Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Dużo też zależy od warunków trzymania bydła od żywienia

Żywienie to 70% sukcesu...dobrostan musi być zapewniony. Nikt mi nie powie, że krowa stojąca cały czas na łańcuchu przy żłobie ma odpowiednie warunki🤷

14 minut temu, Karol6130 napisał(a):

wyniki mleka jednoznacznie tego nie pokazują 

Zacznij od tego, że w Twoim przypadku, nikt nie jest w stanie wiedzieć, jak je interpretować...

Opublikowano
3 minuty temu, Kallina86 napisał(a):

A jakby nie umiała? Dobrze, że na zapiekankę od @12Pafnucy można liczyć xD 

Wtedy został bym wdowcem🤣

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Żywienie to 70% sukcesu...dobrostan musi być zapewniony. Nikt mi nie powie, że krowa stojąca cały czas na łańcuchu przy żłobie ma odpowiednie warunki🤷

Zacznij od tego, że w Twoim przypadku, nikt nie jest w stanie wiedzieć, jak je interpretować...

A czy to moja wina że krowy zaskakują mądrzejszych ode mnie 

Mam co mam i napewno tego nie zmienie 

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

Widać że miałeś w szkole pod górkę 🤣

Odezwał się absolwent wyższej uczelni, tylko nie bardzo może pojąć zasady interpunkcji

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Karol6130 napisał(a):

A czy Ty myślisz że ktoś z kim nie współpracujesz chce się pchać w problemy?

Nie pomyślałam o tym.

Tylko pomyślałam o tym jak tu wyjść z tego co się narobiło. A wydaje mi się że trzeba kogoś się po prostu poradzić kto będzie miał świeższy punkt widzenia. 

Tego czy będzie chciał się w to pchać czy nie to już będzie zależało jak z nim będziesz rozmawiać. 

Czy myślę dobrze czy nie to ja nie wiem? Tylko od samego początku szkoda mi twojego stada. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

no i Ty nie chciałeś a kolega poderwal i ma kobietę i sobie bzyka żyją sobie fajnie razem było brać jak się przystawiala miałeś więcej plusów bo masz prawo jazdy i auto. a w tym wieku to już kobieta dzieci nie będzie chciała więc mógłbyś pakować rowno.

sie nie przystawiała , mieliśmy okazję po prostu trochę pogadać w robocie na osobności o życiu prywatnym i tyle 

on ma prostsze łatwiejsze i dużo bardziej beztroskie życie , wolną rękę i wolna chate na najwyższej kondygnacji bloku i dzięki temu dużo bardziej wyrozumiałych krewnych w kwestii jego związków itp

a ja siedze na wiozce ze starą wredną znerwicowana matką 

więc który jest lepszy kandydat na partnera

z resztą on też ma prawo jazdy i auto kiedyś miał lecz sprzedał już dawno temu ,teraz kolejne ma w planach 

no i najważniejsze , ma 🧔

@Strongman słyszałeś ? podobno Putin w Rzeszowie mpkiem jechał sprawdzając ilu ukraincow w Pl siedzi

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2275451469637391&set=a.472587919923764

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kugiem wolę...

ma kto taki karawan 🤔

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, jacor73 napisał(a):

Odezwał się absolwent wyższej uczelni, tylko nie bardzo może pojąć zasady interpunkcji

Ważne to że we wszystkim jest ekspertem 🤣

3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Weźcie zabierzcie go stąd.

@12Pafnucy @Qwazi

Pisałeś, że to rozgarnięta dziewczyna. W którym miejscu?

nie wiem na co siedzi całymi dniami na tym forum nie mając z rolnictwem nic wspólnego. Chyba jednak chce wyjść za jakiegoś rolnika.

Edytowane przez Michał18
Opublikowano (edytowane)

@Michał18

Ty wszystkim przytakujesz a co za tym idzie nie masz własnego zdania. Wielokrotnie ci tu jest zarzucane. 

Nawet na proste pytanie które każdy rolnik powinien znać odpowiedź jeśli posiada w swoim gospodarstwie dany sprzęt powinien znać odpowiedź a ty nici. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
3 godziny temu, Kallina86 napisał(a):

Nie, jeszcze nie. 

