Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla siebie. Narzeka, psioczy na te krowy, a ma za***isty fach w rękach na którym też idzie zarobić. Ale on doskonale wie, że też trzeba się uj***ć. Bo wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. 

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, wojtal24 napisał(a):

przestan powtarzać te populizmy to sami rolnicy likwidują chodowle jednym się nie opłaca innym się nie chce. @szymon09875 ma i etat I chodowle

Tylko że on leży i piwo pije a ja dziś

IMG_20250119_105039.jpg

• Like 3
Opublikowano
47 minut temu, marulekk napisał(a):

Jak wszyscy pójdą na etat to i etatów zabraknie

Ale jak by wybuchła jakaś epidemia i musowo by było uśmiercić stado jak by się znalazło w jakieś strefie czy jak to na nowo potem juz bym stada po tej całej chorobie nie odtwarzał to za dużo lat trzeba.

Opublikowano
3 godziny temu, superfarmer02 napisał(a):

Nie lepiej wąż zakłuć? 

Szwed teraz miał ominięte i wąż wisi ale spróbuję zrobić jak orginał 

2 minuty temu, Strongman napisał(a):

Ale jak by wybuchła jakaś epidemia i musowo by było uśmiercić stado jak by się znalazło w jakieś strefie czy jak to na nowo potem juz bym stada po tej całej chorobie nie odtwarzał to za dużo lat trzeba.

Kupić można 😉 

25 minut temu, wojtal24 napisał(a):

przestan powtarzać te populizmy to sami rolnicy likwidują chodowle jednym się nie opłaca innym się nie chce. @szymon09875 ma i etat I chodowle

Małe hodowlę trzody zlikwidował asf i ciągłe kontrolę w gospodarstwach 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, szymon09875 napisał(a):

IMG_20250119_105039.jpg

Chcesz się czegoś dorobić i utrzymać rodzinę to musisz zasuwać 24/7

Opublikowano
12 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

U nas na metry ile chcesz tyle docinaja, z 6m chyba tna. Tam masz m22 czy m18? 

Jak m22 i 10 cm potrzebne to od wyjścia hydraulicznego z 60ki np utniesz i już jedna stronę będziesz miał, ale jeśli masz ugnite przy dyszlu, to ja bym tam obciął, założył nakrętkę i dalej do ciągnika wężem szedł, po co za kawałek znowu to łączyć z wężem ? Ewentualnie wstawić płaskownik, wywiercić otwór i grodziowy nypel wstawić, będzie rurka stabilnie siedzieć. 

M22 bo rurka fi 15 , może i tak zrobię jak piszesz i dłuższy wąż dam 

Opublikowano
12 minut temu, szymon09875 napisał(a):

IMG_20250119_105039.jpg

Owszem ale masz "motory" (celowo piszę w cudzysłowie) napędowe:

- masz kobitę i zakładasz rodzinę

- chcesz pewnie budować albo remontować dotychczasową chałupę i zostawić coś po sobie

To musisz robić i to nie dziwne.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

To niezły ten remont xD 

Jaka Polska taki remont 😉

17 godzin temu, jacus napisał(a):

zaplacilem za remont silnika i tez sie ciesze ze tylko 1 cylinder poszedl do wymiany..

😂.

To nie remont tylko raczej regeneracja 

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano
Godzinę temu, Michal2399 napisał(a):

Nie widzisz że T niszczy polską gospodarkę jak i rolnictwo . Za chwilę polikwidują hodowlę bydła . Ty masz etat to jakoś przeżyjesz a inni 😟

Jak się etat urwie to jakoś się z gospodarstwa biednie wyżyje, a jak jedno i drugie to w auto i się pojedzie tam gdzie będzie można na chleb zarobić. Na pewno siedzieć i jęczeć nie będę 

Opublikowano
Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Jak wszyscy pójdą na etat to i etatów zabraknie

Nie zabraknie. Już to było przerabiane - komunizm. Wszyscy byli na etatach. Teraz mamy dążenie do  komunizmu oligarchów takich jak w Chinach gdzie doskonale się sprawdza. W skali kraju kilka tys bogoli właścicieli miliardowych majątków w sektorze przemysłu jak i rolnictwa a reszta u nich jebie. Do tego dążą elity. Wystarczy troche uczyć się historii bo to jest bardzo ważny przedmiot.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Owszem ale masz "motory" (celowo piszę w cudzysłowie) napędowe:

- masz kobitę i zakładasz rodzinę

- chcesz pewnie budować albo remontować dotychczasową chałupę i zostawić coś po sobie

To musisz robić i to nie dziwne.

