Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Trakowy 20 groszy mniej dla zasady bo nic nie robi

jaki macie trak i na jakie taśmy ? jak duże kloce ogarnia i jakiej mocy to ustrojstwo 

ostatnio na złomie byli państwo z jakimś gościem co motoreduktora do podnoszenia szukał a mieli tam sporo z napędu taśm produkcyjnych a i tak nic nie wziął 

Opublikowano
21 minut temu, dsbh napisał(a):

Na forum nie nudzi Ci się rozmawiać z jednymi i tymi samymi ludźmi :ph34r: ?

Skąd wiesz że to było o Tobie ? Gdzie tak napisałem 🤫 :ph34r: ?

Tym jest różnica że ja was nie znam na tyle aby mi się nudziły rozmowy z wami. Tym jest różnica. Osoby których znasz od wielu lat wiesz jak zareagują na daną sytuację czy na dany temat. 

Proste czytam między słowami. Nie rób że mnie wariatki że to nie było do mnie jednocześnie. 

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie spotkałem się nigdy z widokiem samolotu w truskawce.

Mówimy o takich arach :ph34r:. Sprawdził by się ?

3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Proste czytam między słowami. Nie rób że mnie wariatki że to nie było do mnie jednocześnie. 

Domyśliła się. Zdolna bestia 🤫 😁.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Mówimy o takich arach :ph34r:. Sprawdził by się ?

W truskawce nikt tego nie stosuje, jedynie takie specjalne wózki, ale to głównie przy rynnach albo podwyższonych zagonach, bo tam często zbiera się w plastikowe punetki które idą w kartony. O coś w tym stylu.

image.jpeg.dd3a06671f2868d3fc9a2a7649cfaecf.jpeg

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
11 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Liczy się tak naprawdę ty i tylko ty reszta tak naprawdę jest tylko dodatkiem. Liczy się twoje dobro nikogo innego nawet jeśli pracuje grupami Dalej jednak każdy odpowiada za siebie za nikogo innego. 

Tylko widzisz jeżeli pracujesz sama to tak a jeżeli w grupie to już nie. Ile Kowalski zrobił by sam, pracując w grupie ? Praca przy mixokrecie. Ile zrobił by łaciarz metrów nie mając wsparcia i zgranej ekipy ? Charakter pracy Ci nie pozwala liczyć tylko na siebie.

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

W truskawce nikt tego nie stosuje, jedynie takie specjalne wózki, ale to głównie przy rynnach albo podwyższonych zagonach, bo tam często zbiera się w plastikowe punetki które idą w kartony.

Co to są te rynny ?

Opublikowano
31 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Mamy od kubika. Trakowy 20 groszy mniej dla zasady bo nic nie robi

Robisz pewnie na czarno. A ile wynosi mniej więcej dniówka pewnie 200-250

Opublikowano
23 minuty temu, konteno napisał(a):

jaki macie trak i na jakie taśmy ? jak duże kloce ogarnia i jakiej mocy to ustrojstwo 

Jeden duży na piętrze i mniejszy na dole to traki ramowe pionowe. Bardzo duże kłody które nie zmieszczą się na większym przecierane są na trzecim taśmowym

Największe kozaki odbierają na dużym w tym ja😗

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Największe kozaki odbierają

Skoro o największych...sam żeś o tym...

Ile masz wzrostu, wagi....tak z ciekawości tylko...

7 minut temu, Michał18 napisał(a):

Więcej zarobisz przy 🔨 🔨?

Opublikowano
10 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Jeden duży na piętrze i mniejszy na dole to traki ramowe pionowe. Bardzo duże kłody które nie zmieszczą się na większym przecierane są na trzecim taśmowym

Największe kozaki odbierają na dużym w tym ja😗

To który łatwiejszy w obsłudze trak ? Muszę sprawdzić w Googlach jak ten ramowy wygląda.

8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Skoro o największych...sam żeś o tym...

Ile masz wzrostu, wagi....tak z ciekawości tylko...

Więcej zarobisz przy 🔨 🔨?

Tak z ciekawości u Ciebie jak z wagą i wzrostem :ph34r: ?

Opublikowano

A mój kolega Pafnucy ile waży? 

Teraz, dsbh napisał(a):

To który łatwiejszy w obsłudze trak ? Muszę sprawdzić w Googlach jak ten ramowy wygląda

Wygodniej się odbiera na dużym przez inne rozwiązania. Na małym mają więcej od kubika bo mniejsze drzewo i nic by nie zarobili

Opublikowano
21 minut temu, Michał18 napisał(a):

Legalnie Michałku od 20 roku życia w tym samym miejscu  

O zarobkach dżentelmeni nie rozmawiają a ty jesteś dżentelmenem w każdym calu😉 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

No ma się te 181 cm😗

Teraz się zważyłem to 73 kg ale ta waga coś szwankuje bo raz 73 raz 75 raz 70. Chudy jestem😗

No to pani M.Cz się pomyliła w stosunku do ciebie. 😣

Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał(a):

Zero BHP. Ile schodzi z ustawianiem tego ?

Trochę schodzi ale to nie moja działka. My w tym czasie idziemy na wielopiłę i jakieś godziny dopisują do akordu od minimalnej krajowej albo mniej więc skupiamy się na akordzie

1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

No to pani M.Cz się pomyliła w stosunku do ciebie. 😣

Ona o czym innym i ma trochę racji😂

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

1 minutę temu, dsbh napisał(a):

@Tomasz0611 w truskawkach samolot by się sprawdził tak jak w ogórkach czy lepiej rwać normalnie ?

Nie spotkałem się nigdy z widokiem samolotu w truskawce. Nie zasadzisz tak gęsto aby był potrzebny samolot, bo nie będzie przewiewu powietrza w krzakach, a jak tego nie będzie to nad szarą pleśnią nie zapanujesz.

mój kolega ma samolot do ogrodów i od kilku lat zaczął upawiac truskawki i probowal ale to się nie nadaje. Ukraińcy rwia tradycyjnie. Powodów nie znam dlaczego samolot się nie sprawdzą w truskawkach wiem że teraz kombinuje jakąś taśmę coś jak do zbioru kapusty brokuł żeby łubijanki nie znosili tylko kładli na tą taśmę i same jechały na przyczepę gdzieś to u kogoś podpatrzył

Opublikowano
2 godziny temu, Kowalsky30 napisał(a):

Czymś te babki trzeba wykarmić więc wyłudzaczem nie jestem. Siano zbieram a nie zostawiam na pokosach jak inni. A to, że przeważnie z cudzych łąk bo moje rozrzucone są po wsi to się potem równoważy

Nie wierzę, że potrafisz sam wypielić kilkadziesiąt arów ziemniaków, bo mechanicznie można tylko do pewnego etapu. Ściemniasz jak mcz😗

Dziecko obsypnik lata puki można wejść w rzadki. Później nie zarastają bo nie ma miejsca na ziele. W życiu nie pryskalismy od ziela ziemniaków nawet jak nie mieliśmy ekologii. 

2 godziny temu, konteno napisał(a):

to już niech @malaczarna sprawdzi historię przeglądania internetu w telefonie swego męża bo rzucać bezPOdstawne oskarżenia nie ma sensu 

Co znowu? 

Godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

No ma się te 181 cm😗

Teraz się zważyłem to 73 kg ale ta waga coś szwankuje bo raz 73 raz 75 raz 70. Chudy jestem😗

A nie  mniej niż 161? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v