Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

Po kija nam te samoloty?Przecież to i tak co rusz było uziemiane.

Do tego się psują i paliwo wpierdalają jak ruskie wóde. Oddajmy wszystko a naród ukraiński na pewno nam się odwdzięczy.

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

te samoloty może by nam się i przydały - ale nie mamy do nich części zamiennych i d.... blada, a nasze zakłady zamiast produkować do nich części, to robiły za piątą kolumnę

Właśnie dlatego że nasi "wynalazcy" dorabiali części, to ginęli piloci. 

2 minuty temu, jahooo napisał(a):

bo jak dzieci w piaskownicy - jedno chce, drugie nie da

Problem jest we wskaźnikach posiadanego sprzętu. Za wywalenie czegoś bez zapewnienia następnego jest prokurator. Dlatego nasi nakupili maszyn szkolno- bojowych aby wskaźniki utrzymywać. Na kwicie się zgadza choć do walki się nie nadaje.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał(a):

szkolno - bojowy.

A te. Bo to szkolno-bojowy jak nazwa wskazuje. Ale do strącania np dronów jest bardzo dobry.

Migi 29 to wszyscy wiedzą że sa u schyłku używalności. Kazdy logicznie myślący wie ze trzeba ich się będzie zaraz pozbyć. Tyle że nie za darmo banderowcom tylko za odpowiednie granty i tyle.

A z samolotami to ogolnie kiedyś do każdych zadań były inne - mysliwskie, szturmowe, wysokościowe, przewagi powietrznej itp. Teraz chcą żeby taki f35 był do wszystkiego a jak coś jest do wszystkiego to wiadomo jest do czego.

I w symulowanych walkach stary  typowy myśliwiec przewagi powietrznej F15 "strąca" F35 jak kaczki.🤷‍♂️

Opublikowano

zakupiliśmy samoloty, które nie są kompatybilne z większścią najnowszych wersji uzbrojenia i systemów dowodzenia, o ile to drugie można połatać, to pierwszy błąd eliminuje te samoloty z użycia bojowego, w każdym razie sensownego, bo możliwości tego samolotu są na poziomie krajów trzeciego świata

samoloty Mirage nieźle się spisują w Ukrainie, Grippen też niezłe opinie zbiera, ale nasi musieli kupić to, na co łaskawie zgodzili się amerykanie, a teraz będziemy szuać kolejnego uniwersalnego samolotu, gdy nie mamy ano możliwości ani pieniędzy, aby utrzymac w linii tyle typów samolotów

Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał(a):

@jacus @hubertuss @Tomasz0611  wasze trole nawet was atakują demotywatory joeye i reszta qurestwa brawo  ................🤣

czemu nie wklejacie centrali 

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „ROLNIK, KTÓRY PŁACI 12 GROSZY KRUS-U I ODZIEDZICZYŁ GOSPODARSTWO WARTE DZISIAJ 10 MLN ZŁ MARTWIĄCY SIĘ SWOJĄ NISKĄ EMERYTURĄ Radzivill Superbojownik Wtedy uruchamia się protokół "Ale ta Unia zła", a traktor kupiony z dotacji już się VIE ORG grzeje do protestu.”

Roman kto cię atakuje. Ja krus u nie płacę a o wysokość emerytury się nie martwię aby tylko odczekać 

44 minuty temu, jarecki napisał(a):

hmm , kilka dni temu pisałem żę jest cos na rzeczy z niechęcią Nawrockiego do Ukrainy i dziś min. Sikorski potwierdził że Nawrocki doskonale o przekazaniu samolotów wiedział a część tego forum pisała o Cenckiewiczu 

Może i Nawrocki wiedział może nie wiedział w BBN jest problem jak pisałem.

20 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

A co za różnica? Wiedział, nie wiedział. Polski lotnik to na drzwiach od stodoły poleci. Po co nam samoloty?

Po co nam ten złom tylko ludzi ena tym giną bo nasi wsadzają np do fotela śruby z żelaznego zamiast takich jak trzeba. A takich ajk trzeba nie ma bo ruscy nie sprzedadzą Jeśli uda się pozyskać od UA know how w zakresie walki przy pomocy dronów to i lepiej.

9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Co się nie nadaje?

FA 50 które Błaszczak kupił bez uzbrojenia. I które podejrzewam z najnowszymi ruskimi myśliwcami mają małe szanse. 

Teraz, jahooo napisał(a):

zakupiliśmy samoloty, które nie są kompatybilne z większścią najnowszych wersji uzbrojenia i systemów dowodzenia, o ile to drugie można połatać, to pierwszy błąd eliminuje te samoloty z użycia bojowego, w każdym razie sensownego, bo możliwości tego samolotu są na poziomie krajów trzeciego świata

samoloty Mirage nieźle się spisują w Ukrainie, Grippen też niezłe opinie zbiera, ale nasi musieli kupić to, na co łaskawie zgodzili się amerykanie, a teraz będziemy szuać kolejnego uniwersalnego samolotu, gdy nie mamy ano możliwości ani pieniędzy, aby utrzymac w linii tyle typów samolotów

Błaszczak zakupił a że nie były kompatybilne to kupili bez uzbrojenia Pis wie jak rozwiązywać takie problemy.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

A z samolotami to ogolnie kiedyś do każdych zadań były inne - mysliwskie, szturmowe, wysokościowe, przewagi powietrznej itp. Teraz chcą żeby taki f35 był do wszystkiego a jak coś jest do wszystkiego to wiadomo jest do czego.

