Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Michał18 napisał:

11 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Ty dajesz radę tyle na ręcznym i żyjesz 😀😀😀😀

Na ręcznym to jeździsz ty ,pioter,bezduszny kowalsky....

ja mam kobietę

Opublikowano
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Wyłącz prąd przed tym. Wtedy nie kopnie 🤣

....teraz mi mówisz,...🤕

...nie no...żart...

Se rozciągam instalacje w takiej szopie...ale sporo punktów se wymyśliłem....do prądu na końcu podłącze...jeszcze jedno gniazdo...i zmarzłem...kiedy indziej się dowiem czy działa...

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał(a):

Ale on ma ambicje

Tak z ciekawości...jakie?.

Bo z tego co pisze...to....

Chyba dam już lepiej spokój...bo ciężko mi dojrzeć...te ambitne plany...

12 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Np tak:

FB_IMG_1759236964833.jpg

A szo to?

Ja tylko proste połączenia.

Więcej jak cztery kabelki, to już ..se rozrysować muszę...🤭

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Michał18 napisał(a):

Nie każdy da radę bez 🫣😗

No tak normalnie...to nikt...

Tak ewolucja ukształtowała...że jakoś ciągnie...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

nawet w przedszkolu od małego te dzieci do niemieckiego przyzwyczajają

ja się zastanawiał nad kabelkami w POmpie do wody i wszystko sie wyjaśniło jak spojrzałem na tabliczkę i doczytałem marke pompy 

P_20250921_123611.jpg

1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

podpowiedz na priv opisz przewody który zasilający

na pewno ten z żółtozieloną żyło , ważne co na reszczei kabli , gdzie pstryczki a gdzie odbiorniki 

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał(a):

W czasach naczelników była już prochibicja i sprzedaż alkoholu była możliwa od godzin popołudniowych. Bodajże od 14 czy jakoś tak. 

W Skandynawii cały czas tak jest, po trzynastej i tylko poniedziałek- piątek

• Thanks 1
Opublikowano
52 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

A szo to?

A choćby nowe auto mieć, czy kombajn do zboża. 

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

2 godziny temu, 6465 napisał(a):

Ale on ma ambicje

12 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Np tak:

A szo to?

angielska wtyczka

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

angielska wtyczka

Na tym zdjęciu to raczej nie angielska wtyczka jest problemem, a dotykające się neutral i fazowy. Że tak powiem : "Andrzeju, to jebnie" ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
konteno napisał:

Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

nawet w przedszkolu od małego te dzieci do niemieckiego przyzwyczajają

ja się zastanawiał nad kabelkami w POmpie do wody i wszystko sie wyjaśniło jak spojrzałem na tabliczkę i doczytałem marke pompy 

P_20250921_123611.jpg

1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

podpowiedz na priv opisz przewody który zasilający

na pewno ten z żółtozieloną żyło , ważne co na reszczei kabli , gdzie pstryczki a gdzie odbiorniki 

taka sama pompę sąsiad wystawił w tamtym tygodniu jak zabierali gabaryty i tak wtedy pomyślałem że może Tobie by się przydała na części co do podłączenia: jeżeli ten 3 żyłowy zasilanie ten od dołu pewnie przełącznik a resztę to odbiorniki

Tomasz0611 napisał:

2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

angielska wtyczka

Na tym zdjęciu to raczej nie angielska wtyczka jest problemem, a dotykające się neutral i fazowy. Że tak powiem : "Andrzeju, to jebnie" ;) 

jak powiększyłem zdjęcie to widac

Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Z jednej strony tak, ale z drugiej strony mieszkając w centrum miasta chciałbyś słuchać pijackich krzyków o 2 w nocy, bo panowie sobie urządzili akurat pijalnie pod twoim oknem ?? 

A z trzeciej strony... Są mieszkańcy wsi którzy nie mają nic wspólnego z rolnictwem, oprócz tego że mają za sąsiada rolnika i musza słuchać odgłosów i smrodów zwierząt, chodzącej suszarni czy innych dmuchaw, śrutowników o różnych porach dnia, maszyn- mimo że grosza z tego nie mają.... Też im współczuć? Chyba każdy mieszkający w centrum miasta zdaje sobie sprawę z tego, że CENTRUM miasta to nie tylko piękne uliczki, ale też życie społeczne miasta i turystów. Olaboga, chyba rolnikom nie trzeba tego tłumaczyć... Jak nie pasuje to można się przenieść na obrzeża miasta, tak jak i sąsiedztwo rolnika... Zwyczajne kocopoły z Twojej strony. 

Opublikowano

Ja jestem za wolnością gospodarczą. Bobek niby liberał mówi co innego robi co innego.

