Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Popier96 napisał(a):

Dlatego Zetor typu 6011, 7011, 7211 to za***iste ciągniczki. Warto dorzucić, po prostu. Inaczej sie tym robi i tyle. Chocby przez kilka godzin. 

Powiem Ci, że nic mnie nie urzekło w tych Zetorach... Mój wspólnik od kombajnu ma 6211 i 5245. No nic ciekawego w tym nie widzę...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, bezbarwny napisał(a):

A do czego Mu ta pięciominutówka? Do kopaczki konnej? 

Dzisiaj może do niczego, jutro się może okazać, że "jak mnie to w tej siuntkę wkur...ia"🤷...

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Powiem Ci, że nic mnie nie urzekło w tych Zetorach... Mój wspólnik od kombajnu ma 6211 i 5245. No nic ciekawego w tym nie widzę...

Nie opowiadaj, bo nie uwierzę że bardziej podoba Ci sie siuntka od 5245 tymbardziej z napędem, 

Opublikowano
16 minut temu, dsbh napisał(a):

Zapomniałem dodać. Co innego że ktoś ileś tam sobie ceni a co innego czy ma kupca za tyle ? Zboże na targu cenią po 100 zł i chętnych nie widać.

To też, ale nie tyle, żeby zszedł o połowę...chociaż kto wie...

Tak czy siak nie kupuje się ciągnika na nowych oponach🤷

Opublikowano

Nie opowiadaj, bo nie uwierzę że bardziej podoba Ci sie siuntka od 5245 tymbardziej z napędem, 

Ten 5245 to dla mnie warty max 25 tysięcy... Jakbym miał za to dać 50 tysięcy to dożywotnio trzydziestką będę robił.

Opublikowano
10 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Może i się nie znam. Jednakże śmiem twierdzić jeśli ktoś sprzedaje takie a nie inne traktory to jest możliwość że coś i tak będzie w nich do wymienny. Druga sprawa nie wiadomo czy w nim są części zamienne czy orginalne czy pochodzą zamienniki z dobrych marek czy nie. A części uważam że ciężko jest sprawdzić 

I tak jak się kupuje taki sprzęt z takich roczników to zawsze kupuję się jednak kota w worku. 

Ktoś taki sprzedaje bo chce zmienić na mocniejszy/nowszy, bo jest zajeżdżony lub kończy z gospodarką. Działkę kupiłaś z pierwszego ogłoszenia czy jednak szukałaś dłużej ? Z tym jest podobnie. Co do części. Czasami te stare dłużej jeszcze pochodzą jak te nowe.

5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Na pewno nie takiego co pachnie trupem od samego początku. 

A jakieś konkrety w takim razie :ph34r: ?

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ten 5245 to dla mnie warty max 25 tysięcy... Jakbym miał za to dać 50 tysięcy to dożywotnio trzydziestką będę robił.

Ale ja nie twierdze ze to normalna cena za taki ciagnik. Twierdze ze 60 nie ma do tego podejscia jakiegokolwiek pod jakimkolwiek wzgledem. Dlatego kupilem MTZa. Jakby byl zetor pokroju 7245 do kupienia za 40k, to zamiast ruska byloby cos takiego. Ale, ze ceny sa przesadzone to jest ruski. ot co. 

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

W sumie to ta cała dyskusja jest zbędna.

Ty wyboru już dokonałeś.

Mimo logicznych tłumaczeń...wiesz lepiej..

Nie wiem po co tłumaczyć...

Faktem jest to że później jak kupi coś co będzie w późniejszym czasie mu sprawiało problemy to będzie narzekał a tu i to chodzi aby wam powiedzieć nie znacie się ją wiem lepiej a później nie przyzna racji tylko powie że ma problem taki i taki i jak go naprawić ale to też tylko wysłucha i zrobi ci będzie chciał. 

Opublikowano

Ale ja nie twierdze ze to normalna cena za taki ciagnik. Twierdze ze 60 nie ma do tego podejscia jakiegokolwiek pod jakimkolwiek wzgledem. Dlatego kupilem MTZa. Jakby byl zetor pokroju 7245 do kupienia za 40k, to zamiast ruska byloby cos takiego. Ale, ze ceny sa przesadzone to jest ruski. ot co. 

