Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sucho,cimno,zimno,pochmurno, robic sie nie chce..i nie ma co za bardzo..

t2 nie ma za bardzo sensu w  tych warunkach..

od jutra ma padac, to chyba dam II dawke n na jare. 

11 minut temu, Qwazi napisał(a):

Szczerze, to nikt z tej stawki nie nadaje się aby być pierwszą osobą w państwie. Ja patrzę na ich wypowiedzi i wyobrażam sobie obiad takiego prezydenta z np królem Anglii lub Hiszpanii. Bo jest tylko pierdzielenie o rzeczach, które nie pozostają w gestii Prezydenta RP🤷. Obraz prezydenta ma być obrazem państwa. On musi mieć na ustach i w sercu barwy narodowe i godło, a nie program partyjny, czy własne ambicje

krol anglii -to ten co pisal do kochanki ze chce byc jej tamponem ??

ci wszyscy wielcy swiata niewiele wiecej reprezentuja niz nasi..

7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Co do 13 grudnia, to najwięksi bojownicy o demokrację siedzieli wtedy trzymając stopy na piecykach, a teraz mają podwyższone emerytury bo byli represjonowani😡🤬

Wiem co piszę, bo mój ojciec został tego dnia zabrany z domu od gospodarstwa i czwórki dzieci w wieku 4, 2 i rok. Nie będę się powtarzał. Opisywałem to już. A ojciec nie był ani w Solidarności ani w PZPR

to za co go zamkneli ?? internowano  niewiele ponad 5 tysiecy w skali kraju...

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Co do 13 grudnia, to najwięksi bojownicy o demokrację siedzieli wtedy trzymając stopy na piecykach, a teraz mają podwyższone emerytury bo byli represjonowani😡🤬

Wiem co piszę, bo mój ojciec został tego dnia zabrany z domu od gospodarstwa i czwórki dzieci w wieku 4, 2 i rok. Nie będę się powtarzał. Opisywałem to już. A ojciec nie był ani w Solidarności ani w PZPR

Kolegi ojciec napierdalał wtedy pałą kogo kazali, w nagrode zrobili go oficerem,(mimo skończonej podstawówki) i dali wysokie stanowisko w MO. Jak komuna padla to przeszedł na emeryture i to konkretną. Później kupił "na Nawrockiego" dom i hektary nad jęziorem. Troche za pisu miał cienko bo "tylko" z 3 tys emerytury, ale teraz około 10 plus agroturystyka plus co raz sprzeda działke za 300tys i się żyje. To jak myślisz na kogo będzie głosował i jego rodzina.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Kolegi ojciec napierdalał wtedy pałą kogo kazali, w nagrode zrobili go oficerem,(mimo skończonej podstawówki) i dali wysokie stanowisko w MO. Jak komuna padla to przeszedł na emeryture i to konkretną. Później kupił "na Nawrockiego" dom i hektary nad jęziorem. Troche za pisu miał cienko bo "tylko" z 3 tys emerytury, ale teraz około 10 plus agroturystyka plus co raz sprzeda działke za 300tys i się żyje. To jak myślisz na kogo będzie głosował i jego rodzina.

Widzisz, mi PiS obiecywał że nie podpisze zielonego ładu, że zrówna dopłaty z UE, że ekoschematy to takie wspaniałe rozwiązanie ... Mieli pomoc rolnikom a jedyne co robili to pompowali kasę która zwiększyła inflację a towary rolnicze jak kosztowały 10 lat temu tak kosztują tyle samo, czyli w sumie to straciliśmy na rządach PiSu ...

Ale że naród głupi i woli mieć 5000 wypłaty i chleb po 4zl zamiast 2500 wypłaty i chleba za 2zl to głosuje na takich co pompują inflację ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jacus napisał(a):

to za co go zamkneli ?? internowano  niewiele ponad 5 tysiecy w skali kraju...

Jako jeden z dwóch z całej gminy został wskazany przez ówczesnego naczelnika gminy (nigdy się do tego oficjalnie nie przyznał, ale późniejsze jego zachowanie zdaje się to potwierdzać), do odbycia przymusowych ćwiczeń wojskowych, które odbył trzykrotnie w czasie stanu wojennego, łącznie pół roku. Powód🤷...być może dlatego, że nie był członkiem partii, być może dlatego, że będąc sołtysem ośmielał się stawać za ludźmi...trudno powiedzieć. W każdym razie urząd ds osób represjonowanych nie przyznał mu statusu takiej osoby, argumentując, że te przymusowe ćwiczenia nie były wynikiem jego walki o przemiany demokratyczne. I to jest na piśmie 

Każdorazowo był zabieramy o 6 rano przez milicję 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Widzisz, mi PiS obiecywał że nie podpisze zielonego ładu, że zrówna dopłaty z UE, że ekoschematy to takie wspaniałe rozwiązanie ... Mieli pomoc rolnikom a jedyne co robili to pompowali kasę która zwiększyła inflację a towary rolnicze jak kosztowały 10 lat temu tak kosztują tyle samo, czyli w sumie to straciliśmy na rządach PiSu ...

A co ma piernik do wiatraka? Tzn rolnictwo do starego komucha, który mimo braku wykształcenia, jakiś norm społecznych czy etycznych, ale za to dzięki ślepemu napierdalaniu robotników i słuchaniu rozkazów ustawił siebie i cało swoją rodzine?

Tak samoa pis da, jak po czy lewica czy inni. Tak jak Stanowski podsumował kampanie prezydencką i obiecanki polityków których by na rzęsach stawali i tak nie spełnią.