To jest takie umywanie rąk. Przecież nie można spozywać alkoholu na ulicy albo drzeć ryja po nocach, ale od pilnowania tego jest psiarnia i straz miejska. Tylko po co, jak można popracować przy biurku od 7-15, połapać na wylotówce kierowców zza krzaka czy popspisywać źle zaparkowane samochody.

Tak jak samorządy wszystko betonowały. Likwidowano parki, trawniki, wypierdalano krzaki, drzewa, wszędzie kostka i beton. Cel był taki żeby nie trzeba było kosić, przycinać, pielegnować. Teraz wszyscy krzyczą żeby sadzić drzewa🤦‍♂️.

W jednym mieście obok mnie jest nocna prochibicja to najwiekszy zysk maja taxiarze i stacje benzynowe zaraz za miastem.

Inny za***isty pomysł to była strefa płatnego parkowania w centrum, gdzie było pełno różnych sklepów czy punktów gastronomii. Wszystkie biznesy ch*j strzelił, bo kierowcy przerzucili się w inne miejsca bo jak tylko stanołeś na chwile to biegł jakiś ch*j i pisał mandat. Nawet bankomat zlikwidowali bo nie zdążyłes pobrać kasy a ta k**wa stała z notesem obok auta.

Opublikowano
49 minut temu, 6465 napisał(a):

A choćby nowe auto mieć, czy kombajn do zboża. 

Tiaaa...

Wymarzony kandydat na zięcia...

Oddał byś córkę tak wspaniałemu kandydatowi?

Kurna, miałem już nic...ale widzę spory wpływ tych ...co Ci na priwa jadą...

...nieważne ..

Opublikowano
18 minut temu, Popier96 napisał(a):

A z trzeciej strony... Są mieszkańcy wsi którzy nie mają nic wspólnego z rolnictwem, oprócz tego że mają za sąsiada rolnika i musza słuchać odgłosów i smrodów zwierząt, chodzącej suszarni czy innych dmuchaw, śrutowników o różnych porach dnia, maszyn- mimo że grosza z tego nie mają.... Też im współczuć? Chyba każdy mieszkający w centrum miasta zdaje sobie sprawę z tego, że CENTRUM miasta to nie tylko piękne uliczki, ale też życie społeczne miasta i turystów. Olaboga, chyba rolnikom nie trzeba tego tłumaczyć... Jak nie pasuje to można się przenieść na obrzeża miasta, tak jak i sąsiedztwo rolnika... Zwyczajne kocopoły z Twojej strony. 

Jakis czas temu był program w tv jak pobudowali się w Warszawie obok lotniska i teraz im samoloty przeszkadzają. Lotnisko istnieje od lat 60 a przed kamerą staje jakiś Janusz biznesmen co ma firme transportową i on nie może funkcjonować bo hałas mu przeszkadza. Po budynkach widać, że wszystko świerze, nowe.

W Suwałkach nastawiali domów w koło strzelnicy wojskowej i teraz im odgłosy strzałów przeszkadzają. 

Ludziom to już od tego dobrobytu to jebie się w głowach.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja jestem za wolnością gospodarczą. Bobek niby liberał mówi co innego robi co innego.

A ja nie jestem za ograniczeniami jeżeli ludzie potrafią myśleć, ale skoro nie potrafią to trzeba im narzucać ograniczenia ... Wystarczyło by użyć czasem mózgu i nie było by takich pomysłów jak nocne prohibicje ...

1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jakis czas temu był program w tv jak pobudowali się w Warszawie obok lotniska i teraz im samoloty przeszkadzają. Lotnisko istnieje od lat 60 a przed kamerą staje jakiś Janusz biznesmen co ma firme transportową i on nie może funkcjonować bo hałas mu przeszkadza. Po budynkach widać, że wszystko świerze, nowe.

W Suwałkach nastawiali domów w koło strzelnicy wojskowej i teraz im odgłosy strzałów przeszkadzają. 

I tutaj nie mają racji, tak samo miastowy nie może narzekać, że śmierdzi mu chlewnia która stała tam zanim się sprowadził ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tiaaa...

Wymarzony kandydat na zięcia...

Oddał byś córkę tak wspaniałemu kandydatowi?

Kurna, miałem już nic...ale widzę spory wpływ tych ...co Ci na priwa jadą...

...nieważne ..

Czy ja coś napisałem o zięciu czy jakiejś kobiecie dla niego? Chłopie co ci przyszło do głowy 🙆 i o jakie priv ci chodzi bo nie rozumiem. 🤔 Weź no wytłumacz. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Czy ja coś napisałem o zięciu czy jakiejś kobiecie dla niego? Chłopie co ci przyszło do głowy 🙆 i o jakie priv ci chodzi bo nie rozumiem. 🤔 Weź no wytłumacz. 

Mniejsza...

Pochwalasz to co Piotr pisze ..

Tak w skrocie....dla niego kobieta....to podgatunek....bez żadnych praw..

