Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał(a):

probowalem to ogladac -ale to dla dzieci bajka.

zamiast strugac wariata to bedziesz deski ?? moze to i lepiej dla lecznictwa w polsce.

dla wnukow robisz ??

to dziwne ze dopiero teraz o tym glosno sie robi .jelsi sprawa wyszla juz pare miesiecy temu i to nie tylko w polsce.

wegry ,rumunia tysiace hektarow gdzies o tym pisali.

a kto bedzie placil za leczenie raka pluc ??

robie pod zamowienie dla znajomego co montuje altany dla klientów...ponad 20 koła mi wpada  i pewnie drugie tyle jemu 

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał(a):

Firmy nasienne mają to w piździe. Żadne sądy, żadne skargi nic nie dają. Z Ożarowa akurat nic nie kupujemy ale z Inną polską firmą byliśmy w sądzie a za nasiona i tak musieliśmy zapłacić. Na noże byliśmy też z Seminisem ( nie tylko my ) no to firma przyznała że może i faktycznie ich wina i zaprawa którą zastosowali przed fuzarium wcale nie chroni, ale niczym innym zaprawiać nie będą i ciul.  W tym roku był problem ze szparagówką, bo to co wrosło wcale cech deklarowanej odmiany nie posiadało.  Dystrybutorzy w Polsce mają tyle do gadania co ( izraelici we wojnę). Być może jet to jakiś sposób na regulację poziomu produkcji, bo dasz nasiona takie a nie inne i rynek będzie chciał produktu, bo tam nie urośnie. 

Ale jeśli firmy nasienne zaczynają bawić się w sterowanie ilością produkcji metodą wyniszczania producentów, albo sabotowania wręcz zasiewów, to chyba jesteśmy na kolejnym poziomie tego cyrku. 

Facet z Ożarowa mówił że wysłali do Czech naklejki tyko firmowe do etykietowania torebek z nasionami a cała reszta, czyli konfekcjonowanie odbyło sie tam. 

A teraz moja wersja wydarzeń. 

1 - pomyłka

2- ktoś piznął się w obliczeniach i sprzedali nasiona gdzie indziej, a jak otrzeźwiał to zapakowali co było. 

W ubiegłym roku polski przedstawiciel firmy sam powiedział że nie sprzeda nam zamówionych nasion i załatwi  ( raczej sam kupi) od kumpla z Francji tę odmianę o którą nam chodzi) , bo to co miałoby iść do nas do niczego się nie nadaje a na bank nie będzie to deklarowana odmiana.

jeśli to była pomyłka to powinien być też krzyk plantatorów naciowej że im w korzeń poszła
choć niekoniecznie bo korzeniowa natkę też ma i może cicho siedzą a że w rynku dziura na korzenie to akurat fuksem mają na tej dziury zatkanie

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

jprd co za bezmozg 🥴

Jaki znowu bezmog opanuj się. Wymiary proszę. Jak na razie mówię tanio bo mam na myśli nie duże altany 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
6 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Wiem że robisz materiał. Tylko że o dziwo 20 tys za altany w dzisiejszych cenach drewna to trochę za tanio

Jakie wymiary tych altan? 

aile tego drewna trzeba na altankę i ile kosztuje drzewo ? bo 2 tys za drzewo na jedną altanke do max  a nawet 1,5 tys 

Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

aile tego drewna trzeba na altankę i ile kosztuje drzewo ? bo 2 tys za drzewo na jedną altanke do max  a nawet 1,5 tys 

To zależy jakie masz altanę czy przykryta że wszystkich strony czy kratkę. Z jakiego drewna itp. Dlatego zapytałam o wymiary bo jeśli mówimy o altanie to jest duży przedział tego jakie one są 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

Ja mam pięknego Jasia tycznego i parę krzaków nie chce się piać 🤣

może z głodu?  kto Cię tam wie na jakiej pośniźnie to posadziłeś 🙃

a poważniej to półtyczki czasem wysortowują najgrubsze ziarna i sprzedają w parametrach i cenie Pięknego Jasia albo i obok tyczkowego rósł karłowy i sqrwił tego tyczkowego  bo to owadopylne i plantator nasienny izolacji przestrzennej nie zachował

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

To zależy jakie masz altanę

to zależy jakie drzewo , bo swierk , sosna to jaka by nie byla to 2 tys za to masz 4 metry drzewa tartacvznego dobrego 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jarecki napisał(a):

z bez mózgowcem nie ma co dyskutowac  ....nie wie ile ale wie ze za tanio 🤪 przemądrzałe stworzenie co wsadza wszedziej nos a gowno wie 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
13 godzin temu, witejus napisał(a):

Ty masz szanse statystycznie trafić do pierdla, jako wyborca rudego.

