Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Lepiej wyswatajcie Kalinę z Karolem lepsza parę by z nich wyszłam. Jest inteligentna,zaradna, robotna, sympatyczna, przede wszystkim umie doić krowy wspaniała parę by tworzyli. 

Dojenie krów to dla wiejskiej baby i wiejskiego chłopa to jest jednak trochę za mało żeby się wiązać 

Może w mieście takie wspólne zainteresowanie jest wystarczające, ale dla nas wsioków nie 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Najlepiej kupić 

Pewnie że tak , tylko żeby to było coś do roboty to trzeba najpierw ułożyć na kupce 50 tys , a potem do niej dokładać i szukać. A w sumie rozrzutnik potrzeby 4-5 dni w roku. No jak by był swój to powiedzmy 10 bo by robił dziennie mniej. 

Opublikowano
56 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

Ponad 3  tyś łańcuchy, dojdą spinki, pasowało by i tryby wymienić.....🤦 Może rzeczywiście kupić inny🤔

Zrób dobry remont będziesz miał pewne i wiedział co masz ja ponad 5 tys wydałem na części i kilka lat pochodzi a kupisz drugi niby lepszy i remont też będzie zaraz potrzebny ...

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

W hydraulicznym tak łańcuchy nie powinny dostawać po d*pie🤔

W okolicy warfama na pionowych wałkach, z hydraulicznym posuwem już dawno z oczu właściciela znikła 

Rozrzutnik sprzedał, kasa poszła na wynajem i problem z głowy

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, ZetorMisio napisał(a):

To mój wozi 2 razy tyle co Twój. I trzeba skracać taśmę 2 razy do roku 🤦 a na zagramaniczny taki jak bym chciał na razie brakuje drobnych w kieszeni 🤷

Dobrze że grube są 😁

Siema niech się te andrzejki skończą wreszcie 😁 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Dojenie krów to dla wiejskiej baby i wiejskiego chłopa to jest jednak trochę za mało żeby się wiązać 

Może w mieście takie wspólne zainteresowanie jest wystarczające, ale dla nas wsioków nie 

Zapomniałam jeszcze odpowiedni posag musi być jak z jednej jak z drugiej strony 🤣

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
Godzinę temu, ZetorMisio napisał(a):

Ponad 3  tyś łańcuchy, dojdą spinki, pasowało by i tryby wymienić.....🤦 Może rzeczywiście kupić inny🤔

Tylko że tu wiesz co masz. Twoja $ twój wybór 

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

Pewnie że tak , tylko żeby to było coś do roboty to trzeba najpierw ułożyć na kupce 50 tys , a potem do niej dokładać i szukać. A w sumie rozrzutnik potrzeby 4-5 dni w roku. No jak by był swój to powiedzmy 10 bo by robił dziennie mniej. 

Ja mojemu mógł bym wstawić nowy adapter i lepszego mi nie trzeba, tyle że koszt adaptera to 3/4 ceny rozrzutnika

Wtedy należało się dołożyć do jeantila, człowiek się bał że będzie za duży do ciągnika i wyszło jak wyszło

Dobrze że nowego tandema wtedy nie kupiłem 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Pierwszy nie ma żadnego ułatwienia, musi zaganiać krowy do dojenia

Ten korytaż spacerowy przy stole paszowym powinien być na rusztach, odeszło by dużo pracy

Koszt słomy z zakupu jest mało realny, chyba że ma bardzo dużo pola, ale z tego co wiem to tak niejest

Samo ścielenie też pracochłonne, tam nie wiedzie żadna ścielarka

Drugi zrobił to zdecydowanie lepiej 

W obu przypadkach moim zdaniem to była strata pieniędzy, utracony budynek i tak nie funkcjonalny

O takie coś to ja

https://vm.tiktok.com/ZNRdU2n1K/

Ja się na tym nie znam kompletnie. Widziałam to wcześniej jak szukałam tematu obory. Wrzuciłam i tyle w temacie. 

Co do tego co przesłałeś całkiem nieźle rozwiązanie. Przede wszystkim tańsze niż to co @Mateusz1q pokazywał mi wcześniej na temat obory która powinna być u każdego gospodarze aby krowy miały lepszy dobrostan 

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Zapomniałam jeszcze odpowiedni posag musi być jak z jednej jak z drugiej strony 🤣

Ja jestem bez posagu

Zresztą może i dobrze

Jeden ze wsi do żony dużym fiatem pojechał, a wrócił na piechotę 

• Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

W okolicy warfama na pionowych wałkach, z hydraulicznym posuwem już dawno z oczu właściciela znikła 

Rozrzutnik sprzedał, kasa poszła na wynajem i problem z głowy

Wszystkie te Polskie gównowozy 6-8 ton są robione na wzór starej warfamy. W tych nowszych są łańcuchy grubsze, a w tych starych są takie same jak w 3 tonowych i dlatego to się rozpier..... Gdyby jeszcze ładował ręcznie i tylko w burtach i podczepił mocarną siątke było by lepiej. Chyba.

Wynajem fajna rzecz , tylko wozisz jak najwięcej jednego dnia ,drugiego trzeba umyć i odprowadzić a towar na polu roztrzęsiony schnie🤷

6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ty masz postów mechaniczny 🤔

Tak. 

Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Tak właśnie jest 

W pewnym sensie tak, nie ma uderzenia 

Ale wraz się wyciągają 

Mają tytany z 2008-2010 roku, katastrofa, tam nawet części trudno dobrać 

Niektórych rzeczy nie produkują 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Ja się na tym nie znam kompletnie. Widziałam to wcześniej jak szukałam tematu obory. Wrzuciłam i tyle w temacie. 

