węgla po cenach wielokrotnie niższych od rynkowych.

4. Sprawa reparacji kończy się w 1953-54, kiedy to najpierw państwa zachodnie, potem ZSRR zrezygnowały z dalszych reparacji. Legenda mówi, że Gomułka nie chciał tego porozumienia podpisać, na co Chruszczow miał mu powiedzieć, że "radzieckie stanowisko w sprawie granicy na OiN może ulec zmianie". Gomułka w końcu porozumienie podpisał, było to ważne w stosunkach z ZSRR, ale nie miało żadnego prawnego znaczenia w szerszym kontekście - bo nie byliśmy stroną w ustaleniach dotyczących reparacji. To porozumienie miało aspekt pozytywny dla nas, bo zakończyło również rabunek polskiego węgla przez ZSRR.

5. Więc jeśli ktoś teraz bredzi o reparacjach, niech pamięta, że oznacza to, PODWAŻENIE porządku prawnego ustalonego w Poczdamie, w tym granicy na Odrze i Nysie. Dlatego ten rysunek jest absolutnie uzasadnony. Byłoby to dla Polski niezmiernie groźne. Ale nie jest, bo wszyscy na zachodzie traktują to jako groteskowe tupanie rozhisteryzowanego dziecka, które nie rozumie o czym rozmawiają dorośli.

6. Kto chciałby próbować ścieżki prawnej, powinien oczekiwać rewizji reparacji od Rosji, która jest prawnym spadkobiercą ZSRR. Ale jakoś nie słychać, abyśmy mieli zaproponować Putinowi rozliczenie się z nie tylko z rabunku Polski przy okazji reparacji, ale z całych 45 lat okradania PRL

main_11dobrze-ze-juz-po-sezonie.jpg

niemiecki pachołku 🤮🤮 oddaj paszport i sp***rzaj do 3 rzeszy 

skąd biorą się takie podłe kreatury? 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, jahooo napisał(a):

kolejarze i Wojskowi i MO- mieli sklepy zaopatrzone niczego nie brakowało    :D. Wiec kto miał a kto nie miał .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, mirro napisał(a):

Albo - weźcie mnie do siebie, bo jak mnie wezmą oni , to wam zrobię z dupska jesień średniowiecza.🤣

I to jest argument do stworzenia koalicji ponad podziałami i podjęciu decyzji o odstrzale takiego zgniłego dzika z asf.

Jego nawet sędziowie i adwokaci mają dosyć. Szkodzi nawet swojej palestrze. 

O wstydzie jaki niesie już nie wspomnę

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, nie napisał(a):

niemiecki pachołku 🤮🤮 oddaj paszport i sp***rzaj do 3 rzeszy 

skąd biorą się takie podłe kreatury? 

Zapytaj rodziców jak to tam było i skąd się woziłeś? Ja ci nie odpowiem nie mam z tobą nic wspólnego. Możesz sobie nazywać mnie kreaturą ale to tylko sam się na taką kreujesz. To, że ktoś stąpa twardo po ziemi i nie wierzy w pisowską ciemnotę to was boli bo wy wierzycie. Odszkodowanie pewnie się nam należy być może te 15 % tego co wzięło za nas ZSRR nie pokrywa naszych strat. Ale innego już nie dostaniemy. I tyle w temacie. Niemcy nic nikomu nie zapłacą by nie otwierać opcji kolejnym krajom mają to przyklepane na arenie międzynarodowej co opisano w tekście i żadna instytucja między narodowa nie zmusi ich  w naszym imieniu. O czym pis wie bo nigdzie nie złożyli żadnego  pozwu. To jest tylko kit dla ciemnoty i tgz gonienie króliczka ku uciesze gawiedzi. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Nawrocki jest na Litwie. Ciekawe czy upomni się o reparacje za zamordowanych przez Litwinów Polaków np ojca naszego olimpijczyka Władysława Komara i czy upomni się o zwrot naszych ziem? Lub odszkodowanie. 

