Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie, po prostu nie toleruję downsizingu i 150KM z litrowego silnika ... Taki silnik to do motocykla się nadaje ... To wszystko jest wysilone, 100tys km i silnik do kosza się nadaje...

A zużycie paliwa, na to aż tak nie patrzę, czy to będzie 6,5l czy 8l na 100km ...

To ja mam odwrotnie. Im mniej koni tym lepiej dla mnie. I nie chodzi mi o paliwo.

9 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nawóz to mi przywozi firma w bb , 

Ale Ty wiemy 3 ha to w bagażniku Lexusa przywieziesz 😅

A co teraz nie przywożą ? Chociaż trzeba też dopytać. Bo jedni sobie doliczają 30-50 zł za dojazd a inni w cenie towaru.

5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Są stacje co nie przepuszczą, a są takie co przymykają oko, trzeba wiedzieć gdzie z "złomkiem" jechać ;) 

Na wejściu światła i hamulce. Jeżeli masz sprawne to przegląd prawie podbity. Jeżeli nie to masz problem.

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nieraz się siało w poligon z bryłami po 300kg/ha...

Nie masz wału za kultywatorem ?

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

ewentualnie Lexusa

Ja nie decyzyjny.  Ja to sobie na niego popatrzę jak będę miał przerwę w pracy. BMW odpada, na lexa chyba jestem za hytry.  Wyrzygac przeszło 100k na auto służące do wożenia dzieci do przedszkola i w niedzielę do kościoła to mi się nie uśmiecha. 

Opublikowano
slawek74 napisał:

wojtal24 napisał:

slawek74 napisał:

wojtal24 napisał:

6465 napisał:

Byłem oglądać tucsona u rolnika, pierwszy właściciel kupiony w salonie. Ale żeby tak zaniedbac  auto przez 8lat , to byłem w szoku. 

przecież od rolnika to wozi wszystko a to nawoz a to pasz, paliwo, opryski a czesci a to wsiadasz w ciuchach roboczych

od takich rzeczy jest ,,służbowe,, 🙋‍♂️😁

jesteś w błędzie z tymi służbowymi takie czasy jak piszesz się skończyły 20 lat temu

jakie 🤔 że są dwa albo trzy auta na podwórku 🤔

że służbowe auto najlepsze a to że tyle aut na podwórku ile kierowców w domu tyle aut na podwórku co zrobisz takie czasy

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Na wejściu światła i hamulce. Jeżeli masz sprawne to przegląd prawie podbity. Jeżeli nie to masz problem.

Moje Punto miało hamulce i światła a na przeglądzie diagnosta zajrzał pod wycieraczkę żeby sprawdzić numery nadwozia a tam numerów nie było tylko kanał . Powiedział "nie ma numerów, nie ma pojazdu"

• Haha 4
Opublikowano
wojtal24 napisał:

Tomasz0611 napisał:

Teraz, slawek74 napisał(a):

od kosiarki 🤪

No jak 1.25 benzyna to rzeczywiście od kosiarki xD Raz takim Clio z tym silnikiem jechałem to dramat, niby 80KM a Punto 1.2 z 60KM dużo lepiej się zbierało xD 

jakie 1.25 w Clio tam jest 0.9 a piszą 1.0

👍😁

w nowych to 1 1.2 a 1.4 czy 1.6 to już duże silniki 🤭🤪

Opublikowano
5 minut temu, dsbh napisał(a):

To ja mam odwrotnie. Im mniej koni tym lepiej dla mnie. I nie chodzi mi o paliwo.

Duży silnik to i moment obrotowy ma odpowiedni. Auto się odpycha, wiesz że jak depniesz to pojedzie. A te silniki 1.0 czy 0.9 to do motocykli a nie samochodów ...

Opublikowano
8 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ewentualnie Lexusa

Jeszcze ukradną, a on nie premier i nie odszukają. A je chyba bardzo latwo się kradnie, stało obok samochodu SOP, podszedł złodziej, wsiadł, otworzył i pojechał, chłopaki nawet się nie obudzili🤣🤣🤣.

