Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Teraz, Michał18 napisał(a):

Wystarczyło by już tego deszczu. 🤬😡 Już wolę zesłoroczną suszę😲😣

To dawaj ten deszcz do mnie, popadało tyle co nic, za 2 dni nawet śladu nie będzie ... Po truskawkach mam ztalerzowane to nie wiem czy na 5cm nasiaklo ...

Opublikowano
3 minuty temu, Sylwekx25 napisał(a):

Może sama do stodoły przypłynie 😉 u mnie 47 litrów do tej pory i pada dalej.

ekstra żarty chyba nikomu do śmiechu w takiej sytuacji 

Opublikowano

Jagodzianko nawet nie myśl aby do ciebie coś dopłyneło już i tak się nachapałeś się 🤣. Nie wystarczy ci tego co masz jeszcze więcej żądasz 🤣

Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To dawaj ten deszcz do mnie, popadało tyle co nic, za 2 dni nawet śladu nie będzie ... Po truskawkach mam ztalerzowane to nie wiem czy na 5cm nasiaklo ...

Oddałbym lecz nie mam takiej mocy 😣

Bo u mnie za dużo 

Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał(a):

Widać że na wagę sprzedawane, ale żeby moczyć przed handlem?

Spadło 4mm. Powinno pobudzić samosiewy. Groch i część jęczmienia potalerzowane. Żniwa udane, w 4 dni zrobione

Opublikowano
11 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Mi kiedyś woda przez oborę przepłynęła i cały TMR ze stołu paszowego zabrała. Co tam płakać. To nie pomoże. Czasem żart lepszym wyjściem  

Opublikowano
Leszy napisał:

11 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Mi kiedyś woda przez oborę przepłynęła i cały TMR ze stołu paszowego zabrała. Co tam płakać. To nie pomoże. Czasem żart lepszym wyjściem  

Dziś doiłem o 10.30, obydwie obory wody na gumofilec 🤷 cza było pompować. Cóż zrobić jak się mieszka w dołku a z tyłu im dalej tym większa górka

Opublikowano
16 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jagodzianko nawet nie myśl aby do ciebie coś dopłyneło już i tak się nachapałeś się 🤣. Nie wystarczy ci tego co masz jeszcze więcej żądasz 🤣

Co tam beczysz barani poganiaczu ??

Nie popada to podleje, żaden problem ;)

Opublikowano
48 minut temu, 6465 napisał(a):

To by za bardzo wyrosły. Ja będę dopiero w wrześniu siał. I do lutego będą rosły. 

U mnie jakby w lutym zaorać to bym musiał tłuc to po waszemu motyką bo by niczym nie uprawił...

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

3 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

masz rację i trzeba zawsze wybierać mniejsze zło 👍

Nie ma mniejszego zła. Zło jest zawsze złem - przykład polityki. Choć wy kochacie mniejsze zło a to jedno ścierwo.

ale jeżeli nie masz wyboru między dobrem a źlem to wybierasz lepsze zło proste

Opublikowano
Qwazi napisał:

56 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ale nie muszę Ci mówić co masz robić pracuj całą kadencję na rzecz społeczeństwa i ludzi a już za nie całe 4 lata kolejne wybory i rozumie że będziesz jednym z kandydatów na wojta swojej gminy

Michał na co mnie to...ja nie wiem czy chcę drugi raz do rady kandydować 🤔

poczekamy pod koniec kadencji apetyt rośnie w miarę jedzienia 🤭😀

• Haha 1
Opublikowano

Już z samorządów beczą i próbują odwrócić pisowską ustawe o dwukadencyjności.

Tyle że większość ludzi to by ją rozszerzyło o sejm i senat. To był świetny ruch pisu który popiera większość społeczeństwa. Ludzie mają dość betonu w samorządach i tych układów.