Jakby ich nie było to pewnie też bym tak samo robił. 11 lat temu nie myślałem o zakładaniu rodziny, a łapałem się wszystkiego z czego grosz był, a to usługi, cielakiem się za handlowało, w nocy kury łapałem na odstawach. Nigdy nie myślałem żeby siedzieć i czekać aż z nieba spadnie 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

tak się wprowadza małymi kroczkami podatek katastralny, jest już w przepisach od utwardzonych placów, dróg, potem się to rozszerzy na własność prywatną

Rozmwiałem z facetem pracującym w belgii ,to u nas jeszcze uj nie podatki ,tam z satelity ,a póżniej z drona dojrzą i porównają czy przypadkiem drzwi nie wymieniłeś ,bo wartość posesji się podniosła ,a tego nie uwzględniłeś . Nasi to mają nic do tego co masz w Belgii ,ale oni wiedzą co masz w Polsce ,i to ze szczegółami ,i cię za to ,,docenią'' i niepofikasz 

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Jakby ich nie było to pewnie też bym tak samo robił. 11 lat temu nie myślałem o zakładaniu rodziny, a łapałem się wszystkiego z czego grosz był, a to usługi, cielakiem się za handlowało, w nocy kury łapałem na odstawach. Nigdy nie myślałem żeby siedzieć i czekać aż z nieba spadnie 

Kwestia tego na co się wydaje, ile się potrzebuje, ile się zarobi. 

Sądzę, z dużą dozą prawdopodobieństwa, że za 11 lat to zostanę sam w wielkiej chałupie i wtedy to już mi nic nie będzie trzeba.

Opublikowano
29 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Chcesz się czegoś dorobić i utrzymać rodzinę to musisz zasuwać 24/7

Dobijesz do pięćdziesiątki i jesteś wypalony jak papieros  i zarżnięty jak kokoszka 

Opublikowano
10 minut temu, kizak napisał(a):

Dobijesz do pięćdziesiątki i jesteś wypalony jak papieros  i zarżnięty jak kokoszka 

Koło 50 to trzeba zacząć mieć wyjebane i żyć z tego na co latami się pracowało, a nie zasuwać po 70 na karku jak zdrowie pozwoli dożyć. W tym sęk. 

Opublikowano
9 minut temu, kizak napisał(a):

Kuźwa aleś kilku podsumował (w tym mnie) ale porównanie mnie do kokoszki jeszcze zmarzniętej....😡😡😡😀

• Haha 3
Opublikowano
12 minut temu, kizak napisał(a):

No i sobie sam odpowiedz jaki sens? Uganiać się, zakładać rodziny i tyrać na ich utrzymanie (i jeszcze nie zostać przy tym wyebanym) po to aby mieć 40-50 lat i zdychać tak jak jeden kolega z roboty. Po 40, niby dorabia też meblami duperszwancami z drewna i niczego poza rwą kulszową i zwyrodnieniem kręgosłupa się nie dorobił. A, przepraszam - dla was to ma znaczenie - ma żonę i dwie córki.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, kizak napisał(a):

Tak tylko niejeden musiał za***rdalać po 50 bo jak był młody to wolał piwko wypić w kumplami niż trochę więcej popracować

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

3 godziny temu, superfarmer02 napisał(a):

Nie lepiej wąż zakłuć? 

Szwed teraz miał ominięte i wąż wisi ale spróbuję zrobić jak orginał 

2 minuty temu, Strongman napisał(a):

Kupić można 😉 

25 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Małe hodowlę trzody zlikwidował asf i ciągłe kontrolę w gospodarstwach 

znam małe chodowle z okolicy które są i znam takich dla których kazdy powod był dobry żeby zlikwidować To że kontrola z weterynarii chlew wybialkowac czy pajeczyny obmiesc czy kraty naprawić i dostawali na takie tematy termin żeby to wykonali

Opublikowano

pogoda barowa.mrozik.mgla,slonca nie widac. nadal sniegu pelno.

