Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak by było 

By się zagęściła i zestarzała, może nie za tydzień, ale za dwa to tak, teraz rejgrast jeszcze kłosa nie miał 

Ogólnie plan był zebrać w pryzmę z całą gorzowską, a później przeciągnąć drugi pokos ile się da, dając 120-150 kg saletry i zebrać z tego siano

I nadal tak bym chciał, aby woda i pogoda była to się uda

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał(a):

Też dostałem tego SMS. O mnie to niech się bardzo nie martwią bo moja 🌽 jeszcze w ziemi siedzi. 

I moja również 

33 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Wycinak ma dopiero 2 lata, lepiej żeby nie rdzewiał 

Prasa nie była kupiona z myślą o pierwszym pokosie

Oczywiście nie wliczam łąk dzierzawionych, ale tam zbiór za dobre dwa tygodnie 

Nie wiem czy tak dobrze gospodarze, średnia wyszła przyczepa z hektara

Oj to u mnie będzie mniej 🤷

Opublikowano
20 minut temu, Baks00 napisał(a):
1 godzinę temu, 6465 napisał(a):

Też dostałem tego SMS. O mnie to niech się bardzo nie martwią bo moja 🌽 jeszcze w ziemi siedzi. 

I moja również 

A moja...we worku😁

Opublikowano
soltys48 napisał:

Tu nie ma kogo żałować...

Qwazi napisał:

5 minut temu, soltys48 napisał(a):

Te ekspert wiem że leżącego najlepiej kopać......

Sławomir...nie kop Radosława 🙃

łon sam się zakopał 🤭

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

A moja...we worku😁

Twoja na kiszonkę, moja na ziarno. 

U nas na ziarno zawsze wcześniej siali niż na kiche.

Opublikowano
4 godziny temu, radekz200 napisał(a):

wsadzić wam tam do wioski 3 piatnicakow z oborami 100+ krów to was nauczą gospodarzyć 😂😂😂

Dawaj 😀 może dadzą po 3tys do ha ziemi i moje dopłaty 🤔

Opublikowano
5 godzin temu, marulekk napisał(a):

U nas piach po 50 miastowy wycenił jakoś nie widzę chętnych kupujących na ten ugór

@malaczarna a pani weszła w ten system qmp  bydła??

Certyfikat do 20 sztuk 1400 PLN. Ja mam mało sztuk i już się nie bawiłam w to.

11 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przecież jest normalna, majowe przymrozki to nic nadzwyczajnego, co roku są ...

@Rolnik1973 zmartwie cię, kolejna noc bez strat, o 1 w nocy zeszło do -1 przy gruncie a potem zaczęło się ocieplać.

-3 było O 5.45. kolejna mrozna noc 

Opublikowano
47 minut temu, 6465 napisał(a):

Twoja na kiszonkę, moja na ziarno. 

U nas na ziarno zawsze wcześniej siali niż na kiche.

Nie dostrzegam wielkiej różnicy patrząc na ziarno przed koszeniem, a w poprzednich latach też siałem w okolicach 5-10 maja

7 minut temu, Baks00 napisał(a):

Nie ma parcia,tym bardziej na kiszonkę 

Jeszcze ten twój czarnoziem- zrozumiałe 🙂

U nas pomarznietej kukurydzy jest oporowo u tych, co to nie wiedzą kiedy się należy spieszyć 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, malaczarna napisał(a):

-3 było O 5.45. kolejna mrozna noc 

Mnie jakoś szczęśliwie omija dzięki życzeniom przyjaciela Ryszarda. Raz mrozi na północy, raz na południu, a u mnie jakoś nie przekracza tych -2. A tyle to włóknina spokojnie ochroni truskawki. Bób też do tych -4 -5 póki nie kwitnie wytrzyma. Na orzechu włoskim liście wyglądają tak.

20 minut temu, Qwazi napisał(a):

U nas pomarznietej kukurydzy jest oporowo u tych, co to nie wiedzą kiedy się należy spieszyć 

Moja ledwo wyszła dopiero z ziemi, trochę zjasniala ale większych strat nie widać, wejdzie w ten 4-5 liść to się da odżywek i będzie dobrze.

Na wsi była dzisiaj klątwa Tuska, 3 włókniny zabrała, wylądowały 2km dalej.

IMG_20250509_183308.jpg

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

@lukasz20 po 18zl/kg taka jak moja się sprzedaje, cenią różnie od 15-16 zł za drobnice, taka jak moja się ceni 19zl/kg a piękny tunel w 1kg kartonach po 25zl/kg.

To na start chyba nie najgorzej 🤔

2 godziny temu, soltys48 napisał(a):

Poczekałbyś jak inne bauery to byłoby ponad 1.5

Drutu i słomy🤭

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, lukasz20 napisał(a):

To na start chyba nie najgorzej 🤔

Powiem tak. Jak w poprzednich latach, cena podobna. To co na początku nie ma wielkiego znaczenia, znaczenie ma cena gdy rwie się po 2-3 t dziennie, wtedy każda złotówka na kilogramie razy X dni robi pieniądze.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Nie dostrzegam wielkiej różnicy patrząc na ziarno przed koszeniem, a w poprzednich latach też siałem w okolicach 5-10 maja

To tak jak u nas ładują już lucerny- jak dla mnie póki co to jest błoto.🤔

I te tłumaczenie że potem twarda🤷Co do kukurydzy wielkie poruszenie kukurydza,,kozacka''-smiem twierdzić że nie wiedzą co to kukurydza

Edytowane przez Baks00
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mnie jakoś szczęśliwie omija dzięki życzeniom przyjaciela Ryszarda. Raz mrozi na północy, raz na południu, a u mnie jakoś nie przekracza tych -2. A tyle to włóknina spokojnie ochroni truskawki. Bób też do tych -4 -5 póki nie kwitnie wytrzyma. Na orzechu włoskim liście wyglądają tak.

Moja ledwo wyszła dopiero z ziemi, trochę zjasniala ale większych strat nie widać, wejdzie w ten 4-5 liść to się da odżywek i będzie dobrze.

IMG_20250509_183308.jpg

Do samego czubka 

IMG_20250509_200155_4.jpg

IMG_20250509_200150_0.jpg

IMG_20250509_200211_1.jpg

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

U mnie to chyba wogule mrozu nie było. U sąsiada kukurydza 3 liście nic nie widać żeby zmarzła, liście na orzechach też zielone, zero uszkodzeń. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

IMG_20250509_183308.jpg

Wiesz jak mówią 🤔 głupi ma więcej szczęścia niż rozumu 🤣.

Orzech włoski u ojca wygląda jak u @pedro2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v