Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, PRIMO napisał(a):

Ty to naprawdę jesteś jakiś ułomny. 🤦‍♂️

Dla Polski będzie wtedy dobrze jak będziemy panami u siebie a nie tylko popychadłami. 

Panami to my jesteśmy . 

Opublikowano
Teraz, galan99 napisał(a):

Panami to my jesteśmy . 

Gdzie?🤨

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

czy Niemcy bez planu i pomocy USA były by tym kim są dziś ? 

niemcy zawsze byli pracowici i zaradni, uważam, że po prostu zajęłoby im 5 lat więcej, aby doszlusować do reszty europy, poza tym - wspólnota węgla i stali i tak przyjęłaby ich z otwartymi ramionami, a ta pomoc USA polegała głownie na korzyściach dla USA

Opublikowano

Ogólnie uwazam że pojedynczy kraj jest dość łatwo ustawić do szeregu w obecnym systemie geopolitycznym , nawet taki kraj jak Niemcy ma obawy co do polityki Trumpa , BRICS zmiewnia swoją narracje co do dominacji dolara bo też się boi narazie , Rosja stworzyła sobie dość potęrzny monopol na gaz i ropę i też powoli zyski ma mniejsze 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

Ogólnie uwazam że pojedynczy kraj jest dość łatwo ustawić do szeregu w obecnym systemie geopolitycznym , nawet taki kraj jak Niemcy ma obawy co do polityki Trumpa , BRICS zmiewnia swoją narracje co do dominacji dolara bo też się boi narazie , Rosja stworzyła sobie dość potęrzny monopol na gaz i ropę i też powoli zyski ma mniejsze 

mimo wszytsko jednak realizuje plany, które sama stara sie kreować, my natomiast torpedujemy jakiekolwiek własne plany, nawet sensowne, bo mogłyby stanowić zagrożenie dla mocodawców, nie dostrzegasz różnicy ?

rząd w pierszej kolejności powinien zabiegac o realizację planów korzystnych dla kraju,a tymczasem w pierwsejkolejności realizuje wszystko, co korzyste dla innych, najczęściej niekorzystne dla nas, w kocu w Unii też można coś ugrać z korzyścią dla nas, tylko trzeba grać

• Like 1
Opublikowano

Rozumiem i dostrzegam różnice z tym żę nie da się budwać swojej pozycji długofalowy zakazem importu , przykładowo może zakazać importu wieprzowiny a w zamian możemy dostać zakaz eksportu drobiu ? Pewnie mozna troche kurników przerobić na tuczarnie ale nie tedy droga 

Opublikowano
12 godzin temu, nie napisał(a):

AfD wyznaczyła Alice Weidel na kandydata na kanclerza

media w niemczech tak relacjonują jej przemowę z tej okazji: "w swojej wypełnionej nienawiścią, populistycznej przemowie naśladującej styl Trumpa ............................" :D 

a o czym mówiła, że tak została zaatakowana?

o tym, że niektóre dzielnice wyglądają, jakby toczyła się tam wojna domowa

że zamachowiec z magdeburga już dawno miał być wydalony z niemiec, ale nie był bo .... taka polityka

żadnych świadczeń socjalnych dla ludzi, którzy mają nakaz opuszczenia niemiec

niewpuszczanie nikogo bez dokumentów

szczelne granice eu

likwidacja podatku od emisji co2

likwidacja dotacji do oze

likwidacja zakazu produkcji samochodów z silnikami spalinowymi

rozwój energetyki jądrowej

likwidacja studiów gender

powrót do wolności, bezpieczeństwa i dobrobytu niemieckiego

całkiem rozsądnie

A czy całkiem rozsądne jest twierdzenie głoszone przez AFD, że byłe NRD to Niemcy środkowe z domysłem, że te wschodnie są na obecnych ziemiach Polski które kiedyś należały do Rzeszy?

Dlaczego wy pisowcy wiecznie macie jakieś ciągoty w kierunku osób krajów i organizacji wrogich Polsce? Głupota?