Tutaj akurat tez się mylisz. Póki co jako jedyni posłowe to dwóch z pisu siedziało w pierdlu po prawomocnym wyroku. Chyba jak na razie jedyni aktywni posłowie skazani prawomocnie i osadzeni. Jak to w pisie pierwsi w psychiatryku pierwsi w więzieniu,.

Opublikowano
16 minut temu, jarecki napisał(a):

to zależy jakie drzewo , bo swierk , sosna to jaka by nie byla to 2 tys za to masz 4 metry drzewa tartacvznego dobrego 

drewno na altane musi byc suche to raz ...dwa strugany material minimum 2 tys za m3 .... 

• Thanks 1
Opublikowano
38 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

z bez mózgowcem nie ma co dyskutowac  ....nie wie ile ale wie ze za tanio 🤪 przemądrzałe stworzenie co wsadza wszedziej nos a gowno wie 

22 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

material minimum 2 tys za m3 .... 

Idioto chciałam otrzymać cene materiału za m3 drewna  która innaczej byś mi nie podał znając ciebie i twoje zagrywki. Trzeba wiedzieć gdzie uderzyć aby mieć pewność że otrzymam informacje która chce. Jarecki mi pomógł w tym. Więc plan udany jak by nie było 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

dziecko ja licze 2,5 tys za m3 ..mnie gowno obchodzi jakie to altany wymiary itp...

ty nie masz zielonego pojecia o niczym tylko deee zawracasz 

Oceniasz człowieka nie znając go. Dobry jesteś.

Tylko że o tobie można powiedzieć że narcyz nad narcyzami i jeszcze narcyzem pogania. 

Tylko że ja tego nie mówię 🫢 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacek1296 napisał(a):

To nie pierwsza "wpadka" czeskiej firmy. Kilka lat temu też była afera. Co do tej pietruszki są szacunki, że w Polsce jest tego ok.1000ha.

ta afera poprzednia to też z pośrednikiem ożarowskim czy nie?
Ja póki co od tego MoravoSeed nie miałem pecha się naciąć bo i cebula i kapusta; nasiona u nich produkowane dawały plony w ilości i jakości porównywalnej  na pewno nie gorszej od wielokrotnie droższych nasion tych tzw "holenderskich" a w tym roku nasiona cebuli ---- (albo nie podam odmiany bo ja tu nie reklamiarz) przez nich produkowane (dopiero teraz namierzyłem że właścicielem odmiany jest Hazera nie oni) wyszła tak jak powinna i wcale nie gorzej od obok innej od Bejo Zaden tylko nasiona tej drugiej prawie pięciokrotnie droższe od tej czeskigo producenta i teraz skoro nie widzę różnicy w parametrach produktu i nie straszna mi cena nawet paskarska tych Holendrów to po tej aferze jakiego dostawcę na przyszłość wybiorę?
che; no ja co najmniej dwóch zawsze wybieram ale naprawdę warto by się przyjrzeć czy to było rzeczywiście jakieś niezamierzone partactwo czy sabotaż a łatwo wskazać kogo bardziej stać na "kupienie sobie" takowego ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

przecież  ty zawracasz deee i nic wiecej .. nie masz pojecia w temacie a chcesz pouczac kto ile ma brac i co robic  itp...ja sie nie dziwie ze jestes samotna🤣 

Ja nikogo nie pouczam ile ma wziąć za daną robotę czy za materiał. Cena 20 tys nic mi nie mówiła zbytnio to zaczęłam drążyć temat. To się nazywa iść tropem aż do uzyskania całej odpowiedzi. Powinieneś to wiedzieć cóż jednak zapomniałam że gracz to tylko gracz a nie grać przez duże G w gry psychologicznej.🤣