Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

ja mam tylko konto fejkowe-zebym mogl cos sprawdzic , zobaczyc.

oj mam i ja takie ale na osobnym systemie tylko nawet jeśli się na ten system przełączę to i tak na routerze stoi mój osobny DNS na którym poblokowane masę syfu z którego IP np reklamy sobie podciąga np i to tu nasze af jak i masę różnych innych "nadawaczy" od których sobie nie życzę niczego.
Samo przełączenie systemu to przepięcie zewn dysku na USB (zalety możliwości Linuksa ) i restart komputera ale aby ominąć tego DNS-a muszę przełączać połączenie wifi kompa na drugi router a to trochę klikaniny i jakaś wstawka czyjaś na af czy gdziekolwiek jest mało wystarczajacym powodem na tyle klikaniny.

Zabieram się już będzie z trzeci rok by jakoś usprawnić tę prowizorkę tyle że no właśnie - prowizorkę a te .... z resztą znasz kanon co jest najtrwalsze ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

juz pisalem o tej babce co byla z nami na wczasach. ona wylaczala telefon na zewnatrz budynku, miala tylko gotowke albo ja jej placilem i kase mi wracala..

jesli o mnie chodzi to gotówka ma znaczenie żeby kontrolować wydatki , ale płacąc gotówką stwarzam nie równą konkurencje wsród usługodawców więc wybieram jesli mogę kartą 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

jesli o mnie chodzi to gotówka ma znaczenie żeby kontrolować wydatki , 

Jeżeli ktoś ma rozum w głowie to i posługując się plastikowym pieniądzem będzie kontrolował wydatki ...

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jarecki napisał(a):

ale płacąc gotówką stwarzam nie równą konkurencje wsród usługodawców

czyli zmuszasz tychże do odejścia od gotówki bo promujesz tych którzy odeszli/odchodzą
zatem czy aby na pewno bronisz swego własnego postulatu

21 minut temu, jarecki napisał(a):

gotówka ma znaczenie żeby kontrolować wydatki

?
odrobina samokrytycyzmu i sam sobie dobierzesz odpowiedni epitet ;) xD

1 godzinę temu, jacus napisał(a):

juz pisalem o tej babce co byla z nami na wczasach. ona wylaczala telefon na zewnatrz budynku, miala tylko gotowke albo ja jej placilem i kase mi wracala..

myslalem ze ty tez tak robisz 🤣

wynalazek BLIK-a jest tak genialny że upośledzeni rynkowo Ci którzy zeń nie korzystają bo wszelkie inne formy przelewów przydatniejsze bardziej w "grubszym" biznesie dy ów wynalazek jest bezkonkurencyjny na poziomie konsumenckim i wcale nie dziwota że jakieś germańskie tępaki do dziś się nie nauczyły tej formy płatności co Polacy, polskie banki potrafiły to wymyślić i atrakcyjność tego wynalazku to kto wie czy nie ostatni gwóźdź do trumny gotówce?

Potrzebna tu jest sprawna i bezpieczna sieć telefoniczna jak i niezawodny internet; co też nie jest najmocniejszymi stronami na zachód od Odry
jest taki zamiennik GPS-a określany zwrotem - skąd będziesz wiedział że wyjechałeś z Polski i wjechałeś do Niemiec? gdy stracisz zasięg internetu :P

na własnym doświadczeniu nawet wiem że to prawda
no czasem zasięg polskich BTS-ów wchodzi w terytorium niemieckie i Niemcy poustawiali kontrole na granicy co by se nikt nie pomyślał że doszło do kolejnej utraty ziem niemieckich
przynajmniej na razie :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Polska bankowość jesli chodzi o wdrażanie inowacyjnośći , nowych technologi jest najlepsza od wielu lat 

17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jeżeli ktoś ma rozum w głowie to i posługując się plastikowym pieniądzem będzie kontrolował wydatki ...

czyli często płacisz gotówką się domyślam 

19 minut temu, dysydent napisał(a):

odrobina samokrytycyzmu i sam sobie dobierzesz odpowiedni epitet ;) xD

🙃 , niestety 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

czyli często płacisz gotówką się domyślam 

To zależy ;) Drobnica to kartą/blikiem/telefonem, jakieś średnie zakupy rzędu do kilku tysięcy gotówka, jak coś grubszego typu nawozy czy większe zakupy oprysków przed sezonem to przelewem. A tak szczerze to coraz mniej gotówki w portfelu noszę.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, dysydent napisał(a):

czyli zmuszasz tychże do odejścia od gotówki bo promujesz tych którzy odeszli/odchodzą
zatem czy aby na pewno bronisz swego własnego postulatu

albo do wydawania paragonu , faktury 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

albo do wydawania paragonu 

często obsługa bezgotówkowych płatności dla sprzedawców jest omarżowana przez dostawców systemów to obsługujących
co nawet i dobrze bo tu z kolei sami ci dostawcy własną głupotą i tępą pazernością wspierają gotówkę

Opublikowano (edytowane)
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Płacąc kartą płaci się drożej niż cena....sugeruje...

Płacąc kartą czy gotówką w sklepie cena jest taka sama ... Więc co to za różnica ... Dla kupującego żadna, a sprzedający prowizję od płatności kartą rozkłada na tych co płacą kartą ale i na tych co płacą gotówką ...

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Płacąc kartą czy gotówką w sklepie cena jest taka sama ... Więc co to za różnica ... Dla kupującego żadna, a sprzedający prowizję od płatności kartą rozkłada na tych co płacą kartą ale i na tych co płacą gotówką ...

A gdy wszyscy by karta?

