Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 minut temu, nikolas29 napisał(a):

Byk do 16 zł tylko oby nie puścili szczepu na Polskę.to może cena będzie 

Widziałeś na drugi dzień od wyboru kanclerz german przyjeżdża do PL , pewnie ustalić z ryżym kiedy 

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, Chota napisał(a):

Drogi cielak to efekt tego, ze ludzie nie chcieli kupować HFa czy chodziło Ci o to,że teraz na "dużych" oborach jest spory ruch na cielaki bo nie bardzo zrozumiałem 

Nie interesujesz się co się dzieje w Europie? 

Pryszczyca, import cielaka mocno ograniczony, do tego wyższa cena za rzeźne.

Popyt robi cenę. 

Ja też za niedługo pogonie z 10szt żerunów 2-4msc

Opublikowano
51 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Zgadza się, mimo że nie mam auta służbowego to praca na etacie coś pięknego , jedynie wkurwiasz się jak da ci gorsza robotę bo jesteś najmłodszy sekcji ale za taką kasę to można to przeboleć 

To forum rolnicze to forma odstresowania się po pracy? Widzę że tu dużo ludzi złazi się pogadać a z rolnictwem wiele wspólnego nie ma. Jednak tutaj jest różnorodność a nie słuchasz godzinami farmaceuty czy kierowcy po trasie to dobijające...

• Haha 1
Opublikowano

Cielaki w moich stronach albo od małych, albo ich odpad. 

Prawie każdy duży, stacja odpajania, a później wiata, paszowoz i kojec raz na dwa miesiące cyklicznie. Biorąc prowy nikt krów nie zwiększa, tylko opas bo coś z gorszą paszą trzeba zrobić, a paszowoz i ładowarka i tak stoi na podwórku. 

Także ta wołowina jest i jej raczej nie zabraknie. Genetyka też się dużo poprawiła i nie problem z byka pozyskać 450 kg tuszy nawet na średniej licząc. 

Cena jest nadzwyczaj dobra i entuzjazmu w branży nie brakuję 

Opublikowano
45 minut temu, wojak1986 napisał(a):

To forum rolnicze to forma odstresowania się po pracy? Widzę że tu dużo ludzi złazi się pogadać a z rolnictwem wiele wspólnego nie ma. Jednak tutaj jest różnorodność a nie słuchasz godzinami farmaceuty czy kierowcy po trasie to dobijające...

Nie wiem jak w twoich stronach ale u mnie każdy prawie co ma ziemię to i etat ciągnie 

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

O to pewno coś miastowemu kupisz za to...

Na waciki muszę mieć 

Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Nie wiem jak w twoich stronach ale u mnie każdy prawie co ma ziemię to i etat ciągnie 

Mało tego u mnie coraz mniej chce przy etacie bawić się w te hobby jakim jest rolnictwo. Powiem wzniośle kim my jesteśmy bez tego gównianego hobby co nas kształtuje i nasze podejście do życia. Bez tej garstki napalencow zostanie tu goła ziemia w stylu ukraińców oligarchowie i chołota bez własności i przynależności. 

Wracając na ziemię wg obecnych norm trzeba mieć nieźle nawalone żeby się w to bawić ale póki co zabawa trwa...

• Like 1
Opublikowano

,, Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma '' pewnie kilku z forum pamieta prace po 5 zł na godzinę jaki to był dobrobyt , pewnie nadal z połowa na etacie robi za najniższą krajową więc nie zawsze jest tak kolorowo 

Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał(a):

,, Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma '' pewnie kilku z forum pamieta prace po 5 zł na godzinę jaki to był dobrobyt , pewnie nadal z połowa na etacie robi za najniższą krajową więc nie zawsze jest tak kolorowo 

Na studiach 6 zł na godzinę. Za akademik płaciłam 320 zł. Miałam stypendium naukowe 450zl... Jakoś się przeżyło 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, soltys48 napisał(a):

Ci sami. Tomek za czasów Biskupca przyleciał bardzo mocno w uja i nie chcę go więcej widzieć na placu 

Co do wagi u chłopaków to różne historie chodzą. U mnie się zgadza bo moja stoi na środku podwórka.

Największy problem to była kiedyś kasa. Teraz zdarzało mi się że bydlaki stały a pieniądze na koncie a i Stary auta mi użycza jak potrzebuję większą ilość przewieźć. Potrzebuje ubić problematyczną sztukę dla siebie też robią. 

