Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Wielkie mecyje, dadzą tak w d... to się zlikwiduje i już. I tak to pójdzie na zmarnowanie prędzej czy później.

I ja nie mam zamiaru na siłę ciągnąć jak w razie będą jakieś wymogi dobrostanu np żeby bydło nie było na uwięzi itp

Opublikowano

Dziś sprzedane 4 sztuki 2 krowy i 2 cielaki więc pomału się zmniejsza mniej więcej żeby było 1 sztuk na hektar

Opublikowano
4 minuty temu, konteno napisał(a):

Piotrek moim zdaniem lekko przesadziłeś 

Teraz, Michal2399 napisał(a):

Dziś sprzedane 4 sztuki 2 krowy i 2 cielaki więc pomału się zmniejsza mniej więcej żeby było 1 sztuk na hektar

Możesz mieć więcej niż jedną sztukę na ha...tylko to się wiąże że zwiększeniem kosztów 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Prawo jazdy robiłem w 97 i wtedy uczyli ruszać z prawej nogi. Z tego co wyczytałem dalej tak jest.

Nic takiego nie ma ;) Ruszasz z nogi z której masz ochotę.

Np ruszanie pod górkę uczą z lewej, bo wtedy każda noga i ręka ma jedno zadanie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Prawo jazdy robiłem w 97 i wtedy uczyli ruszać z prawej nogi. Z tego co wyczytałem dalej tak jest.

W 94 też tak uczyli. I zatrzymania na lewą nogę, a potem prawa na ziemię 

Opublikowano
34 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Zresztą do wozu byś miał df

przekładnię w wozie uqrwi

35 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ot i przyszła szefowa i cyk podwyżka. 

ja też aneks do umowy dostał bo najniższa poszła w górę 

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

W 94 też tak uczyli. I zatrzymania na lewą nogę, a potem prawa na ziemię 

Z prawej nogi, bo lewa służy do zmiany/wrzucenia biegu na postoju, w każdym razie w znaczącej większości motocykli. A zatrzymujesz się na lewą nogę, bo prawa hamuje hamulcem zasadniczym na tylne koło

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

Z prawej nogi, bo lewa służy do zmiany/wrzucenia biegu na postoju, w każdym razie w znaczącej większości motocykli. 

Biegi w motocyklu zmienia się na ile to możliwe w trakcie jazdy a nie tłucze na postoju ...

Opublikowano
16 minut temu, Qwazi napisał(a):

Chłopy śnieg leży, ślisko jest i zimno...nie wsiadejta może narazie na te motory🙏

No, Karolina dziś dwa razy się wywróciła, Zośka raz, a ja się bałem że będzie zwałka a jednak nic a nic

Się śmiały ze mnie że się wypierdziele pierwszy, narciarki 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, superfarmer02 napisał(a):

Pozwolili by coś małego dla siebie przywieść czy zawsze załadowany pod korek? 

Zawsze cała lufa. Dla siebie to tylko whysky się zmieści. Interesuje? A zresztą to chłodnia to nie poszalejesz. 

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Grześ mustanga ojcu oddał

Komornik się zbliża pewnie to majątek rozdaje xD Don Orleone też wszystko na rodzinę przepisuje xD 

• Haha 2
Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał(a):

Z prawej nogi, bo lewa służy do zmiany/wrzucenia biegu na postoju, w każdym razie w znaczącej większości motocykli. A zatrzymujesz się na lewą nogę, bo prawa hamuje hamulcem zasadniczym na tylne koło

Dokładnie tak uczyli. Hamowanie na oba hamulce

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jahooo napisał(a):

A zatrzymujesz się na lewą nogę, bo prawa hamuje hamulcem zasadniczym na tylne koło

Hamulec zasadniczy jest z przodu, to co jest z tyłu to w wielu motocyklach można nazwać co najwyżej spowalniaczem ...

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Dokładnie tak uczyli. Hamowanie na oba hamulce

Pierwsze za co krzyczał na mnie instruktor to zmiana biegów na postoju ... Nie powinno się dopuszczać do zmiany biegów na postoju na tyle na ile to możliwe. Np dojeżdżając do skrzyżowania gdzie masz czerwone hamujesz aby odpowiednio wyhamować i jednocześnie zbijasz biegi.

Opublikowano
11 minut temu, konteno napisał(a):

też na to czekam 

A idź w cholerę, że 2 lata już nic nie miałem i zapomniałem jak to jest. Nie wiadomo gdzie się podziać, a samopoczucie jeszcze gorsze. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v