Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie rok temu się gryzły że masakra. Dawałem tlenki magnezu, kani stop, ogony pastą taka specjalną śmierdzącą smarowaliśmy, butelki , lizawki, nawet olejem smarowaliśmy ogony i nic to nie dawalo.  W końcu zmieniłem koncentrat , dawkowanie to samo i do tego obcinanie ogonków. Odpukac tfu tfu tfu ,ale od roku spokój. Co do nutreny to kiedyś stosowałem . Jeszcze był bobas prestarter i starter do 25kg, a potem konc. strong. Fajnie rosły. 

Edytowane przez cover
  • Like 1
Opublikowano

Słyszeliście o pomocy dla producentów świń. Polska chce uzyskać środki z UE, a jeśli ich nie uzyskają, to dadzą ze środków krajowych. Pomoc ma być z uwagi na spadek cen wieprzowiny z powodu pryszczycy w Niemczech. Pomoc chyba będzie weryfikowana po tym w jakiej cenie sprzedaliśmy tuczniki. Piszą że stawki są niższe o 18% to by było chyba coś koło 1 zł + do kg sprzedanych tuczników ?

Opublikowano
14 minut temu, Bamberros napisał(a):

Słyszeliście o pomocy dla producentów świń. Polska chce uzyskać środki z UE, a jeśli ich nie uzyskają, to dadzą ze środków krajowych. Pomoc ma być z uwagi na spadek cen wieprzowiny z powodu pryszczycy w Niemczech. Pomoc chyba będzie weryfikowana po tym w jakiej cenie sprzedaliśmy tuczniki. Piszą że stawki są niższe o 18% to by było chyba coś koło 1 zł + do kg sprzedanych tuczników ?

Gdzie tak wyczytałeś?

Opublikowano

Jeśli ogony  są już pogryzione  to świnie będą ciągle chodzic i szukac  krwi, warto odizolować jeśli jest miejsce ale bywaja problemy z powrotem do kojca. Dobrze sprawdza się preparat PIX  czyli  smoła  drzewna, zakleja , izoluje  ranę i jest potwornie  gorzki.Minus jest taki że po zabrudzeniu rąk masz zapach wędzonki przez kilka  dni wokół  siebie,szybciej zetrzesz  skórę  niż  to zmyjesz

• Haha 1
Opublikowano

Tak szczerze to nie wiem czemu liczycie na jakieś dopłaty. W porównaniu do sytuacji z 2021 roku można powiedzieć że tegoroczne załamanie ceny było chwilowe.

Opublikowano
49 minut temu, donweter1989 napisał(a):

Było? Czyli aktualna cena jest dobrą ceną? 

Napiszę inaczej , końcówka 2021  3 tuczniki słusznego wagomiaru  1200 zł, tona jęczmienia 900 zł,obecnie 3 tuczniki 2200 tona jęczmienia 900 , jak dla mnie nie jest najgorzej, bywało dużo gorzej i to miesiącami 

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, janko1 napisał(a):

Jeśli ogony  są już pogryzione  to świnie będą ciągle chodzic i szukac  krwi, warto odizolować jeśli jest miejsce ale bywaja problemy z powrotem do kojca. Dobrze sprawdza się preparat PIX  czyli  smoła  drzewna, zakleja , izoluje  ranę i jest potwornie  gorzki.Minus jest taki że po zabrudzeniu rąk masz zapach wędzonki przez kilka  dni wokół  siebie,szybciej zetrzesz  skórę  niż  to zmyjesz

U mnie nic ta pasta nie dawała, ale racja z tym że jak już zaczęły gryźć ogony to tak już będzie do końca. Dopiero nadzieja w nowym stadzie że nie zaczną się gryźć.

Opublikowano

Samo ministerstwo stwierdziło, że rolnicy sprzedają żywiec po cenie niższej o 18% od średniej, więc nie wiem czemu piszesz że nie ma co dawać dopłat. Nikt nie prosił ale każdy potrzebował. Cena za sprzedane świnie w okolicy 5 zł jest poniżej kosztów produkcji, wiec dopłaty jak najbardziej uzasadnione