Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zapewne wiele osób walczyło z obrzekówką i ktoś udzieli  rady. Od roku zmieniłem  żródłu warchlaka, poprzednie  często miały przepukliny lub  się  atakowały. Obecnie kupuje  w wadze około  25 kg sa już na koncentracie i w tydzień po przywiezieniu kilka osobników zaczyna  utykac , czasem po oseparowaniu przechodzi ale czasem łapie  paraliż i  któryś z nich pada. Przed  wstawieniem kojec jest dezyfekowany,do paszy dodaje olej i zakwaszacz, raz kupiłem nawet paszę wraz  z  warchlakami aby nie miały zmiany  ale i to nie  pomogło. Obecnie doczytałem że  zakwaszacz musi  zawierać  kwas  mlekowy  a niestety ten który używałem miał mrówkowy lub octowy . Radzą  w internecie aby jeczmień  poddać  prazeniu ale  to  straszna  zabawa. Zastanawiam się czy gdyby przez  tydzień  dać znikomą  ilosc kocentratu aby zmnieszyć  ilośc  białka to miało by to pozytywny  wpływ. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, janko1 napisał(a):

zapewne wiele osób walczyło z obrzekówką i ktoś udzieli  rady. Od roku zmieniłem  żródłu warchlaka, poprzednie  często miały przepukliny lub  się  atakowały. Obecnie kupuje  w wadze około  25 kg sa już na koncentracie i w tydzień po przywiezieniu kilka osobników zaczyna  utykac , czasem po oseparowaniu przechodzi ale czasem łapie  paraliż i  któryś z nich pada. Przed  wstawieniem kojec jest dezyfekowany,do paszy dodaje olej i zakwaszacz, raz kupiłem nawet paszę wraz  z  warchlakami aby nie miały zmiany  ale i to nie  pomogło. Obecnie doczytałem że  zakwaszacz musi  zawierać  kwas  mlekowy  a niestety ten który używałem miał mrówkowy lub octowy . Radzą  w internecie aby jeczmień  poddać  prazeniu ale  to  straszna  zabawa. Zastanawiam się czy gdyby przez  tydzień  dać znikomą  ilosc kocentratu aby zmnieszyć  ilośc  białka to miało by to pozytywny  wpływ. 

Ile tego zakwaszacza na t paszy dawałeś?   , bo tak z 5 kg to powinno być , jeszcze jedno czy to na pewno obrzekowka, czy nie przypadkiem streptokokoza 

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Dodawałem 3  kg  na  tonę , zgodnie  z instrukcją  z opakowania.Prosiak  zdychał  z temp. 42  st , nos zmarszczony , wypręzony w łuk, do tego szybko poruszał kończynami, podgardle  opuchniete, zawsze duża  sztuka .Nie  da się  im  dozować  paszy  bo i tak te nawiększe najbardziej narażone odpedzą te  słabsze.

Można  dac i 5 kg?

Opublikowano

dawałem Amoxycyklinę niestety  bez  efektu. Jeśli  masz to sprawdzone  to spróbuję plus zakwaszacz na bazie kwasu mlekowego. Dosłownie  8-9 dni  od  wstawienia  i wszystko sie  kończy. 5 - 7 dzień  jest  kluczowy.

Opublikowano
W dniu 11.01.2025 o 08:41, ws71 napisał(a):

Jeśli średnia wieloletnią wyjdzie 30 zł/szt to można być zadowolonym, sąsiad 20 lat siedzi w tym interesie, obecnie przechodzi na było opasowe 

niepro ma średnia z 2 rzutów 160

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, janko1 napisał(a):

Tak z ciekawości jaką temperaturę masz w chlewni? Zbyt niska temperatura powoduje że warchlaki więcej pobierają paszy a co za tym idzie że też dostają obrzękówki

Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał(a):

Ile tego zakwaszacza na t paszy dawałeś?   , bo tak z 5 kg to powinno być , jeszcze jedno czy to na pewno obrzekowka, czy nie przypadkiem streptokokoza 

co ma zakwaszacz do zakwasacza? ja daję taki którego daje się 0.5kg/t paszy i nie ma żadnych problemów 

Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

niepro ma średnia z 2 rzutów 160

To nie jest nakładczy ( kontraktowy) co prowadzi niepro 

15 minut temu, simpleNICKpl napisał(a):

co ma zakwaszacz do zakwasacza? ja daję taki którego daje się 0.5kg/t paszy i nie ma żadnych problemów 

Dlatego dużo zależy właśnie jaki to zakwaszacz!!! 

Opublikowano

Samo rozdrobnienie paszy czasem jest przyczyną problemów jakie prosiaki kupujesz od kogo i jak karmione? Obrzękówka rozwija się 5 do 10 dni jak dobrze pamiętam i trzeba szukać w tym okresie co się stało.

Opublikowano
4 godziny temu, janko1 napisał(a):

Dodawałem 3  kg  na  tonę , zgodnie  z instrukcją  z opakowania.Prosiak  zdychał  z temp. 42  st , nos zmarszczony , wypręzony w łuk, do tego szybko poruszał kończynami, podgardle  opuchniete, zawsze duża  sztuka .Nie  da się  im  dozować  paszy  bo i tak te nawiększe najbardziej narażone odpedzą te  słabsze.

Można  dac i 5 kg?

Spotkałem się z zakwaszaczem z lnb który miał  7 kg / t, ten antybiotyk to do paszy, wody, czy w iniekcji ?, osobiście  daje do wody od 4 do 6 dnia po osadzeniu i nie ma większych ostatnio problemów 

Opublikowano
13 minut temu, PRZMAS19821982 napisał(a):

Jak miałeś knura ,to też miałeś takie problemy z lochami?

Nie było problemów z zaproszeniem. Miałem tak ustawione lochy że kryłem po 3 na raz i wspomagałem się sztuczną inseminacją

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał(a):

Spotkałem się z zakwaszaczem z lnb który miał  7 kg / t, ten antybiotyk to do paszy, wody, czy w iniekcji ?, osobiście  daje do wody od 4 do 6 dnia po osadzeniu i nie ma większych ostatnio problemów 

zakwaszacz  i Amoksycyklinę podaję do paszy od wstawienia przez 10 dni. we wszystkich opisach choroby zwracaja  uwagę na A. Lekkostrawność  paszy  by długo nie  zalegała w jelitach,B.zakwaszacz  lecz na bazie  kwasu mlekowego ,C. nie przekarmianie czyli pokarm ciągle  w małych  iloościach.

Ciekawi mnie ta Neomycyna , działa  na E Coli, zobaczymy w luty co z niej  wyniknie

Opublikowano (edytowane)

No właśnie @bizon1 aż  sprawdziłem co się u mnie obecnie serwuje i jest to kolistyna, chociaż w teorii powinna zadziałać też Enrofloksacyna, kiedyś leczyłem nią coli i były takie sobie efekty , też był dawany mix kolistyny z amoksycyklina pod handlowa nazwa Potencil 

Edytowane przez ws71
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Dodaj nową pozycję...
v