Godzinę temu, Desperado napisał(a):

Racyl, okręt tonie to jeszcze dodatkowe dziury wiercisz?  xD

Jakiś czas temu tez zauważyłem zmianę frontu w sensie ileś miesięcy temu. Czy nawet przed wyborami. Teraz od kilku dni też się lekko zdziwiłem zmianą kierunku. Myślałem, że ktoś się podszywa lub mu konto z hakował. Ale dal mnie to bez znaczenia.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

Rozumiem i dostrzegam różnice z tym żę nie da się budwać swojej pozycji długofalowy zakazem importu , przykładowo może zakazać importu wieprzowiny a w zamian możemy dostać zakaz eksportu drobiu ? Pewnie mozna troche kurników przerobić na tuczarnie ale nie tedy droga 

można jednak przykręcac kran od czasu do czasu, gdy sytuacja staje się krytyczna, zmniejszając straty, tak, jak ze zbożem

po drugie - nie możemy zastopowac importu, ale możemy "zacieśnić kryteria", co wyeliminuje z rynku towar najniższej jakości, a jak wiadomo, za jakością idzie cena

po trzecie - dlaczego nie można złagodzić durnych wymagań i nie promuje się krajowej produkcji, tylko import chłąmu z zagranicy ? czyżby ktoś na tym zarabiał ? zapewne, tylko dlaczego jako społeczeństwo mamy na tym tracić ? wiesz, ile kosztuje leczenie jednego chorego na raka ?

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

mimo wszytsko jednak realizuje plany, które sama stara sie kreować, my natomiast torpedujemy jakiekolwiek własne plany, nawet sensowne, bo mogłyby stanowić zagrożenie dla mocodawców, nie dostrzegasz różnicy ?

rząd w pierszej kolejności powinien zabiegac o realizację planów korzystnych dla kraju,a tymczasem w pierwsejkolejności realizuje wszystko, co korzyste dla innych, najczęściej niekorzystne dla nas, w kocu w Unii też można coś ugrać z korzyścią dla nas, tylko trzeba grać

Korporacje międzynarodowe mają kapitał dla przykładu na Ukrainie .

Polska jaki ma kapitał ?.

Opublikowano
Teraz, galan99 napisał(a):

Korporacje międzynarodowe mają kapitał dla przykładu na Ukrainie .

Polska jaki ma kapitał ?.

a dlaczego mamy nie uszczknąć trochę z tego kapitału ? dlaczego mamy bezwolnie realizowac politykę decydentów z zagranicy, zamiast swojej własnej ? kapitał buduje się, realizując własne cele a nie cele innych

robiąc za murzyna w tuczu nakładczym nigdy się nie wyrwiesz na samodzielność

tak polska ma kapitał, tylko nie potrafi, albo niechce zniego skorzystać, przykładem jest firma Wielton czy Unia, które powoli się budują. Jak państwo ich nie zaorze

Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał(a):

Jakiś czas temu tez zauważyłem zmianę frontu w sensie ileś miesięcy temu. Czy nawet przed wyborami. Teraz od kilku dni też się lekko zdziwiłem zmianą kierunku. Myślałem, że ktoś się podszywa lub mu konto z hakował. Ale dal mnie to bez znaczenia.

Wystarczy się lepiej przyjrzeć  PO i bonjurowi 😄

bonjur to teraz patriota gospodarczy, discopolowiec i konfederata 😄

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jahooo napisał(a):

a dlaczego mamy nie uszczknąć trochę z tego kapitału ? dlaczego mamy bezwolnie realizowac politykę decydentów z zagranicy, zamiast swojej własnej ? kapitał buduje się, realizując własne cele a nie cele innych

robiąc za murzyna w tuczu nakładczym nigdy się nie wyrwiesz na samodzielność

tak polska ma kapitał, tylko nie potrafi, albo niechce zniego skorzystać, przykładem jest firma Wielton czy Unia, które powoli się budują. Jak państwo ich nie zaorze

Warszawie Ukraińcy mają swoje sklepy swoich medyków i tam chodzą powstaje niezły podział . Kupują mieszkania za gotówkę a Polaka nie stać .  Kapitał zagraniczny w Polsce praktycznie wszystko ma .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał(a):

po trzecie - dlaczego nie można złagodzić durnych wymagań i nie promuje się krajowej produkcji, tylko import chłąmu z zagranicy ? czyżby ktoś na tym zarabiał ? zapewne, tylko dlaczego jako społeczeństwo mamy na tym tracić ? wiesz, ile kosztuje leczenie jednego chorego na raka ?

