Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

informacja vs wiedza; co je różni czy to tylko synonim tego samego?

chm - chyba nie bo Wiedza to umiejętność oceny czy informacja jest bzdurą czy nie no i ile owa informacja jest warta o ile cokolwiek

dyplom to tylko informacja a my już dobrze wiemy ile warta ;)
xD

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
15 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Saletrę jakoś 1550 czy 1600 kupowałem, nie pamiętam, pszenżyto i jęczmień w grudniu 2024 sprzedawałem. 

Szczerze Romuś, dla mnie zboża czy kukurydza to tylko dodatkowe źródło dochodu, coś tam z tego zostaje, ale nie nastawiam się z tego na jakieś duże zyski, zyski mam z innych upraw, gdzie to czy saletra jest po 1500 czy po 2200 jest mi praktycznie obojętne, bo to jest może 1% różnicy w kosztach.

Narzekałeś na Pis, że Ci ceny nawozu wywalił do góry a teraz jest Ci obojętne ile płacisz ? Gubisz się :ph34r:.

20 godzin temu, jacus napisał(a):

ale wy towarzysze jestescie ze wsi zabitych dechami, gdzie rozwoj sie zakonczyl wraz z upadkiem jedynie slusznego ustroju..od tego czasu minelo sporo i sporo sie zmienilo ..pewnie w waszych wsiach tez. tylko gorzej ze w glowach nie..

z prl-owskich szkol wychodzliy takie same matoly jak z dzisiejszych..

tepemu chocbys co wbijaj do glowy to i tak makowka pusta zostanie-wy jestescie tego najlepszym przykladem ..

Po pierwsze to popraw służbę zdrowia w tej Polsce A u ciebie bo bardzo kuleje z tego co widzę. Po drugie tak ogólnie napiszę bo nie chce mi się cytować. Była tutaj mowa o reformie edukacji jak widzę. Jeżeli ktoś nie rozróżnia Piłsudskiego od Stalina bo są takie przypadki lub nie może pokazać na mapie gdzie leży Europa w ogóle nie wie gdzie takie "państwo" jest to reformujmy dalej tą oświatę. Sukcesów.

4 godziny temu, jacus napisał(a):

ty bys nie mial szans w takiej firmie pracowac -bo ich nie ma..

znowu bajki piszesz-ja sie wyprowadzilem ?? gdzie i po co ??

u nas zeby dziecko nauki skonczylo wystarczy mu bilet miesieczny kupic a nie mieszkanie..

no.. przedmiescia lipska to zla slawa sa owiane,nic dziwnego ze w 30 lat prawie 20 % mieszkancow ubylo-pewnie z radomia do afryki odlecieli 😂

To pochwal się tym stanowiskiem w firmie. Będziemy zazdrościć. Jak chcesz to mogę już zacząć :ph34r:.

Godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Przetłumaczę ci to  abyś zrozumiał :ph34r:. Wypowiedź ma na celu mobilizację zwolenników Pisu. Natomiast mnie bardziej interesuje kto to ten Majdzik na pasku ? Platforma zaczyna ścigać doły partyjne u góry nie ma już kogo ?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Narzekałeś na Pis, że Ci ceny nawozu wywalił do góry a teraz jest Ci obojętne ile płacisz ? Gubisz się :ph34r:.

Przy truskawce czy bobie ?? Można powiedzieć że tak ... Czy to jest 4500 czy 6000 za paletę bezchlorka to przy innych kosztach nie jest to jakaś znacząca kwota. Co innego przy zbożach, tu jest różnica między saletrą za 1600 a za 6000 ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

To nie płacz, że zły Pis Ci podnosi ceny skoro jest to dla Ciebie obojętne.A z ciekawości ile sypiesz pod ha truskawki nawozu ?

Opublikowano

Taka ciekawostka:

Według GUS w 2003 r. przeciętne ceny skupu produktów rolnych kształtowały się następująco: pszenica - 455,10 zł/t, żyto - 353,50 zł/t, jęczmień - 481,80 zł/t, ziemniak - 245,60 zł/t, świnie - 3,19 zł/kg, mleko - 72 gr/l. Jeśli chodzi o saletrę to jej koszt wg. GUS wyniósł w tym okresie 570 zł/t.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, dsbh napisał(a):

To nie płacz, że zły Pis Ci podnosi ceny skoro jest to dla Ciebie obojętne.A z ciekawości ile sypiesz pod ha truskawki nawozu ?

Z 400kg bezchlorka, 150kg saletry wapniowej i do tego fertygacja, z 5-6 worków NPK o różnym składzie i z 2-3 saletry wapniowej. A, zapomniałem, po skoszeniu, po zbiorach jeszcze około 100kg saletry amonowej na ha. Wszystko siane w rzędy.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Z 400kg bezchlorka, 150kg saletry wapniowej i do tego fertygacja, z 5-6 worków NPK o różnym składzie i z 2-3 saletry wapniowej. A, zapomniałem, po skoszeniu, po zbiorach jeszcze około 100kg saletry amonowej na ha. Wszystko siane w rzędy.

