Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, malorolny121 napisał(a):

Nie obniżki  tylko ostre pierd.....cie. podobno juz jest pierwszy przypadek pryszczycy( nieoficjalnie) jak ogłoszą   wtedy bydlo po 10 zl.

Nieoficjalnie to nigdy nic nie wiadomo, więc nie gadaj i nie spekuluj. Będzie oficjalnie to będzie, na to wpływu nie mamy 

1 minutę temu, wojak1986 napisał(a):

Ja na miejscu rządu przed wyborami tego bym nie ogłaszał bo Pan Trzaskowski może nie wygrać wybory...

I to jest najbardziej prawdopodobny scenariusz, sam tak sądzę, że póki wyborów nie ma to nic nie będzie, bo nie pozwolą sobie na utratę głosów 

Opublikowano
1 minutę temu, malorolny121 napisał(a):

Wlaśnie mogą  sie cuda dziać  bo idą  wybory. Wybory to słowo  klucz.

I to właśnie po nich jak już można się czegoś spodziewać, pożyjemy zobaczymy 

Opublikowano
8 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Ja na miejscu rządu przed wyborami tego bym nie ogłaszał bo Pan Trzaskowski może nie wygrać wybory...

Nie wiadomo co gorsze 😀

Opublikowano
1 minutę temu, AdamRo napisał(a):

Nie wiadomo co gorsze 😀

Już był Petru Palikot Kukiz teraz Metzen a jednak na końcu zawsze Donald i Jarosław zostają. Obywatel nie może być wyprowadzony z błędu że na coś ma wpływ...

• Sad 1
Opublikowano
21 minut temu, malorolny121 napisał(a):

Nie obniżki  tylko ostre pierd.....cie. podobno juz jest pierwszy przypadek pryszczycy( nieoficjalnie) jak ogłoszą   wtedy bydlo po 10 zl.

W tamtym tygodniu tez juz był pierwszy nie oficjalny i jednak nie było 

Opublikowano

Już była panika w lutym i wypychanie sztuk po 500 kg a później 2 złote do góry. Teraz też koniec świata wypchną małe a później co będzie? Nie wiem co oni pod koniec roku będą bić jak tyle młodych teraz pojechało 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, wojak1986 napisał(a):

Już była panika w lutym i wypychanie sztuk po 500 kg a później 2 złote do góry. Teraz też koniec świata wypchną małe a później co będzie? Nie wiem co oni pod koniec roku będą bić jak tyle młodych teraz pojechało 

A dzisiaj właśnie z ojcem o tym gadałem, ciekawie może zrobić się na jesieni i pod koniec roku, bo jeżeli ludzie już wysprzedadzą się, byka nie będzie, to jak zakłady wypełnia wtedy kontrakty ? 

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, malorolny121 napisał(a):

Jednak dobrze ze więcej jest zdroworozsądkowo myślących niż takich głąbów jak ty szerzących nie potwierdzone informacje. I żadnej paniki nie ma. Jskby tu byl jakiś admin to takich trolli powinien blokowac

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, lexiflexi napisał(a):

A dzisiaj właśnie z ojcem o tym gadałem, ciekawie może zrobić się na jesieni i pod koniec roku, bo jeżeli ludzie już wysprzedadzą się, byka nie będzie, to jak zakłady wypełnia wtedy kontrakty ? 

Ja myślę że cena będzie się trzymała o ile jeszcze nie wzrośnie. Wbrew pozorom ta choroba będzie ją utrzymywała bo skąd teraz przywieść bydło jak granicę mocno pilnowane

• Like 1
Opublikowano

Otóż to kolego. A jak dokładnie będzie, pożyjemy zobaczymy, ale sztuk po 500 kg nie ma co wypychać, bo one dopiero będą najlepiej rosły, no chyba że ktoś serio nie ma co w zęby dawać to już jego wola czy dokupować pasze czy jednak sprzedać 

Opublikowano

Toż do wiadomo, to bardziej taka ironia była 😅 choć myślę, że jeżeli z kimś się długo współpracuje i widać po kimś, że można zaufać to warto spróbować. Mój stały odbiorca mówi, że sam już nie wie jak to do końca będzie, mówi, żeby nie panikować. A zawsze jak przychodził czas sprzedaży to były rozmowy czy zdrożeje czy stanieje, przeważnie się to zgadzało 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, malorolny121 napisał(a):

Mam nadzieję że ktoś się kiedyś weźmie za takich ludzi jak Ty, którzy sieją ferment wypisując niesprawdzone rzeczy.