Opublikowano
46 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie mogę patrzeć na nią przez pryzmat jej wypowiedzi o polskich patriotach, którzy gineli za ojczyzne i za obrone morderców spod znaku NKWD.

Krzysztof 🤔 jej ojciec jeżeli dobrze pamiętam był żydem i walczył z AK

O 6 -2 było. Siema plan dnia prawie ogarnięty jeszcze tylko od 15 z chrześniakiem posiedzieć 🤣

Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

To jak myślisz na kogo będzie głosował i jego rodzina

Nie ma tu o czym myśleć. Taki człowiek będzie głosował we własnym interesie🤷...

A co do nawalania pałą, to przemierzyłem kawał Polski od blokady do blokady, które organizował ŚP Lepper. Przed wyjazdem poszedłem do dowódcy kompanii i powiedziałem, że jestem chłop i chłopów łał nie będę. Dowódca zrobił zbiórke i zapytał, kto jeszcze myśli jak ja. Zgłosiło się jeszcze kilku chłopaków. Zrobili z nas drużynę i mieliśmy za zadanie usunąć z drogi ciągniki, które ewentualnie rolnicy zostawią. Dostaliśmy nawet takie fajne "urządzenia" do odpalania na krótko. Zresztą tam, gdzie była moja kompania bijatyk nie było. Nie będę pisał publicznie dlaczego. Tak że wiesz🤷...

Opublikowano
9 minut temu, PAN88 napisał(a):

Krzysztof 🤔 jej ojciec jeżeli dobrze pamiętam był żydem i walczył z AK

O 6 -2 było. Siema plan dnia prawie ogarnięty jeszcze tylko od 15 z chrześniakiem posiedzieć 🤣

Polecam książke "Resortowe dzieci", tam jest wiele wyjaśnione, wprawdzie nie wszystko o pochodzeniu naszych "elit" w polityce, sądach czy mediach. Jak powstał Polsat, TVN, czy innych firmach.

Tacy jak rodzina tej komuszki jak i ona,  Kwaśniewski, Olejnik,  Wojewódzki, Komorowski czy nawet teść prowadzącej debate to już ogólnie grubsza sprawa. 

Najśmieszniejsze jest to że niektórzy dalej myślą że w Polsce Solidarność obaliła komune.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Polecam książke "Resortowe dzieci", tam jest wiele wyjaśnione, wprawdzie nie wszystko o pochodzeniu naszych "elit" w polityce, sądach czy mediach. Jak powstał Polsat, TVN, czy innych firmach.

A w tej książeczce jest o Kaczyńskich, Terleckim, Macierewiczu i reszcie ?? Czy tylko jedna strona opisana a druga się wybiela ??

Opublikowano

Dziś bez przymrozku , zimno ,ale do końca tygodnia jeszcze straszą przymrozkami i robi się sucho ,niby na czwartek deszcz 5-10 l ,ostatnio też miał być ☹️ trzeba dogrzewać i podlewać 

IMG_20250512_073034.jpg

IMG_20250512_073022.jpg

Opublikowano
20 minut temu, pedro2 napisał(a):

Panowie piła spalinowa jednoręczna potrzebna.

Deskę przyciąć, łatę na dachu.

To dziadostwo z NAC da radę? 

@Rolnik1973 Rysiek są do nich części jakieś czy typowa jednorazówka? 

Jaki konkretnie model brać?

https://allegro.pl/oferta/pila-pilarka-spalinowa-galeziowka-nac-cst25-25-4cc-16607242642

Ludzie chwalą 

Tą bierz. Choć sam stałem przed takim wyborem parę lat temu i wybór padł na nówkę stihla ms 194t, nie żałuję zakupu.

• Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A w tej książeczce jest o Kaczyńskich, Terleckim, Macierewiczu i reszcie ?? Czy tylko jedna strona opisana a druga się wybiela ??

Też. O wszystkich.

Opublikowano
39 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Piecze coś 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

No to widzisz, cała ta nasza scena polityczna to dzieci resortowe , jedni oficjalnie inni próbują to ukrywać ...

Cała może nie, ale większość. Na tym właśnie polegał "upadek" komuny. 

Mówią że polacy są głupi a my jako jedyni w całym bloku wschodnim nie przeprowadziliśmy dekomunizacji. Najlepiej chyba rozliczyli się z byłą władzą w Rumunii.

Troche łagodniej w NRD ale skutecznie.

Opublikowano
50 minut temu, Karol6130 napisał(a):

No i wtorek

A we wtorek to trawieniec 

W tamten wtorek prawy

W ten wtorek lewy

I jak ta z prawym? Udało się?

Opublikowano
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kazda książka przedstawia punkt widzenia autora i współautorów rzadko kiedy punkt widzenia wszystkiego. Tym bardziej że redaktorzy mają jeden cel sprzedaż a nie tylko wydanie. 

Opublikowano

Teraz jest z lewym

Prawy się nie udał bo to co przyszywają jest przyrośnięte 

Został ułożony na miejsce i skóra zszyta 

Przez 5 dni było w miarę 

Dziś dostała lewego, tylko lekarz przyjechał po godzinie i się rozgazował, wrócił na miejsce

Lewy to dla niej ogromna szansa, wtedy zostanie złapany i przyszyty 

Tylko to musi być zrobione na dniach, żeby nie zrobiły się wrzody

Druga krowa w historii gabinetu, po dwóch godzinach grzebania została zaszyta i bez efektu 

Wcześniejsza została zaszyta po 3 godzinach, ale została podwiązana i wtedy się udało, wtedy robił inny lekarz

11 minut temu, LukasKi napisał(a):

I jak ta z prawym? Udało się?

Skuteczność zacielenia fatalna I tragiczna, 33% tylko

• Sad 1