Pomyśl o tym, za nim pochwalisz...

A czy ambicją jest najeść się i wyspać?

...no może...dla kogoś ..

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Confused 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A ja nie jestem za ograniczeniami jeżeli ludzie potrafią myśleć, ale skoro nie potrafią to trzeba im narzucać ograniczenia ... Wystarczyło by użyć czasem mózgu i nie było by takich pomysłów jak nocne prohibicje ...

Po pierwsze większość nie myśli. Po drugie najlepiaj to kazać, zakazać itp. Wszyscy przy korycie uważają i wiedzą co jest dla ciebie dobre.

Mówi taki ch*j jeden z drugim o tym, że planeta płonie, emisji CO2, a nastepnie wsiada do prywatnego odrzutowca, leci z USA do Paryża na śniadanie i śmieje się z hołoty.

I taki, człowiek który mu wierzy to myśli? Jeszcze cytuje go jako autorytet🤦‍♂️

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I tutaj nie mają racji, tak samo miastowy nie może narzekać, że śmierdzi mu chlewnia która stała tam zanim się sprowadził ...

To po co pier**lisz o pijakach krzyczących o 2 w nocy w centrum miasta pod oknem? Myślisz, że wieki temu na rynkach nie było tawern czy karczm? Od wieków to istniało, bo tam tętniło życie... Ty to tak piszesz jak typowa lewa strona. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

To jest takie umywanie rąk. Przecież nie można spozywać alkoholu na ulicy albo drzeć ryja po nocach, ale od pilnowania tego jest psiarnia i straz miejska. Tylko po co, jak można popracować przy biurku od 7-15, połapać na wylotówce kierowców zza krzaka czy popspisywać źle zaparkowane samochody.

Tak jak samorządy wszystko betonowały. Likwidowano parki, trawniki, wypierdalano krzaki, drzewa, wszędzie kostka i beton. Cel był taki żeby nie trzeba było kosić, przycinać, pielegnować. Teraz wszyscy krzyczą żeby sadzić drzewa🤦‍♂️.

W jednym mieście obok mnie jest nocna prochibicja to najwiekszy zysk maja taxiarze i stacje benzynowe zaraz za miastem.

Inny za***isty pomysł to była strefa płatnego parkowania w centrum, gdzie było pełno różnych sklepów czy punktów gastronomii. Wszystkie biznesy ch*j strzelił, bo kierowcy przerzucili się w inne miejsca bo jak tylko stanołeś na chwile to biegł jakiś ch*j i pisał mandat. Nawet bankomat zlikwidowali bo nie zdążyłes pobrać kasy a ta k**wa stała z notesem obok auta.

Masz rację. Gastronomia w takich miejscach traci. Może liczyć jedynie na spacerujących.

W głupim Lublinie od ciula stref płatnego parkowania.

Wybraliśmy pizzerię, jedziemy a tu kilka miejsc płatnych i wszystkie zajęte przez prawdopodobnie mieszkańców. Pojechaliśmy do innej, gdzie miejsc nie brakowało

Mieszkańcy ogólnie mają przeebane bo miejsc brak. Gdyby przyszło przywieźć jakieś meble czy agd nie ma gdzie parkować.

Za miejsce pod blokiem płacisz 15-50 tys zł. W nowszych osiedlach za garaż 50-90tys. Chore.

Idziesz do sądu, czas załatwienia sprawy 15 minut ale minimalne naliczanie 1h za skromne 6zł

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Po pierwsze większość nie myśli.

No to widzisz, jakby czasem pomyśleli, że komuś mogą przeszkadzać pijackie krzyki w środku nocy to nie było by takich pomysłów...

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

Masz rację. Gastronomia w takich miejscach traci. Może liczyć jedynie na spacerujących.

W głupim Lublinie od ciula stref płatnego parkowania.

Wybraliśmy pizzerię, jedziemy a tu kilka miejsc płatnych i wszystkie zajęte przez prawdopodobnie mieszkańców. Pojechaliśmy do innej, gdzie miejsc nie brakowało

Mieszkańcy ogólnie mają przeebane bo miejsc brak. Gdyby przyszło przywieźć jakieś meble czy agd nie ma gdzie parkować.

Za miejsce pod blokiem płacisz 15-50 tys zł. W nowszych osiedlach za garaż 50-90tys. Chore.

Idziesz do sądu, czas załatwienia sprawy 15 minut ale minimalne naliczanie 1h za skromne 6zł

A strefa czystego transportu w Krakowie? To jest dopiero kabaret i podział na ludzi i podludzi. Ja to tak zauważyłem, że Ci co najwięcej krzyczą na poprzedni ustroj bo niby to doświadczyli, to mimowolnie chcieliby jego coraz mocniejszego wcielenia w życie 🤣