Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, krilan06 napisał(a):

A pod tym Piotrkowem Tryb. co to niby ktoś podrzucił tego dzika to i tak strefy asf im wprowadzili. Czyli co - ktoś może sobie rozwozić po całym kraju chore dziki a na końcu rolnik i tak za to odpowiada?

Znaleźli wirusa to i strefa musi być. Aby tylko na tym soe skończyło bo będzie jak u nas...już ludzie zapomnieli jak prądem całe stada zdrowe czy hore zabijali i w kontenery. 

Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Znaleźli wirusa to i strefa musi być. Aby tylko na tym soe skończyło bo będzie jak u nas...już ludzie zapomnieli jak prądem całe stada zdrowe czy hore zabijali i w kontenery. 

Nie chcę przypominać ale w czasie przedwojennego kryzysu były przypadki ludzi którzy "szukali "asf-u bo odszkodowanie było wyższe niż cena na uboju 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, LonelySoul napisał(a):

Nie chcę przypominać ale w czasie przedwojennego kryzysu były przypadki ludzi którzy "szukali "asf-u bo odszkodowanie było wyższe niż cena na uboju 

Załapać się na odszkodowanie w przypadku wystąpienia wirusa w gospodarstwie jest porównywalne z trafieniem 6 w totka, u nas już zapowiedzieli że w przypadku stosowania słomy jako ściółki nie będzie większych szans na otrzymanie odszkodowania  a że akurat prawie cały powiat jest w parku krajobrazowym więc  prawie wszyscy stosują słomę 🤔

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Cena na dziś 6,20 za E przy 10 sztukach, nie problemów z odbiorem, uboje będą nawet w weekend 20 - 21 grudnia do samej Wigilii i potem między świętami a Nowym rokiem też 29-31 biją i to nie mały zakład tylko spota ubojnia co wysyla na markety

Opublikowano

po ch*j te dyrdymały wypisujecie jak jasno napisali że wisiał dzik na drzewie ,prawie oskórowany,najprawdopodobniej kłosownik obrabiał i go ktoś albo coś spłoszyło,a teraz przez kutasa problemy ,jak by nie mógł zabrać do domu i tam obrobić 

Opublikowano
51 minut temu, kopin napisał(a):

ja już od wielu lat kurw z PSL-u nie słucham,a tej nawet nie oglądam

Z wierzchu zieloni, w środku czerwoni. Teraz już czerwone, tęczowe wyłazi na wierzch. Z PSL to oni nie mają nic wspólnego, zamienili Zna P i tyle.

Opublikowano

wiesz co do tego czy czerwoni to ja tam się nie czepiam bo ci młodzi to byli czerwoni jak stary na d*pę wklepał w tamtych czasach

najbardziej mnie wku....a to że do każdego d*pę wypną byle w koryto nasypał,a wszystkich poglądów naraz nie da się mieć, tak jak białym i murzynem nie da się być jednocześnie

Opublikowano
5 minut temu, Adrian10250 napisał(a):

W piatek mala gielda 000

Dzis mala gielda 000

Ile obstawiacie jutro duza gielde??

-10 ?? 

Wiecej, mniej??

Dziś nawet po 1.5 euro nie chcieli kupić.

Pewnie -10 będzie

Opublikowano
Godzinę temu, bandyta napisał(a):

Będzie w dół wolałbym się pomylić choć presja jest niesamowita . Tylko żeby u nas zrównali cenę z niemiecką a nie znów 0.40-0.50 w dół 

Gdzie Ty widzisz tą presję? Jutro giełda bez zmian 

Opublikowano
25 minut temu, Atis10 napisał(a):

Gdzie Ty widzisz tą presję? Jutro giełda bez zmian 

Belgia,Hiszpania, kolejne kraje spoza unii całkowicie zakazują importu wieprzowiny z Hiszpanii,za chwilę zostaną im wyłącznie wewnątrz unijny rynek, na początku Nowego Roku pojawi się   ponad 300 tys tuczników które obecnie są w kwarantannie, czyli tyle ile Niemcy biją w ciągu 1,5 tyg myślisz że to nie będzie miało wpływu na europejski rynek???, obym się mylił, ale to wygląda fatalnie 

Opublikowano

Chodziło mi bardziej o sytuację do świąt, obecnie jest ssanie na krajowego tucznika i zakłady biją dzień i noc do samych świąt, tak samo w Niemczech więc jutro raczej wątpię w obniżki. Po 6 stycznia pewnie ich niestety już nie unikniemy 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.12.2025 o 14:29, STACH1234 napisał(a):

Przy tak niskich cenach ziarna i wcześniej wysokich cenach tucznika nadprodukcja musiała wystąpić . Pytanie tylko o ile 

Mam nadzieję że masz myśli nadprodukcję w innych krajach. W Polsce hodowli trzody chlewnej  praktycznie już nie ma.

Edytowane przez karol19920
Opublikowano
5 godzin temu, bizon1 napisał(a):

Hotelarze podobno mają propozycję po 30 zł za szt

Chciałbyś. Wszystko zostaje po staremu. Warchlaka na rynku sporo i znowu chcą wstawić na "zakładkę"