W 1944 roku gdy Niemcy przegrywali i front przetaczał się przez polską Wileńszczyznę Litwini powszechnie mordowali Polaków ja Ukraińcy o czym Batyr jako szef IPN chyba wie. Powszechnie rabowali polskie majątki. Więc powinien się upomnieć o reparacje od Litwy. 

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Złodziejstwa pewnie też nie widziałeś 

Ilu jest skazanych przez rozgrzanych sędziów za te złodziejstwa 😄

4 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Jak byś dodał do tego jeszcze pis i konfę to bym się nawet z tobą zgodził a tak to tylko się ośmieszasz. Jedni święci drudzy źli. Konfa co prawda nie rządziła ale populizmu tam też nie brakuje. 

nawet jak dodasz pis to w sianiu populizmu  PO bije na głowę pis

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Wyciągacie jakieś pierdoły a kto obiecał zrównanie dopłat z Niemcami i co zrobił potem Wojciechowski z pisu. Nie kompromitujcie się pis wam by w twarze napluł a wy byście w tym nic złego nie widzieli.

A z Ukrainą co pis robił mówili wam by zboża nie sprzedawać a z Ukrainy wieźli

Węgiel polski trafiał na hałdy a kierowane przez ludzi pisu spółki w tym energetyczne masowo ciągnęły ruski bo tani był. 

Referendum przeciw emigrantom. Pis was tumanił, że imigranci to zło i trzeba głosować by ich nie ściągać a w tym czasie rząd pisu rozdawał wizy polskie na lewo i prawo bez weryfikacji. mało wam populizmu.

Opublikowano
jarecki napisał:

było złe rozporzadzanie finansami , sporo kolesiostwa , wyprowadzanie pieniedzy , i troche za duże rozdawinctwo natomiast dzis troche inaczej juz na to patrzę ogólnie według mnie PIS zrobil kawał dobrej roboty 

5 minut temu, hubertuss napisał(a):

Złodziejstwa pewnie też nie widziałeś 

Tego... populizm to nie jest samo obiecywanie. Populizm to kreowanie siebie na przedstawicieli ludu i uzurpuowanie sobie tylko zrozumienia dla woli suwerena. Populizm posługuje się obietnicą, podziałem na np. prawdziwych polaków i wykształciuchów, uciśniony lud i elity oraz popierają to wszystko autorską wersją wydarzeń przeszłych. Teraz coś, Jarecki, zauważasz?

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał(a):

Tego... populizm to nie jest samo obiecywanie. Populizm to kreowanie siebie na przedstawicieli ludu i uzurpuowanie sobie tylko zrozumienia dla woli suwerena. Populizm posługuje się obietnicą, podziałem na np. prawdziwych polaków i wykształciuchów, uciśniony lud i elity oraz popierają to wszystko autorską wersją wydarzeń przeszłych. Teraz coś, Jarecki, zauważasz?

Każda jedna partia jest przedstawicielem jakieś części ludu i tak samo innych zwalcza 

2 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Nie rób z siebie idioty wyżej masz opisany populizm pisu.

A gdzie akademiki za 1zł, benzyna po 5,19zł 😂

Tu nie trzeba daleko szukać 😄 trzeba chcieć zobaczyć ten populizm

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, DTaras napisał(a):

tylko zauważ żę PIS jest partią postrzegana z przymrózeniem oka a PO jest bardziej poważnie notowana i więcej wymagam po tejże parti , zresztą wszyscy wymagają więcej od Tuska , rozumiem sytuacje budżetową i oczekuje od premiera słów ,, jest ciężko wszyscy musimy zacągnąć pasa '' i ja zrozumiem 

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, racyl napisał(a):

Każda jedna partia jest przedstawicielem jakieś części ludu i tak samo innych zwalcza 

A gdzie akademiki za 1zł, benzyna po 5,19zł 😂

Tu nie trzeba daleko szukać 😄 trzeba chcieć zobaczyć ten populizm

Ty znowu z pierdołami. A co było z nawozami pamiętasz? Nawozy w jeden dzień 50 % cyk do góry a potem dali ludziom ochłapy które od nich wcześniej wzięli. Wiesz czym się rożni KO od PiS. KO nie dotrzymało jakichś tam obietnic a PiS robił odwrotnie niż obiecywał co wymieniłem powyżej. Dlatego pis ma teraz poparcie podobne do ko bo ludzie w pis nie wierzą. Bo nie każdy zrobi z siebie idiotę jak wy i będzie udawał, że pis dobrze wszystko robił. 

