Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Michał18 napisał(a):

To bardziej bufor niż witaminy...

4 minuty temu, 6465 napisał(a):

A na co to po co. Jak miałem krowy  rano dostały kiszonke z kukurydzy + miskę śruty, jak zjadły to siana. Na południe po widłach sianokiszonki, wieczorem po wiadrze ziemniaków i misce sruty na deser słoma. 

Krowa powinna jeść zawsze to samo...

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

a co złego w długim weekendzie ?

coś się ogarnie w polu obejściu coś się odpocznie może gdzieś wyskoczy 

flagę trzeba wywiesic

Goście goście szykowanie... Chyba mnie chrzesniaczka na wesele będzie prosić...Książę jeszcze do pracy uciekł. Komunia córki 2 razy chrzciny siostry wnuków. Chyba chrzestna zostanę znowu. wesele  chrzesnicy jeszcze zamamy 80-te urodziny 2026 to będzie rok pełen wrażeń.

3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Tak

Nie wierzę 

Opublikowano
6 minut temu, malaczarna napisał(a):

Komunia córki 2 razy chrzciny siostry wnuków. Chyba chrzestna zostanę znowu. wesele  chrzesnicy jeszcze zamamy 80-te urodziny 2026 to będzie rok pełen wrażeń.

Ty, z tym zapraszaniem to był zart

Odezwij się po tych imprezach w 2027

Dam szansę miejskiemu zarobić na te wydatki

😉

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
20 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ty, z tym zapraszaniem to był zart

Odezwij się po tych imprezach w 2027

Dam szansę miejskiemu zarobić na te wydatki

😉

Chyba zostanę sama na placu boju

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał(a):

Ile za 1 L mleka płacą obecnie 1,8 zł czy 1,75 zł ?. 

Powiada się czekamy na 1,50 zł za 1 litr mleka .

Przecież ty nie masz krów... to po co ci wiedzieć...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

to jest temat rzeka, nikt ci nie wytłumaczył tu w 2 postach takiego tematu 

2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

A dlaczego miał bym ją badać?

To może i odrazu badać ciała ketonowe, i insulinę 

Tylko co zrobić w przypadku jak ciała ketonowe będą w miare ok, a insulina za mała?

Dać glikol i liczyć że będzie dobrze, czy może gliceryny i mieć pewność że insulina skoczy do góry 

Tylko trzeba mieć świadomość że gliceryna zakwasza, to by chyba należało podać coś na podniesienie ph

Tylko co? Bolus, bufor, czy może kwaśny węglan, a może zwykła soda spożywcza?

Tylko chyba trzeba pamiętać o tym że dawanie sody jest niebezpieczne, żeby nie okazało się że z kwasicy się zrobi zasadowica

Zasadowica jest jeszcze gorsza niż kwasica, wtedy trzeba lać ocet na obniżenie ph 

I czy takie kłucie krowy to jest bezpieczne? Czy nie zrobi się z tego zapalenie otrzewnej? 

A czy nadmierna ilość glikolu nie rozwali wątroby? Może trzeba będzie podać krową choline?

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Ale droższe znaczy te lepsze witaminy do nich trzeba 20zł dołożyć...🤭

Dzięki za nie wytłumaczenie tematu na którym ktoś się nie zna a próbuje coś zrozumieć. 

Myślałam że forum jest po to aby zadawać pytania. Jednak widać że jeśli ktoś się nie zna i próbuje zadając pytania się czegoś dowiedzieć to atakuje się go jeszcze większa ilością pytań po to aby więcej było niewiadomych. 

Brawo chłopaki myślałam że mam z poważnymi tu osobami doczynienia a nie z dupkami  którzy wolą zachowywać dla siebie informacje niż z kimś się podzielić wiedzą. 

Edytowane przez Bezduszna
  • Confused 1
Opublikowano
19 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Dzięki za nie wytłumaczenie tematu na którym ktoś się nie zna a próbuje coś zrozumieć. 

Myślałam że forum jest po to aby zadawać pytania. Jednak widać że jeśli ktoś się nie zna i próbuje zadając pytania się czegoś dowiedzieć to atakuje się go jeszcze większa ilością pytań po to aby więcej było niewiadomych. 

