Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, asus921 napisał(a):

@Cybulek17

Ta fotka u ciebie ? Dlaczego TMR, a nie sloma osobno ? Rozumiem, ze na masterbullu jedziesz.

Juz jakies wnioski i wyniki u siebie ?

Pogadamy na priv żeby tu spamu nie robić

2 godziny temu, zachodnihobbysta napisał(a):

Ja to widzę tak że zboże tanie to trzeba wszystkie mniejsze hodowle ustawić na opas na sucho bo w molochach jest tańsza amortyzacja sprzętu oni będą paś kiszonkami bo im się opłaca. Później jakieś sztuczne zawirowania z cena zboża 150% do góry w ciągu kwartału i opas na sucho sam się kończy.... kilku upadnie i znów moloch się zrobi większy.... a My do pracy......

Duże fermy idą w suchy tucz bo jest logistycznie dużo prościej to ogarnąć . Jak masz mało swojej paszy to na jeden telefon Ci przywiozą parę aut paszówki z kraju czy wschodu a kiszonki już nie .

Opublikowano
38 minut temu, MariuszDe napisał(a):

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/bydlo/37891-niemcy-rekordowe-ceny-bydla-rzeznego-niska-podaz-bykow

Ładnie idzie w górę 

Ciekawe gdzie się schował naganiacz mareczek co tu tak miauczał 

• Like 2
Opublikowano
W dniu 5.02.2025 o 17:29, mareckii2006 napisał(a):

Kaziu pilnuj się i wagi i kłaniaj się w pas handlarzykowi, bo po niedzieli kolejne obniżki. 

@soltys48 ten 

W dniu 7.02.2025 o 21:15, mareckii2006 napisał(a):

Po niedzieli kolejna złotóweczkę w dół. W dodatku przypadki gruźlicy bydła. 

.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, asus921 napisał(a):

W tym roku naszczescie zmniejszyli ekoschemat ciecie slomy na 1 punkt, to moze ludzie wroca do sprzedazy z pokosu w normalnej cenie.

Jakie na szczęście krucafiks🤣 ja tam wiekszosc tne a i po soi i kukurydzy tez idzie ten ekoschemat 🙃😅

Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/waga-inwentarzowa-1x2-2m-5t-do-bydla-bykow-zywca-12033985845?bi_s=ads&bi_m=productlisting:mobile:query&bi_c=OGZiYmMxYTgtNjkwMC00YjhjLWI4OWQtODUwZDFiMTU3ZTkyAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=67b65750-6991-46dd-bcb1-12c5e2c4c6dc

Chłopaki chyba nada się takie coś do ważenia bydlaków i bb że zbożami? Może ktoś zamawiał od tego sprzedającego i podzieli się opinią czy wszystko ok? Wiem że niektórzy kombinują coś taniej z sensorami itp ale to nie dla mnie zabawa że tak powiem.

Opublikowano
1 godzinę temu, livebird napisał(a):

Jakie na szczęście krucafiks🤣 ja tam wiekszosc tne a i po soi i kukurydzy tez idzie ten ekoschemat 🙃😅

No fakt, do kombinacji moze i dobrze bylo, ale odkad ekoschemat ciecia slomy to cena z pokosu mocno w gore. Pusc sobie chociazby obornik za 2 punkty, bo i tak tych dwoch laczyc nie mozna. Do obornika oswiadczenie puscic i wy.j**ane jaja.

Opublikowano
11 minut temu, asus921 napisał(a):

No fakt, do kombinacji moze i dobrze bylo, ale odkad ekoschemat ciecia slomy to cena z pokosu mocno w gore. Pusc sobie chociazby obornik za 2 punkty, bo i tak tych dwoch laczyc nie mozna. Do obornika oswiadczenie puscic i wy.j**ane jaja.

Za mało obornika a u nas słoma tania mało hodowli wioske obok stadnina nawet po 20 zł za balota zbiera z pokosu 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, kampl napisał(a):

Ponoć sprawdzają to w jakiś sposób, satelitarne bo akurat na drona to trzeba mieć pecha by trafic

System satelitarny widzi na nowo co 3dni , czyli nie widzą że o 8 rano wozisz makaron, a o 14 wjeżdżasz z pługiem 

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano
4 godziny temu, Michal014d napisał(a):

https://allegro.pl/oferta/waga-inwentarzowa-1x2-2m-5t-do-bydla-bykow-zywca-12033985845?bi_s=ads&bi_m=productlisting:mobile:query&bi_c=OGZiYmMxYTgtNjkwMC00YjhjLWI4OWQtODUwZDFiMTU3ZTkyAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=67b65750-6991-46dd-bcb1-12c5e2c4c6dc

Chłopaki chyba nada się takie coś do ważenia bydlaków i bb że zbożami? Może ktoś zamawiał od tego sprzedającego i podzieli się opinią czy wszystko ok? Wiem że niektórzy kombinują coś taniej z sensorami itp ale to nie dla mnie zabawa że tak powiem.

Mam od nich taką wagę ale wziąłem z legalizacją. Zrobiłem poskrom i jak trzeba zważyć zwierzaka to stawiam poskrom na wagę.

Wracając do żywienia na sucho to wymyślił to ktoś żeby na tym zarobić czyli firmy produkujące premiksy/koncentraty żeby była większa sprzedaż i wmawiają nam teraz że żywienie trawa i kuku jest nie ekonomiczne i nie efektywne.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Daro20 napisał(a):

Mam od nich taką wagę ale wziąłem z legalizacją. Zrobiłem poskrom i jak trzeba zważyć zwierzaka to stawiam poskrom na wagę.

Wracając do żywienia na sucho to wymyślił to ktoś żeby na tym zarobić czyli firmy produkujące premiksy/koncentraty żeby była większa sprzedaż i wmawiają nam teraz że żywienie trawa i kuku jest nie ekonomiczne i nie efektywne.

Ładowarką przewidzisz? 

Opublikowano
37 minut temu, Rafi1979 napisał(a):

Ile mozna realinie dostac na zywą wagę za 11 sztuk hf z luzu w wadze ok. 750 kg? Wlkp

Musisz zmienić forum bo tu są inne tematy już od paru dni ,a co do ceny to 12.5 br

Opublikowano

ja oodałem do osi 22,65  za o jestem zadowolony bydlo wazone na ogolnej wadze hf 54% dwa mieszance w r 56% po przeliczeniu 14,30brutto wyszło jakby handlarz na zywo zabrał godzac sie naogolna wage 750kg srednia zywa

Opublikowano
30 minut temu, slawekz1975 napisał(a):

ja oodałem do osi 22,65  za o jestem zadowolony bydlo wazone na ogolnej wadze hf 54% dwa mieszance w r 56% po przeliczeniu 14,30brutto wyszło jakby handlarz na zywo zabrał godzac sie naogolna wage 750kg srednia zywa

Oddawales tam coś mięsnego? Jakie średnio wybicia?