1 godzinę temu, macius11157 napisał(a):

Ja nie panikuje szkoda narazie mi sprzedawac nie dorośnięte sztuki wszędzie jak narazie piszą że do gory. Dzwonił do mnie znajomy że gdzieś slyszal że od następnego tyg 2 zł do doły ale czy to możliwe nie wiem. 

Ktoś gdzieś słyszał. Bardziej niesprawdzonego źródła informacji nie ma.

Choć jeżeli faktycznie tak dużo ludzi obecnie się wyprzedaje z towaru, to być może rynek na tyle się nasyci, że niewielka korekta będzie. Niewielka.

2 godziny temu, lexiflexi napisał(a):

Widać panika na potęgę 🙃 dziś gadałem ze stałym odbiorcą, bo niedługo moje byczki wyjadą, ludzie panikują i sprzedają takie, które nie mają nawet 1.5 roku, ale sam nie wie czy się boją czy cienko z paszą, może być w sumie to i to, bo poprzedni sezon w moim regionie był bardzo słaby. Ceny od 13 do 16 netto, lubelskie 

Myślę że dużo ludzi się boi. Samej pryszczycy i faktu że za chwilę cena może pójść w dół. 

Edytowane przez polskatk
Opublikowano (edytowane)

Kto wie co będzie. To tylko wasze gdybanie.

19 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Twoja waga?

Na samochodowej ważone

Edytowane przez Daro20
  • Like 1
Opublikowano

Nie ma co biedować że zakładom zabraknie. Wczoraj też był rolnik u mnie po słomę, myślę zagadam, może kupię jakieś cielaki, a on gada że tylko odpad daje handlarzynom a reszta wszystko opasa od swoich krów. I u nas coraz więcej takich mleczakow. Cena robi swoje i karmią odpadem i gorszą paszą co zostaję przy produkcji mleka. 

Paszowoz i ładowarka czy robi na 50 dojnych, czy jeszcze domiesza na opasy na hali to już mała różnica. 

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał(a):

Nie ma co biedować że zakładom zabraknie. Wczoraj też był rolnik u mnie po słomę, myślę zagadam, może kupię jakieś cielaki, a on gada że tylko odpad daje handlarzynom a reszta wszystko opasa od swoich krów. I u nas coraz więcej takich mleczakow. Cena robi swoje i karmią odpadem i gorszą paszą co zostaję przy produkcji mleka. 

Paszowoz i ładowarka czy robi na 50 dojnych, czy jeszcze domiesza na opasy na hali to już mała różnica. 

No i temu wlasnie miedzy innymi bida z cielakami 

Opublikowano

Ale tutaj wszyscy upatrują w tym szansę na niebotyczne ceny wołowiny 🤭

Jak to i z odbiorcą swoim ostatnio gadałem. Hodowców u nas drastycznie mniej, a bydła nawet I więcej. I dla niego też łatwiej bo pojedynczych mało do zbioru się robi, a zazwyczaj załadunek całych kojcow. 

Opublikowano
10 godzin temu, polskatk napisał(a):

Mam nadzieję że ktoś się kiedyś weźmie za takich ludzi jak Ty, którzy sieją ferment wypisując niesprawdzone rzeczy.

Wlaśnie  ze mam sprawdzone info, bo mam kontakt w GIW, tylko jak pisalem  cuda mogą  się  dziać  bo boja sie przepierdolic wybory. A najbardziej zależy  samej weterynarii  na ogloszeniu ze juz jest, bo to kolejne miliony na walkę,  czytaj rozpierdolenie do kabzy.

Opublikowano (edytowane)

Najlepsze sztuki od krów mlecznych zawsze zostawały w gospodarstwie , zmienia sie struktura stad , tylko w Polskich realiach i rozdrobnieniu gospodarstw zabraknie odsada dla wszystkich bez hodoli mamek swoich opas bydła za 5-10 lat bedzie bez sensu 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Sam brak importu cielaka zaowocuje brakami na ubojniach. Jeśli ktoś miałby łeb na karku tam i góry to by pomyślał jakie będą skutki ogłoszenia takiego ogniska, mam nadzieję, że wyciągną wnioski z postępowania naszych zachodnich sąsiadów. W końcu jakby nie patrzeć wzór państwowości do niedawna  w tym wypizdowie europejskim. Także brać przykład z germanów i chorobę zdławić śmiało i odważnie w zarodku

Edytowane przez komizmo
  • Like 1