Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie tak. 

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Narobić się zawsze można ... Tylko też fajnie jak coś takiego dla siebie masz z tej roboty. Czy to motocykl, czy jakieś wędki czy inna pasja, ważne mieć coś innego niż robota, coś tylko dla siebie.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Ja też mam zamiar...życie i zdrowie ucieka. A uj z tym dorabianiem gospodarki. Co zarobisz to myślisz potem co kupić za to i rok za rokiem mija a bogaci się otoczka rolnicza.

Tylko tak zasugeruję... wiem że lubisz mieć swoje zdanie...

Nie kupuj Chinola....kup coś nawet na gaźnikach...ale nie Chinola...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, Popier96 napisał(a):

A ja mam zamiar sprzedać, bo i tak nie mam czasu jeździć. Wolę spróbować dorobić siebie w tym czasie. Perspektywa zmienia się z wiekiem jak widać. 

Jak się nie dorobiłeś we właściwym czasie, to potem🤷...

Opublikowano
2 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Co jeśli dla kogoś robota to sens i właśnie rozwój sprawia mu radość? Czy to złe podejście?

Nie gniewaj się Pedro, ale wchodzenie w spółkę z kimś z grup czy forum to zły pomysł. Może się udać, ale jakoś tego nie widzę z swojej perspektywy. 

Przecież nie wejdę w temat z byle kim bo fajnie się gada... Najpierw trzeba popróbować tej współpracy i popracować razem. 

Gdyby nie to, że mam dużo do wniesienia w biznes ( ocieplony magazyn 350m2) i fundusze na zakup na start to wcale bym o tym nie myślał. Ale szkoda żeby stało bezużyteczne 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tylko tak zasugeruję... wiem że lubisz mieć swoje zdanie...

Nie kupuj Chinola....kup coś nawet na gaźnikach...ale nie Chinola...

Obserwuje rynek nie jest łatwo wybrać. Zobaczę co po przymiarkach będzie pasować dla mnie i młodego. Na pierwsze moto to i tak coś mniejszego będzie, potem muszę zrobić A. Wiem że markowe to markowe, dzięki za dobrą radę.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
9 minut temu, Popier96 napisał(a):

Nie gniewaj się Pedro, ale wchodzenie w spółkę z kimś z grup czy forum to zły pomysł. Może się udać, ale jakoś tego nie widzę z swojej perspektywy

Tylko obcy z nim w spółkę wejdzie.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Przecież nie wejdę w temat z byle kim bo fajnie się gada... Najpierw trzeba popróbować tej współpracy i popracować razem. 

Gdyby nie to, że mam dużo do wniesienia w biznes ( ocieplony magazyn 350m2) i fundusze na zakup na start to wcale bym o tym nie myślał. Ale szkoda żeby stało bezużyteczne 

Próbuj, a nóż widelec się uda. U mnie za spora konkurencja na takie współpracę. Mnóstwo firm, a pracownicy po robocie walą fuchy. Stolarz co w trzecim domu. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Obserwuje rynek nie jest łatwo wybrać. Zobaczę co po przymiarkach będzie pasować dla mnie i młodego. Na pierwsze moto to i tak coś mniejszego będzie, potem muszę zrobić A. Wiem że markowe to markowe, dzięki za dobrą radę.

Jak jesteś kawał chłopa to na każdej 125 oprócz małego Wiadra będziesz dziwnie wyglądał ... Już nie mówiąc o tym że rynek 125 jest teraz chory, w tej samej cenie można kupić coś większego ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

Obserwuje rynek nie jest łatwo wybrać. Zobaczę co po przymiarkach będzie pasować dla mnie i młodego. Na pierwsze moto to i tak coś mniejszego będzie, potem może zrobię A. 

Grześ rób A. Nie wchodz w te pierdziawki 😉 to dla małolata pasuje. 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Obserwuje rynek nie jest łatwo wybrać. Zobaczę co po przymiarkach będzie pasować dla mnie i młodego

Nie odpowiem...nie znam preferencji...

...jedynie sugeruje ...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Próbuj, a nóż widelec się uda. U mnie za spora konkurencja na takie współpracę. Mnóstwo firm, a pracownicy po robocie walą fuchy. Stolarz co w trzecim domu. 

U mnie właśnie nie ma tego. Nie ma kogo ze znajomych czy najbliższej okolicy do spółki brać. Bo zwyczajnie nikt się tym nie zajmuje 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Jak jesteś kawał chłopa to na każdej 125 oprócz małego Wiadra będziesz dziwnie wyglądał ...

Nie ja z tych szczupłych bardziej, choć ostatnio 88kg pokazało i 180cm jest. Dobre varadero ciężko znaleźć albo ceny kosmos za nie młody egzemplarz 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak jesteś kawał chłopa to na każdej 125 oprócz małego Wiadra będziesz dziwnie wyglądał ... Już nie mówiąc o tym że rynek 125 jest teraz chory, w tej samej cenie można kupić coś większego ...

125 teraz modne...bo B..

..niektórzy boją się dużych pojemnosci...a nie ma czego.

Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

Nie ja z tych szczupłych bardziej, choć ostatnio 88kg pokazało i 180cm jest. Dobre varadero ciężko znaleźć albo ceny kosmos za nie młody egzemplarz 

Dlatego robić prawko i wtedy można szukać. W cenie małego Wiadra kupisz spokojnie jakiegoś Bandita, FZtke itp motocykle.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

..niektórzy boją się dużych pojemnosci...a nie ma czego.

Szczególnie 4 cylindrowych, do tych 5-7 tys obrotów przecież za wiele się nie dzieje. Bo dwucylindrowe już bardziej żwawe na niskich obrotach.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6465 napisał:

Właśnie im dałem po buziaku na do widzenia i pewnie wrócę na święta. Wiadomo że nie jest lekko. Ale ja uwielbiam tą robotę żona o tym wie i mnie nie ogranicza w czymś co lubię. A dzieci z czasem zrozumieją że pieniądze nie spadają z nieba.

mi by było szkoda życia bo mogłem...

Chłoporobotnik napisał:

2 minuty temu, radekz200 napisał(a):

co tu taka cisza? wszyscy debatę w końskich oglądają 😂

Po robocie wypita darowana Perła i idę spać. Jutro po 5 też trza wstać.

🤦🤦🤦🤦🙄

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v