Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, dsbh napisał(a):

ten Bieniek to jest jakaś rodzina z generałem Bieńkiem czy tylko zbieżność nazwisk ?

Synuś tatusia jenerała.

32 minuty temu, dsbh napisał(a):

Z tego co ja słyszałem to se można bez problemu tą granicę przejechać. I kto ma rację ?

Kontrolują głównie motocyklistów😆

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, DTaras napisał(a):

Energia która przechodzi na wschód i południe płaci za tę możliwość... Poza tym żeby nie możliwość importowa z rajchu to ciul wie co by było w pasie zachodnim gdyż albowiem są pewne ograniczenia w postaci ilości elektrowni.

Należy też przypomnieć, że gdyby nie Ukraina to w czerwcu czy maju skończylibyśmy jak Hiszpania, a niemcy zimą gdyby nie my i skandynawowie to mieliby jeszcze gorzej nie da się uzyskać stabilnego systemu na wiatrakach i fotowoltaice w dającej się przewidzieć przyszłości. Dlatego chińczycy kombinują z tymi elektrowniami solno-solarnymi by prąd był produkowany 24h

Edytowane przez Takeda
  • Like 1
Opublikowano

To się wszysko trzyma na klej i trytytki, transport energii na tysiace kilometrów kosztuje, i to niemało. Dlatego bazowanie na międzypaństwowych liniach przesyłowych to balansowanie na granicy wpadki. Hiszpania też miała takie zaplecze - i co ? A bez prądu w mieście panika, nawet chleba nie kupisz, bo w markecie nikt na zeszyt nie da. Płać albo zdychaj. W przypadku dłuższego blackoutu w miastach będzie armageddon. Ale co to polityków obchodzi. Sprywatyzowac wszystko i mieć pozorne oszczędności.

Opublikowano
30 minut temu, DTaras napisał(a):

Chłopaku - jesteśmy w systemie. Energia która przechodzi na wschód i południe płaci za tę możliwość... Poza tym żeby nie możliwość importowa z rajchu to ciul wie co by było w pasie zachodnim gdyż albowiem są pewne ograniczenia w postaci ilości elektrowni.

zawsze byliśmy nawet za komuny napisz coś sensem czasami 🤣

Opublikowano

jeszcze wezscie pod uwagę godziny import-eksport , w godzinach szczytu gdy energia jest tania to mamy sporą nadwyżkę a wieczorem musimy importować drogą , zastąpienie węgla gazem który takżę musimy kupić jest głupotą według mnie topuki nie bedzie elektrowni atomowej to min. 10 MW powinno pochodzić z węgla , treszta gaz , wiatr i słońce

• Thanks 1
Opublikowano

zauważcie, że już tak zwani "zieloni" nie kładą się pod koła pociągów wywożących odpady z elektrowni atomowych, cisza o tym w mediach , chyba zarabiają na innych haraczach, które wymuszają

greenpeace nie włamuje się na statki wożące ropę ani na platformy wiertnicze, jakoś dziwnym trafem temat umarł

teraz trzeba drzeć szaty, że zwykły "Kowalski" jeździ do pracy autem spalinowym , przyklejać się do asfaltu w stolicy

• Like 1
Opublikowano

😆Dzięki senatorom koalicji rządzącej będziemy mieli wiatraki na lotniskach wojskowych. Oto większość w Senacie w trakcie prac nad słynnym już rządowym projektem tzw. „ustawy wiatrakowej” postanowiła usunąć przepis określający zakaz lokowania elektrowni wiatrowych na obszarach MCTR (strefa kontrolowana lotniska wojskowego) i MRT (trasa lotnictwa wojskowego)!

https://www.money.pl/gospodarka/to-miala-byc-wielka-farma-fotowoltaiczna-wypowiedzieli-umowe-7179175959632480a.html

⚡ Znowu anulowana farma fotowoltaiczna. Projekt za setki milionów złotych poszedł do kosza. Powód? "Nieudany", cokolwiek to znaczy.
To miała być jedna z największych inwestycji w OZE w Polsce. Miała być… bo energetyka odnawialna w praktyce nie radzi sobie bez wsparcia, bez sieci, bez magazynów. A my mamy problem, bo:
❌ Panele wyłączane latem – bo sieć przeciążona.
❌ 10% energii z OZE marnuje się co miesiąc.
❌ Ceny energii spadają poniżej zera, a ludzie i tak płacą coraz więcej.
❌ Projekty za setki milionów padają bez wyjaśnień.
💡 A tymczasem polskie elektrownie węglowe pracują. Dają prąd, kiedy jest noc, zima, mgła czy cisza wiatrowa. Nie trzeba ich wyłączać, nie zależą od pogody i nie potrzebują dopłat.
🇵🇱 To nasz zasób, nasza infrastruktura, nasze bezpieczeństwo.
W imię "zielonych celów" niszczymy coś, co przez dekady gwarantowało nam stabilność energetyczną.
📉 Transformacja? Tak, ale z głową. A nie kosztem suwerenności energetycznej i zdrowego rozsądku.
Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „CANCEL! CANCELL NCEL NCELLED ED CAN”
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał(a):

Ty, a jak bodajże marszałek Kuchciński zabrał ze sobą do samolotu rządowego kogoś z rodziny, bodaj żonę i córkę, to ile było ryku i wrzasku pólgłówków że prywata i uj wie co jeszcze. jak , pamiętam to sam żeś kłapał dziobem i kto jest tym idiotom, już dawno do nich dołączyłeś.Kuchciński w końcu zapłacił za ten lot by zamknąć gemby idiotom, to niech teraz tatuś poślicy zapłaci pół melona, bo jest nadziany kasą jak dobra kasza skwarkami.