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

tak naprawdę to chodzi o podatki , zarówno vat ale i ewentualnie podatek dochodowy bo obsługa gotówki kosztuje tez 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

No to sklep podniesie odpowiednio ceny aby sobie pokryć tą prowizję ... 

Tjaaa....

I w efekcie Ty płacisz wyższa cene

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał(a):

banki pobierają poniżej 1 % wartosci transakcji , dostarczenie gotówki do bankomatu , utrzymanie bankomatu kosztuje 

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-zyski-bankow-pobily-kolejny-rekord-minister-funduszy-podatek,nId,8003451

Polska stała się kolonią banków. Co roku zysk sektora bankowego bije kolejne rekordy. Wystarczy policzyć ilość kont bankowych w Polsce -około 40 milionów x miesięczna opłata. Do tego prowizje z przelewów czy płatności kartą, o kosmicznym oprocentowaniu kredytów nie wspominając. Oprocentowanie kredytu - 15 % procent, oprocentowanie lokaty - 2,5 %.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-zyski-bankow-pobily-kolejny-rekord-minister-funduszy-podatek,nId,8003451

Polska stała się kolonią banków. Co roku zysk sektora bankowego bije kolejne rekordy. Wystarczy policzyć ilość kont bankowych w Polsce -około 40 milionów x miesięczna opłata. Do tego prowizje z przelewów czy płatności kartą, o kosmicznym oprocentowaniu kredytów nie wspominając. Oprocentowanie kredytu - 15 % procent, oprocentowanie lokaty - 2,5 %.

Ktoś każe brać te kredyty ?? Siłą tam zaciągają i każą podpisywać umowy ?? Może jakby ludzie oprzytomnieli i nie brali kredytów na tak chorych warunkach to by inaczej wyglądało ...

Opublikowano (edytowane)

no a pewno połowa bankowosci jest pod zarządem Tuska , jakie genialne posuniecie zrobił Morawiecki odkupujac PKO SA z rąk włochów , 🤣 a tak poważnie to bank został odkupiony za około 11 mld zł w 2017 r a zysk netto za ubiegły rok to 6,5 mld zł , zysk netto to nie wpłata do budzetu RP ale warto było odkupić 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 20.07.2025 o 19:09, jahooo napisał(a):

Tu nie chodzi o to, by cokolwiek "stworzyć" tylko do rwać się do koryta

Kiedyś była taka kreskówka HeMan - "Na potęgę posępnego czerepu, mam władzę!!!"

Dzaduś coraz bardziej przypomina ten posepny czerep, zresztą ten drugi też coraz bardziej przypomina czarownika ze smerfów, nawet ręce tak smao zaciera

Nadzieją jest wyeliminowanie tego duopolu, tylko że alternatywą jest w tej chwili albo banda oszołomów, albo odpryski z głownego nurtu, czyli nic by się nie zmieniło. Nadal nie widać w polskiej polityce ludzi rozsądnych, z jakąś dozą samokrytycyzmu, takich, co odnieśli w życiu sukces. Jak się jakiś pojawi, zaraz reszta stada stara sie go zgnoić i zniszczyć wszelkimi sposobami. Bo nie pasuje do tej bandy oszołomów nastawionych na złodziejstwo.

Nic to nie da. Po Kaczyńskim i Tusku pojawią się ich następcy, którzy będą pilnować swoich interesów. Jedynie wyborcy mogą to zmienić ale mogą pojawić się cyrki jak z ostatnimi wyborami prezydenckimi. 

W dniu 25.07.2025 o 17:38, mirro napisał(a):

W cytowanym przez Ciebie tekście wyraziłem tylko opinię o tym skąd się wziął zionący nienawiścią do PiSowskiego porządku Pan Żurek. Nic nie pisałem o moim pragnieniu wywalania kogokolwiek albo pozbawianiu stopnia, bądź tytułu.

Żeby przetłumaczyć z mojego na prostszy język.  - Dotąd jebali Żurka, tyle mu utrudniali życie aż jego nadrzędnym celem stało się odpłacenie pięknym za nadobne. Jak jest zdeterminowany , to pokazuje nawet gotowość zrezygnowania z tytułu sędziego. Pan Żurek jest dla nich k**ewsko niebezpieczny, bo nie ma już nic do stracenia. Więc zrobi im z d*py jesień średniowiecza i nawet nie będą wiedzieli kiedy.

Tamte barany waliły pałą w klatkę z małpą, to ten może walić rogami w ścianę. 

Jedno ale. Miało być czysto, przejrzyście, zgodnie z prawem. Bez żadnej zemsty. A tymczasem jest odwrotnie. Potem nie będzie winnego kto tą wojnę rozpętał.

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ktoś każe brać te kredyty ?? Siłą tam zaciągają i każą podpisywać umowy ?? Może jakby ludzie oprzytomnieli i nie brali kredytów na tak chorych warunkach to by inaczej wyglądało ...

To powiedz to chociażby pazernym rolnikom co biorą miliony zł kredytów na zakup ziemi po 100 tys za hektar i spałacają po 30 lat albo na budowy obór czy chlewni po kilka milionów.

Siedzi ufeftany w gnoju po szyje przez 30 lat i utrzymuje ludzi co siedzą w klimatyzowanym pomieszczeniu i piją cafe latte do tego myśli że on jest gość bo największy baor w wiosce🤦‍♂️.

Kredyty też są potrzebne ale bez przesady. Młody człowiek w wieku 20 paru lat nie kupi mieszkania bez kredytu. Państwo powinno pomóc ale też nie wiadomo w jaki sposób.

Opublikowano
32 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

zatem i tak woli tych co płacą gotówką