Póki co psa, ale jeszcze z 10 lat, to i kot będzie xD 

Dobre i to 🙋

1 godzinę temu, Kallina86 napisał(a):

Niestary chłop, nadzieja jest :D 

Zależy dla kogo 

4 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Szponiasto heblować.

Nie wiem czy ona deska. Nie widziałem.

Marcin chyba szczupłe woli . Przynajmniej ta ostatnia taka była co wstawiał fotkę z wakacji 

4 godziny temu, 6465 napisał(a):

U mnie w okolicy  moda na Audi. Wszystko nowe prosto z salonu. Ale ja z nikim się nie ścigam a choć bym chciał to nie dogonię. A i qupra też biała lata. 

Kura nie narzekaj. Czysty grosz łupisz . Ciężko fizycznie nie pracujesz. A to że się nie dogoni to normalna sprawa. Nie da się nadrobić majątku kilku pokoleń jak co niektórzy mają

Opublikowano
9 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

To ja odpowiem pytaniami.

Czy zawsze musi być to spowodowane tym co u kobiet nazywa się brak pokarmu? 

A jeśli jest to zatrzymanie mleka. Co wtedy? 

Jak jest zatrzymanie to ściska się wymię kolanami 🤭😁🤣🤣🤣 a na poważnie podaję lek i mleko samo leci...

8 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Pierwiastka po trawieńcu prawdopodobnie z nowotworem jajników 

Po drugim cielaku, 35l w kanał, antybiotyk w mleku, gdzie nie powinno być go od dobrych dwóch tygodni

Parę sztuk powtarzało ruje 

Jest jeszcze parę ciekawych problemów 

A stado nie za duże 

Te doktory kręcą tobą bardziej niż krową 🤦

Opublikowano
5 godzin temu, Michał18 napisał(a):

Kura nie narzekaj. Czysty grosz łupisz . Ciężko fizycznie nie pracujesz. A to że się nie dogoni to normalna sprawa. Nie da się nadrobić majątku kilku pokoleń jak co niektórzy mają

Chłopie ten wpis to nie narzekanie. Tak dobrze jak teraz to ja nigdy nie miałem. Narzekałem jak parę lat temu leżałem na łóżku i musiałem walić w pampersa. To było strasznie upokażające. Teraz zdrowie w miarę dopisuje i jest lux. 

• Like 2
Opublikowano
Michał18 napisał:

3 godziny temu, Kallina86 napisał(a):

Nie, jeszcze nie. 

Póki co psa, ale jeszcze z 10 lat, to i kot będzie xD 

Dobre i to 🙋

1 godzinę temu, Kallina86 napisał(a):

Niestary chłop, nadzieja jest :D 

Zależy dla kogo 

4 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Szponiasto heblować.

Nie wiem czy ona deska. Nie widziałem.

Marcin chyba szczupłe woli . Przynajmniej ta ostatnia taka była co wstawiał fotkę z wakacji 

4 godziny temu, 6465 napisał(a):

U mnie w okolicy  moda na Audi. Wszystko nowe prosto z salonu. Ale ja z nikim się nie ścigam a choć bym chciał to nie dogonię. A i qupra też biała lata. 

ale kto Ci broni zrobić uprawnienia i zacząć jeździć "czysty grosz będziesz łupił" zobaczysz jaki to lekki kawałek chleba

• Like 1
Opublikowano

Krowa po wycieleniu może ,,nie oddać mleka'' ,o ile krowa mleko posiada [ siarę] można to ,,ruszyć '' farmakologicznie jak pisze Sławek ,ale można zrobić tak jak robi cielę ,czyli walić ze łba w wymię          :$

• Haha 1
Opublikowano
slawek74 napisał:

Jak jest zatrzymanie to ściska się wymię kolanami 🤭😁🤣🤣🤣 a na poważnie podaję lek i mleko samo leci...

