Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Bezduszna napisał:

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tu dużo expertów...

Kierowca osobówki to nie kierowca tira czy autobusu. Przepraszam Pafnucy ale prawda jest taka że praca w rolnictwie nie można porównać do pracy za kółkiem to są dwie różne sprawy. 

znaczy rolnictwo a zwłaszcza hodowla to łatwiejsze 🤔

Opublikowano (edytowane)

Bieżący sezon przyniósł dramatyczny spadek cen skupu ziemniaka, co zmusiło niektórych rolników do wyrzucenia wielu ton tych bulw. – Zostałem z tonami ziemniaka, z którymi nie było już absolutnie co zrobić – mówi pan Grzegorz z powiatu sieradzkiego, dodając, że próbował nawet oddać ziemniaki za darmo 

https://www.sadyogrody.pl/warzywa/102/dziesiatki_ton_ziemniakow_wyladowalo_na_wysypisku_nie_chcieli_nawet_za_darmo,48479.html?fbclid=IwY2xjawMa3bpleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBpaFZQdXU1MEZrdlpicXpGAR4mSe2Ljsdd3kfHEC62RToPkqpvMm7nXBI2DfDPC

Chcą cenę po 2,50 zł sprzedawać .

ze wszystkim z roku na rok rynek  będzie się zapychał .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał(a):

Bieżący sezon przyniósł dramatyczny spadek cen skupu ziemniaka, co zmusiło niektórych rolników do wyrzucenia wielu ton tych bulw. – Zostałem z tonami ziemniaka, z którymi nie było już absolutnie co zrobić – mówi pan Grzegorz z powiatu sieradzkiego, dodając, że próbował nawet oddać ziemniaki za darmo 

Efekt popytu i podaży ...

• Like 1
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...ten stres cię wykończy...🤷🙆

No

dziś by śię robiło

Kilku robiło to nie kurzy 

A tera przygrzeje i od nowa sucho

lufę walnij 🤭😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

To Jumz czy MTZ?

No i pożyczony somsiadowi ruchcug, postawił kohol dziś, zaprasza na jutro... To się podoba dla mnie...

MTZ 50 rocznik 1969

14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ludziowie pytanko takie...doił ktoś dojarką bańkową "Archimedes" na trzy aparaty?

@kizak Kaziu może Ty?

Ja doiłem, a jakiś problem masz ?

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

Ja doiłem, a jakiś problem masz ?

Jeszcze nie mam problemu, poza tym, że pasowałoby doić na trzy aparaty i nie wiem, czy to się uda, czy trzeba coś zmodernizować...dawało to radę?

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

19 godzin temu, marulekk napisał(a):

Rzekomo 5 litrów spadło u nas , trzeba będzie jutro talerzówkę podczepywać i poplony raz dwa zasiać na zimę

Nawet 6mm, od rana rzepaczyska robiłem. Jeszcze kurzaka rozwieść i wymieszać.  Idą upały więc do piątku z tego deszczu nic nie zostanie 🤦‍♂️

zaziales już rzepak?

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Jeszcze nie mam problemu, poza tym, że pasowałoby doić na trzy aparaty i nie wiem, czy to się uda, czy trzeba coś zmodernizować...dawało to radę?

Doiliśmy tak krótko jak dojarka miała ze dwa lata - chyba szło bez problemów, potem trzecia konew poszła na części i doilismy na dwie

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Się rozwijasz

I ta jałówka 

I ten kombajn

Teraz te pulsatory 

Poyebało się pod kaszkitem, bo jak inaczej to wytłumaczyć 

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Biegi też tak cudacznie jak w T-25? Ile to ma mocy?

Biegi normalnie jak w samochodzie, tylko układ trochę inny, bo najwyższy bieg jest na środku a nie na boku.

To ma 65KM , silnik z komorami wirowymi w głowicy i świecami żarowymi, ja wywaliłem te orginalne i założyłem z samochodu, teraz o wiele lepiej zapala. Dość mało pali, zwłaszcza w lekkich pracach, do ciężkich mam większy traktor 4x4. Ma wspomaganie na orbitrol, zawraca tak, jak C360, dość zwrotne. Ja go trzymam do opryskiwacza i rozsiewacza, bo ma wałek WOM na dźwignię, nie trzeba wajchowac jak w C330 czy C360. Niestety, mój nie ma kabiny komfort i poziom głośności jest jak w siuntce.

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

Doiliśmy tak krótko jak dojarka miała ze dwa lata - chyba szło bez problemów, potem trzecia konew poszła na części i doilismy na dwie

Logicznie analizując wydaje mi się, że na dłuższą metę pompa nie da rady i się zastanawiam, czy nie zapisać pompy od przewodowej🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
  • Dodaj nową pozycję...
v