Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Karol8885 napisał(a):

Spadamy z wysokiego konia.

Tylko dla handlu najgorsza jest duza zmienność. 

Mimo takich spadkow najgorszy moj tydzien sprzedazowo od 2 miesiecy.

Tylko ze tak naprawde 27 pln za byka O wbc to i tak jest historycznie kosmos cenowy. Wiec tez nie rozumiem tego narzekania. Owssem to nie 30 ale kurde to byl absurdalny piziom.

Rok do roku w gore wolowina o 50%. Na koncu musi to kupic kowalski. Wiec co sie dziwicie ze nie kupuje ja swinia po 5 pln.

Handel stanal. Co nie zmienia faktu moim zdaniem, ze gdyby sie ustabilizowal byk na WBC gdzies w przedziale 25-27 pln to bylo by bardzo dobrze nadal.

W handlu robisz to nie rozumiesz. Jakbys kupowal polprodukt tez za historycznie najwyzsza cene i twoj produkt po przerobieniu spadal to bys moze zrozumial. Sam kiedys pisales, ze ciebie cena bydla nie interesuje, bo masz jakas tam marze. U nas tak samo, co z tego, ze byk drogi, jak cielak/odsadek drogi i zostaje to samo, a po korekcie to nawet mniej? Jakbys kupil ta poltusze po 30 za O klase przetrzymal jakis czas i teraz sprzedal po 27 to tez bys twierdzil, ze w sumie to i tak 27 to dobra cena?

Edytowane przez asus921
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, asus921 napisał(a):

W handlu robisz to nie rozumiesz. Jakbys kupowal polprodukt tez za historycznie najwyzsza cene i twoj produkt po przerobieniu spadal to bys moze zrozumial. Sam kiedys pisales, ze ciebie cena bydla nie interesuje, bo masz jakas tam marze. U nas tak samo, co z tego, ze byk drogi, jak cielak/odsadek drogi i zostaje to samo, a po korekcie to nawet mniej? Jakbys kupil ta poltusze po 30 za O klase przetrzymal jakis czas i teraz sprzedal po 27 to tez bys twierdzil, ze w sumie to i tak 27 to dobra cena?

Ja to doskonale rozumiem, sam mam na magazynie ponad 65 ton miesa kupionego w sierpniu i bardzo nie na reke jest mi obecny spadek bo nie moge go sprzedac.

Tez liczylem, ze nawet jesli on nastapi to napewno nie teraz.

Natomiast inna sprawa jest to, ze obecnie sprzedajecie sztuki urodzone 2 lata temu, kiedy cielak byl"za darmo" , gdzie przez ten czas skarmianie tez bylo relatywnie tanie porownujac do ceny ktora sie dostaje za byka.

I dzis wygra ten kto ma caly lancuch produkcyjny , od mamek, cielakow bo trzymanie az do konca.

I tak ten co dzis musi kupic cielaka to zaczyna nowy cykl loteryjny pod tytulem co bedzie za 2 lata.

Wolowina juz tania nie bedzie, mysle ze zostaniemy na stale powyzej 6 euro za O czyli jakies 25 zl. Tak jak zawsze bedzie sie ruszac w jakims zakresie ale nie sadze aby stanialo ponize tego poziomu.

Spadlo poglowie we Francji, Holandii, Hiszpanii, Polsce... A konsumpcja rosnie.

Mercosur tez tego nie zmieni bardzo bo brakuje w USA, Chinach czy nawet Australii wiec to mieso sie rozejdzie

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano

@karol885

Niby rozumiesz, ale nie rozumiesz. To, ze cielak byl kupiony 2 lata temu nic nie zmienia liczy sie sila nabywcza sprzedanego byka czyli co na jego miejsce mozesz wstawic i za ile. Tak samo moglbys powiedziec, ze odsadek musialby być liczony po cenie z dnia zaplodnienia krowy mamki, a nie aktualnej rynkowej, albo, ze pszenica 2 lata temu za drogo sprzedana, bo jeszcze produkowana po cenie tanich nawozow, a ta co teraz sprzedawana za tanio, bo nawozy rok wcześniej kupowales drozej...

