Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

Starymi rupieciami to się u siebie kosi ;)

a nie na usługi się pchać

Ten stary rupieć po 300-400 godzin kosił przez kilkanaście lat na usługach bo były 3 kombajny we wsi. I już wtedy był stary.

Chętnie bym kosił tylko u siebie, ale przychodzą napierają bo kołchoźnik lexem lata 8km/h w kolano i 1/4 ziarka z tyłu 🤭 

Pod pokosem rośnie szczota aż żółknie 

Opublikowano
Godzinę temu, Sylwekx25 napisał(a):

O program zasobów generycznych idzie czy chodzi o pochodzenie po konkretnym ogierze? 🙂

Nie o program. To nieszczęście w tym co chciałbym zrobić. Interesuje mnie klacz po ogierze z rodu Ruter lub z rodu Condor. Koniecznie w starym typie. Oczywiście pełny papier i księga główna 

1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

taka nadinterpretacja prawa 😉🤭😀😀😀

Bardziej totalny brak wiedzy🙃😁

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

A co chcesz??

Tyle koni teraz stoi po nocach na pastwiskach że każda rase załatwi 🤣🤣🤣

Podobno w ubojni zapisy na 4 miesiące.

Koń koniowi nierówny. Ja wiem, że jeden z autorów encyklopedii i kronikarz określił "koń jaki jest każdy widzi". Ale ja widzę co innego niż przeciętny człowiek patrzący na konia 🤷😊

Opublikowano

Też mi się bardzo podobają w starym typie i jeszcze najlepiej gdy ma profil garbonosy.

Qwazi napisał:

Godzinę temu, Sylwekx25 napisał(a):

O program zasobów generycznych idzie czy chodzi o pochodzenie po konkretnym ogierze? 🙂

Nie o program. To nieszczęście w tym co chciałbym zrobić. Interesuje mnie klacz po ogierze z rodu Ruter lub z rodu Condor. Koniecznie w starym typie. Oczywiście pełny papier i księga główna 

1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

taka nadinterpretacja prawa 😉🤭😀😀😀

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.07.2025 o 16:21, Qwazi napisał(a):

Przepisy przepisami a życie życiem🫢

Edytowane przez Bezduszna
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bezbarwny napisał(a):

Jak mogła podołać, skoro ta opieka wymaga czujności przez 24 godziny na dobę. Jeśli chce się chorego w godnych warunkach utrzymywać. 

Wszystko jest zależne na którym etapów jest choroba. Musimy pod tym kontem rozpatrywać. Choroba jest taka sama ale każdy z przypadków jest inny. Także zależne jest jak szybko postępuje. Nie można wszystkich do jednego kosza wrzucać tylko dlatego że mają tą samą przypadłość. 

Owszem na końcowym etapie jest potrzebna opieka 24h. Z tym się z tobą zgodzę. Lecz początkowy i środkowy jest jeszcze do ogarnięcia.

Tutaj po prostu osoba która była sama z tym nie chciała skorzystać z pomocy która jej oferowano wolała od razu pozbyć się problemu za czym ten sam urośnie. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, pedro2 napisał(a):

Ten stary rupieć po 300-400 godzin kosił przez kilkanaście lat na usługach bo były 3 kombajny we wsi. I już wtedy był stary.

Chętnie bym kosił tylko u siebie, ale przychodzą napierają bo kołchoźnik lexem lata 8km/h w kolano i 1/4 ziarka z tyłu 🤭 

Pod pokosem rośnie szczota aż żółknie 

Co Ty piszesz 🤣 nówki kombajny nic nie zostawiają na polu 🤣 5km ode mnie 3 lata temu kupił kombajn Claasa nówkę i kosił u sąsiada owies. Uczył się co prawda ale na polu było lepiej niż sąsiad zasiał.

Starym suprem  obkaszam 100ha

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
8 minut temu, PAN88 napisał(a):

Kiedyś tyle się kosiło, teraz większość to hobbyści, przyjeżdża ciężarówka z naczepą, albo klient z 2x12t przyczepami i ma być moment nakoszone bo on czekał nie będzie ... Już nie mówiąc o tym że rura od Bizona na takie coś nie sięgnie ;) 

Opublikowano
18 minut temu, PAN88 napisał(a):

Co Ty piszesz 🤣 nówki kombajny nic nie zostawiają na polu 🤣 5km ode mnie 3 lata temu kupił kombajn Claasa nówkę i kosił u sąsiada owies. Uczył się co prawda ale na polu było lepiej niż sąsiad zasiał.

Ten z lexa mówi, że jak położysz dłoń za kombajnem i jest 5 ziaren to jest ok, jak więcej to trzeba zwolnić 😁 

Oryginał made in belgium

Teraz chyba nawet oryginału ciężko dostać 

IMG_20250730_170022_8.jpg

IMG_20250730_170056_4.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, konteno napisał(a):

jak już tak sie bawisz to postaw sobie cuprę na POdjeździe przed domem 

P_20250730_120332.jpg

ona może ma najeżdżone jak CFka

już myślałem że Królów żyta krecą a tobie mało brakowało byś telefon do nogawki wsadził

@Krzysztof81

P_20250730_105047.jpg

tak na szybko 😂

IMG_4752.jpeg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał(a):

Też mi się bardzo podobają w starym typie i jeszcze najlepiej gdy ma profil garbonosy.

Jak stary typ to i garbonos powinien być. To wpisane w ten typ.

Nie mam oczekiwań co do maści, odmiany czy malowania. Najważniejszy papier. Jest w pobliżu kilka ogierów z rodu Gido i Edelman. To by fajnie pasowało 

1 godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Przepisy przepisami a życie życiem🫢

Cały pic polega na tym, żeby jedno z drugim zgrać 🤷😉

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Ślązaka też bym załatwił.ale on duży jest i więcej by kosztował 🤣

1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Koń koniowi nierówny. Ja wiem, że jeden z autorów encyklopedii i kronikarz określił "koń jaki jest każdy widzi". Ale ja widzę co innego niż przeciętny człowiek patrzący na konia 🤷😊

Każdy koń  jest głupi.

10 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Lepiej impotent niż posłuszny mąż...

Karol się wzbogaca, wzbogaciłem się i ja. 

20250730_175203.jpg

Czasami ci zazdroszczę.jutro muszę na termy jechać a tak to bym opone w ciągniku wymienił i polecał bykiem

Opublikowano (edytowane)

Pszenżyto zaraz drugi plon wyda 

Screenshot_20250730-181249.png

Jutro nie wyschnie, pod paznokciem miękkie 

26 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Lepiej impotent niż posłuszny mąż...

A nie musi być posłuszny.

Podobno łobuz kocha najbardziej 

Edytowane przez pedro2
  • Sad 1
Opublikowano
5 godzin temu, jacus napisał(a):

temu z Orawy już nie kupuje serów

Nie zdaję do pani Donaty😗

Wiecie co? Nie znam pana Kwasi ale po sposobie w jaki reaguje tutaj na obecność  malejcz przypomina mi łysego z brazzers😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v