Brawo chłopaki myślałam że mam z poważnymi tu osobami doczynienia a nie z dupkami  którzy wolą zachowywać dla siebie informacje niż z kimś się podzielić wiedzą. 

Ty chcesz zrozumieć coś co zajmie 2-3 strony tematu

To jest duży system naczyń połączonych

Poprawiając jedno możesz szkodzić drugiemu

Np poprawiając wapń muszę pamiętać o fosforze, by zachować stosunek jednego do drugiego

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

I był uziu, niewiem ten wypadek ze 100m od jego hali,passat jakiś podobny,akurat wyjeżdżali na główną i ktoś mógł bucnoć we mgle.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Ty chcesz zrozumieć coś co zajmie 2-3 strony tematu

To jest duży system naczyń połączonych

Poprawiając jedno możesz szkodzić drugiemu

Np poprawiając wapń muszę pamiętać o fosforze, by zachować stosunek jednego do drugiego

Nie tłumacz przecież i tak nie będzie nigdy mieć krów to na co ta wiedza. Nie rozumiem po co się czymś interesować czym się nie zajmuje.   A zajmuje się jedynie układani towaru na półkach w sklepie budowlanym 🤷

Chyba po to aby mieć o czym pisać 🤦 

Opublikowano
36 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Ja Ci wytłumaczę prosto. Są dwa sposoby chowu krów. Intensywny i ekstensywny. W intensywnym krowa cały czas siedzi w oborze, ma podstawiane pod pysk i ma dwa zadania, czyli zjeść i dać mleko. Ona jest jak sportowiec wyczynowy. Dostaje wysokowartościowe, zbilansowane żarcie i jej organizm cały czas pracuje na wysokich obciążeniach. To powoduje, że wypłukują się mikroelementy i witaminy. To trzeba je uzupełniać. To nie jest naturalny dla przeżuwaczy, sposób utrzymania. Tam wszystko jest sterowane sztucznie, a zwierzę traktowane jak fabryka do produkcji mleka.

I jest chów ekstensywny, gdzie krowa idzie sobie na zieloną trawę, cały czas jest w ruchu, nie pracuje na tak dużym obciążeniu, nie wypłukuje organizmu tak intensywnie. Poza tym ma możliwość uzupełniania mikro i witamin w sposób naturalny, bo ich najwięcej jest w świeżej trawie. 

Natomiast samo suplementowanie to takie samo zagadnienie jak w przypadku ludzi, tylko pod uwagę bierze się potrzeby innego gatunku ssaka. Tak jak my możemy jeść owoce i warzywa albo łykać tabletki z syntetycznymi zamiennikami składników, tak samo jest w przypadku krów🤷...

Czyli dużo mleka=duże problemy, a mniej mleka=mniejsze problemy🤷...

I nie potrzeba 3 stron, żeby to zrozumieć. Ale, żeby wejść profesjonalnie w skład biochemiczny organizmu, bilansowanie i suplementację u bydła, to pewnie i 200 stron by było mało i nikt z nas nie ma tak specjalistycznej wiedzy. Ludzie robią na tym doktoraty i profesury 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, 6465 napisał(a):

Jaki długo weekend, cza się spieszyć z pakowaniem bo jutro zakaz u Szwabów. Cza się spieszyć żeby do France wjechać przed północą. 

Chyba że z km masz a nie na dniówkę 😜

Siema pochmurno aż się nie chce po wczorajszym dniu na dwór wyjść 

Opublikowano
25 minut temu, Michał18 napisał(a):

Nie rozumiem po co się czymś interesować czym się nie zajmuje

To po co oglądasz mecz piłki kopanej, jak sam jej nie kopiesz🤔

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ja Ci wytłumaczę prosto. Są dwa sposoby chowu krów. Intensywny i ekstensywny. W intensywnym krowa cały czas siedzi w oborze, ma podstawiane pod pysk i ma dwa zadania, czyli zjeść i dać mleko. Ona jest jak sportowiec wyczynowy. Dostaje wysokowartościowe, zbilansowane żarcie i jej organizm cały czas pracuje na wysokich obciążeniach. To powoduje, że wypłukują się mikroelementy i witaminy. To trzeba je uzupełniać. To nie jest naturalny dla przeżuwaczy, sposób utrzymania. Tam wszystko jest sterowane sztucznie, a zwierzę traktowane jak fabryka do produkcji mleka.