• Haha 1
Opublikowano
6465 napisał:

1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Moje Punto miało hamulce i światła a na przeglądzie diagnosta zajrzał pod wycieraczkę żeby sprawdzić numery nadwozia a tam numerów nie było tylko kanał . Powiedział "nie ma numerów, nie ma pojazdu"

było na jakiejś blasze numeratorem wybić 🤭😁

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Duży silnik to i moment obrotowy ma odpowiedni. Auto się odpycha, wiesz że jak depniesz to pojedzie. A te silniki 1.0 czy 0.9 to do motocykli a nie samochodów ...

Jeździ się normalnie, tylko trzeba zmieniac biegi, a nie deptać na 5 biegu od 1500 obrotów i narzekać

po prostu jeździ się tak, jak japońskim ścigaczem, nie schodząc poniżej 3 tys obrotów, i jeździ to w miare płynnie

tylko wtedy wszelkie kalkulacje producenta o zużyciu paliwa można sobie w d.... wsadzić

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

po prostu jeździ się tak, jak japońskim ścigaczem, nie schodząc poniżej 3 tys obrotów, i jeździ to w miare płynnie

tylko wtedy wszelkie kalkulacje producenta o zużyciu paliwa można sobie w d.... wsadzić

Wtedy taka pierdziawka jest mniej ekonomiczna niż duży silnik ...

A japońskim ścigiem to się poniżej 6k obrotów nie schodzi ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Mam wałek. Który niewiele co daje - jesienią i tak unikam kultywatora bo to najgorsza metoda uprawy. 

ja tam na taką brylastą glinę stosuję ciężką bronę z dwoma wałkami, z agregatów biernych nie ma nic lepszego, jak przejdę dwa razy, to nawet największy poligon uprawi

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

8 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ewentualnie Lexusa

Jeszcze ukradną, a on nie premier i nie odszukają. A je chyba bardzo latwo się kradnie, stało obok samochodu SOP, podszedł złodziej, wsiadł, otworzył i pojechał, chłopaki nawet się nie obudzili🤣🤣🤣.

może tacy pracują w SOP. a w czwartek w Warzawie musiale uciekać na pas zielieni bo ta nowa BMW więzli albo Donalda albo Karola 😀😀😀

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Wtedy taka pierdziawka jest mniej ekonomiczna niż duży silnik ...

po to kiedyś w ciągnikach pisano o ilości paliwa zużywanego na 1kW mocy alboilość paliwa na cykl pracy prz mocy nominalnej

bo wiadomo, że jak silnik zużywa 100g paliwa na 1kW pracy a drugi, niby mniejszy, 110g, to który jest oszczędniejszy ?

Opublikowano

ja tam na taką brylastą glinę stosuję ciężką bronę z dwoma wałkami, z agregatów biernych nie ma nic lepszego, jak przejdę dwa razy, to nawet największy poligon uprawi

Marzenie to moje ale nie do trzydziestki. Ostatecznie w takie coś celuję. 

Opublikowano

bo wiadomo, że jak silnik zużywa 100g paliwa na 1kW pracy a drugi, niby mniejszy, 110g, to który jest oszczędniejszy ?

I dlatego wolę duże silniki. Na papierze mniej ekonomiczne a rzeczywistość pokazuje inaczej ...

Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

czemu nie do trzydziestki ? sąsiad ciąga taki agregat ciapkiem, 1,8m szerokości

Tylko na 4 biegu to efekt będzie taki sobie ... Żeby to robiło dobrze robotę to trzeba by na 5-tce jechać a tu ciapek nie da rady ...

Opublikowano
jahooo napisał:

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Mam wałek. Który niewiele co daje - jesienią i tak unikam kultywatora bo to najgorsza metoda uprawy. 

ale na świeżo zaorane bo jak poleży i zrobią się skały to też ciężko rozbić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v