Masz rację , jak za kasę rządową lata mąż poślicy to powinni sami zapłacić.  A tak z innej beczki - rząd wysłał też samolot po naszego drugiego w historii astronautę. Uważasz że dobrze zrobili?

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał(a):

@mirro ten Bieniek to jest jakaś rodzina z generałem Bieńkiem czy tylko zbieżność nazwisk ?

Wszystkie Bieńki w MON ie to rodzina . Ojciec już poza słuzbą a tych dwu, to bracia i jego synowie zarazem.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, nie napisał(a):

teraz nie udawaj

niższego poziomu już nie ma :D 

że wyśmiałem jako to dla mojego pytania "na patelni" miejsca już nie masz bo patelnia zajęta i to czymś nawet nie Twojego pichcenia a odgrzewką z puszki jakiejś przeklejki?

To że państwowe matoły dowolnej opcji politycznej to - no właśnie - matoły; to my tu wiemy od zawsze i już dawno znudniały kolejne i kolejne tego dowody że bez "tego czegoś" od siebie dodanego ale na temat nikt tu już nawet nie przeczyta podobnych....

wiara że jest inaczej jest jedynie śmieszna,
tak że ja jeśli i kiedyś odwrócę kota ogonem to moje koty są kompletne i te ogony mają ;)
a że ja na swojej patelni usmażyłem przy okazji i Twoje nadzieje że tasiemcowe teksty zapożyczone skądinąd same w sobie to strata czasu a nie jakkolwiek skuteczna propaganda to czy muszę cokolwiek udawać? Wiem po sobie że suchych nie okomenowanych przez nadawcę linków czy tekstów zewnętrznych coraz częściej już nie czytam a jedynie oceniam kto i po co je wstawił. Twoje akurat tylko po to aby jechać po poparańcach i zważywszy obiekt - temat łatwizna i Ty mi będziesz mówił coś o poziomach? xD
"na pochyłe drzewo byle osioł wskoczy :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, DTaras napisał(a):

No nie tylko... W każdym razie gdyby przyjąć to o czym myślę a Ty wypowiedziałeś to Rafako ma szansę na reinkarnację po tym jak wierzyciele przyjmą ów złom jako tę masę. Kumasz? Może jaki Polimex Mostostal przejmie kompetencje... Może i naiwnym.

tak naprawdę to rafako nie wykończył ani PiS ani KO a chińska dominacja gospodarcza w większości sektorów tej gospodarki i politycy nie zrobili i nie zrobią nic aby kolejne fabryki, sektory gospodarki xujni padały ofiarą tego ... tej dominacji. Podniosą cła na chińskie to produkty tylko jeszcze bardziej w xujni podrożeją i tym bardziej high tech będzie po za zasięgiem jeszcze resztek biznesu z dawnej siły zachodu a otworzą się na Chiny czy ogólnie Azję to z kolei konkurencja cenowa biznes xujni dobije i rafako - w.g tego co wiem - padło ofiarą tej drugiej ewentualności i jaka różnica czy złom użytkowy przejmie ta czy inna firma europejska jeśli w warunkach xujni ... no warunki biznesowe są nomen omen xujowe bo teraz już Azja ma nie tańszego robola a wdrożoną technologię która tego robola zastępuje gdy tutaj ... wcale sensowny wydaje się pomysł zamiany rafako w skansen technolgii antycznych dla azjatyckich turystów

no to jest i śmieszne i smutne jednocześnie zależnie od punktu widzenia czy tych turystów czy *kustoszy/ów skansenu

*a nie wiem czy się kustoszy czy kustoszów pisze to se "wybierz właściwe"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A ty nie zauważyłeś że to feyk owe konto ten Michał?

A Pafnucych chyba też już kilka było a wcześniej zetorki i kto wie może jeszcze ktoś był 🤣🤣🤣 trzeba by łorawioka zapytać 😝

11 minut temu, jacus napisał(a):

a ta ulica, na ktorej  dziwki, z ktorych korzystasz stoja, to jak wyglada ?/

Teraz są numery telefonów kto chce to dzwoni a nie tak jak u dzikusów 🌈

Ale ja z takich usług nie korzystam 🤣🤣

Edytowane przez Michał18
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Michał18 napisał(a):

Pafnucych chyba też już kilka było a wcześniej zetorki i kto wie może jeszcze ktoś był 🤣🤣🤣

Ojej...jaki zorientowany...🤭

Może uruchom które...młody kalesoniarzu...😂

...chyba masz ludzi za idiotów sądząc że to ci się udało...😂

6 minut temu, Michał18 napisał(a):

Ale ja z takich usług nie korzystam 🤣

Koza?🤭

Edytowane przez 12Pafnucy