15 godzin temu, Buszmen11 napisał(a):

@Qwazi po dzisiejszym dniu jestem w 95% pewien jak nasza forumowa koleżanka incognito ma na imię 🙆

15 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Czyżby na literę A lub I🤔

juz pare razy pisalem ze na m...

10 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

jak sie nie zna na robocie to ta sie nie robi.

jesli sie zna to mozna ..to nie ja to mechanik .

3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie pisz baba bo tu zaraz forumowy białorycerz się zjawi.

Troche szumi bo wypiłem litr wina i jednego portera(tfu co za paskudztwo).

wypiels litr tego paskudengo wina ??? nie dziwota ze leb boli..

Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Siedziałem w chałupie przed komputerem i pod telefonem. Męczyło mnie to psychicznie. Nigdy nie wiedziałeś kiedy zadzwoni telefon z problemem. Tu się ucz tego, tu tego, język angielski zaczął być podstawą. Więc wypowiedzenie. Trafiła się oferta, praca prosta, pojechałem na rozmowę, przyjęli i już jestem tam prawie rok. 

znajoma od lat jest spedytorem i nie narzeka. 30 jeszcze nie ma .

44 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Jaka Polska taki remont 😉

To nie remont tylko raczej regeneracja 

remont prawie kapitalny 😂

ty bys pewnie caly silnik rozwalil...i remontowal -rok..dwa..trzy..

22 minuty temu, kizak napisał(a):

Rozmwiałem z facetem pracującym w belgii ,to u nas jeszcze uj nie podatki ,tam z satelity ,a póżniej z drona dojrzą i porównają czy przypadkiem drzwi nie wymieniłeś ,bo wartość posesji się podniosła ,a tego nie uwzględniłeś . Nasi to mają nic do tego co masz w Belgii ,ale oni wiedzą co masz w Polsce ,i to ze szczegółami ,i cię za to ,,docenią'' i niepofikasz 

wszysyc sie podniecaja ze na zachodzie zycie tanie,jedzenie tansze niz w polsce-tylko nikt kto tam nie mieszkal nie bierze pod uwage innych kosztow..

7 minut temu, Popier96 napisał(a):

Koło 50 to trzeba zacząć mieć wyjebane i żyć z tego na co latami się pracowało, a nie zasuwać po 70 na karku jak zdrowie pozwoli dożyć. W tym sęk. 

dokladnie tak zrobilem.

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No i sobie sam odpowiedz jaki sens? Uganiać się, zakładać rodziny i tyrać na ich utrzymanie (i jeszcze nie zostać przy tym wyebanym) po to aby mieć 40-50 lat i zdychać tak jak jeden kolega z roboty. Po 40, niby dorabia też meblami duperszwancami z drewna i niczego poza rwą kulszową i zwyrodnieniem kręgosłupa się nie dorobił. A, przepraszam - dla was to ma znaczenie - ma żonę i dwie córki.

no wlasnie zona i dzieci.... no i wnuki.....

jest po co zyc...moze kiedys to zrozumiesz a tak to gmina polanka sie wzbogaci..

Opublikowano
4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

znam małe chodowle z okolicy które są i znam takich dla których kazdy powod był dobry żeby zlikwidować To że kontrola z weterynarii chlew wybialkowac czy pajeczyny obmiesc czy kraty naprawić i dostawali na takie tematy termin żeby to wykonali

Tak Ci się tylko wydaje 

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał(a):

no wlasnie zona i dzieci.... no i wnuki.....

jest po co zyc...moze kiedys to zrozumiesz a tak to gmina polanka sie wzbogaci..

No i co z tego, że ktoś ma dzieci? A jak tego nie przejmą? To tak samo jakby przepił, sprzedał wszystko albo jakby gmina przejęła po śmierci. Tu nie ma pewności. Jakby była - to co innego. 

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No i co z tego, że ktoś ma dzieci? A jak tego nie przejmą? To tak samo jakby przepił, sprzedał wszystko albo jakby gmina przejęła po śmierci. Tu nie ma pewności. Jakby była - to co innego. 

Jak nie przejmą to sprzedadza i będą mieli lepiej/ łatwiej, nie rozumiem narzucania komuś ideologi co mają robić, niech robią co chcą

A tak po za tym to trochę starokawalerskim prawiczkiem podjezdzaja twoje wypowiedzi 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v