Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, TommyLee napisał(a):

Witam. Dzwoniłem do sprzedawcy cieląt- odsadków. Jestem w szoku za 190kg byczka CH 5150 brutto. Mało tego ,  żeby kupić to chyba trzeba stać pod bramą i brać zanim zejdą z samochodu. Tak szybko się sprzedają... 

A najlepsze, ze z tych 190kg zostanie 140kg i w papierach 2.5 miesiaca.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

@ab23 zoba jak tanio charolaise mają 🙆🏻‍♂️

Dobrze że na kupiłem jak były tanie  teraz tylko będę sprzedawał  🤭

Opublikowano

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/bydlo/39150-firma-skupujaca-bydlo-zalega-rolnikom-miliony-zlotych-poszkodowanych-jest-nawet-100-hodowcow

Chyba o tych biznesmenach pisaliście 

Opublikowano (edytowane)

Mają rozmach sk***ysyny

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano

A najsmutniejsze w tym wszystkim jest to że nic im nie zrobią. Koledzy ciężko będą mieli odzyskać pieniądze, chociaż ja sądzę że to jest nierealne w ogóle. A ustawieni już są, chyba że założą firemke na kolegę i znów będą robić to samo. 

Opublikowano
12 godzin temu, TommyLee napisał(a):

Witam. Dzwoniłem do sprzedawcy cieląt- odsadków. Jestem w szoku za 190kg byczka CH 5150 brutto. Mało tego ,  żeby kupić to chyba trzeba stać pod bramą i brać zanim zejdą z samochodu. Tak szybko się sprzedają... 

a za te 2-3 lata jak przyjdzie do sprzedaży i przyjdzie mocny dołek[ miejmy nadzieję że nie] to sprzeda byka za niewiele więcej jak kupił odsadka.

Nie ma co się czarować, wiecznie po 17 zł [ na żywą[ byki nie będą. Pomijając fakt że ludzie nawstawiali towaru, chyba że tylko ja to zaobserwowałem.

Opublikowano
9 minut temu, Wpaw napisał(a):

A najsmutniejsze w tym wszystkim jest to że nic im nie zrobią. Koledzy ciężko będą mieli odzyskać pieniądze, chociaż ja sądzę że to jest nierealne w ogóle. A ustawieni już są, chyba że założą firemke na kolegę i znów będą robić to samo. 

Najskuteczniejsze to jest to że prawo jest tworzone pod tego typu cwaniaczków....

Teraz, ŻakowskiSławomir napisał(a):

a za te 2-3 lata jak przyjdzie do sprzedaży i przyjdzie mocny dołek[ miejmy nadzieję że nie] to sprzeda byka za niewiele więcej jak kupił odsadka.

Ja mam nadzieję że ten dołek przyjdzie szybciej niż później 

Opublikowano

Ja nie mam na tyle bydła żeby od tego zależało to czy będę jadł chleb suchy czy nie, ale jak widzę ceny cieląt mniejszych lub większych to łapie się za głowę. Sytuacja zmienia się tak szybko[ nie wspomnę o tych wszystkich chorobach itp.] że nie wiadomo co będzie po żniwach, a gdzie za 20-25 miesięcy jak ten byk czy jałówka urośnie. Podziwiam tych ludzi - albo są odważni albo głupi.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Nie ma co się czarować, wiecznie po 17 zł [ na żywą[ byki nie będą. Pomijając fakt że ludzie nawstawiali towaru, chyba że tylko ja to zaobserwowałem.

Kto nawstawiał towaru ? 

Opublikowano
1 minutę temu, Cybulek17 napisał(a):

Kto nawstawiał towaru ? 

Ja zauważyłem że towaru brakuje i będzie brakować chyba że sprowadzą. Ludzie kasują powoli przygody z produkcja zwierzęca 

Opublikowano

Wielkopolskie to kipi od towaru. Dosłownie i w przenośni, cielaki na zapisy, część ludzi co miała likwidować wróciła do hodowli. Przywożą nawet  jakieś zdechlaki z mazur co to kipnie za 3 dni, ale ważne że jest towar. Są nawet tacy odważni co prosto ze świń weszli w bydło. Obstawiam że na ziarno kukurydzy to nic nie będę zbierał bo jak idzie dostać od 6-7,5 tyś za ha kukurydzy na kiszonkę to nie ma co się oglądać. Tutaj ziemia po 3,5 tyś to nic dziwnego, Mówię o PJA,PKR , PWR

3 minuty temu, Cybulek17 napisał(a):

Kto nawstawiał towaru ? 

Opublikowano
18 minut temu, Bartek933 napisał(a):

Mam nowa obore i w marcu były ostatnie zakupy cielat, czesc kojcow stoi pusta. Sąsiad po sprzedaży byków też zrezygnował z zakupu cielat za obecne stawki. 

Poczekamy do jesieni 

To jest rozsądne podejście. Osobiście kupuję tylko to co muszę tj. Żeby dostawić do matek albo okazja