Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

W zetorze

Jeden UJ 🤷🙋

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

W konia ja bym jeszcze porobił. I mam nadzieję, że tak się zdarzy. Lubię 

W Konia to chyba ty mnie robisz 😁

Miałem w planie kupić sobie, wierzchem pojeździć ale tak schodzi.

Opublikowano

Nie wziołes jednego pod uwagę że niektórzy innego rozwiązania nie mają. Nie każdy miał szczęście urodzić się na wsi i tam żyć. Owszem można by sprzedać  mieszkanie i wyprowadzić zacząć gospodarować  się ale to też ma plusy i minusy.

4 minuty temu, Wpaw napisał(a):

I co w tym mieście tam jest? Smród brud i ubóstwo. Ja bym tam nie wytrzymał nawet 24 godziny a jeszcze w bloku mieszkać za życia w więzieniu, wychodzić na spacer jak piesek 😁 

No wiadomo niech sobie każdy robi jak uważa, i koniem uprawiali ojciec opowiadał ile kroków trzeba było zrobić żeby hektar porać ale już zapomniałem🤦 To był dopiero hardcore 

Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Kolegi dzieciaki nie przymuszane, jeden by z obory nie wychodził, drugi znowu z garażu

A córka znowu tylko aby na pole, dziadek ją zabierał do ciągnika

świata zobaczą to mogą zdanie zmienić 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Nie wziołes jednego pod uwagę że niektórzy innego rozwiązania nie mają. Nie każdy miał szczęście urodzić się na wsi i tam żyć. Owszem można by sprzedać  mieszkanie i wyprowadzić zacząć gospodarować  się ale to też ma plusy i minusy.

Dopiero mówiłaś że wszyscy uciekają do miasta? 🤷 Więc jak to jest do miasta czy na wieś?

Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Wszystko zależy od wychowania i chęci danego dziecka. 

To jednak nie zmienia faktu jak widzą to inni ludzie którzy np. tak jak ja stoją z boku jako obserwator. 

U nich był zawsze czas i pieniądz na dzieci

Opublikowano
6 minut temu, Wpaw napisał(a):

Dopiero mówiłaś że wszyscy uciekają do miasta? 🤷 Więc jak to jest do miasta czy na wieś?

Jest tak że miasto ucieka na wieś a wieś do miasta. 

6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

U nich był zawsze czas i pieniądz na dzieci

Tak powinno być w nie tak dzisiaj w większości domach jest że dzieci idą w jedną stronę rodzice w drugą. 

Opublikowano
11 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Wszystko zależy od wychowania i chęci danego dziecka. 

Mój kolega ma spore gospodarstwo ponad 300 hektarów i z tyle samo krów, jakos mu tam z bólem idzie, zadłużony po uszy, yebie od rana do nocy. Teraz doszedł następny problem - syn 20 pare lat nie chce doić krów🤷‍♂️. Kiedy go tylko spotkam to żali się na to. Facet nie rozumie, że ludzie też mogą egzystować inaczej bez zapierdolu 24 h/ na dobę. Racja jest  zwykle gdzieś po środku.

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

świata zobaczą to mogą zdanie zmienić 

Myślę że zwiedzili pewnie ponad połowę krajów UE 

Niektórzy wiedzą od dziecka co chcą robić

Najstarszy z pradziadkiem za dzieciaka przed szkołą wstawał o 5 i mieszali paszowóz

Wzięli go raz do Francji, i zawsze było tak że kupili gratów, a na powrót po aucie żeby coś zarobić, przyprowadzić na kołach i sprzedać

Młody nie chciał wracać samochodem, bo samolotem to i na obrządek zdąży

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Tak powinno być w nie tak dzisiaj w większości domach jest że dzieci idą w jedną stronę rodzice w drugą. 

Jakby to ode mnie zależało to miastowi mieliby zakaz kupowania działek i mieszkania na wsi, to są podli ludzie jak to mówią nie są z naszej bajki...🙎

Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

No tu to poniekąd było za karę nieraz 

Żona brała dzieci swojego męża, i fru za granicę 

A że te dzieci miały rodzeństwo to i nieraz było jeszcze drożej 

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Mój kolega ma spore gospodarstwo ponad 300 hektarów i z tyle samo krów, jakos mu tam z bólem idzie, zadłużony po uszy, yebie od rana do nocy. Teraz doszedł następny problem - syn 20 pare lat nie chce doić krów🤷‍♂️. Kiedy go tylko spotkam to żali się na to. Facet nie rozumie, że ludzie też mogą egzystować inaczej bez zapierdolu 24 h/ na dobę. Racja jest  zwykle gdzieś po środku.

Ludzie w miastach też są zadłużeni po uszy nie tylko w wsiach . Trzeba też wziąć to pod uwagę. Czy miasto czy wieś w niektórych tematach życiowych się nie różnią. Są pewne różnice oczywiście bo na wsi tak jak mówisz 24h praca w w mieście w większości 8 h.

Tylko że miasto w większości nie przeżyło by bez wsi. Na odwrót już tak.

