Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ty też z tych co w to wierzą?

Ja tak, praktykuje i dobrze mi z tym. Lżej w życiu jest. Do tego trzeba dojrzeć. Kiedyś może z 10 lat prawie wcale nie uczestniczyłem w życiu kościoła.

Nie mam zapędów do nawracania. Może jakbym w średniowieczu żył to jakaś wyprawa krzyżowa czy inne, to czemu nie. 

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Strongman napisał(a):

Nieda się nawrócić w ostatniej chwili.

Byłeś dziś?. Syn marnotrawny wrócił i ojciec imprezę z tej okazji wyprawił. Jeszcze jest szansa i dla Piotra. Tylko musi chcieć. 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie wymagaj zbyt wiele... 

A w czym niby? 

Czasami potrzeba takiej jedności z innymi...

To w człowieku siedzi..

Przez to od pradawnych czasów były różne bogi...

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak chcę bajek posłuchać to nie muszę z chałupy wyłazić.

No nie musisz. Włącz sobie radio Maryja.. 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Ktoś kto to wymyślił był geniuszem. Miał pełną kontrolę, władzę i pieniądze... 

Wiara powstała zanim powstały pieniądze. Nawet Neandertalczycy ponoć wierzyli w życie pozagrobowe. 

Opublikowano
Teraz, konteno napisał(a):

portfel lżejszy jak na tace dasz , sumienie czystsze że troszczysz sie o potrzeby wspólnoty kościoła

Wiesz, nie mam ochoty wspomagać organizacji z której się wypisałem... A co do wspólnoty... Lepiej niech każdy się troszczy o siebie a nie o innych...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ktoś kto to wymyślił był geniuszem. Miał pełną kontrolę, władzę i pieniądze... 

Owszem...

Jednak nie wymyślił..wykorzystał jedynie...

Ludzie jak czegoś nie rozumieją, to tłumacza sobie to w taki sposób, by to przyswoić, zrozumieć...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Leszy napisał(a):

Wiara powstała zanim powstały pieniądze. Nawet Neandertalczycy ponoć wierzyli w życie pozagrobowe. 

Może zbyt poleciałem z pieniędzmi. Ale ten kto wymyślał wiary miał wszelakie dobra i nic mu nie brakowało.

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Owszem...

Jednak nie wymyślił..wykorzystał jedynie...

Ludzie jak czegoś nie rozumiał, to tłumacza sobie to w taki sposób, by to przyswoić, zrozumieć...

Nazwijmy rzeczy po imieniu. Wykorzystał słabości/niewiedzę innych ludzi. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
2 minuty temu, marulekk napisał(a):

był wet do cielaka, żadne płuca a żołądek nie pracuje , dostał zastrzyki , tube na rozruch w pysk, zaraz pojde mu jeszcze sody  wlać i czekamy

Może lepsze. Po płucach powikłania się ciągnął. Jak z tego wyjdzie to będzie normalnie rósł. 

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał(a):

Tylko potem ktoś na podstawie tego zbudował sobie świetny biznes w którym mniej chodzi o wiarę a bardziej o pieniądze i wpływy ...

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czasami potrzeba takiej jedności z innymi...

To w człowieku siedzi..

Przez to od pradawnych czasów były różne bogi...

Nie ma czegoś takiego jak jedność, zawsze wygrają silniejsi, i pieniądze 

5 minut temu, marulekk napisał(a):

był wet do cielaka, żadne płuca a żołądek nie pracuje , dostał zastrzyki , tube na rozruch w pysk, zaraz pojde mu jeszcze sody  wlać i czekamy

Jaki wiek cielaka?

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał(a):

Byłeś dziś?. Syn marnotrawny wrócił i ojciec imprezę z tej okazji wyprawił. Jeszcze jest szansa i dla Piotra. Tylko musi chcieć. 

Ale nic tam nie było o zbawieniu. Ta przypowieść ma dwa morały  albo nawet 3. 1. Nie rozpierdol wszystkiej kasy ze spadku  na k**wy i picie bo będziesz musiał żreć świńskie żarcie albo i nawet nie. Po 2 ojciec zawsze cie przyjmie spowrotem (albo i nie). 3 bycie dobrym synem nie popłaca bo starasz się pomagasz a i tak ten co wszystko przejebał będzie miał lepiej.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Może zbyt poleciałem z pieniędzmi. Ale ten kto wymyślał wiary miał wszelakie dobra i nic mu nie brakowało.

Może raczej instytucje kościoła czy tam świątyni. I raczej jedna osoba tego nie wymyśliła. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v