No i szynkę na święta daje 🤭

Ten Pan w gumowcach to właściciel tego przybytku 

Skupujący przyjeżdżają w laczkach 

IMG_20250418_203337.jpg

Dokładnie, ten Tomek to z biskupca przyszedł. Bajerant jak potrzebuje kupić. Za dwa dni obniżka. Ale dla ciebie mogę jeszcze cenę utrzymać. Albo że dzisiaj lepsza cena bo akurat potrzebują.a co odwalił że nie chcesz go widzieć?

U nas na niego Góral wszyscy mówią.  Też szynkę na święta przywozili. Nie mówię że nigdy mu nic już nie sprzedam. Ale po Darku niesmak jeszcze pozostal 🤷‍♂️.

Edytowane przez kat
Opublikowano
1 godzinę temu, nikolas29 napisał(a):

Jak typowy wieszak to słaba cena ..ja takich nie lubię..myślę że 13 powinno byc

A kto takie lubi? 😁 Za takiego 14brutto wczoraj 

Opublikowano
Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Większość z nas dorabia sobie poza gospodarka żeby przyspieszyć zakup albo nie da się normalnie żyć z tego co jest 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, kat napisał(a):

Dokładnie, ten Tomek to z biskupca przyszedł. Bajerant jak potrzebuje kupić. Za dwa dni obniżka. Ale dla ciebie mogę jeszcze cenę utrzymać. Albo że dzisiaj lepsza cena bo akurat potrzebują.

U nas na niego Góral wszyscy mówią.  Też szynkę na święta przywozili. Nie mówię że nigdy mu nic już nie sprzedam. Ale po Darku niesmak jeszcze pozostal 🤷‍♂️.

Tomuś jak odchodził z Biskupca ZAPOMNIAŁ zgłosić odbiór moich sztuk czym po części przyczynił się do straty minimum 10tyś

Brzegowy to Góral dookoła.... 

My ma niego mówimy Misiek. Ta szynka gooowno warta ale sam fakt.....puki będą pieniądze na czas to będzie brał no chyba że będzie leciał w uja z ceną  o wagę się nie martwię. Nie wszystkie sztuki ale są przewożone i naprawdę nigdy mi nie brakowało. Nie raz nie dwa pyta ile ważą 🤭

• Like 1
Opublikowano

Na etacie to pracują ci co nie starcza im z gospodarki. I traktują to jako rozrywkę. Wtedy  dziadek opasowi żuci pod mordę w dzień a młody może robić na jakimś nie wymagającym etacie za parę groszy 

• Haha 1
Opublikowano

U mnie w tej chwili na 30 chałup tylko 2 oporowcow. Reszta coś sobie gdzieś robi nawet I dla zdrowia psychicznego. Ile to można na te bydło się gapić i stresować plonami .

Tak to czy 50,czy 100 z gospodarstwa zostanie toto i tak dodatek 

Opublikowano

Jak ktoś ma chęci i lubi pracę to nie ma co bronić.  Najlepsze lata przelecą na gonieniu za kasa robiąc na dwa etaty.  Jak te 8-10 na miesiąc wychodzi z gospodarki to już dobra kasa. Chyba że ktoś pcha wszystko w maszyny. No ale to wtedy albo się rozwija hodowlę żeby starczyło na zakup maszyn albo się idzie po najniższej linii oporu i aby kasa na dobre życie była 

Opublikowano
28 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Na etacie to pracują ci co nie starcza im z gospodarki. I traktują to jako rozrywkę. Wtedy  dziadek opasowi żuci pod mordę w dzień a młody może robić na jakimś nie wymagającym etacie za parę groszy 

Ja to robię na etacie by było z czego do gospodarki dokładać 

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Nie interesujesz się co się dzieje w Europie? 

Pryszczyca, import cielaka mocno ograniczony, do tego wyższa cena za rzeźne.

Popyt robi cenę. 

Ja też za niedługo pogonie z 10szt żerunów 2-4msc

Nie urwałem sie z choinki. 

Czytałes poprzednie posty ? Kolega napisał, ze drogi cielak to pokłosie tego, że kiedys po 300 zl za HFa się targowali. Do tego moja wypowiedz sie odnosiła.

Opublikowano
17 minut temu, Baks00 napisał(a):

Ja to robię na etacie by było z czego do gospodarki dokładać 

Nie masz wokół siebie oporowców 🤔😀oddali by dopłaty i byś nie musiał dokładać do gospodarstwa z pracy 😀🤣

Opublikowano

Wojak. Toć to standard będzie. Za dużo im przelatuję bez opodatkowania. 

Skończy się chandlarzykowanie po stodołach i sprzedaż na lewo 

Tak samo I mi ukrócą moje fuchy