Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał(a):

Póki nowy nie przetestowany a dopiero Przetestujesz w żniwa to drugi mógłby być pierwszy rok na zapas jakby nie znalazł się konkretny kupiec bo za byle co nie ma Co sprzedawać

Myślisz że tak łatwo sprzedac starego claasa bez hydrostatu? Ludzie wygodni się porobili, prawie każdy chce coś lepszego. Taka 96 to ciężki temat i to za tyle kasy.  Nie wiem czemu ale ludzie wszędzie na forach szukają małych 58-68 a ich ceny to kosmos. Tych większych z resztą też. Nie ogarniam tego. Za starą 98-108 o Medze nie wspominając można mieć 10 lat młodszego MFa. Ja za swojego 420 kupił bym dwa z tego rocznika albo 10 lat młodszą Cerea. 

Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

Taki jest plan 

w kombajnach nie jestem w temacie ,ale w innych maszynach to ,,żeń '' zanim chcą kupić ,bo myślisz że podajesz cenę dobrą ,a z 3 tygodnie żadnego telefonu 

Opublikowano
8 minut temu, kizak napisał(a):

w kombajnach nie jestem w temacie ,ale w innych maszynach to ,,żeń '' zanim chcą kupić ,bo myślisz że podajesz cenę dobrą ,a z 3 tygodnie żadnego telefonu 

Jak jest coś dobrego to po kilku dniach nie ma. Patrze teraz na ciągniki. Niektórzy ogłaszają się po 2 lata i nie schodzi z ceny nawet tysiaka. 

W kombajach podobnie. Niektórzy ogłaszają się żeby sprzedać a niektórzy aby sprzedawać i czekać na idiote. Ja tam tego nie ogarniam. Jak chce coś opoerdolić to zmniejszam cene pozbywam się i tyle. Czasami dobrze wychodze na tym, czasami tez się daje wtopić. Kolega mówi -pierwszy klient, najlepszy klient. Jak ktoś wyciąga kase nie ma co się pierdzielić.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, kizak napisał(a):

Zainteresowanie jest spore, tylko każdy jakoś z daleka i ma problem z transportem. 

2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jak jest coś dobrego to po kilku dniach nie ma. Patrze teraz na ciągniki. Niektórzy ogłaszają się po 2 lata i nie schodzi z ceny nawet tysiaka. 

W kombajach podobnie. Niektórzy ogłaszają się żeby sprzedać a niektórzy aby sprzedawać i czekać na idiote. Ja tam tego nie ogarniam. Jak chce coś opoerdolić to zmniejszam cene pozbywam się i tyle. Czasami dobrze wychodze na tym, czasami tez się daje wtopić. Kolega mówi -pierwszy klient, najlepszy klient. Jak ktoś wyciąga kase nie ma co się pierdzielić.

Mi się nie spieszy ze sprzedażą 😁 pójdzie to pójdzie, nie to będą na dwa żniwa, pokosii się, kasy zarobi, filmy nagra, kasa na YT wpadnie, same plusy. 

Edytowane przez Uziu92
  • Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Po kiego to siejesz? Rozumiem jakby na mąkę żeby mieć... Chociaż, tyś piachuder...

na handel, a po co ??  juz sprzedane wszystko ..biora na siew zielonki .. 

na mazowieckich czarnoziemach V c klasy co innego urosnie ..

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v