8 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Pierwiastka po trawieńcu prawdopodobnie z nowotworem jajników 

Po drugim cielaku, 35l w kanał, antybiotyk w mleku, gdzie nie powinno być go od dobrych dwóch tygodni

Parę sztuk powtarzało ruje 

Jest jeszcze parę ciekawych problemów 

A stado nie za duże 

Te doktory kręcą tobą bardziej niż krową 🤦

Nie znam Karola sytuacji i stada i nie będę się mądrzył, jak rolniczka z Marszałkowskiej. Ale tak może być że albo cienki wet i nie wie co i jak, albo poprostu wet widzi że idzie ciągnąć kasę z chlopaka i to poprostu robi. Kolega tam mial zmienił weta na zupełnie z innych stron i wszystkie problemy stada się skonczyly.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Kurde ON po 6,51 🤷‍♂️. Rysiek to przez Tuska?

Kurcze, gdzie tak drogo, w sobotę pod Płock jechałem i nawet tam takich cen nie było xD A wiadomo, że w tym kraju im bliżej rafinerii w Płocku tym drożej xD 6,40 chyba najwięcej co za ON widziałem.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, kizak napisał(a):

Krowa po wycieleniu może ,,nie oddać mleka'' ,o ile krowa mleko posiada [ siarę] można to ,,ruszyć '' farmakologicznie jak pisze Sławek ,ale można zrobić tak jak robi cielę ,czyli walić ze łba w wymię          :$

Miałem taką jedną kiedyś. Nie chciała mleka przypuścić po wybieleniu. Nikt nie dzwonił po veta. Mama mówi weź no tu przyprowować cielaka tylko tego starszego. Ona z jednej strony dojarke podłączała a z drugiej strony ciele wymie masowało . Mleko szło że ledwo się w kolektorze mieściło. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

🤝 🙋‍♂️

🌨️☃️

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T D i jego wyborców 

#tuskmusi odejść dla dobra Polski 

Screenshot_20251125_065815_com.facebook.katana_edit_688254874737684.jpg

A nasz prezydent nie obiecał czasami że jak wygrać wybory to obniży cenę prądu o 30%?. Pamiętasz pan czy poszukać tej obietnicy?

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kurcze, gdzie tak drogo, w sobotę pod Płock jechałem i nawet tam takich cen nie było xD A wiadomo, że w tym kraju im bliżej rafinerii w Płocku tym drożej xD 6,40 chyba najwięcej co za ON widziałem.

6.54 u nas 

Chłopaki siali teraz koło Głubczyc, z naszym paliwem usługa, dwa razy dziennie po 800 litrów brali. 

Na drugi czy trzeci dzień się ich pytają co robią że tyle paliwa biorą,mówi jej że to dopiero początek bo jeszcze z dwa tygodnie będą. Wieczorem 25 groszy ropa do góry już była 🤭

• Haha 1
Opublikowano
konteno napisał:

2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

no i Ty nie chciałeś a kolega poderwal i ma kobietę i sobie bzyka żyją sobie fajnie razem było brać jak się przystawiala miałeś więcej plusów bo masz prawo jazdy i auto. a w tym wieku to już kobieta dzieci nie będzie chciała więc mógłbyś pakować rowno.

sie nie przystawiała , mieliśmy okazję po prostu trochę pogadać w robocie na osobności o życiu prywatnym i tyle 

on ma prostsze łatwiejsze i dużo bardziej beztroskie życie , wolną rękę i wolna chate na najwyższej kondygnacji bloku i dzięki temu dużo bardziej wyrozumiałych krewnych w kwestii jego związków itp

a ja siedze na wiozce ze starą wredną znerwicowana matką 

więc który jest lepszy kandydat na partnera

z resztą on też ma prawo jazdy i auto kiedyś miał lecz sprzedał już dawno temu ,teraz kolejne ma w planach 

no i najważniejsze , ma 🧔

@Strongman słyszałeś ? podobno Putin w Rzeszowie mpkiem jechał sprawdzając ilu ukraincow w Pl siedzi

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2275451469637391&set=a.472587919923764

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kugiem wolę...

ma kto taki karawan 🤔

dopisujesz sobie jakąś teorie co ma kondygnacja w bloku do relacji w związku? chyba nie ważne czy ktoś mieszka na parterze czy na najwyższym piętrze będzie inaczej traktował związek? I co najważniejsze on ma bo nie rozumie tej emotki ? włosy brodę?