I jest chów ekstensywny, gdzie krowa idzie sobie na zieloną trawę, cały czas jest w ruchu, nie pracuje na tak dużym obciążeniu, nie wypłukuje organizmu tak intensywnie. Poza tym ma możliwość uzupełniania mikro i witamin w sposób naturalny, bo ich najwięcej jest w świeżej trawie. 

Natomiast samo suplementowanie to takie samo zagadnienie jak w przypadku ludzi, tylko pod uwagę bierze się potrzeby innego gatunku ssaka. Tak jak my możemy jeść owoce i warzywa albo łykać tabletki z syntetycznymi zamiennikami składników, tak samo jest w przypadku krów🤷...

Czyli dużo mleka=duże problemy, a mniej mleka=mniejsze problemy🤷...

I nie potrzeba 3 stron, żeby to zrozumieć. Ale, żeby wejść profesjonalnie w skład biochemiczny organizmu, bilansowanie i suplementację u bydła, to pewnie i 200 stron by było mało i nikt z nas nie ma tak specjalistycznej wiedzy. Ludzie robią na tym doktoraty i profesury 

Pierdzielisz Pan głupoty 😜 tu jeden na pewno wszystkie rozumy pozjadał a pisze z błędami 

15 godzin temu, jacus napisał(a):

rano ktos nie pisal ze ma dzisiaj urodziny ??

Ja. 

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, Michał18 napisał(a):

Nie tłumacz przecież i tak nie będzie nigdy mieć krów to na co ta wiedza. Nie rozumiem po co się czymś interesować czym się nie zajmuje.   A zajmuje się jedynie układani towaru na półkach w sklepie budowlanym 🤷

Chyba po to aby mieć o czym pisać 🤦 

Racja🤝 Też nie wiem po co jej ta wiedza jak nigdy nie będzie mieć krów tylko psy i koty i tak naprawdę ją to nie interere

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Ale droższe znaczy te lepsze witaminy do nich trzeba 20zł dołożyć...🤭

Tak że patrzę. Tak twoja hybryda to z gniazdem do ładowania, czy tylko ładuje się podczas hamowania?

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie dziwię im się, jakbym zobaczył w sklepie takiego Alvaro z bebzunem jak ty to też bym miał ubaw xD

a impotenta jak widza to sie z ciebie smieja czy wspolczuja ????

3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie wiem z czym tam nasz forumowy dzielnicowy się spotkał, ale na pewno nie z ogarnietą dziewczyną. Po tym co ten bezmózg pisze to nawet nie jest sztuczna inteligencja tylko sztuczny debilizm.

jej posty ai pisze..

3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czy ja wiem...w mojej okolicy Wieprz dość okazałe wygląda....znaczy rzeka..

Na wieczór jedziemy...

Teraz to w żelaznym żem...

Chcesz co?

a masz gdzie sprawdzic poziom wody ??

eee dlugi weeknd nic nie robie .

mialem mlocic troche ale kombajnisty w cieplych krajach .. 

2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Goście goście szykowanie... Chyba mnie chrzesniaczka na wesele będzie prosić...Książę jeszcze do pracy uciekł. Komunia córki 2 razy chrzciny siostry wnuków. Chyba chrzestna zostanę znowu. wesele  chrzesnicy jeszcze zamamy 80-te urodziny 2026 to będzie rok pełen wrażeń.

Nie wierzę 

u nas to zwykle prosza bez zapowiedzi.ostatnio corka wziela zaproszenie i nie wiedziala od kogo 🤣

11 minut temu, PAN88 napisał(a):

Pierdzielisz Pan głupoty 😜 tu jeden na pewno wszystkie rozumy pozjadał a pisze z błędami 

Ja. 

to widac ze cie jeszcze trzyma ,kwasi madrze pisze ..albo 10 razy 3 tysiace albo 3 razy 10 tys ..