Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Wpaw napisał(a):

Piotr ,Jasiu po co w ogóle ta dyskusja? Gość mało nie pozabijał ludzi, powinien poczekać aż samochód przejedzie tym bardziej że jest noc. A gościu samochodem na prostej drodze nie musiał zachowywać szczególnej ostrożności, że jakiś wariat postawi ciągnik z pługiem w poprzek...

Zawsze w trakcie jazdy musisz zachować szczególną osrożność. Na gminnej drodze jak wykeżdżasz na drogę i widzisz samochód 1 kilimetr dalej, to zakładasz, że jedzie zgodnie z przepisami i siedzi za kerownicą myślący człowiek, a nie wariat, który będzie cisnąl gaz do dechy do końca

Wystarczy na drodze trochę wyobraźni, facet ciągnikiem nie wiem, o czym myślał, a ten w samochodzie drugi taki sam, myślenie nie jest jego mocną stroną

Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

To prawda, mam kilkuletnie zimówki ładny bieżnik ale w tym sezonie już twarde.

Na kiedyś jeszcze do Astry kupiłem 2 letnie goodyeary zimowe z super bieżnikiem. Wcale nie trzymały się podłoża, po tygodniu kupiłem nowe. Musiały leżeć na słońcu czy jaki czort, że nie nadawały się do jazdy.

Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Tucson 

Sprzedaje opony teraz dobre ceny dostaniesz, zamień na 18" będzie większy balon bezpieczniejszy na dziury ktorych w zimie bedzie wiecej, będziesz miał 2 komplety i sam sobie zmienisz w domu kiedy pasuje.

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Na kiedyś jeszcze do Astry kupiłem 2 letnie goodyeary zimowe z super bieżnikiem. Wcale nie trzymały się podłoża, po tygodniu kupiłem nowe. Musiały leżeć na słońcu czy jaki czort, że nie nadawały się do jazdy.

Latem ktoś na tym jeździł w duży upał. Pare km na zimowej oponie w upale na asfalcie rozgrzanym i opona śmietnik, mimo że może mieć bieżnik. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Musiały leżeć na słońcu czy jaki czort, że nie nadawały się do jazdy.

Nówki czy prawie nowe używki, bo jak to drugie to ktoś nie zmienił na czas, przegrzał je i nadawały się na śmietnik ...

1 minutę temu, Uziu92 napisał(a):

Latem ktoś na tym jeździł w duży upał.

Nie musi być upał, trochę kilometrów przy +20 już zniszczy zimówki ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Uziu92 napisał(a):

Latem ktoś na tym jeździł w duży upał. Pare km na zimowej oponie w upale na asfalcie rozgrzanym i opona śmietnik, mimo że może mieć bieżnik. 

chyba lepsza taka na zimę na nienapędzany tył niż typowo letnia

Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał(a):

chyba lepsza taka na zimę na nienapędzany tył niż typowo letnia

Może to Cię zaskoczy ale na tyl pomimo że nie jest napędzany powinno się zakładać lepsze opony. Na dziadowskich można bączka wywinąć d*pą nawet bez napędu. 

• Like 1
Opublikowano

Można jeszcze przegrzać jak się gdzieś zakopiesz i ostro dajesz po gazie, aż rozpuszcza śnieg ale to raczej 4 tak nie zrobisz:)

Na razie mam powsadzane wielosezony w Octavi Bridgestone a w Cbevrolecie Nokiany. W służbowej Toyocie siedza Micheliny zimowe roczne.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Może taki model był, tez tak kiedys mialem, co roku duże zmiany na podium jeśli chodzi o ranking firm. W tym sezonie mam w suvie goodyear i dziś na śniegu super się sprawdzały. 

Po drodze do dziadków 3 auta po rowach dziś mijałem...młodzi szaleją, ruskim nie dali rady wyciągnąć😅 lakiernicy teraz żniwo mają 

Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

Po drodze do dziadków 3 auta po rowach dziś mijałem...młodzi szaleją, ruskim nie dali rady wyciągnąć😅 lakiernicy teraz żniwo mają 

Ciągnik na takim śliskim jak dzisiaj to gorszy niż osobówka na letnich xD 

Opublikowano

Opony do auta teraz są stosunkowo tanie, są też fajne opony budżetowe które jak ktoś się nie wscieka w zupełności wystarcza, wiec nie wiem czy jest sens kupować używki szczególnie zimówki. 

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Na lato nie nada się jak zdrowa ?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

Na lato nie nada się jak zdrowa ?

Nie, trochę kilometrów autostradą i druty na wierzchu ... Może jedno lato jakoś na tym przejedziesz.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ciągnik na takim śliskim jak dzisiaj to gorszy niż osobówka na letnich xD 

Oj tak...Ale na powrocie już cięższy jechał jakiś fendt duży 🤭 jak onj z takiego rowu gk wyciagali to nie wiem. Przy tych nowych drogach masakra jakie pokopane kanały teraz . 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Przy tych nowych drogach masakra jakie pokopane kanały teraz . 

Niedaleko teraz remont zrobili, to w niektórych miejscach 1m rowy pokopane ... Jak tam wlecisz to dźwig można zamawiać ...

8 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Raczej brak zim w ostatnich latach jest problemem, ludzie odzwyczaili się od zimowych warunków, a do tego wiele ameb umysłowych myśli że "zimówka" daje im nieśmiertelność w zimę ...

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Sprzedaje opony teraz dobre ceny dostaniesz, zamień na 18" będzie większy balon bezpieczniejszy na dziury ktorych w zimie bedzie wiecej, będziesz miał 2 komplety i sam sobie zmienisz w domu kiedy pasuje.

Znaczy sorz dać opony zimowe 19 cali i kupić kompletne zimowe koła na 18? 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Może taki model był, tez tak kiedys mialem, co roku duże zmiany na podium jeśli chodzi o ranking firm. W tym sezonie mam w suvie goodyear i dziś na śniegu super się sprawdzały. 

Mam kolege co jest dyrektorem w Michelinie to jego zdaniem Goodeary są jednak najlepsze jeżeli chodzi o samochody.

Opublikowano
14 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Przy tych nowych drogach masakra jakie pokopane kanały teraz . 

przynajmniej śnieg w rowie a nie hałda na poboczu że zjedziesz i mielisz albo sie zawiesisz lub zakopiesz

7 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Może to Cię zaskoczy ale na tyl pomimo że nie jest napędzany powinno się zakładać lepsze opony. Na dziadowskich można bączka wywinąć d*pą nawet bez napędu. 

lepsze w jaki sposób ? cenowo /markowo czy wysokość bieżnika ? wsadziłem stare zimówki przed poprzednią zimą i tak jeżdzę , wcześniej pare zim na letnich i to nie jazda była bo co zimę w rowie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v