Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czyli?

jakby babcia miała wąsy, to by była dziadkiem

jak dron ma zasięg 300km i upada 300km od granicy na wschodzie, to sam sobie wyciągnij wnioski

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

jak dron ma zasięg 300km i upada 300km od granicy na wschodzie, to sam sobie wyciągnij wnioski

Dane aktualne o tym zasięgu aktualne czy sprzed roku a może dwóch, dotyczą wersji bojowej czy wabika ?

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Te dane dla dronów z zasięgiem to wiesz gdzie można sobie włożyć ... To nie są jednolite konstrukcje, często są modyfikowane, do tego takie drony to zazwyczaj rozproszone zakłady produkcyjne, a nie jeden, stały producent, co inna "fabryka" to mogą być inne parametry ...

zazwyczaj mają mniejsze, niż oficjalne dane, a jak większe - to nie więcej niż 100km, więc nadal brakuje do tych 100% zasięgu więcej

• Thanks 1
Opublikowano

A czemu sam wprost nie napiszesz?

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Dane aktualne o tym zasięgu aktualne czy sprzed roku a może dwóch, dotyczą wersji bojowej czy wabika ?

dotyczą wabików - wabiki też mają ładunek wybuchowy, tylko mniejszy, za to więcej elektroniki, służacej do pozoracji i siania zakłóceń

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

A czemu sam wprost nie napiszesz?

ja mam własne wnoski , a każdy wyciąga własne

• Like 1
Opublikowano

dotyczą wabików - wabiki też mają ładunek wybuchowy, tylko mniejszy, za to więcej elektroniki, służacej do pozoracji i siania zakłóceń

A może te miały wywalony ładunek wybuchowy, wywaloną elektronikę, bo zależało na zasięgu ?? To się produkuje po różnych szopach, jak u nas STEN-y w czasie II WŚ ...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

O choćby i w ten sposób... Drony "wabiki" i ich wersje bojowe mogą się różnić parametrami technicznymi.

zasięg drona podaje się na podstawie pomiaru, gdzie spadły egzemplarze, które doleciały najdalej, a nie na podstawie średniej, jeśli zasięg drona podaje się 300km, to znaczy, że część egzemplarzy jest w stanie zrobić tyle kilometrów, może 1 na 100 zrobi z 10% więcej, natomiast 70% nie doleci nawet tyle, bo taki jest rozrzut parametrów w zależności od jakości wykonania, regulacji silnika, jakości paliwa, warunków lotu itp

dron musi mieć odpowiednią masę, bo inaczej awionika nie da rady nim sterować, algorytmy są opracowywane dla konkretnej masy i parametrów

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano

bo zależało na zasięgu

miały panele fotowoltaiczne , zapasowe zbiorniki :) oraz kartę na Orlenie z kuponem na zniżki by mogły sie dotankować :) 

Opublikowano

Sprawa jak dla mnie jest prosta. Miał być wycelowany i zrobił swoją powinność. Każdy mówi że miał gdzie indziej lecieć a fakt jest taki że poleciał tam gdzie miał polecieć. Czyli wycelowany w miejsce spadł w miejsce docelowe 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Sprawa jak dla mnie jest prosta. Miał być wycelowany i zrobił swoją powinność. Każdy mówi że miał gdzie indziej lecieć a fakt jest taki że poleciał tam gdzie miał polecieć. Czyli wycelowany w miejsce spadł w miejsce docelowe 

Wystrzelony przez ukraińców bo na tyle zasięg pozwala :) 

Nato uruchamia art.4 , mam nadzieje ze przeciw ukrainie za to co zrobili w Przewodowie .

Edytowane przez marks50
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

zasięg drona podaje się na podstawie pomiaru, gdzie spadły egzemplarze, które doleciały najdalej, a nie na podstawie średniej

No dobra, a na ten atak nie mogli skorzystać z dronów które do tej pory nie były używane ?? Albo wykonać jakiejś specjalnej wersji ??? To nie myśliwiec że trzeba nie wiadomo jakie konstrukcje. Kawałek plastiku, silnik i elektronika sterująca ... Robisz konstrukcję typowo pod zasięg i może się przecież udać ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, marks50 napisał(a):

miały panele fotowoltaiczne , zapasowe zbiorniki :) oraz kartę na Orlenie z kuponem na zniżki by mogły sie dotankować :) 

W nocy panele miał WIATRAK W NOCY WIAŁO TO BYŁ DRON  HYBRYDA .

