Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...a tak zapytam....

Nie ma który cielaka, bycka na sprzedaż?

...a tak odpowiem...

Mam dwa cielaki, jałosie nie na sprzedaż 🤷

😉🤭

Edytowane przez Qwazi
  • Confused 1
Opublikowano

Zbyszek nie krzyw się...uśmiechnij się...przecież już doskonale o tym wiedziałeś, dlatego se tak... pozwoliłem 🤷

Ło masz🤦

• Confused 1
Opublikowano
25 minut temu, Popier96 napisał(a):

Ta, żeby ukurzyć. 

Fakt. Nie pomyślałem 😉 

Sąsiad wziął miód i mu skwaśniał. Możliwe, że to od cukru, którego nie zjadły z jesieni? 

U ojca też było dużo w ramkach na wiosnę i wziął na razie tylko z nadstawek 

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Sprzedajesz?

Ile?

Po wiela?

Narazie nie 

Nie wiem po ile takie jerseyki chodzą 

Teraz chyba nie ma bo ludzie przyjeżdżają, dzwonią 

Aby tylko kupić 

Se myślę, może by się wybrał na Słowację, Rumunię, ssanie jest, na czysto tysiąca minimum by przytulił za te ich simy

9 minut temu, pedro2 napisał(a):

Fakt. Nie pomyślałem 😉 

Sąsiad wziął miód i mu skwaśniał. Możliwe, że to od cukru, którego nie zjadły z jesieni? 

Podpowiedzieć Ci co z tymi szerszeniami zrobić? 

Opublikowano

Siedź na czterech literach jak Ci dobrze, bo jeszcze co od nich przywleczesz w gratisie, a potem zarobek wetowi oddasz. Poza tym narazie z zagranicy, a tym bardziej z Czech i Słowacji nie należy targać bydła 

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał(a):

Fakt. Nie pomyślałem 😉 

Skwaśniał mu bo w tym roku przynajmniej u nas zwariowana pogoda i wziął nieodparowany- pewnie jeszcze coś z rzepakiem. Dzisiaj testowo wywirowałem z jednej miejscówki 2 korpusy- 17% na reflektometrze. Zacząłem wybierać z drugiej miejscówki i już widzę, że będzie pyta- strząsając leciał nakrop z jednych więcej, z drugich niby nie leciało. Wziąłem dwa korpusy i już koło 19% wskazało. Przy 19% z rzepaku już będzie kisło, szczególnie jak w ciepłym pomieszczeniu trzyma. Wielokwiat pierwszy- taki przedrzepakowy wywirowałem między 18-19% i nic się z nim nie dzieje. No i sklepić mi skubane w tym roku nie chcą. Ja ogólnie miodu w tym roku z gniazda nie ruszam- biorę tylko nadstawki- choć na początku sezonu przenoszę czerw w górę. Ogólnie, bieda w tym roku. Chciałbym kiedys choć rok pogospodarować na takiej Warmii, Podlasiu czy Mazurach. Tutaj pszczoły są na co trzecim podwórku i o choroby łatwo, a z miodem tak średnio bym powiedział. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ty się lepiej swoim grajdołkiem zajmij, a nie... 🤭

Helmundek mówił , że się wkurłi to reparacje odbierze i będzie 😁

Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Narazie nie 

Aby tylko kupić 

Se myślę, może by się wybrał na Słowację, Rumunię, ssanie jest, na czysto tysiąca minimum by przytulił za te ich simy

Ty jak Karolku coś chlapniesz 🤦 Dać namiary na hodowców? pochwala się doznaniami, po oprowadzają po pustych budynkach ....

Opublikowano
5 minut temu, Popier96 napisał(a):

Skwaśniał mu bo w tym roku przynajmniej u nas zwariowana pogoda i wziął nieodparowany- pewnie jeszcze coś z rzepakiem. Dzisiaj testowo wywirowałem z jednej miejscówki 2 korpusy- 17% na reflektometrze. Zacząłem wybierać z drugiej miejscówki i już widzę, że będzie pyta- strząsając leciał nakrop z jednych więcej, z drugich niby nie leciało. Wziąłem dwa korpusy i już koło 19% wskazało. Przy 19% z rzepaku już będzie kisło, szczególnie jak w ciepłym pomieszczeniu trzyma. Wielokwiat pierwszy- taki przedrzepakowy wywirowałem między 18-19% i nic się z nim nie dzieje. No i sklepić mi skubane w tym roku nie chcą. Ja ogólnie miodu w tym roku z gniazda nie ruszam- biorę tylko nadstawki- choć na początku sezonu przenoszę czerw w górę. Ogólnie, bieda w tym roku. Chciałbym kiedys choć rok pogospodarować na takiej Warmii, Podlasiu czy Mazurach. Tutaj pszczoły są na co trzecim podwórku i o choroby łatwo, a z miodem tak średnio bym powiedział. 