2 minuty temu, jarecki napisał(a):

tylko zauważ żę PIS jest partią postrzegana z przymrózeniem oka a PO jest bardziej poważnie notowana i więcej wymagam po tejże parti , zresztą wszyscy wymagają więcej od Tuska 

Ty się znowu czegoś naćpałeś? Chwilami masz przebłyski, że myślisz ale często jest jak dzisiaj. Coś takiego po to poważna partia a psi to jakiś żart traktowany z przemożeniem oka? Ciekawa teoria wyznawcy pisu. Po co na ten żart głosujesz?

Twoje szpagaty intelektualne tutaj to mistrzostwo aż ci wyszło, że pis to nie godny zaufania jest a po poważna partia. 😄

Opublikowano

nie napisał:

niemiecki pachołku 🤮🤮 oddaj paszport i sp***rzaj do 3 rzeszy  skąd biorą się takie podłe kreatury? 

A co napisał nie tak? Jest tam wspomnienie legendy o buńczucznym Gomułce - to tylko legenda po w latach 50 w Legnicy stało już ruskie wojsko i oddanie tej ziemi dedeerom a nie oddanie prus i wołynia zapowiadało się jatką. Przy czym akcja Wisła i te wszystkie kamienie w pasie granicznym gdzie milicjanci gineli z rąk UPA nie innych... a z resztą. Z grubsza się temat zgadza. Najbardziej okradli nas Ruskie.

• Like 1
Opublikowano

PO , przydało by sie trochę pokory , są jednostki które nie powinny byc na listach wyborczych tego ugrupowania i cała filozofia . nawet słuchając Czarnka z PIS da sie troche posmiać i wyluzować a wPO mało jest takich osób których da się słuchać , Sikorskiego da sie słuchać do końca i poza nim chyba nie widze nikogo 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

Ty znowu z pierdołami. A co było z nawozami pamiętasz? Nawozy w jeden dzień 50 % cyk do góry a potem dali ludziom ochłapy które od nich wcześniej wzięli. Wiesz czym się rożni KO od PiS. KO nie dotrzymało jakichś tam obietnic a PiS robił odwrotnie niż obiecywał co wymieniłem powyżej. Dlatego pis ma teraz poparcie podobne do ko bo ludzie w pis nie wierzą. Bo nie każdy zrobi z siebie idiotę jak wy i będzie udawał, że pis dobrze wszystko robił. 

Jakie pierdoły ?. To mam zamykać oczy i nie słyszeć co mówią do mnie politycy PO w czasie kampanii ?😄

cENY PALIW Odczuwa każdy polak. O akademikach za 1zł marzy większość studentów itp .

Obietnice wyborcze to nie są żadne pierdoły tylko sprawy dotyczące życia codziennego polaków dlatego politycy je wynajdują a potem składają .

Chyba Ty kolego wierzysz że PO wszystko robi dobrze 

Opublikowano
14 minut temu, hubertuss napisał(a):

A z Ukrainą co pis robił mówili wam by zboża nie sprzedawać a z Ukrainy wieźli

15 minut temu, hubertuss napisał(a):

Węgiel polski trafiał na hałdy a kierowane przez ludzi pisu spółki w tym energetyczne masowo ciągnęły ruski

16 minut temu, hubertuss napisał(a):

imigranci to zło i trzeba głosować by ich nie ściągać

zapomniałeś wziąć tabletki i masz znowu zwidy

lekarz już znają na pamięć te twoje opowieści z krainy pis :D 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v