Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

🙋

U nas remizy rozbudowane OSP żyje z wynajmu na wesela (nawet na 300osob) co do straży są wsie gdzie są zapaleńcy a są gdzie jest stary beton a strażacy tylko patrzą pokazywać się w kościele bo nawet na zawody nie chce im się jeździć...

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

8 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

jak tam u Ciebie ? po zniwach już?

Już tydzień jak skończone 

4 godziny temu, slawek74 napisał(a):

cześć deska 🙋‍♂️ gdzie byłeś 🤔🤭😁

Nie interesuj się 😛

martwię się o Ciebie 🤭😁 dożynki niedługo 🙋‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Co z tych wozów jak w głowie sieczka i słabe przeszkolenie

https://tvn24.pl/tvnwarszawa/okolice/ruda-talubska-tragedia-podczas-strazackiego-swieta-nowy-woz-potracil-bylego-druha-osp-st8569073

https://remiza.pl/tragiczny-wypadek-strazakow-osp-zukowo-zapadl-wyrok/?amp=1

U mnie podobnie, też same nowe samochody, tyle że kierowcy to zawodowi kierowcy z PSP.

W wielu z tych OSP jest po 2-3 strażaków którzy mają lub mieli do czynienia z PSP ...

5 minut temu, slawek74 napisał(a):

W tym roku zamiast deski moze będzie jakiś metalowy talerz ozdobny xD

Opublikowano
7 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Ambicja nie ma tu nic za dużo gadania. 

Jeśli cię nie przyjęto do innych służb a dalej chcesz być w mundurze to co ci pozostaje. 

Obrona terytorialna nie chciała by ? . Może konduktor ,mundurek ma O.o;) ,

Opublikowano
9 godzin temu, dsbh napisał(a):

To jeszcze masz młyn gdzie mielą ? U nas młyn stoi ale już nie używany. Nie ma zainteresowania. Ile taki chleb wytrzyma zanim zrobi się czerstwy ? 

Nie dziwię się, że nie chcesz zdradzić przepisu.

Jest kilka wsi dalej. Na zapisy mielą Twoje zboże. Choć teraz już coraz bardziej kręcą nosami na ilości 100-150kg. Ale jak nie będą chcieli to się będzie robić "pełnoziarnistą" mąkę na bijakowym śrutowniku. Wiem, że tak robią.

U mnie się nigdy nie robi czerstwy bo go zdążę zjeść.

Opublikowano
Qwazi napisał:

W Ochotniczej Straży Pożarnej nie ma kapitanów. No i oni nie mogą nikogo za nic ukarać. 

To jedyna "formacja mundurowa" (celowo wziąłem w cudzysłów), która bezkarnie w mundurach biega nawalona lub leży po rowach (zwłaszcza po walnym zebraniu członków)🤭. Jest tam wielu bardzo zaangażowanych i wiedzących jak się zachować ludzi, ale równie wielu takich, którzy nie zasługują na to, żeby włożyć mundur 

to chyba w każdej "mundurowce" ale w osp nagminnie a najgorzej w tych najmniejszych

Krzysztof81 napisał:

5 godzin temu, Qwazi napisał(a):

W Ochotniczej Straży Pożarnej nie ma kapitanów. No i oni nie mogą nikogo za nic ukarać. 

To jedyna "formacja mundurowa" (celowo wziąłem w cudzysłów), która bezkarnie w mundurach biega nawalona lub leży po rowach (zwłaszcza po walnym zebraniu członków)🤭. Jest tam wielu bardzo zaangażowanych i wiedzących jak się zachować ludzi, ale równie wielu takich, którzy nie zasługują na to, żeby włożyć mundur 

Teraz może trochę się miejscami zmieniło. Ja 20 lat temu chciałem się zapisać, pochodziłem pare razy na zbiórki to szybko odpuściłem. Wtedy OSP była to paczka Januszy która pod pretekstem działalności w straży patrzyła tylko żeby wyrwać się z domu i się nayebać z kumplami a młodzi mieli być od roboty i min do biegania po flaszki i piwo.

Z tego co widzę to teraz troche się pozmieniało przynajmniej w tych większych, w tych małych dalej to samo, tylko wymiana pokoleniowa nastąpiła.

@Nieustraszony1044 gdzie się podziewałeś? Ożeniłeś się?  Potomek w drodze?

w tych małych wiejskich nadal jest tak samo co leśne dziadki nie chcą się puścić "stołków w osp"

• Haha 1
Opublikowano

.  Za komuny był  czasem słaby dostęp do chleba ,i coś młyn chwilę nie miął ,to było próbowane ze śrutownika po kilku przemieleniach . Siwy chlebek to 

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jest kilka wsi dalej. Na zapisy mielą Twoje zboże. Choć teraz już coraz bardziej kręcą nosami na ilości 100-150kg. Ale jak nie będą chcieli to się będzie robić "pełnoziarnistą" mąkę na bijakowym śrutowniku. Wiem, że tak robią.

