Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

1.Ty tu nie bajeruj. Poszesz pewnie żeby więcej dawać żeby i Tobie więcej skapło.😉

2.A Szaciłe  Szaciłówki znasz? Czy to już za daleko od Ciebie?

1. Ja chodziłem wcześniej z opłatkami drogi panie. 😉

2. Niedaleko mam, ale nie znam. Nie moja gmina, nie moja parafia. 

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Idźcie no coś kuP0wać żeby vat P0szedł

Bo minister klęska nie ma piniędzy

https://www.money.pl/gospodarka/problemy-z-programem-czyste-powietrze-czekaja-miesiacami-na-przelewy-7113906833210112a.html

To idź kup to będą pieniądze na twoje ocieplenie xD

7 minut temu, Bananek napisał(a):

Dlatego pytam

Raz w te okolice się zapuściłem po 🏍️, miałem zaplanowane z 5 albo 6 do obejrzenia, po 2 pierwszych miałem już dosyć xD

Opublikowano
28 minut temu, Bananek napisał(a):

Dzień dobry. Czy któryś z Panów kojarzy może tego handlarza? Dobrze byłoby wiedzieć czy nie oszust zanim tam pojadę. 

https://www.olx.pl/d/oferta/peugeot-3008-benzyna-super-stan-zamiana-CID5-ID12fmTl.html

O to to. U nas 100 od każdej dorosłej osoby w domu. Zwykle 500 w kopercie siedzi. 

To Was daleko na wschodzie gdzie krów mało a u Radosława @radekz200minimum jeszcze raz tyle 🤭

Opublikowano

Ja się zgadzam teraz tylko niezbędne wydatki . Jak te ceny jakoś się ustabilizują wtedy coś się podziała 💪

Opublikowano

Nasz na kościół zbiera, 1000 zł

Mieli nie dawać a zanieśli, bo jak to

Niektóre osoby to po parę razy dali, ja tam nie jestem bogatym człowiekiem i nie będę finansować dewiacji księży 

• Like 1
Opublikowano

Każdy robi według swojego uznania. Ja to już na szykowałem dla księdza w kieszeń i na kościół do koperty bo nie wiem czy będę jak będzie po wsi chodził. Choć jest opcja że można umówić się z księdzem na indywidualny dzień i się zastanawiam czy nie skorzystać z tej opcji. 🤔

• Like 1
Opublikowano

U nas to ksiądz uznaje wiernych

Śluby, chrzciny, komunie, bierzmowania, pogrzeby wszystko w górę, kiedyś umrzeć musiałeś mieć 1800 zł na sam kościół, teraz to już pod 5000 podchodzi, teraz znowu opłata grobowa, pfu, ofiara...

Kamieniarz zackażdym razem za wjazd na cmentarz płaci 50 zł 

Pycha kroczy przed upadkiem 

Kiedyś jedna babcia zwróciła mu uwagę w sprawie godziny odprawianej mszy w kaplicy, powiedział że stara jest i niedługo umrze

Zamknęły kaplicę i nie wpuściły go do środka, biskup przyjeżdżał 

Dało tyle że ślad węglowy po sobie zostawił 

Teraz punkty katechetyczne są do sprzedania 

Przed pandemią były w nich msze co niedzielę 

Opublikowano

Ja tam jestem zdania, że jak nie chcesz przyjmować księdza, nie przyjmuj. Jak nie chcesz chodzić do kościoła - nie chodź. Ale nie opluwaj jeśli nie masz podstaw i nie jesteś dotknięty bezpośrednio jakąś krzywdą ze strony KK. 

A jeśli chodzi o danie (raz w roku) na kolędę to mi osobiście byłoby wstyd dać 100zl przy stanie osobowym w domu 6 ludzików, gdzie każdy jest na jakiejś pensji, czy to emerytura czy pobory czy nawet 800+. 100 zł to nawet jak ktoś chodzi raz w tygodniu to przy 52 tygodniach w roku wychodzą grosze. A jeśli podzielić to na 6 osób w moim przypadku to wstyd jak cholera. 

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

a to masz na myśli może coraz mniej ale wcześniej często były takie akcje w "sprawie dla reportera" jak najczęściej synową z teściowa dawały popisowki można się pośmiać z boku ale czasami to ludzka tragedia. Tylko po co takie rzeczy pisać kupowałem gospodarstwo od syna sąsiada i miałem wgląd we wszystkie dokumenty i akty co tam było zapisane co sobie życzą Ci co darują to mi by nawet na myśl nie przyszło,ja wiem ze maja do tego prawo. ale jak w akcie notarialnym była opisana ceremonia pogrzebowa jak ma wyglądać łącznie opisana ze stypa itp jak ma wyglądać ogródek mieszkanie korzystanie z szopki kurnika itp. i co po kilku latach i tak sąsiad się musiał zrzec "służebności dozywocia" bo syn sprzedawał ja to kupowałem. I umówiłem się na gębę z tym młodym co sprzedawał ze jeszcze rok zostawię temu ojcu ogródek na warzywa i tak się stało nie dość że ten wybrał sobie kilka arów prawie na środku pola to mówi że w następnym roku to chce w innym miejscu. telefon do syna który sprzedawał żeby tacie wytłumaczył ze to była tylko jednorazowa umowa bo nie zamierzałem dyskutować ze starszym panem. drugi przypadek miałem jak kupowałem to sobie wlasciel wymyślił ze sobie by zostawił 3 czy 4 ary bo ma młodych truskawek posadzone kilka krzakow więc mu mówię nie ma sprawy niech bierze geodetę odmierza sobie te truskawki odliczamy od transakcji ta powierzchnię i po temacie a dziadek chytry chciał wziąść kasę za ziemię i jeszcze mieć truskawki. ale z drugiej strony nie ma się co dziwić często są sprzedawane majątki pokoleń i ciezka tym ludzia się pogodzić z taką sytuacją a jeszcze inny co mi sprzedał to jeszcze mi udzielał rad jak mam ta jego była ziemię obrabiać

Najgorzej jest jak senior przepisze gospodarstwo a "zapomni" przepisać rządzenia🤦

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

600 na rok to ja na tace wrzucam. Tyle że z tacy to sporo do biskupa idzie. Kiedyś ksiądz tłumaczył że jakoś to procentowo rozlicza. 

Co któraś taca w miesiącu idzie do kurii

Opublikowano

@Bananek byłem w niedzielę za mszę zapłacić bo w sobotę się będzie za ojca modlił i pytałem go o to co pisaliśmy. To tylko ruszył ramionami i powiedział że masz taką robotę to co zrobisz jak nic nie zrobisz. Rozgrzeszy 😁

Opublikowano

Było nie wozić albo powiedzieć że to wożenie kosztuje 200. A nie , chciałeś nyską zaszpanować a teraz miałczysz po forach. 

U nas to się ludzie na wyścigi po księdza jeździli. Teraz zarządzenie że w kolejności co rok następny.

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał(a):

Co któraś taca w miesiącu idzie do 

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

W tamtym roku dałem 200 tera 100 i wozenie

Za P0 przedniego proboszcza od wożą cych nie było brane bo wozenie było ofiarą. 

Ten widać pazerny

A pytał cie o kase czy sam dałeś?