I w symulowanych walkach stary  typowy myśliwiec przewagi powietrznej F15 "strąca" F35 jak kaczki.🤷‍♂️

Nie ma samolotów uniwersalnych - to ślepa uliczka, w którą zabrneli amerykanie, chińczycy trzymają jeszcze stare Migi21 bo do pewnych zadań w przyadku mniej rozwiniętych krajów im wystarczą, w Europie nie ma już takich państw, z którymi mogłyby walczyć, chyba, że do zwalczania partyzantki muzułmańskiej

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mirro napisał(a):

Do tego najlepiej nadawały się A10.

do takich zadań Argentyna wykorzystuje z powodzeniem samoloty o napędzie tłokowym , tu niepotrzeba wymyślnej techniki i kosztów, tak samo do zwalczania dronów

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
Teraz, hubertuss napisał(a):

A co uważasz, ze ruscy wystawią coś słabszego by dać nam równe szanse? 

Uważam że zestawianie FA50 z nowymi ruskimi myśliwcami czy myśliwsko bombowymi jest bez sensu. Nie ten samolot, nie to uzbrojenie. Nie te możliwości.

Opublikowano

Oglądałem na YT pilota doświadczalnego z Mielca. Oni do byłe Jugosławii sprzedawali dromadery te do oprysków czy gaszenia pożarów. Gdy wybuchła wojna na Bałkanach to Jugole je na samoloty wojskowe przerobili.

1 minutę temu, mirro napisał(a):

Uważam że zestawianie FA50 z nowymi ruskimi myśliwcami czy myśliwsko bombowymi jest bez sensu. Nie ten samolot, nie to uzbrojenie. Nie te możliwości.

NO tak ale na polu walki nikt nie dba o sens i równe siły. Nikt nam fory nie da bo mamy FA 50.

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

do takich zadań Argentyna wykorzystuje z powodzeniem samoloty o napędzie tłokowym

Nie ma lepszej maszyny wsparcia bezpośredniego jak A10.

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

Nie ma samolotów uniwersalnych - to ślepa uliczka, w którą zabrneli amerykanie, chińczycy trzymają jeszcze stare Migi21 bo do pewnych zadań w przyadku mniej rozwiniętych krajów im wystarczą, w Europie nie ma już takich państw, z którymi mogłyby walczyć, chyba, że do zwalczania partyzantki muzułmańskiej

Ale chyba to zauważyli bo zamawiają i klepią f15. Mają jeszcze zapas f22 a to jest kozak wśród myśliwców.

Nie wiem o co chodziło ci z tym uzbrojeniem przecież te koreańce to są kompatybilne z f16 pod względem uzbrojenia, tam połowa częsci jest ta sama. Moim zdaniem to byla słuszna decyzja zakupu tych samolotow jeżeli wcześniej mielismy już f16 czy zamówione już f35. 

Ogólnie to manewru za wielkiego nie ma na rynku światowym. Europa tak sie sama wydymała że szok, pod względem budowy nowoczesnego uzbrojenia- samolotów, czołgów czy helikopterow.

Jedynie co Francuzi coś tam próbują.

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Ale chyba to zauważyli bo zamawiają i klepią f15. Mają jeszcze zapas f22 a to jest kozak wśród myśliwców.

Nie wiem o co chodziło ci z tym uzbrojeniem przecież te koreańce to są kompatybilne z f16 pod względem uzbrojenia, tam połowa częsci jest ta sama. Moim zdaniem to byla słuszna decyzja zakupu tych samolotow jeżeli wcześniej mielismy już f16 czy zamówione już f35. 

Ogólnie to manewru za wielkiego nie ma na rynku światowym. Europa tak sie sama wydymała że szok, pod względem budowy nowoczesnego uzbrojenia- samolotów, czołgów czy helikopterow.

Jedynie co Francuzi coś tam próbują.

połowa - to nie całość, a software jest stary i nie ma kompatybilności

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

FA 50 jest z wykastrowanym softem. Tym zarządzają amerykanie.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

do takich zadań Argentyna wykorzystuje z powodzeniem samoloty o napędzie tłokowym , tu niepotrzeba wymyślnej techniki i kosztów, tak samo do zwalczania dronów

Wszystko zależy od rejonu działań i specyfiki pola walki. Np w ameryce pd czy afryce bardzo powszechne są "czołgi" na podwoziu kołowym. 

Opublikowano
12 minut temu, hubertuss napisał(a):

Roman kto cię atakuje. Ja krus u nie płacę a o wysokość emerytury się nie martwię aby tylko odczekać 

dawaj mema obrażającego rolników 

a powiedz mi która była lepsza  tvp ta atakująca tuska czy ta co atakuje zwykłego obywatela ?  to sie nazywa wolne media ?

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ogólnie to manewru za wielkiego nie ma na rynku światowym.

Jeżeli kupujemy coś co jest szkolne, to jest szkolne. Jeżeli bojowe, to ma być bojowe. Jeżeli na czymś szkoli się Dęblin, to choćby wybuchła wojna, to Dęblin musi mieć się na czym dalej szkolić. Zabranie tego i robienie bojowego mija się z celem i rozwala szkolenie.