U mnie się nigdy nie robi czerstwy bo go zdążę zjeść.

i drapidupa

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

6 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Jest tam wielu bardzo zaangażowanych i wiedzących jak się zachować ludzi, ale równie wielu takich, którzy nie zasługują na to, żeby włożyć mundur 

Chłopie, OSP w Rybnie to 50% ludzi którzy mają lub mieli do czynienia z mundurem PSP ... A jeden chłopak co działa w tym OSP jest po szkole pożarniczej w Warszawie ... To nie te pijaki co 20 lat temu ...

w sąsiedniej wsi jest tak jak piszesz ale tak jak pisałem wcześniej w małych wsiach gdzie dziadki %procentowi nie chcą oddać władzy młodszym tak się dzieje że tylko straż do rozwiązania

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

w sąsiedniej wsi jest tak jak piszesz ale tak jak pisałem wcześniej w małych wsiach gdzie dziadki %procentowi nie chcą oddać władzy młodszym tak się dzieje że tylko straż do rozwiązania

U nas już nawet w tych małych na szczęście pogonili leśnych dziadków ...

Opublikowano
5 minut temu, wojtal24 napisał(a):

to chyba w każdej "mundurowce" ale w osp nagminnie a najgorzej w tych najmniejszych

Michał nie ma co porównywać służb mundurowych z OSP. W służbach typu policja czy wojsko. Jedni mają płatne inni w czynię społecznym. I od OSP dostałem pomoc to od policji się nie zdarzyło. 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jedna jaskółka wiosny nie czyni🤷...

Może u was OSP to zbieraniny alkoholików, u nas się pozmieniało, w wielu młode chłopaki poprzegłosowywały tych leśnych dziadków, w gminie praktycznie same nowe wozy ...

no widzisz jak starsi są mądrzy i zostali czlonakmi honorowymi i oddali władze młodszym to się coś dzieje ja z pewnych mozliwosci chciałem ogarną wóz bojowy nie duży, to usłyszałem a gdzie postawisz jak nie ma dużego garażu a kto będzie tym jeździł itp wystarczy im jakiś mały Lublinek żeby czym było jechać na imprezy alkoholową i takie są też straże, kilku młodych chłopaków chcieli na szkolenia iść to po co na co ogarnęli sobie przez sasiednie jednostki.

6465 napisał:

5 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Michał nie ma co porównywać służb mundurowych z OSP. W służbach typu policja czy wojsko. Jedni mają płatne inni w czynię społecznym. I od OSP dostałem pomoc to od policji się nie zdarzyło. 

to się zmieniło bo OSP jak sama nazwa wskazuje była Ochotnicza a teraz mają normalnie płatne za każdą godzinę akcji

i prze to często przy zwykłej stłuczce jest zablokowany pas na 2÷3 godziny bo piszą sobie godziny

Opublikowano

Nie wiem za co mają płatne i kiedy. Nigdy się tym nie interesowałem. Ale w razie biedy chłopaki z OSP przyszli z pomocą, a jak siostrze z niepełnosprawnym mężem zepsuło się auto na rondzie w Łowiczu i najechał patrol policji to usłyszała żeby jak najszybciej usunęła to auto ze skrzyżowania bo zostanie ukarana mandatem. 

Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

najechał patrol policji to usłyszała żeby jak najszybciej usunęła to auto ze skrzyżowania bo zostanie ukarana mandatem. 

By się dorzuciła chłopkom na sztuczne cycki dla ich dziewczyn to by pomogli xD 

• Like 1
Opublikowano

A wracając jako strażak z OSP brałem udział w kilku pożarach i widłami zwałem słomę ze stropów budynków w pocie czoła gdzie strażak z PSP stał z sikawką i polewał jak zobaczył zarzewie ognia. Nigdy nie dostałem za to złotówki. Ale nie żałuję bo szedłem wtedy nieść pomoc ludzią nie za pieniądze.

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

No dokładnie. 

Opublikowano
6465 napisał:

A wracając jako strażak z OSP brałem udział w kilku pożarach i widłami zwałem słomę ze stropów budynków w pocie czoła gdzie strażak z PSP stał z sikawką i polewał jak zobaczył zarzewie ognia. Nigdy nie dostałem za to złotówki. Ale nie żałuję bo szedłem wtedy nieść pomoc ludzią nie za pieniądze.

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

No dokładnie. 

no też pamiętam takie sytuacje I się biegło bezinteresownie żeby komuś pomóc ale to było ponad 25lat temu a kilka lat temu jakieś gnoje podpaliły przydrożna wierzbę gdzie obok była sterta bel my z sąsiadem wiadrami wodę nosiliśmy żeby przygasić i swoimi ciągnikami i piłami ja rozciągaliśmy a jechał taki leśny dziadek z OSP to się jeszcze głupio śmiał zamiast podwiesc nam gasnice że strazy. A jak mu się przez miedze dwa lata temu bizon przyjaral bo ciał u mojego sąsiada I ja złapałem wszystkie gaśnica jakie miałem w garażu i pobiegłem przez pola a brat pojechał talerzowka z ciągnikiem to się mocno zdziwił I się zastanawiam jak tacy ludzie z takim podejściem mogą być w strazy

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

11 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Co z tych wozów jak w głowie sieczka i słabe przeszkolenie

https://tvn24.pl/tvnwarszawa/okolice/ruda-talubska-tragedia-podczas-strazackiego-swieta-nowy-woz-potracil-bylego-druha-osp-st8569073

https://remiza.pl/tragiczny-wypadek-strazakow-osp-zukowo-zapadl-wyrok/?amp=1

U mnie podobnie, też same nowe samochody, tyle że kierowcy to zawodowi kierowcy z PSP.

W wielu z tych OSP jest po 2-3 strażaków którzy mają lub mieli do czynienia z PSP ...

5 minut temu, slawek74 napisał(a):

W tym roku zamiast deski moze będzie jakiś metalowy talerz ozdobny xD

blacha 🤔🙆‍♂️