Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, pedro2 napisał(a):

Takie pierdziawkowanie po 40 na piecu bez przegonienia do 90 najmniej raz czy dwa w tygodniu to zabójstwo. 

Ale tera taka moda. Żeby szybciej piec się ze$rał i wymiana.

Kocioł chodzi na 63-70 w zależności jak mu tam krzywa wyliczy, do +3 na zewnątrz jest 63 a później na każdy stopień niżej na zewnątrz podnosi o 0,5 na kotle aż do 70. Na grzejniki 4 drogowy zawór, też sterowany krzywą grzewczą, od 40 do 48 w zależności od temp zewnętrznej. Bojler na CWU od 45 do 50, jak spadnie na 45 to otwiera zawór, dogrzewa do 50 i zamyka zawór. Komin suchutki, czyszczony z formalności raz do roku. Opał to pellet i groszek węglowy.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

slonca brak.mgla jak zwykle, -2 .

6 minut temu, 6465 napisał(a):

Szwagier założył jesienią pięć ten nowoczesny. To woda się lała po ścianach.  Zamówił kominiarzy, frezowali komin i włożyli wkład ceramiczny. Już po ścianach się nie leje tylko coś tam spływa po kominie do zbiornika w piwnicy. 

najgorszy blad przy piecach -zalozyc za duzy i wtedy problem sie robi ,ptzy takiej pogodzie jak dzisiaj.

ja zeszlem na piecu do 58 i sie nie leje .przy 56 juz delikatnie cieklo.

2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Dajecie takie smakołyki swoim podopiecznym? 

Nie było granulek.

Jabłkiem pachnie 

To trzeba rozerwać czy tak o niech se leży? Bo już 4 dni żadna nie ruszona. 

IMG_20250123_120519_3.jpg

za duzo maja do zarcia.

moje w tym tygodniu juz 1 kg albo zjadly albo wyniosly-bo i takie wypadki sie zdarzaly.

czesc na pewno zjadly- wczoraj ze 2 widizalem czyli juz sie truja a koty czekaja zeby je dobic..

Opublikowano
2 godziny temu, Michal2399 napisał(a):

I ja tak uważam i starym gdzie trzeba zajadę. Teraz te ceny tych samochodów to kosmos

No pewnie 🤭

10 minut temu, pedro2 napisał(a):

Dajecie takie smakołyki swoim podopiecznym? 

Nie było granulek.

Jabłkiem pachnie 

To trzeba rozerwać czy tak o niech se leży? Bo już 4 dni żadna nie ruszona. 

IMG_20250123_120519_3.jpg

Moje jak zgłodniały to z wiadra w garażu wyzarly 🤣

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Bo to tusek

Jedno mówi inaczej robi

To niech zboże i świnie P0dniosą a to też od lat te same stawki

Rysiek wypad trolu do tematu o polityce. 

Opublikowano
Teraz, pedro2 napisał(a):

🔨🔨 Młotkiem dziada 😁

Lepiej tym T poszczuć. 😂🤣

Opublikowano
48 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kocioł chodzi na 63-70 w zależności jak mu tam krzywa wyliczy, do +3 na zewnątrz jest 63 a później na każdy stopień niżej na zewnątrz podnosi o 0,5 na kotle aż do 70. Na grzejniki 4 drogowy zawór, też sterowany krzywą grzewczą, od 40 do 48 w zależności od temp zewnętrznej. Bojler na CWU od 45 do 50, jak spadnie na 45 to otwiera zawór, dogrzewa do 50 i zamyka zawór. Komin suchutki, czyszczony z formalności raz do roku. Opał to pellet i groszek węglowy.

U Ciebie co innego, bogol palisz premium 

My biedota drzewkiem, chrustem 😉

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

Tak

Mnie nic nie obchodzi. 

To pilnuj dobrze tego co w audycie i tego co robią. Dałeś im upoważnienie notarialne to nawet nie wiesz jak dużo ryzykujesz. Jest n FB grupa czyste powietrze, polecam poczytać co się dzieje. 

• Like 1
Opublikowano

U Ciebie co innego, bogol palisz premium 

My biedota drzewkiem, chrustem 😉

Jakim premium xD Kolumbijski groszek xD 

1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

To pilnuj dobrze tego co w audycie i tego co robią. Dałeś im upoważnienie notarialne to nawet nie wiesz jak dużo ryzykujesz.

Przecież mówię, że Tusk go ogra i jeszcze będzie 5 lat jeździł za darmo na germańcu aby spłacić to swoje czyste powietrze xD 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Niemiecki Pelet z certyfikatem kosztuje 1800 zł  tona .

15 METRY DRZEWA MOŻNA KUPIĆ ZA 1800 ZŁ .

Edytowane przez galan99
  • Haha 2
Opublikowano

To chyba lepszej kaloryczności jak towar z Kolumbii nie ma żaden 👃🌪️ 😏

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przecież mówię, że Tusk go ogra i jeszcze będzie 5 lat jeździł za darmo na germańcu aby spłacić to swoje czyste powietrze xD 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, galan99 napisał(a):

A po co mi niemiecki pellet z certyfikatem za 1800 jak jest groszek z Kolumbii po 1150 xD 

To chyba lepszej kaloryczności jak towar z Kolumbii nie ma żaden 👃🌪️ 😏

Bardziej liczyłem że coś białego im się tam zapodzieje jak w bananach ale nic nie było :( 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał(a):

No i?

Póki co trochę tańszy da się kupić...

7 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

To pilnuj dobrze tego co w audycie i tego co robią. Dałeś im upoważnienie notarialne to nawet nie wiesz jak dużo ryzykujesz. Jest n FB grupa czyste powietrze, polecam poczytać co się dzieje. 

Toż Rysiek nabrać się nie da...on przebiegły...jeszcze mu dopłacą do tego remontu...

• Haha 4
Opublikowano
11 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Nic notarialnie nie dawane

Umowa na wykonanie prac zleconych przez audyt i rozliczenie z funduszem. 

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Widziałem 🙆‍♂️

Patrz to ...

https://www.facebook.com/share/r/19mxeCewMw/

Teraz, Rolnik1973 napisał(a):

Nic notarialnie nie dawane

Umowa na wykonanie prac zleconych przez audyt i rozliczenie z funduszem. 

Poczytaj dokładnie co podpisałeś.  Przez gminę robisz ? 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v