Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał(a):

Dokładnie. To ten sam towar który jest wycenionych i czeka czasami 2 ,albo i 3 tygodnie do odbioru. 

Czasami i to baaardzo rzadko. Najczęściej pod konkretnego klienta 

Opublikowano
12 minut temu, bator napisał(a):

sprzedana krowa hf 9,50 Oczywiście powiedział ze bydła jest w opór i będzie tanieć

Mój odbiorca znowu mówi, że zakłady towaru szukają bo bydła nie ma za wiele, północne mazowsze

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
25 minut temu, HF86 napisał(a):

Dokładnie. To ten sam towar który jest wycenionych i czeka czasami 2 ,albo i 3 tygodnie do odbioru. 

I to mi się w nich nie podoba jadą i dojechać nie mogą a jak towaru brak to za 5 minut by byli.

Opublikowano
49 minut temu, soltys48 napisał(a):

Odjazdy to robią rude kundle i angusy

Ta z dzisiejszej sprzedaży tak była zdajana

IMG20250124152030.jpg

Wiem bo teraz wycielilymi się 2 jałówki limousine/angus już jak wchodziłem do kojca to biegły w drugi koniec. Jeszcze kurna mleka z 12-15 litrów bo to 3-4 pokolenie na czymś mlecznym

Opublikowano
5 minut temu, bator napisał(a):

tak

Kasa na miejscu ? Jak z wagą ?

1 minutę temu, Azor07 napisał(a):

U mnie 4 jałówki jak nigdy, ma się na hodowlę ,ale z tego co się dzieje to ciężko będzie  . Nie wiadomo czy inwestować w kupno byczków ☹️

IMG_20250131_093141.jpg

Co się dzieje ?

Opublikowano
1 minutę temu, AdamRo napisał(a):

Kasa na miejscu ? Jak z wagą ?

Na miejscu,wydaje mi sie waga ok z jedna sztuka już nie cudowałem z ogólna

Opublikowano
4 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Wiem bo teraz wycielilymi się 2 jałówki limousine/angus już jak wchodziłem do kojca to biegły w drugi koniec. Jeszcze kurna mleka z 12-15 litrów bo to 3-4 pokolenie na czymś mlecznym

W ubiegłym roku kupowałem zastrzyk na ograniczenie mleka , działa to tak że krowa daje mniej mleka przez kilka dni a potem wraca , akurat wraca jak cielak jest tygodniowy i ma większy apetyt

Opublikowano
13 minut temu, AdamRo napisał(a):

Co się dzieje ?

Te choroby bydła ☹️,zmuszają do myślenia czy jest sens kupować cielaki , choć z tego co  widzę to ruch jest ,a może dlatego że bydło było drogie ,może po spadkach się to uspokoi . 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, kazik6 napisał(a):

jadąc na ogólna tez trzeba sie pilnowac

Nie ma powodu żeby spuszczał wodę czy  pompował opony helem w moim przypadku. 🙆 Handlarze z okolicy wożą dla ubojni i biorą tylko za transport od sztuki 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Michal97rolnik napisał(a):

Najbardziej mnie zdziwiło małe wybicie, byk 883 kg miał 406 kg mięsa. Ok wiem, że hf, ale myślałem że będzie chociaż 50 % mięsa z tej wagi.

Potężna krowa ze skrętem macicy w wadze Twojego byka dała u nich rzekomo 250kg mięsa, także... no... 🤨

1 godzinę temu, maczopestka napisał(a):

Mój odbiorca znowu mówi, że zakłady towaru szukają bo bydła nie ma za wiele, północne mazowsze

Dziś handlarz z którym bardzo rzadko handluję sam zadzwonił czy czegoś nie ma, także popyt jest

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, danielhaker napisał(a):

Potężna krowa ze skrętem macicy w wadze Twojego byka dała rzekomo 250kg mięsa, także... no... 🤨

W lato pojechała taka nie za duża ale w dobrym mięsie krowa, 787kg u mnie na wadze, na haku 392, a do tego jak się okazało była jeszcze mumia w środku

Opublikowano
11 minut temu, danielhaker napisał(a):

Potężna krowa ze skrętem macicy w wadze Twojego byka dała u nich rzekomo 250kg mięsa, także... no... 🤨

Dziś handlarz z którym bardzo rzadko handluję sam zadzwonił czy czegoś nie ma, także popyt jest

Ja miałem przypadek krowy po wypchnięciu macicy i operacji na trawieniec pojechała już obdojona około roku po zabiegach ponad 700 miała dokładnie nie pamietam ale z 210 kg na pierwszym rozliczeniu jak chciałem zdjęcia co odrzucone bo krowa w teori zdrowa pojechała zrobiło się nagle 330 kg wbc😜 ale pierwsza myśl że może coś nie tak było bo jednak cięta była..podobno nowy pracownik źle półtusze zważył bla bla bla😝

Opublikowano
38 minut temu, danielhaker napisał(a):

U mnie dziś dwóch handlarzy zajechało i się pytało czy czegoś nie ma. Nigdy tak nie było żeby zajeżdżali. 
Sami widzicie że wbc to jest czarna magia jeśli chodzi o wyboje. Mogą pisać co chcą. Chyba ze jest się szczęściarzem i robi się za okoliczną reklamę. Wtedy wyboje wychodzą dobrze. Lub jest się poważnym graczem na rynku 

• Haha 1
Opublikowano

To była nagła sytuacja, sobota po południu i żadna ubojnia nie chciała przyjąć. Tu się zgodzili, ale samochodem do odbioru leżaków. Mi to bez różnicy, krowa zdrowa, stojąca, tyle że tykająca bomba bo do poniedziałku nie przeżyje. Przysłali rozliczenie pocztą i jak im udowodnisz że było więcej 🤷‍♂️

Opublikowano
9 godzin temu, danielhaker napisał(a):

To była nagła sytuacja, sobota po południu i żadna ubojnia nie chciała przyjąć. Tu się zgodzili, ale samochodem do odbioru leżaków. Mi to bez różnicy, krowa zdrowa, stojąca, tyle że tykająca bomba bo do poniedziałku nie przeżyje. Przysłali rozliczenie pocztą i jak im udowodnisz że było więcej 🤷‍♂️

Dzwonisz i się kłócisz że mają udokumentować zdjęciami czego ile wywalili bo jest za mało i tyle 😜 ja poza tą jedną sytuacją na wbc złego słowa nie powiem 

Opublikowano
5 minut temu, Ursus11 napisał(a):

W irz już z poziomu rolnika można sobie sprawdzić wagę. Szkoda że mało osób o tym wie😉

Nie do końca to jest wiarygodne ostatnio sprzedałem małą krowę ponad 550 kg później patrzę właśnie w Irz a tam waga wpisana 450 więc też piszą jak chca

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Ursus11 napisał(a):

W irz już z poziomu rolnika można sobie sprawdzić wagę. Szkoda że mało osób o tym wie😉

Jaką wagę i czyją 🤔

Nie ma obowiązku ważenia żywego bydła. 

Opublikowano
Godzinę temu, Ursus11 napisał(a):

Tam to piszą co chcą . Widać nie dawno się o tym dowiedziałeś ze jest tak możliwość