A to spróbuj produkować na kraj. Uprzyj się że będziesz produkował na kraj i to będzie Twoim priorytetem. 

Czasem próbuję tu przemycać jak to wygląda w spożywce. Powiem bardzo dobitnie. Polacy Polakom zgotowali ten los i cały czas to robią. 

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

A to spróbuj produkować na kraj. Uprzyj się że będziesz produkował na kraj i to będzie Twoim priorytetem. 

Czasem próbuję tu przemycać jak to wygląda w spożywce. Powiem bardzo dobitnie. Polacy Polakom zgotowali ten los i cały czas to robią. 

a czy ja piszę o produkcji na kraj, czy produkcji w kraju ? przecież nasi rządzący wraz z weterynarią praktycznie zarżnęli tucz trzody chlewnej, zostały tylko duże holdingi, które mogą sobie decyzje rządowe kupić za drobne

Opublikowano
8 minut temu, racyl napisał(a):

Wystarczy się lepiej przyjrzeć  PO i bonjurowi 😄

bonjur to teraz patriota gospodarczy, discopolowiec i konfederata 😄

No ok, ale kiedy dokładnie doszedłeś do tego? kiedy doznałeś takiego olśnienia i przejrzałeś na oczy? toć to od wyborów ledwie rok z haczykiem? byłeś za PiSem, potem za PO, a teraz za kim?   :D

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

a czy ja piszę o produkcji na kraj, czy produkcji w kraju ? przecież nasi rządzący wraz z weterynarią praktycznie zarżnęli tucz trzody chlewnej, zostały tylko duże holdingi, które mogą sobie decyzje rządowe kupić za drobne

Nadal kapitał zagraniczny i międzynarodowy dyktuje warunki i ceny .

Wybiera sobie kto ma rządzić w danym kraju .

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał(a):

przecież nasi rządzący wraz z weterynarią praktycznie zarżnęli tucz trzody chlewnej, zostały tylko duże holdingi, które mogą sobie decyzje rządowe kupić za drobne

Ubój jest najdroższy w kosztach z całego tego procesu. Wszelkie zakłady przemysłu mięsnego najchętniej kupowałyby mięsko po uboju , bo odchodzi cała kołomyja z tym związana. Decyzje rządowe nie mają tu nic do rzeczy, bo to koszty tu wymusiły szukanie oszczędności.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, hubertuss napisał(a):

Każdy ma swoje przekonania i może mieć swoje zdanie, mógł dać się nabrać na obiecanki, które akurat u polityków są nic zazwyczaj niewarte, nawet jakby się który przyznał, no dałem się naciągnąć na głos, no trudno, ale zmieniać przekonania jak wiatr zawieje to jakaś masakra.   xD Za trochę zacznie jeszcze wmawiać, macie jak żeście głosowali. xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, mirro napisał(a):

Ubój jest najdroższy w kosztach z całego tego procesu. Wszelkie zakłady przemysłu mięsnego najchętniej kupowałyby mięsko po uboju , bo odchodzi cała kołomyja z tym związana. Decyzje rządowe nie mają tu nic do rzeczy, bo to koszty tu wymusiły szukanie oszczędności.

to za granicą ubój się opłaca, a u nas nie ? może w grę wchodzą jednak wyśrubowane do absurdu wymogi sanitarne i ich koszt, który u nas jest absurdalny ?

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

Widocznie tak. I chyba tylko dlatego że robią to molochy.

4 minuty temu, jahooo napisał(a):

może w grę wchodzą jednak wyśrubowane do absurdu wymogi sanitarne i ich koszt, który u nas jest absurdalny ?

Wymogi były już od dawna a koszty rosły stale. Gdyby cena na żywiec była dobra, to rolnikowi nie przeszkodziłaby w tuczu ani weterynaria , ani wymogi. Produkowałby dalej. Ale jak ma się męczyći dokładać, to po ciula mu to?

Edytowane przez mirro