Wyobrażacie sobie za kilka lat - tysiące byłych burmistrzów, wójtów i innych nierobów którzy będą musieli iść do normalnej pracy? 🤣🤣🤣

• Like 1
Opublikowano
6465 napisał:

Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

ale nie muszę Ci mówić co masz robić pracuj całą kadencję na rzecz społeczeństwa i ludzi a już za nie całe 4 lata kolejne wybory i rozumie że będziesz jednym z kandydatów na wojta swojej gminy

Sam bym kandydował ale o ile dobrze wiem trzeba mieć wyższe wykształcenie, a ja jak był czas na naukę to mi się uczyć nie chciało 🫣

nie trzeba mieć wyższego wykształcenia tylko wytkną Ci to kontrkandydaci którzy pokończyli zaoczne płatne studia nasz wojt dawny był po zawodówce rolniczej i dziennikarka z Nowego Lowiczanina napisała piękny artykuł przed wyborami o wyksztalceniach kandydatów taki przypadek 🤭😉😀😀😀

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

Masz w tym rację że kto nas reprezentuje to po części ludzie z nimi się utożsamiają. Duży wpływ w tej chwili na ludzi mają ich wychowanie w przeszłości nie mówię tutaj o starszych tylko o młodych ludziach którzy myślą że wszystko zostanie im podane na tacy. To właśnie mnie przeraża że jeśli będziemy iść tą drogą daleko nie znajdziemy. Naród w końcu powinien otworzyć oczy i powiedzieć dość tak dalej nigdzie nie dojdziemy. 

Wieś zawsze w polityce była tym odciskiem co na stopie. Dla nich ona według mnie nie jest potrzebna w polityce na dluższa metę. Przypominają sobie o niej w trakcie wyborów lub w trakcie klęski żywiolowej. 

PO chce edukować, wychowywać wieś dlaczego? Jest proste na to odpowiedź bo teraz chce pokazać jacy tam są ludzie głupi i nie rozumni, nie umieją poradzić sobie bez żadnego wsparcia. Tym wsparciem według nich nie jest PIS a tylko PO i UE tylko że ci pierwsi jako tako jeszcze potrafili ci drudzy uważają że trzeba pokazać że wieś nic nie wie, nic nie rozumie, są bezmuzgowi i tak zaczyna być postrzegana. Tylko że nie wzięli pod uwagę że to właśnie rolnictwo powinno być w Polsce gałezia która w naszym narodzie powinna być rozwijana  z powodu tego że jeszcze nie umarła. A UE i PO można by powiedzieć że dążą rdo tego aby coraz mniej ludzi się tym zajmowało. 

Wieś była zawsze traktowana jak dojna krowa, obojętnie kto rządził, mają co jeść to przeżyją, takie było myślenie, teraz chodzi o grube przekręty w unii i próbują wmówić ludziom na wsi że unia to takie dobro dla wszystkich, na szczęście na wsi są ludzie mądrzejsi i za trochę pogonią to tałatajstwo i to pewnie na długo, a jak nie to niestety unia ich zniszczy.

• Haha 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

34 minuty temu, 6465 napisał(a):

Mowa była o Wójcie. Ale Mariusz pisze że nie musiał mieć

Ja nie jestem wójtem 🤭...ale na to stanowisko nie trzeba mieć wyższego wykształcenia. Co innego np sekretarz gminy

dokładnie wojt jest z wyboru kogo wybiorą to będzie może mieć nawet podstawowe wykształcenie co innego sekretarz czy inni urzędnicy

malaczarna napisał:

Mój urlop zaczął się deszczowo.  @Rolnik1973 kiedy pogoda? 10 l przerośniętych kurek za godzinke

IMG_20250728_145348.jpg

kobieta pracująca żadnej pracy się nie boi😀😀😀👍👍👍

Qwazi napisał:

i po co moczysz tą słomę na wagę ja będziesz handlował 😀😀😀

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Desperado napisał(a):

Wieś była zawsze traktowana jak dojna krowa, obojętnie kto rządził, mają co jeść to przeżyją, takie było myślenie, teraz chodzi o grube przekręty w unii i próbują wmówić ludziom na wsi że unia to takie dobro dla wszystkich, na szczęście na wsi są ludzie mądrzejsi i za trochę pogonią to tałatajstwo i to pewnie na długo, a jak nie to niestety unia ich zniszczy.

Wstawaj dziadek, koniec snów xD

• Haha 1