Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Taaaa, a co ja mam powiedzieć...w 2019 za Zetora dałem 55tys...to jest dopiero bycie niegodnym🤦 

Weź.. ponad 40k za  dwucylindrowego grata  z jednostopniowym sprzęgłem, bez pneumatyki, obciążników na najwęższych oponach... Matka chciała nowego żeby w 55 nie pchać pieniędzy 🤦

Opublikowano
14 minut temu, MonteChristo napisał(a):

Za jakiego?

6341

19 minut temu, Baks00 napisał(a):

Hmm późnym wieczorem 🤔 kiedyś tak wyczytałem 

No właśnie się zastanawiam 

Opublikowano
12 godzin temu, Qwazi napisał(a):

6341

No właśnie się zastanawiam 

Teraz za takiego to 80-90

Opublikowano
10 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Weź.. ponad 40k za  dwucylindrowego grata  z jednostopniowym sprzęgłem, bez pneumatyki, obciążników na najwęższych oponach... Matka chciała nowego żeby w 55 nie pchać pieniędzy 🤦

Nie mój więcej cylindrów, trochę do włożenia, ale to ciągnik niemal 20 letni i ile później to było 

Opublikowano
Michal2399 napisał:

1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

W takim stanie to więcej jak 15 bym nie dał

wiadomo że coś od tego by odpadło jak by dokumenty byly ok i był blisko od mnie do 100km to już by stał u mnie w garażu i by było zajęcie na zimowe wieczory

Michal2399 napisał:

1 minutę temu, Baks00 napisał(a):

To szukaj dalej okazji 

Mam czas .

za półtora miesiąca robota w polu

Baks00 napisał:

@Nieustraszony1044 z całym szacunkiem do twej osoby ale masz konkurencję......👆

👍👍👍👍

Opublikowano
58 minut temu, kizak napisał(a):

U mnie koniec 89 r ,kosztowała coś 3,5 mln ,i tak jak miała 6 mtg. kosztowała 6 mln ,jak miała 12 mtg to 12 mln . Ogólnie trzydziestka do 89 r kosztowała od 30 do 40 świń 

W 79 odebrana a w 77 zapłacona,  kosztowała 33 świnie 

Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

ojciec emkę kupił za gotówkę za 29miliony złotych 26maja 1990 roku 🙋‍♂️

Dziadek zawsze mówił że mf 255 to kupił za dwa koguty, maj 89 

Trzydziestka była w 79 bardzo droga w porównaniu do mf

Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Luty 88r. Mka o ile dobrze pamiętam ojciec coś mówił 840tys. 

My nie chcieliśmy czekać ( dziadek ) to w 87 wzięli t25 sąsiad poczekał prawie rok i dostał c330m. Inny rolnik czekał do 89 po 3p . 

15 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Dziadek zawsze mówił że mf 255 to kupił za dwa koguty, maj 89 

Trzydziestka była w 79 bardzo droga w porównaniu do mf

Mtz też był niedrogo. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mf362 napisał(a):

My nie chcieliśmy czekać ( dziadek ) to w 87 wzięli t25 sąsiad poczekał prawie rok i dostał c330m. Inny rolnik czekał do 89 po 3p . 

U nas t25 było od nowości 78r. Ciapek był na drugiego. Władka sprzedałem w 2004r. I kupiłem uzywaną 360. I to był bardzo duży błąd. Było dołożyć i kupić mtz w dużej kabinie. 

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano

powiem Wam tak stare to jest dobre wino i skrzypce (podobno bo się nie znam na tym) można się jarać 330 360 ale raczej każdy powinien dążyć do nowszych sprzętów wg swoich możliwości oczywiście taka 330 czy 360 to można sobie trzymać dla sentymentu

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

UvdL wymysliła że piec nie może kopcić

każdego komina nie upilnuje, jarek pingwinuje 

https://www.youtube.com/watch?v=yY_I59BDNvY

i co w końcu z ta chińska piłą co naprawiałeś , sam mam 2, trzecia w częściach czeka i nie wiadomo jak ugryźć

jedna po swojej naprawie jesnienią  podczas cięcia dobrze szła i mocy miała aż dymiła z cylindra 

IMG_20250106_192343.jpg

Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

powiem Wam tak stare to jest dobre wino i skrzypce (podobno bo się nie znam na tym) można się jarać 330 360 ale raczej każdy powinien dążyć do nowszych sprzętów wg swoich możliwości oczywiście taka 330 czy 360 to można sobie trzymać dla sentymentu

do paszowozu 😂

• Haha 1
Opublikowano
38 minut temu, wojtal24 napisał(a):

wiadomo że coś od tego by odpadło jak by dokumenty byly ok i był blisko od mnie do 100km to już by stał u mnie w garażu i by było zajęcie na zimowe wieczory

za półtora miesiąca robota w polu

👍👍👍👍

Nie mam zdolności a przede wszystkim czasu a będę go mieć jeszcze mniej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v