Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas nie powinno być tak źle. Jak zapewne kojarzysz ja jestem pośrodku pomiędzy Tobą a @krilan06 na powiecie tucholskim. To nadziwić się nie mogę jaka jest u was upierdliwość urzędnicza względem mojego rejonu. Jak by były jakieś perturbacje to ,, się pochwalę '' . Niby 6.50 netto lokalna rzeźnia na ten tydzień przy kilku sztukach.

Opublikowano
Godzinę temu, donweter1989 napisał(a):

U nas nie powinno być tak źle. Jak zapewne kojarzysz ja jestem pośrodku pomiędzy Tobą a @krilan06 na powiecie tucholskim. To nadziwić się nie mogę jaka jest u was upierdliwość urzędnicza względem mojego rejonu. Jak by były jakieś perturbacje to ,, się pochwalę '' . Niby 6.50 netto lokalna rzeźnia na ten tydzień przy kilku sztukach.

Na własnym przykładzie z ostatnich 3 lat 2 lata ci sami ludzie i kontrola ok bez większych zastrzeżeń, w zeszłym roku ci sami ludzie i czepianie się do wszystkiego i stwierdzenie ,, ciekawe kto panu robił te kontrolę " jak zobaczyli papiery to zamilkli  także temat rzeka i nigdy nie wiadomo co im odbije przynajmniej tak jest u nas

Opublikowano (edytowane)

U mnie na przykład ostatnio wcale nie sprawdzali niektórych dokumentów np wykładania trutek do pułapek derytezacyjnych itp a zażądali świadectwo szczepienia psów 

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

Ja  też  byłem zaskoczony kontrolą  szczepienia  psa. miałem  je  ale nie  wiem  jaka jest  podstawa prawna. Pewnie  inspektor ma prawo to kontrolowac ale czy ma  prawo kontolować bedąc na kontroli w zupełnie  innym  temacie. 

Opublikowano

U mnie na ostatniej kontroli zrobili dwie jedną z bioasekuracji drugą paszową 

mnie mają co robić to kontrolują żeby wykazać że coś robią , a i w weekendy dyżury są w powiatowej 

Opublikowano
3 godziny temu, janko1 napisał(a):

Ja  też  byłem zaskoczony kontrolą  szczepienia  psa. miałem  je  ale nie  wiem  jaka jest  podstawa prawna. Pewnie  inspektor ma prawo to kontrolowac ale czy ma  prawo kontolować bedąc na kontroli w zupełnie  innym  temacie. 

No odemnie chcieli ewidencję stosowania środków chemicznych podczas kontroli z bioasekuracji 

Opublikowano

raczej chodziło o środki na muchy np, 

bo jakie inne środki? opryski PIW nie ma uprawnien żeby sprawdzać 

a to że z d*py chcą kartę szczepień psa  to fakt bo u nas tak zawsze jest,ale do tego mają uprawnienia i mogą

Opublikowano
11 godzin temu, kopin napisał(a):

raczej chodziło o środki na muchy np, 

bo jakie inne środki? opryski PIW nie ma uprawnien żeby sprawdzać 

Chodziło o to co napisałem. Sam zdziwko złapałem i dopytałem czy na pewno.

1 godzinę temu, zenmaniek napisał(a):

Małe prosiaki około 2 tygodnie wymiotują na biało i biegunkują też na biało co to może być? Dałem im biotyl

kokcydioza?

Opublikowano
14 minut temu, donweter1989 napisał(a):

kokcydioza?

Co to i jak leczyć? dałem biotyl i zobaczę rano

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, zenmaniek napisał(a):

Ja jestem krótko w trzodzie więc i moja wiedza niewielka. Biotylu to ja nie znam. U mnie dostają baycox między 3 a 5 dniem od urodzenia w ramach zapobiegania kokcydiozie. Ale czy u Ciebie to na pewno kokcydioza to nie wiem. Może ktoś bardziej doświadczony jeszcze coś pomoże 

Edytowane przez donweter1989
Opublikowano
12 godzin temu, donweter1989 napisał(a):

kokcydioza?

ciekawe jak byś powiedział że nie masz,co by zrobili jak nie mają uprawnien ,mandat wystawią?

Opublikowano
13 godzin temu, zenmaniek napisał(a):

U mnie też dostały baycox, może bakteria coli ?

Na coli też szczepię maciory. Z coli zderzyłem się na samym początku mojej przygody z maciorami. Tam biegunka była całkiem inna. Prosiaki były śliskie i mokre, leżały na maciorze i było sporo upadków. Ja bym coli wykluczył. Ja ogólnie wszedłem jako laik i ostro zderzyłem się z rzeczywistością cyklu zamkniętego.

1 godzinę temu, kopin napisał(a):

ciekawe jak byś powiedział że nie masz,co by zrobili jak nie mają uprawnien ,mandat wystawią?

Ogólnie powiedziałem, że tutaj nie mam tego tylko na drugim gospodarstwie i jak chcą to możemy jechać tam. Machnęli ręką i uwierzyli na słowo. Nie dopytywałem o konsekwencje. Kto wie czy by odpowiedniej instytucji nie powiadomili. A ta już by miała odpowiednie narzędzia.

Opublikowano
2 godziny temu, Krystian86 napisał(a):

I nie ma problemu z przyrostami

A czemu mają być jeżeli pasza trzyma parametry.

Może ciężko znaleźć takiego drugiego ale ja z cargill blisko 30 lat, były jakieś wyskoki ale zawsze wracałem.