Dużo tej chemii a jeszcze dojdzie ochrona.

Można, można

https://www.fakt.pl/polityka/krzysztof-stanowski-na-wiecu-slawomira-mentzena-nagle-zaczal-przemawiac/1jj30pe

U Trzaskowskiego tylko obserwował.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dsbh napisał(a):

Jak chcesz żeby rosło to musisz tyle dać ... Na rzepak czy zboże bez obornika też tych nawozów sztucznych trzeba dać.  Skład też jest trochę inny, bo w zbożach NPK to np. 5-15-30 albo 8-20-30, tutaj masz 12-12-18. Saletra wapniowa ma połowę azotu w porównaniu z amonową. Fertygacyjne NPK są bogatsze, bo tam masz np 20-20-20 albo 10-20-30 albo 8-17-41 albo 8-40-10. Tylko dzięki tym fertygacyjnym dajesz w momencie kiedy trzeba dawkę taką jaka jest potrzebna. Możesz dać np 12kg NPK 20-20-20 na ha i 8kg saletry na ha na tydzień. W następnym tygodniu owoce dojrzewają to przechodzisz na np 10-20-30. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, dsbh napisał(a):

Można, można

https://www.fakt.pl/polityka/krzysztof-stanowski-na-wiecu-slawomira-mentzena-nagle-zaczal-przemawiac/1jj30pe

U Trzaskowskiego tylko obserwował.

"Poza tym nie stać mnie, żeby zostać prezydentem. Prezydent za mało zarabia — powiedział wówczas w swoim orędziu."

znaczy - Stanowski tak powiedział

czyli każdy który tym prezydentem zostaje musi albo kraść albo zostać polityczną qrwą służącą tym którzy dadzą najwięcej łapówek

no i z tego samego powodu do polityki nie pcha się nikt kto cokolwiek potrafi tak że może wybierajmy tych elektorów nie po tym kim są a po tym komu obiecują się sprzedać już niekoniecznie z podaniem za ile

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

może wybierajmy tych elektorów nie po tym kim są a po tym komu obiecują się sprzedać już niekoniecznie z podaniem za ile

Ooooo właśnie. A żeby wszystko było OK to ustępujący prezydent na zaś ułaskawia obejmującego urząd.🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież to zielony ład który Wojciechowski przepisał z programu pis a na który zgodził się Morawiecki w grudniu 2021 na unijnym szczycie.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, binek napisał(a):

Jak byś nie wiedział mamy 2025, a ty ciągle bo PiS W 2021

NO bo pis. Pis zafundował rolnikom zielony ład Wojciechowski pisowski komisarz rolnictwa twierdził, ze przepisał go z programu pis czynnie brał udział w pracach nad nim. A na całą ideę zielonego ładu i jej wprowadzenie w grudniu 2021 zgodził się nie kto inny jak pisowski premier Morawiecki. Pis miał być partią pro rolnicza pro wiejską. A rolnicy są jedną z grup zawodowych której gamonie z pisu najbardziej zaszkodziły i skutki tych nie udolnych rządów jak ten w postaci zielonego ładu będą ciągnąć się latami.

Pamiętacie jak pis mamił ciemnotę w 2015 roku, że dopłaty z Niemcami wyrównają? No i wyrównali heheh. W drugą stronę. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
10 minut temu, binek napisał(a):

To niech obecny premier 13-grudnia złagodzi zasady zielonego ładu.

Tego PiS by już mu nie wybaczył. 🤣

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, hubertuss napisał(a):

NO bo pis. Pis zafundował rolnikom zielony ład Wojciechowski pisowski komisarz rolnictwa twierdził, ze przepisał go z programu pis czynnie brał udział w pracach nad nim. A na całą ideę zielonego ładu i jej wprowadzenie w grudniu 2021 zgodził się nie kto inny jak pisowski premier Morawiecki. Pis miał być partią pro rolnicza pro wiejską. A rolnicy są jedną z grup zawodowych której gamonie z pisu najbardziej zaszkodziły i skutki tych nie udolnych rządów jak ten w postaci zielonego ładu będą ciągnąć się latami.

Pamiętacie jak pis mamił ciemnotę w 2015 roku, że dopłaty z Niemcami wyrównają? No i wyrównali heheh. W drugą stronę. 

Pytanie brzmi czy wtedy PO czy lewica było przeciw zielonemu ładowi? Oczywiście że nie...domyślam się co by wtedy było jakby się w ogóle nie godzili na ten ład...sankcje odebranie funduszy itd no bo planeta płonie...

Edytowane przez MariuszDe