Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kurna...kasa chce płynąć szerokim strumieniem

Ja to tylko pośrednik, ogólna stawka to stówka od rozrzutnika z załadunkiem, ja biorę z tego połowę. Znajomy bierze Cyklopa ze swoją trzydziestką, ja jadę swoją (ewentualnie jego siuntką) z jego rozrzutnikiem.

Z czego rżysz kudłata wszo lubelska?

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

ogólna stawka to stówka od rozrzutnika z załadunkiem,

To tak chyba ...normalna cena...

No pojadłem, odpoczalem po byciu w mieście...

...cza by może kapustę wyciąć w ogrodzie...tylko...czy to się opłaci...🤔

• Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

To tak chyba ...normalna cena...

No pojadłem, odpoczalem po byciu w mieście...

...cza by może kapustę wyciąć w ogrodzie...tylko...czy to się opłaci...🤔

Kto ma względy na taniej to ma... Na przykład ja.

Trza iść mielić. Przestało na razie padać.

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Tu oddajemy za darmo a kupujemy od innych 

https://share.google/YLQ4LfZjeLmjNdaFL

Że tak powiem bezmózga istoto skąd wziąć Polską paprykę w pierwszej połowie roku ?? Mrożona to tak, ale świeżej nie dostaniesz ... To jak z truskawką, wzmożony import jest około do połowy maja, ale wtedy pojawia się duża podaż krajowego towaru i import wygasa ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, Strongman napisał(a):

Co miesiąc to samo zawsze tylne koło,przód podrzuci w tył się wbja,skrencają te plastiki na te wkrenty gubią i koło znajdzie 

20251007_095048.jpg

Kup nowe, to nie będą łapały. Stare tak mają, że pod koniec swojego żywota często łapią takie niespodzianki

Opublikowano

I się rozlało ostro. A miałem jutro orać.

9 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Po tobie to dopiero syf, patrząc na zdjęcia tu wrzucane... Śmialiśmy się z sąsiada nałogowego zbieracza i syfiarza, pochodzącego z rejonów twojego forumowego kolegi, a tu wywiózł 5 dwukołówek i 3 auta złomu + jeszcze drugie tyle a nie wspomnę o innym dziadostwie... U ciebie podobnie, pewnie w stodole 20 letnia słoma i siano, dachy do wymiany, burzenie i już widzę tą twoją córkę która radośnie w to inwestuje...

Od 13 lat nie ma kota u mnie.

A niech się cmokają, dziś i jutro w grafiku wolne. Więc "lewizna". 

Nawet kot spierdolił. Nic dziwnego to czyste zwierzę.

9 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Znowu przekręcasz...

Jedynie ty tu ciągle opowiadasz o bogactwie i cywilizacji tam u was...

Problem w tym, że ty w żaden sposób w tym nie uczestniczysz.

Pisałem już kilka razy ....nie każdy mieszkaniec zamku jest księciem...

Są tam też tacy jak ty...?

Nowe osiedla, nowe domy, w większości kraju powstają...więc nie bredź, że tylko tam gdzieś i was.

Wszystkie twoje teorie dawno wyśmiane.

Ani pracy u nas nie brakuje, ani nowych domów...

To że ktoś w wawie, to zaledwie półtorej godziny jazdy...

No w niczym nie trafiasz....😆🤭

To czemu wasze dzieci twierdzą inaczej.

Pokaż te domy budowane na potęgę..

2 strony na OLX 🤣

8 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Gdzie u nas widzisz ten "prawie raj"? Syf jak i w całym kraju się robi. Raj to może był 50-60 lat temu, jak tu przyjeżdżali robotnicy do zakładów z gór albo innych części kraju gdzie nie dostało się im nic.

W mitycznej krainie chłopaków z priwislanskiego kraju-raju.

Przeczytałeś ten post ze zrozumieniem czy po paru głębszych?

8 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W ogóle nie o to mi chodzi.

,ale o cooo chooodzi ?

8 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Taki udawany jakiś Żyd 

Sporo kasy dostają to mają o co się zrec

Zostałam i ja oszukana na pietruszkę. Wszystko co posialam to naciowa

I dopiero teraz się zorientowałas?

7 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

wiekszosc moze i tak ale nie ty ..tak samo jak inni sie buduja a u ciebie wszystko sie wali 🤣..druga sprawa co ty mozesz sprzedac jak nie jestes wlascicielem 🤔😲

Kundelku z baraków jeszcze nie sprawdziłeś ksiąg??

Ciebie już ubezwlasnowolnili więc nic dziwnego że się czyim majątkiem zajmujesz 😭

4 godziny temu, 6465 napisał(a):

Ja to tych krakusów muszę pochwalić. Fantów dali że przez tydzień się nie przejie.

IMG_20251007_120906.jpg

Się cieszę że maczety nie dostałeś do krojenia ciastek🤣co to za firma?

