Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, Sylwekx25 napisał(a):

Robota i krowy? jak?

To nie wiesz, że kowalski to zwykły wyłudzacz dopłat, mający ze 2 czy 3 krowy, które doi słynna babka? Coś takiego jak u nas było ze 20 lat temu, tylko u nas mleko do zlewni odbierali albo robili wyroby i na jarmark. 

Kurła, macher się spóźnia. 33 stopnie na termometrze.

• Haha 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Teraz, Sylwekx25 napisał(a):

Robota i krowy? jak?

To nie wiesz, że kowalski to zwykły wyłudzacz dopłat, mający ze 2 czy 3 krowy, które doi słynna babka? Coś takiego jak u nas było ze 20 lat temu, tylko u nas mleko do zlewni odbierali albo robili wyroby i na jarmark. 

Kurła, macher się spóźnia. 33 stopnie na termometrze.

do 2 krów nie ma dopłat ciemnoto 🤪🙋‍♂️ a macher to pier takie małe roboty 😛

• Like 1
Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

Tępoto, obszarowe wyłudza... 

Mały to może i jesteś... Przekonamy się jak się będzie dalej dop*erdalał. Znajdź sobie inny obiekt swoich zaczepek.

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Do 1 już są. Pobieram 

2 godziny temu, konteno napisał(a):

kipra nie masz ? co to za cycepka ? 

Jest. Reszta na przyczepie została. Tak by poszło wszystko. Relaks na łopacie w w wolny weekend

2 godziny temu, Bananek napisał(a):

W dużo mniejszej skali

Dobrze że nie 1:1

Opublikowano
2 minuty temu, Popier96 napisał(a):

U nas rzepak zbierali do suszarni na sezon słonecznikowo/kukurydziany. 

Co myślisz o grochu kurom zamiast koncentratów czy jakichś soi? Tak żeby samowystarczalnym być. Pasuje dwa kawałki pod takie coś przeznaczyć.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Co myślisz o grochu kurom zamiast koncentratów czy jakichś soi? Tak żeby samowystarczalnym być. Pasuje dwa kawałki pod takie coś przeznaczyć.

Szczerze, nie stosowałem. Ale wolałbym obsiać pszenicą. Wiem co się u mnie na grochu działo, jeden wielki gołąb na polu. A co do samowystarczalności... Nie da się niczym zastąpić soi u drobiu. https://m.olx.pl/d/oferta/makuch-sojowy-sruta-sojowa-non-gmo-produkt-polski-CID757-IDWacqk.html jedziesz kupujesz bigbaga, z polskiej soi i masz problem na cały rok z głowy. Dla brojlerów, dla niosek etc... 

Opublikowano
malaczarna napisał:

Do 1 już są. Pobieram 

2 godziny temu, konteno napisał(a):

kipra nie masz ? co to za cycepka ? 

Jest. Reszta na przyczepie została. Tak by poszło wszystko. Relaks na łopacie w w wolny weekend

2 godziny temu, Bananek napisał(a):

W dużo mniejszej skali

Dobrze że nie 1:1

3 sztuki bydła minimum..

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał(a):

Szczerze, nie stosowałem. Ale wolałbym obsiać pszenicą. Wiem co się u mnie na grochu działo, jeden wielki gołąb na polu. A co do samowystarczalności... Nie da się niczym zastąpić soi u drobiu. https://m.olx.pl/d/oferta/makuch-sojowy-sruta-sojowa-non-gmo-produkt-polski-CID757-IDWacqk.html jedziesz kupujesz bigbaga, z polskiej soi i masz problem na cały rok z głowy. Dla brojlerów, dla niosek etc... 

Nie chcę tego. Połowa pójdzie w gnój. Pszenicy mam na dwa lata. 

Opublikowano
Popier96 napisał:

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

u tego ciemnego Piotra nie wolno grosza wydać choć by on i 100groszy zysku przyniósł 😛🤪🤭

pioter walisz czasem baranka w ścianę 🤔🤭 jsk nie to nieraz walnij 😁 a jak walisz to zmień częstotliwość 😁 może to coś zmieni 🤣

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

pioter walisz czasem baranka w ścianę 🤔🤭 jsk nie to nieraz walnij 😁 a jak walisz to zmień częstotliwość 😁 może to coś zmieni 🤣

Tobie to by się od dawna przydało. Łeb przeżarty przez mleko i ostatnie szare komórki wylatują z moczem... Albo sraczką po mleczku...

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):
15 minut temu, malaczarna napisał(a):

Do 1 już są. Pobieram

3 sztuki bydła minimum..

Jak ktoś potrafi kłamać to aż miło. 

Tylko zapomina że kłamstwo ma krótkie nogi 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Tobie to by się od dawna przydało. Łeb przeżarty przez mleko i ostatnie szare komórki wylatują z moczem... Albo sraczką po mleczku...

Pjoter część z krowiarzy mleka nie pije bo wie czym karmione 🤣

Pogodnie 2pokos skoszony niech schnie. I urlop teraz 5 dniowy.

@6465 weekendowa pauza w domu 🤔 czy w trasie 

Opublikowano
Teraz, PAN88 napisał(a):

Coś w tym jest. Jest we wsi gość, który ma trochę byków i 3 krowy. Ma trochę stałych klientów na mleko a nie chciało się siana suszyć, w burakach grzebać to zaczął kiszonki dawać. Po jakimś czasie ludzie powiedzieli, że takiego mleka więcej nie chcą. No i trzydziestka znów z taśmówką, obsypnikiem lata i kostki się robią...

Opublikowano
3 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Pauza do dwudziestej pierwszej, ale od niedzieli. To już starczy tego siedzenia w chałupie. 

Opublikowano
PAN88 napisał:

Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

takie pomysły to tylko w twojej pustej głowie kałusiaku 🤣🤣🤪 szmaty wozisz jeszcze 🤔

malaczarna napisał:

11 minut temu, slawek74 napisał(a):

3 sztuki bydła minimum..

1 w lubelskim

taaa🤦

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Coś w tym jest. Jest we wsi gość, który ma trochę byków i 3 krowy. Ma trochę stałych klientów na mleko a nie chciało się siana suszyć, w burakach grzebać to zaczął kiszonki dawać. Po jakimś czasie ludzie powiedzieli, że takiego mleka więcej nie chcą. No i trzydziestka znów z taśmówką, obsypnikiem lata i kostki się robią...

Pioter ty to powinieneś się związać z jedną warszawianką co tu zagląda. Ty w Boga nie wierzysz, ona bez duszy. Pasujecie do siebie idealnie. 

Edytowane przez 6465
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

takie pomysły to tylko w twojej pustej głowie kałusiaku 🤣🤣🤪 szmaty wozisz jeszcze 🤔

taaa🤦

Wyznaję zasadę: nie rozmawiaj z debilem najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.

Bez odbioru potomku wiatru i kurzu 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v