Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał(a):

Czy tanio bym polemizował,samo przęsło to pikuś, słupek,tylko te złącza, śrubki -ale raz zrobić porządnie i na wieki 

U mnie żadnych złączek nie ma tylko blachowkręty i tak już parę lat i trzyma. 

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał(a):

U mnie żadnych złączek nie ma tylko blachowkręty i tak już parę lat i trzyma. 

No ja zrobiłem jak w książce pisane,poza tym przyjechały w piątek przęsła dla kur....

Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie no Jasiu nie przesadzaj. Zobacz jakie cyce u Sławkowych mlecznic

A zdjecie, jak na noc zakłada cegłówki , żeby się obciągały do zdjęć, pokazywał ??

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał(a):

A zdjecie, jak na noc zakłada cegłówki , żeby się obciągały do zdjęć, pokazywał ??

U nas kiedyś, jak krowami na jarmarkach handlowali, to wieczorem przed jarmarkiem drewnianą klapką wymię obijali, żeby następnego dnia opuchnięte było. A w doju 2 litry🤷

• Sad 1
Opublikowano
marulekk napisał:

Qrła 0,5%, chyba trza będzie kierowcę dziś szukać 😛

a uciekł 🤔 czy się schował 🤔🙆‍♂️

radekz200 napisał:

profesjonalnie to raczej nie wygląda 😂

ratku ja swoją oborę własnymi rękami budowałem 🙋‍♂️ i praca na budowie nie jest mi obca ...

Opublikowano
16 minut temu, Baks00 napisał(a):

No ja zrobiłem jak w książce pisane,poza tym przyjechały w piątek przęsła dla kur....

Byś przysłał i ty fotki tego kojca 

Opublikowano
jahooo napisał:

14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie no Jasiu nie przesadzaj. Zobacz jakie cyce u Sławkowych mlecznic

cegłówki to sobie weź jak będziesz wielbłąda gonił ...🤭 staniesz na kanał a mechanik tylko...🤪😁

Qwazi napisał:

Trza będzie chłopakom chyba jaka premie wykombinować. Niedziela, a one pracują pełną parą 

IMG_20250525_101013892_MFNR.jpg

po co tym krowom rogi 🤔🤭

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

po co tym krowom rogi 🤔🤭

No nareszcie jakiś przytyk 😁

No urosły im to mają...ja żem im tego nie montował, więc pytanie nie do mnie🤷

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał(a):

Ja zrobiłem kojec który jest przenośny. Jak przeszkadzał to podjechałem turem z paleciakiem, kojec w górę i w inne miejsce. Tylko wtedy trzeba podłogę z desek robić. 

@slawek74 ile czasu czeka się na wyniki z prób kiszonki z trawy i kukurydzy?

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Trza będzie chłopakom chyba jaka premie wykombinować. Niedziela, a one pracują pełną parą 

Wszystkie krowy na pastwisku? Szacunek, miło się na to patrzy, a coraz mniej tego niestety. 

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał(a):

Mi odpowiada ta wydajność którą masz . Sam też nie będę zwiększał wydajności 

U mnie średnia to około 15-16 l

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

No nareszcie jakiś przytyk 😁

No urosły im to mają...ja żem im tego nie montował, więc pytanie nie do mnie🤷

może byk je zdradza, to im wyrosły ??

• Haha 2
Opublikowano
ZetorMisio napisał:

7 minut temu, 6465 napisał(a):

Ja zrobiłem kojec który jest przenośny. Jak przeszkadzał to podjechałem turem z paleciakiem, kojec w górę i w inne miejsce. Tylko wtedy trzeba podłogę z desek robić. 

@slawek74 ile czasu czeka się na wyniki z prób kiszonki z trawy i kukurydzy?

tydzień.. ja wyjechał...🙋‍♂️

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, 6465 napisał(a):

I by trzeba jaką furtkę ulepić. 

Pod furtka se próg żalem....razem ze słupkami....

Można ograniczyć ilość słupków.

Agrest jeden panel po prostu zagiął przecinając poprzeczne druty...

No zależy jak tam wymiar pasuje.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie zagłosuję ani na jednego ani na drugiego. Twoje chrześcijańskie i narodowe wartości są mi obce. Serce służy mi zgodnie z przeznaczeniem - do pompowania krwi. Tego czego ja chcę to nie zrobi ani jeden ani drugi.

Masz takie prawo ,na tym polega wolność 

Opublikowano
11 minut temu, Popier96 napisał(a):

Wszystkie krowy na pastwisku? Szacunek, miło się na to patrzy, a coraz mniej tego niestety. 

Nie wszystkie. Zostały te, co nie mogą trawy powąchać. Ale jak zasuszą to dołączą do reszty 

14 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

ile czasu czeka się na wyniki z prób kiszonki z trawy i kukurydzy?

5-7 dni

10 minut temu, Michal2399 napisał(a):

U mnie średnia to około 15-16 l

Dobowa czy udojowa?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v