Dlatego celuję w siuntkę bo dla mnie ceny Zetora są po prostu chore. A mieć równie starego czechosłowackiego Zetora to wolę tak samo starą polską siuntkę. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

30 tysięcy? Zapomnij... 

Z tobą widzę że nie da się rozmawiać. Tylko pózniej nie narzekają że coś ci w nim nie pasuje lub nie działa 🤣

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Z tobą widzę że nie da się rozmawiać. Tylko pózniej nie narzekają że coś ci w nim nie pasuje lub nie działa 🤣

Bezmózga, jak nie masz o czymś pojęcia a o tym nie masz najmniejszego to się nie udzielaj... I tak ci się to nie przyda...

2 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Jak kupowalem ruska to wlasciciel opowiadal, ze znajomy sprzedawal 60 i wzial za nia 26k. Za glowe sie lapal kto daje takie pieniadze za taki szrot 🤪

W sumie za ruska 30 płacić... No ale co kto woli. Ja na ruska bym się nie odważył. 

Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Faktem jest to że później jak kupi coś co będzie w późniejszym czasie mu sprawiało problemy to będzie narzekał a tu i to chodzi aby wam powiedzieć nie znacie się ją wiem lepiej a później nie przyzna racji tylko powie że ma problem taki i taki i jak go naprawić ale to też tylko wysłucha i zrobi ci będzie chciał. 

No zbyt wiele godzin tym robił nie bedzie, to jak coś nie całkiem padaka, to i tak będzie mu ... działać...jakoś tam..

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Ten to mi się nie podoba. Malowany, brak obciążników, typowy handel.

1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Samochód sobie kupiłaś bo Ci się podobał czy ktoś Cię na niego namówił ? Co do napraw do tych ciągników podstawa to młotek i przecinak :ph34r:.

7 minut temu, Qwazi napisał(a):

To też, ale nie tyle, żeby zszedł o połowę...chociaż kto wie...

Tak czy siak nie kupuje się ciągnika na nowych oponach🤷

Co z tymi oponami ? Opowiadaj 🤔.

Opublikowano
7 minut temu, Popier96 napisał(a):

Nie znasz Piotera. On jak się uprze to tak robi. Można o ośle mówić że jest uparty jak Pioter. Za darmo by mu dali tego zetora a on i tak woli 60.

Szkoda klawiatury na pisanie. Taki jest i tyle.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W sumie za ruska 30 płacić... No ale co kto woli. Ja na ruska bym się nie odważył. 

Co to za pieniadze za w miare sprawny 80 konny traktor z napedem... Chyba nie obserwujesz cen tego żelastwa. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Bezmózga, jak nie masz o czymś pojęcia a o tym nie masz najmniejszego to się nie udzielaj... I tak ci się to nie przyda...

To w tej chwili ty wychodzisz na kogoś kto jest uparty jak osioł i nie da się przekonać do tego że lepiej jest do płacić niż pakować się w coś później będzie trzeba dokładać czy szybko się pozbywać. 

Na traktorach mogę się nie znać ale nie lubię takich którzy chociaż mówią im że się mylą a oni w zaparte idą 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

Co to za pieniadze za w miare sprawny 80 konny traktor z napedem... Chyba nie obserwujesz cen tego żelastwa. 

Wyleciałem z obiegu. I jak obserwuję te ceny to się za głowę łapię bo te 20 za siuntkę to już dużo no ale co zrobić?

Opublikowano

Piotra pieniądze, jego wybór i decyzja. Nie macie co się na niego rzucać. Ja tam mogę napisać swoje argumenty, ale nie mam zamiaru na niego naskakiwać, ma chłop swój rozum i swoje przemyślenia  - nic mi do tego. 

• Like 6
Opublikowano

Ja za traktorem zrobiłem jakieś 2k kilometrów. Typowo za ruskim. Oglądałem różne, tańsze, droższe, młodsze, starsze. A wziąłem tego, bo w miarę sensownie wyglądał, w miarę sensownie brzmiał i jeździł. A kropką nad i była cena... Za te 5-7k w takim traktorze można sporo wymienić, a niektórzy za ruska potrafią pod 40k krzyczeć.