Cykl zamkniety faktycznie ostatnie 2 lata wygrywa, tylko bierz pod uwage, ze trzymajac tylko 20 mamek musisz utrzymac lacznie 60 sztuk, w tym i byki i jalowki, a sprzedajesz tylko 20 sztuk rocznie vs 60 sztuk przy cyklu otwartym z odsadka np.

• Like 1
Opublikowano

20 mamek = 20 odsadków przy mamkach i zanim odsadki zabierzaesz od krowy to te poprzednie są już na sprzedaż , półtora roku ze swojej hodowli kryte dobrym bykiem maja po około 700 kg 

Opublikowano (edytowane)

Ja emerytom kazałbym kupować jedzenie na zapas jak preppersi. W sumie to pewnie połowa i tak żyje. Wyjdzie ktoś z polityków i powie że ich podwyżki nie obowiązują bo mają konserwy i solanki sprzed pół roku😂

5 minut temu, jarecki napisał(a):

20 mamek = 20 odsadków przy mamkach i zanim odsadki zabierzaesz od krowy to te poprzednie są już na sprzedaż , półtora roku ze swojej hodowli kryte dobrym bykiem maja po około 700 kg 

Tak a tam nic nie pada. Kraina mlekiem i miodem płynąca. Wyskakuje susza nie ma pastwisk i dokarmiasz albo w ogóle nie masz pastwisk i potrzebujesz masę słomy 

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

ja się tylko odniosłem do słów ASUS 921 że robi sie 60 sztuk , 

Wiem sam mam parę mamek ale to wydaje lepsze niż jest w rzeczywistości. Jak wszystko idzie dobrze to super przyrosty i faktycznie 700 kg w 18 miesięcy. Tylko jak padnie cielak albo zaczyna chorować a mamka ma więcej mleka to mamy cyrk. Nie każda przyjmie obcego cielaka itd

• Like 1
Opublikowano

kiedys na you tube wyswietliło tak blondynka z hodowlą mamek mieli sporo , troche oglądałem bo byłem ciekaw czy mają wypas mamek bo wygladało jak by utrzymywali alkierzowo to bydło ?

Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał(a):

kiedys na you tube wyswietliło tak blondynka z hodowlą mamek mieli sporo , troche oglądałem bo byłem ciekaw czy mają wypas mamek bo wygladało jak by utrzymywali alkierzowo to bydło ?

Ja mam na kojcach te mamki to teraz od jednej z cielakiem wybierałem 3 razy obornik a obok 2 jałówki 600 kg ani razu nie wybierany. Taka typowo mięsna sztuka bez bebecha to zje śrutę trochę kukurydzy i leży 

Opublikowano
13 godzin temu, mareckii2006 napisał(a):

Tak tak, już ci podskoczy. Tak podskoczy, że dwa tygodnie trzeba czekać łaskawie na odbiór bo nie chcą. 

Ja wczoraj dzwoniłem dziś przyjechali a mieli być piątek lub poniedziałek. Więc jest zapotrzebowanie. A cena mówili że jak pójdzie do góry to za miesiąc a jak będzie się okaże. 

Opublikowano
mareckii2006 napisał:

Wiesz lepiej niż ja? To może ty kupisz ? Ile bierzesz i jaka cena skoro według ciebie takie zapotrzebowanie ? 

8 godzin temu, micgal39533 napisał(a):

Tak tak nie chcą 🤣

Oczywiście że wiem lepiej niż Ty

Opublikowano

Zadałem pytanie : kupujesz? Za ile ? Czy tylko potrafisz szczekać dużo , namawiając wszystkich do przetrzymywania ? Rozumiem, że w razie dalszych spadków wyrównujesz różnicę, skoro na publicznym forum gwarantujesz wzrosty? 

Opublikowano

Obecnie za czeli w Polsce z Niebieskim .

Strefa zagrożona będzie znacznie większa. Wirus uderzył w trzech stadach bydła .

https://www.topagrar.pl/articles/zdrowie-bydla/strefa-zagrozona-bedzie-znacznie-wieksza-wirus-uderzyl-w-trzech-stadach-bydla-2539756?fbclid=IwY2xjawNdxeZleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBPUTZzbUZRV2NkY2tOSkhGAR4TtWzqrvVWRDUlVsHsnllcHU2MzWn8nkMJc

• Thanks 1