Co do tego co przesłałeś całkiem nieźle rozwiązanie. Przede wszystkim tańsze niż to co @Mateusz1q pokazywał mi wcześniej na temat obory która powinna być u każdego gospodarze aby krowy miały lepszy dobrostan 

co ci pokazywałem, tylko pisałem że nowoczesna obora to 4mln i jak umiesz zrobić taniej to pokaż 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

Wszystkie te Polskie gównowozy 6-8 ton są robione na wzór starej warfamy. W tych nowszych są łańcuchy grubsze, a w tych starych są takie same jak w 3 tonowych i dlatego to się rozpier..... Gdyby jeszcze ładował ręcznie i tylko w burtach i podczepił mocarną siątke było by lepiej. Chyba.

Wynajem fajna rzecz , tylko wozisz jak najwięcej jednego dnia ,drugiego trzeba umyć i odprowadzić a towar na polu roztrzęsiony schnie🤷

Tak. 

Z hydraulicznym posówem powinno że dwa razy wolniej się zużywać...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

Tak. 

Plusy dodatnie i plusy ujemne 

Był ruski 

Była czarna białostocka 

Teraz jest francuz

Ruski to niewypał totalny

Jeszcze jak widełkowali to jako tako

Jak był cyklop to wozić się nie chciało 

Był przerobiony adapter to jakoś coś było lepiej, ale taśmy cały czas dawały znać o sobie 

Czarna Białostocka nawet sporo wytrzymała, raz wałek się urwał

Koła i taśmę zmieniałem na nowe 

Ale rama zgniła, się załamał

Tyle że oporem było 

Jeden wałek na adapterze, a ładowane tyle że pod poprzeczkę ledwie się mieściło

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

a  kiedy ci powiedzą prawde wtedy tylko depresja cię dopadnie i może się człowiek znaleźć w psychiatryku. 

A tak jest się kimś kto zna o sobie prawdę i nic nie jest to w stanie tym temacie zagiąć. Trzeba stąpać twardo na ziemi a nie żyć w obłokach. 

Bzdura, dla jednego możesz być nieatrakcyjna, a dla drugiego atrakcyjna, a zakładanie z góry że jesteś nieatrakcyjna to jest pożywka dla depresji. Zresztą po pięćdziesiątce każda kobieta może się podobać, a już po setce to wszystkie ładne.

https://www.facebook.com/groups/598177720827689/posts/1886242565354525/

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Plusy dodatnie i plusy ujemne 

Był ruski 

Była czarna białostocka 

Teraz jest francuz

Ruski to niewypał totalny

Jeszcze jak widełkowali to jako tako

Jak był cyklop to wozić się nie chciało 

Był przerobiony adapter to jakoś coś było lepiej, ale taśmy cały czas dawały znać o sobie 

Czarna Białostocka nawet sporo wytrzymała, raz wałek się urwał

Koła i taśmę zmieniałem na nowe 

Ale rama zgniła, się załamał

Tyle że oporem było 

Jeden wałek na adapterze, a ładowane tyle że pod poprzeczkę ledwie się mieściło

To znaczy że miałeś za dużego kunia do tej furmanki, albo odwrotnie za małą taczkę do kunia 🤔 

4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Z hydraulicznym posówem powinno że dwa razy wolniej się zużywać...

Bo niema tych szarpnięć tylko kręci się cały czas. 

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał(a):

Bzdura, dla jednego możesz być nieatrakcyjna, a dla drugiego atrakcyjna, a zakładanie z góry że jesteś nieatrakcyjna to jest pożywka dla depresji. Zresztą po pięćdziesiątce każda kobieta może się podobać, a już po setce to wszystkie ładne.

Ale się ślinisz widać ,że masz chęć 🫣

Nawet nie widział a by brał 🤣

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)

Jak masz chęć to se ty wkręć, śrubkę w dupkę numer 5.   :P Lepiej ją dołować jeszcze, to was bardziej by kręciło łajdusy jedne.

Edytowane przez Desperado
  • Like 2
Opublikowano
31 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

W hydraulicznym tak łańcuchy nie powinny dostawać po d*pie🤔

31 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Oczywiście Hydrauliczny 

Dokladnie. Jak ma się hydrauliczny albo płynny mechaniczny  to łańcuchy tak się nie rwą i wyciągają.

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

To znaczy że miałeś za dużego kunia do tej furmanki, albo odwrotnie za małą taczkę do kunia 🤔 

Bo niema tych szarpnięć tylko kręci się cały czas. 

Najpierw załamałem jeden rozrzutnik po dziadku

Później załamałem drugi rozrzutnik po dziadku

A dziadek ostrzegał że za dużo, że tak będzie 

Jak już był ten maitre to dziadek wtedy mówił że tego tym ciągnikiem to nie załamie

Miał rację, ciągnik miał ciężko bez ładowania z górką

Ale przyszedł drugi większy ciągnik, ten już ma lekko

Kupuj 

https://m.olx.pl/d/oferta/sprzedam-rozrzutnik-joskin-9-ton-CID757-ID17royh.html

Poszedł na emeryturę

Duży dobry gospodarz z dojcykami 

Sprzedawał zawsze nadmiar krów i jałówek 

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

Tak. 

Właśnie jakie majki macie do użytku na gospodarstwo?