• Haha 1
Opublikowano

No dobra, a na ten atak nie mogli skorzystać z dronów które do tej pory nie były używane ?? Albo wykonać jakiejś specjalnej wersji ??? To nie myśliwiec że trzeba nie wiadomo jakie konstrukcje. Kawałek plastiku, silnik i elektronika sterująca ...

od tego są specjaliści, którzy będą badać te szczątki dronów, za 5-10 lat wyciągną wnioski i może coś nawet napisza w gazetach, na razie możemy sobie gdybać

ja tam się zajmuję automatyką i elektroniką i wiem, że nie opracujesz algorytmu sterowania bez wiedzy o parametrach lotu drona, więc albo ma on stałą masę - co się wiąże z instalacją balastu. albo ma różne oprogramowanie dla wabików, które z kolei, z tego co wiem, mają osprzęt pozoracyjny, czyli jakąś dodatkową masę dźwigają. Można zastąpić osprzęt dodatkowym paliwem, ale nadal nalezy zadać cel, nad który mają lecieć na przykłąd 700km

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

od tego są specjaliści, którzy będą badać te szczątki dronów, za 5-10 lat wyciągną wnioski i może coś nawet napisza w gazetach, na razie możemy sobie gdybać

ja tam się zajmuję automatyką i elektroniką i wiem, że nie opracujesz algorytmu sterowania bez wiedzy o parametrach lotu drona, więc albo ma on stałą masę - co się wiąże z instalacją balastu. albo ma różne oprogramowanie dla wabików, które z kolei, z tego co wiem, mają osprzęt pozoracyjny, czyli jakąś dodatkową masę dźwigają. Można zastąpić osprzęt dodatkowym paliwem, ale nadal nalezy zadać cel, nad który mają lecieć na przykłąd 700km

Widzisz, ja też po automatyce i robotyce. Chwilę przy dronach robiłem, ale takich cywilnych, to nieraz cuda się robiło żeby zrobić jak największy czas w powietrzu bo takie były założenia ... A i przerabianie tego nie było jakieś trudne, drukarki 3D i się tłukło prototypy xD To nie są jakieś zaawansowane technicznie maszyny jak samoloty.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Widzisz, ja też po automatyce i robotyce. Chwilę przy dronach robiłem, ale takich cywilnych, to nieraz cuda się robiło żeby zrobić jak największy czas w powietrzu bo takie były założenia ... A i przerabianie tego nie było jakieś trudne, drukarki 3D i się tłukło prototypy xD To nie są jakieś zaawansowane technicznie maszyny jak samoloty.

6 minut temu, galan99 napisał(a):

W nocy panele miał WIATRAK W NOCY WIAŁO TO BYŁ DRON  HYBRYDA .

tak,na węgiel

nie jest trudne - ale na linii frontu się ich nie modyfikuje, muszą przyjść gotowe, przetestowane z fabryki

gdyby się takie pojawiły - zapewne byłaby informacja o takich dronach już wcześniej

poczekamy na wypowiedź wojska, bo tak sobie możemy pogdybać

Edytowane przez jahooo
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

tak,na węgiel

Aaaaaa no i wydało się. Nasz forumowy Roman widać też umoczony, bo to On wungiel dostarcza.🤣

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

nie jest trudne - ale na linii frontu się ich nie modyfikuje, muszą przyjść gotowe, przetestowane z fabryki

gdyby się takie pojawiły - zapewne byłaby informacja o takich dronach już wcześniej

poczekamy na wypowiedź wojska, bo tak sobie możemy pogdybać

Dlatego nie można niczego wykluczyć, to że kiedyś tyle miały zasięgu, to nie znaczy, że nie mogli tego zmodyfikować i zmienić zasięgu ... 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, mirro napisał(a):

Możliwe, bo się tankował na Orlenie.🤣

A to temu rozpiździło cysterny orlenowskie z gazem. Się pewno pomylił i nie z tej tankował

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

Nie koniecznie, jeśli ten atak jest elementem ćwiczeń na Białorusi.

• Like 1
Opublikowano

Dlatego nie można niczego wykluczyć, to że kiedyś tyle miały zasięgu, to nie znaczy, że nie mogli tego zmodyfikować i zmienić zasięgu ... 

dlatego czekam na jakieś analizy

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

dlatego czekam na jakieś analizy

To sobie długo poczekasz ... Wojsko nawet jak je dobrze przeprowadzi to za szybko ich zwykłym obywatelom nie ujawni ... Może za kilkadziesiąt lat, jak ten sprzęt będzie już tylko dostępny na wystawach w muzeach i nie będzie miał nic wspólnego z sprzętem współczesnym ...