U nas też znoszą różne dziadostwo, po 40-60 rodzin im pada co sezon. 

Rzepaku ani ara na okolicę. Gryki 2ha. Lipa teraz i w sierpniu gryka na poplony to dopiero noszą. 

Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał(a):

U nas też znoszą różne dziadostwo, po 40-60 rodzin im pada co sezon. 

Rzepaku ani ara na okolicę. Gryki 2ha. Lipa teraz i w sierpniu gryka na poplony to dopiero noszą. 

Jak komuś pada po 40-60 rodzin to zwyczajnie warozy nie zwalcza lub nie podkarmia pszczół w okresie bezpożytkowym wygołacając całe gniazdo z tego co przyniosły, innej opcji nie ma. Żelazny zapas jest gwarantem spokoju z chorobami... W tym roku udało się uzyskać miód z kwitnących roślin przed kwitnięciem rzepaku. Ogólnie rzepak w tym roku bieda. Raz nektaruje, raz nie. Na akację też pogody nie było. Lipy coś przyniosły, ale odwirować narazie się nie chce. Wywiruje i trzeba leczyć. 

Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Ja bym przeprosił dla własnego samopoczucia i po to, aby wszyscy, którzy to słowo "przepraszam" usłyszą bądź przeczytają, wiedzieli, że mam świadomość, iż postąpiłem niewłaściwie, żałuję tego i postaram się poprawić. 

Jak bekniesz w restauracji, to też będziesz przepraszał każdego gościa i obsługę oddzielnie? Rzucasz w eter "przepraszam", jest Ci głupio i tyle🤷

A propos klaty...czym są piersi dla kobiety🤔 ciężarem czy ozdobą 🤔

@malaczarna nie podpowiadaj🤭

Ani tym ani tym 

Gdyby były ciężarem nosiłyby je na plecach🫢

Gdyby były ozdoba nosiłyby by się je na wierzchu 🫢

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Tego czegoś bezduszy zapytajcie chłopaki.

Jesli ja cię nie obrażam to życzę sobie od ciebie takiego samego traktowania.

Jeśli jednak chcesz mnie obrażać to proszę bardzo ale pamiętaj że kij ma dwa końce.

Jeśli nie znasz znaczenia słowa to radziłabym ci przeczytać najpierw a później się wypowiadać na ten temat 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
20 minut temu, Baks00 napisał(a):

Ty jak Karolku coś chlapniesz 🤦 Dać namiary na hodowców? pochwala się doznaniami, po oprowadzają po pustych budynkach ....

Sztuki a sztuki, jest różnica 

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Ani tym ani tym 

Bardzo dobra odpowiedź 👍

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Dobre...😆

Nie mów, że nie znałeś...

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Sztuki a sztuki, jest różnica 

Myślisz że się dopchasz?

Najlepsze też jadą, pewnie po 3 tys za 80 kg . Powinieneś dobrze znać temat jeżdżąc do Zosienki dawniej 

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No nie...

Temu tak mnie rozśmieszyło...

Ja celowo zapytałem. Monika też na pewno wie. Ale o prawie dwóch palców nie wiedziała 🤭

Opublikowano
2 godziny temu, Desperado napisał(a):

Tak tak, powiedz to takim jak ty, nie masz teraz wyrzutów sumienia?

Tak naprawdę to ty i tobie podobni są winni

Gdybyś miał dzieci to imigranci nie mieli by po co przyjeżdżać.

42 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Narazie nie 

Aby tylko kupić 

Kurna jakby jakieś złapał i do bagażnika schował to by zarobił na urlopie. Autokarów nie sprawdzają 

11 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Ani tym ani tym 

Zdarza się że noszą na wierzchu.

Nigdy kobiety Toples nie widziałaś.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Kolejne cięcia? To ile finalnie przez 3 lata 60% opierdzielą czy więcej?

Wszystko to zależy w jakim tempie gospodarka będzie się utrzymywać ile do kasy będzie wpływało UE. Wiele czynników

Jeszcze musimy wziąć pod uwagę wejście w życie  Mercosur czy wejdzie czy nie. Jeśli wejdzie to w jakim stopniu. Jeśli nie to jaka będzie pomoc dla rolników. to wszystko będzie wpływało na to ile będzie ucinają dotacja dla rolników. 

Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę ile gospodarstw zostanie zamkniętych ile będzie zawieszonych lub ile się utrzyma. 

Czy pomoc która w tej chwili ma być zależne od czynników to czy to przetrwa czy zostanie zmieniona. Co zrobią rolnicy w tym temacie? Wszystko jest możliwe i wszystko może się jeszcze wydarzyć. 

Jednoznacznie nie da się powiedzieć o ile i w jakim tempie to będzie się posuwało wiadomo tylko jak na razie to że wiele scenariuszy leży na biurku. A jak to wszystko rozegrają to tylko od nich będzie zależało i jak wspomniałam od tego co będzie się działo na świecie 

Edytowane przez Bezduszna