Każda ze stron na swoje racje ale każdy będzie i tak żył po swojemu tego zmienisz

N ogół jest tak że dzieci w mieście rodzice na wsi 

9 minut temu, Wpaw napisał(a):

Jakby to ode mnie zależało to miastowi mieliby zakaz kupowania działek i mieszkania na wsi, to są podli ludzie jak to mówią nie są z naszej bajki...🙎

Ja kupiłam na wsi działkę i jakoś mnie lubią i nie narzekają że ja Warszawianka i jestem wielką panią bo jestem z miasta. Więc wypraszamy dobór że jestem podla. Zawsze robię tak aby nikt nie czuł się przy mnie gorszy. Nawet jak mierzona działka i było roeno dla mnie jest mały problem Nie tak jak zawyczaj bywa miedza jest moja oddawaj bo to moje. 

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

No to tu jest na odwrót 

Ojciec nie wie ile syn doi 

Kiedyś młody kombajn mf na testy ojcu załatwił 

Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał(a):

No tu to poniekąd było za karę nieraz 

Żona brała dzieci swojego męża, i fru za granicę 

A że te dzieci miały rodzeństwo to i nieraz było jeszcze drożej 

To co ja obserwuje w miastach podczas wakacji to jak najszybciej pozbyć się dzieci na wieś a samemu hulaj dusza

Starsze dzieci mają tak że las huczy od muzyki i alhololu i narkotyków co wieczór przecież dzieci nie mają co robić a rodziców nie chcą słychać. Tylko skąd na to wszystko mają pieniądze? 

Opublikowano
Wpaw napisał:

8 minut temu, Sylwekx25 napisał(a):

Bez różnicy kiedy, przymuszanie teraz czy 25 lat temu napewno nie wpłynie dobrze

Kiedyś to wszystko wyglądało inaczej dzieci pomagały rodzicom a nie grały na telefonach czy laptopach całymi dniami. Teraz wakacje i żadnego nie widać wszystko siedzi w domu a bryle mają takie jak Stępień z 13 posterunku. 

Sam za gówniarza wracałem ze szkoły babcia od razu Pawełku przebierz się dziecko i leć tam do siana bo nadają burze. A ja latałem pomagałem zawsze coś babcia odpaliła 🤭

Pomagać z własnej woli to jedno a przymuszać to drugie. Mnie nigdy nikt nie przymuszał; gdzieś samemu mnie do tego ciągło, z dziadkiem codzień świnie chodziłem oprzątać, z 5 lat miałem, pamiętam jak jadłem kartofle z parnika, później sie je źgało i mieszało w cynkowym wiaderku z wodą i śrutą. Tak samo do krów od zawsze tam się pałętałem i tak człowiek się w tym został. Gdyby mnie zmuszali na siłę "idź pomóc" nie wiem czy bym został na gospodarstwie. Raczej nie.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Sylwekx25 napisał(a):

Kosiłem siuntką i czeską ztr165 po 20 ha na pokos, miło tego nie wspominam 😅

Uchologa często odwiedzasz po takim hardkorze 🤔😉

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dobre. Na pewno Afryka, na dużą VFR coś narzekali ale nie wiem o co chodziło. Na pewno serwisy w VFR-ce nie będą tanie, bo to 4 garki w V-ce ;) 

Ale to chyba nie dla Ciebie ?? 🤔😂

A tak po za tym to motocykliści już nie są największymi debilami na drogach xD Pałeczkę pierwszeństwa przejęli kierowcy hulajnóg elektrycznych xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dobre. Na pewno Afryka, na dużą VFR coś narzekali ale nie wiem o co chodziło. Na pewno serwisy w VFR-ce nie będą tanie, bo to 4 garki w V-ce ;) 

Ale to chyba nie dla Ciebie ?? 🤔😂

Kolega się przyczepił żebym coś kupił to trochę pojeździmy razem po Europie. Ja na to że za młody jestem, nie mam problemów z potencją to troche bez sensu. Wczoraj pojeździłem KTM em trochę po  polnych drogach, spodobało się. Chyba się starzeje 🥲.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Wczoraj pojeździłem KTM em trochę po  polnych drogach, spodobało się. Chyba się starzeje 🥲.

KTM-a to się z daleka trzymaj xD

Możesz sobie jeszcze spojrzeć na dużego GS-a od BMW, to typowy motocykl dla starszych panów z problemami z potencja xD Na Triumpha 1200 sobie spójrz. To takie typowe turystyczne motocykle dla starszych panów ;)

Opublikowano (edytowane)

I silnik 3 cylindrowy w Triumph ma fajną charakterystykę. Na niskich obrotach będzie spokojniejszy niż 2 cylindrowce, ale jak się odwinie i wejdzie na wyższe obroty to będzie szedł lepiej od 2 cylindrowca. 

Opublikowano
Uziu92 napisał:

13 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

I ten na 5 klawiszach powinien mieć konkretny przerób. Ile km ma tam silnik?

Jak ja kupowałem swojego to facet miał jeszcze Mege 208 w naprawde super stanie to twierdził ze Lexion 5 klawiszowy zrobi to samo co ta mega a nawet więcej. 

Powinien, ale jakby się trafił na 6 klawiszy to bym wolał na 6, jak nie to nie. Ten 36 nie wiem ile ma koni dokładnie ale model 38 ma 270 a 40 300 przynajmniej te poliftowe, 36 pewnie ma ponad 200, silnik na pewno ten sam tylko że 38 i 40 ma już IC 

W nich podobno robotę robi ten drugi bęben czyli te rotary separator, to jak aps w medze, z tym rs podobno wydajność dużo większa niż bez. 

nie wiem czy zbierasz słomę ale jeśli nie to nie myślałeś o jakimś rotorowym kombajnie np. Comandorze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v