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

@6465 naszego kolegi z Polski A w budce przy bramie nie spotkałeś ??

On się chyba zakochał we mnie..nawet o swoich byłych tak często nie myśli.

Chyba muszę się obawiać o tyły🤣🤣na szczęście on motocyklista ,jestem bezpieczny 😭

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jacus napisał(a):

Pokaż te domy budowane na potęgę.

Nie robię fotek...któregoś dnia mogę zrobić...tak na szybko to trzy, nie pieć świeżych się buduje w naszej miejscowości...nie mówiąc o naszym mieście Kock...tam sporo....teraz następny blok się zaczął...ale to musi pod socjal...

Jacuś....ty naprawdę mocno przekręcone masz pojęcie o moich stronach...

Dziecko drogie, ja do Warszawy mam 130 kilometrów...to nie jest jazda przez dwa dni autokarem...

Naprawdę jesteś mocno...odrealniony....🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, 6465 napisał(a):

Jak za darmo to jedź i bierz.  Teraz Świerże warzywa klient chce cały rok i nie ma co mu żałować. 

Ja jej nie jem więc nie to rybka wytłumaczenie masz 👎 o co mi chodziło. Oczywiście idioto skierowane jest do Tomasza nie do ciebie. 

36 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Że tak powiem bezmózga istoto skąd wziąć Polską paprykę w pierwszej połowie roku ?? Mrożona to tak, ale świeżej nie dostaniesz ... To jak z truskawką, wzmożony import jest około do połowy maja, ale wtedy pojawia się duża podaż krajowego towaru i import wygasa ...

Idioto ja wiem o tym doskonale. Tylko że chodziło o to że robi się z ludzi można by powiedzieć idiotów nie każdy zrozumie to co do nich się pisze. 

Jeśli jedno rozdają przysłowiową paprykę to znaczy że polskiego rolnika się olewa a sprowadza towar z innych państw bo ma się nasze Polskie w 4 literach.

Taka jest polityka rządzących jak i dziennikarzy pokazać że import jest lepszy niż krajowy nawet jeśli nasze nie starcza na cały popyt. 

Na słupach naszej papryki nie chcą przyjmować lub po takiej cenie chcą kupować że jest to nie opłacalne dla rolnika więc zostaje im handel detaliczny. 

Więc wytłumacz mi gdzie tu sens i logika.

Jeśli mamy być Polska dla Polaków więc żywność też powinna być priorytetem Polska a później zagraniczna 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano (edytowane)

Nawet kot spierdolił. Nic dziwnego to czyste zwierzę.

Człowieku o ilorazie inteligencji pandy, zabiła go ta twoja ukochana cywilizacja... Auto go rozjechało...

,ale o cooo chooodzi ?

O to co ciebie cieszy a każdego myślącego wprawia raczej w zamyślenie.

W mitycznej krainie chłopaków z priwislanskiego kraju-raju.

Przeczytałeś ten post ze zrozumieniem czy po paru głębszych?

Raczej ty leków nie wziąłeś, zalecam wybrać się do Kobierzyna, może coś zaradzą.

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Tu oddajemy za darmo a kupujemy od innych 

https://share.google/YLQ4LfZjeLmjNdaFL

Niema problemu gdzie ta papryka była sprzedawana w jakich sklepach :D

Mają własne sieci handlowe to legalnie sprowadzają do swych punktów handlowych .

Polscy producenci najwyżej co mogą rozdawać za darmo bo nie ma POLSKICH SIECI HANDLOWYCH :D

Nie ma co owijać w bawełnę taka prawda .

Z danych GUS wynika, że w pierwszych siedmiu miesiącach 2025 r. Polska sprowadziła rekordową ilość papryki. Za importowane warzywa zapłaciliśmy ponad 581 mln zł. Najwięcej towaru ściągnęliśmy z Holandii, choć na podium są też Niemcy.

ównym jest słaba sprzedaż papryki gruntowej - skupy na Lubelszczyźnie czy Zamojszczyźnie nie chcą przyjmować towaru. Podobna sytuacja występuje w woj. mazowieckim.

Wiec na rok 2026 nie potrzeba  sadzić Papryki , ziemniaka , kapusty , marchewki , pietruszki , kalafiora , pomidora . SĄSIEDNICH KRAJÓW ROLNICY DOSTARCZĄ DO SWYCH SIECI HANDLOWYCH W POLSCE .

Pojawia się dużo tańszego produktu, często poniżej kosztów polskiej produkcji . W Polsce za drogo się produkuje .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

to co ciebie cieszy a każdego myślącego wprawia raczej w zamyślenie.

Nie wymagaj za dużo...

On stworzył sobie swój własny świat....tam jest kimś..nie tak jak...w rzeczywistości...🤷

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v